ביטול צו קיום צוואה
ביטול צו קיום צוואה הינו הליך הקבוע בסעיף 72 לחוק הירושה אשר מטרתו לקבוע את הכללים לביטול צו קיום שכבר ניתן. לאחר הגשת בקשה לביטול צו קיום צוואה ובחינתה של הבקשה לפי התנאים שבחוק הירושה, תינתן החלטה על הבקשה. החלטה זו היה החלטה שיפוטית של בית המשפט לענייני משפחה, שכן לרשם לענייני ירושה אין סמכות לפסוק בבקשה מסוג זה. לצד הבקשה ניתן גם להגיש בקשה לתיקון צו קיום צוואה. משמעות שתי הבקשות זהה, מקום שצו קיום צוואה הינו למעשה פסק דין התקף כלפי כל העולם כולו (כולי עלמא), כך שמשמעות הבקשה לביטול או תיקון היא שמבקשים לבטל או לשנות פסק דין. לצד הבקשה לתיקון או ביטול של צו קיום ניתן גם להגיש בקשה לתיקון צו ירושה או בקשה לביטול צו ירושה. הליך ביטול צו קיום נחשב לאחד ההליכים הסבוכים והקשים ביותר, וסיכוייו יחשבו לנמוכים בדרך כלל, ועל כן מומלץ להסתייע ב-עו"ד ירושה מומחה לשם הגשת בקשה מסוג זה באתר הרשם לענייני ירושה. במאמר זה נתייחס לבקשה לביטול וכיצד יש להגיש אותה וניתן דוגמא להחלטות שניתנות בעניינה, כמו כן נעסוק בשיהוי הפוגע בסיכויי בקשה לביטול צו קיום. במאמר זה נדון ב-סעיף 72 לחוק הירושה, כיצד מוגשת בקשה לביטול צו קיום צוואה, מהם ה-תנאים לקבלת בקשה לביטול צו קיום צוואה, שיהוי בבקשה לביטול צו קיום צוואה, ו-החלטה בבקשה לביטול צו קיום צוואה.
סעיף 72 לחוק הירושה
כאמור, סעיף 72 לחוק הירושה קובע את התנאים לקבלת הבקשה לביטול צו קיום צוואה או בקשה לתיקון צו קיום צוואה, וזה לשונו: 72(א) נתן רשם לענייני ירושה או בית משפט צו ירושה או צו קיום, רשאי כל אחד מהם, לגבי צווים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצו; ואולם ראה רשם לענייני ירושה שלא להיזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפני מתן הצו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה, יעביר את הבקשה לבית המשפט". להשלמת התמונה, תקנה 27(ג) לתקנות הירושה קובעת כך: "….. בית-המשפט רשאי שלא להיזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפניו לפני מתן הצו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה".
בקשה לביטול צו קיום צוואה
רשאי להגיש את הבקשה לביטול צו הקיום מי שהינו מעוניין בדבר, ובמילים אחרות, מי שצומחת לו זכות כלכלית ישירה מביטול צו קיום צוואה. על מנת להצליח בביטול הצו ולזכות בהחלטה לביטול צו קיום הצוואה, יש להגיש בקשה מתאימה לגורם שנתן את הצו, ולפרט מהן העובדות או הטענות שעל יסודן מבוקש ביטול הצו. הגורם שנתן את הצו לקיום צוואה יכול להיות רשם לענייני ירושה, בית הדין הרבני האזורי או בית המשפט לענייני משפחה ועל כן הבקשה תוגש לאחד משלושת הגורמים הללו. הבקשה תידון כאמור לפי סעיף 72 לחוק הירושה אשר מעניק לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לבטל או לתקן, על פי בקשת מעוניין בדבר צו ירושה או צו קיום הצוואה, אם הוכחה העילה לקבלת הבקשה.
תנאים לקבלת בקשה לביטול צו קיום צוואה
בית המשפט לענייני משפחה יבחן קיומם של שני תנאים מצטברים לצורך קבלת הבקשה. התנאי הראשון הוא האם הובאה עובדה או טענה חדשה שלא היתה בפני בית המשפט או הרשם בעת מתן הצו ובמידה שכן, האם אותה עובדה או טענה חדשה משנה את התוצאה, כך שלא היה ניתן צו קיום הצוואה (ע"א 516/80 לשינסקי נ' הנאמן על נכסי החייב מנפרד לשינסקי, פורסם במאגרי המידע). ככל שאף התשובה לכך חיובית, יבדוק בית המשפט אם המבקש יכול היה להביא את המידע החדש קודם למתן הצו, ובמילים אחרות, האם מועד הגשת הבקשה לביטול צו קיום צוואה הינו ההזדמנות הראשונה שהיתה למבקש להביא את המידע החדש בפני רשם הירושה או בית המשפט. ההזדמנות הראשונה להעלאת טענה בבקשה זו היא "ההזדמנות הסבירה הראשונה" (ע"א 601/88 עזבון מיכאל רודה ז"ל נ' שרייבר, פורסם במאגרי המידע). ההחלטה בבקשה מעין זו תלויה בנסיבות המיוחדות של הבקשה, וכל מקרה יבדק לגופו. הנושאים הנבדקים בעת עריכת שיקול הדעת הם פגיעה אפשרית בצדדים שלישיים לנוכח ביטול צו קיום הצוואה, שימוש לרעה בהליכי בית המשפט, תום לב, שיהוי ומידת האיחור בהגשת הבקשה וההיגיון העומד מאחורי הנימוק לאיחור ונזק ראייתי שנגרם בשל האיחור.
שיהוי בבקשה לביטול צו קיום צוואה
שיהוי בבקשה לביטול צו קיום צוואה הוא דבר שבשגרה בבקשות לביטול מסוג זה, מכיון שמבחינת חוק הירושה, בקשה לביטול מוגשת מטבעה באיחור, והסיבה היא שהמועד המתאים להתנגד למתן צו קיום לצוואה הוא בטרם מתן הצו ולא לאחריו. כאמור לעיל, המבקש לבטל את צו הקיום צריך להוכיח כי הטענה או העובדה שבעטיה מבוקש לבטל את צו הקיום, לא היתה בפניו בעת מתן צו הקיום. אם יווכח הרשם לענייני ירושה כי מדובר בטענה או עובדה שהמבקש כן יכול היה להביאו בפניו, והוא לא עשה כן בהזדמנות הראשונה הסבירה, הוא יעביר את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה. מצב זה מכונה לעיתים "שיהוי", שכן המבקש השתהה בהודעה לרשם לענייני ירושה על הסיבה לביטול הצו, אך אם יוכיח המבקש בבית המשפט כי השתהותו נבעה מנימוקים טובים ומקובלים, חצה המבקש את המשוכה הראשונה. על מנת לשכנע את הערכאה המחליטה כי מדובר באיחור שאינו באשמת או באחריות המבקש, יש להראות כי העובדות שבבסיס הבקשה לא היו ידועות למבקש שאם היו ידועות לו, אזי משמעות הדבר שהמבקש מצוי בשיהוי. כידוע, שיהוי הוא ביטוי משפטי המגדיר המתנה שלא לצורך בטרם נקיטת הליך נדרש, ובמילים אחרות איחור. מן הידועות שאיחור בבקשה מסוג זה עשוי להביא כלשעצמו להחלטה שלילית בבקשה לביטול צו קיום הצוואה.
הסיבות להגשת בקשה לביטול צו קיום בשיהוי שונות ומגוונות, וביניהן ניתן למנות מצב שבו נודע ליורשים על קיום צוואה מאוחרת יותר מזו שבעניינה נתן רשם הירושות צו קיום צוואה. במקרה שהוראות הצוואה המאוחרת שונות, ידרשו היורשים על פי הצוואה המאוחרת לקיים את הצוואה האחרונה בתוך ביטול הצו שניתן על הצוואה הקודמת. לעיתים מתגלה ראיה חדשה המלמדת כי הצוואה המקוימת לא היתה רצונו האחרון של המנוח, ולכן ידרשו לבטלה וגם במקרה שכזה ההליך הנכון הוא הגשת הבקשה לביטול צו הקיום. עילות העוסקות בהתנגדות לקיום הצוואה לאחר שניתן צו לקיום נחשבות לעילות טובות פחות בבקשה מסוג זה, שכן המבחנים לקבלת בקשה לביטול צו קיום שונים ועוסקים בעיקר בסיבה לאיחור והשיהוי בהגשת הבקשה ובהסברים לכך שהבקשה מוגשת רק כעת, לאחר שכבר ניתן צו קיום צוואה.
החלטה בבקשה לביטול צו קיום צוואה
החלטה בבקשה משמעה אחת משתיים: הבקשה התקבלה וצו הקיום בוטל או שהבקשה נדחתה וצו הקיום עומד על כנו. אחת השאלות העיקריות שעומדות על הפרק היא כיצד מודדים את השיהוי, או במילים אחרות, את פרק הזמן שהמתין המבקש לפני שביקש לבטל את הצו לקיום?
התקופה נמדדת מהמועד שבו נתגלתה אותה עובדה או אותה טענה המצדיקה את ביטול הצו. ככל שתקופת ההמתנה ארוכה יותר, ואינה מוסברת בטעם טוב, כך יקשה על המבקש את ביטול הצוואה להשיג את מטרתו. לחישוב התקופה קיימים חריגים המפורטים בחוק ההתיישנות. לדוגמא, אם אדם איבד את כושרו המשפטי, שכן שהה בניתוח ובשיקום במשך חצי שנה ללא הכרה בבית חולים, הרי שתקופה זו לא תספר במניין הימים שבהם השתהה בהגשת הבקשה.
על מנת לפסוק בשאלת הביטול, יבחן בית המשפט קודם כל, את מידת האיחור בהגשת הבקשה, את ההסבר לאיחור וסבירותו של הסבר זה, והאם בעטיו של האיחור נוצר קושי לברר את העובדות, בשל מחסור בראיות.
כך לדוגמא, הגשת בקשה לביטול צו קיום 10 שנים לאחר שניתן תגרום לכך שיהיה קשה עד בלתי אפשרי לבדוק את נסיבות עריכת הצוואה. בחלוף הזמן, ומטבע הדברים, איבדו העדים לצוואה או זכרונם ביחס לאירועי עריכת הצוואה או שהלכו לעולמם, ונסיבות עריכתה של הצוואה יהיו לוטות בערפל.
היה והמבקש הוכיח כי האיחור בהגשת הבקשה אינו נעוץ במחדליו, עליו להוסיף ולהוכיח כי הטענה או העובדה החדשה שהובאה כעת בפני בית המשפט משנה את זהות היורשים או את אופן חלוקת העיזבון. הדיון בבקשה מבחינה זו יעסוק מטבע הדברים בתוצאתה ובמשמעות על היורשים. החלטה חיובית בבקשה מסוג זה אינה עניין שבשגרה, ואפילו עמד המבקש בכל התנאים והוכחו כל טענותיו, עדיין לא תמיד יבוטל הצו לקיום, שכן לעיתים קרובות ביטולו עשוי להביא לתאונה משפטית קשה, גם אם נפל בצוואה פגם משמעותי. למעשה, הביטול הוא חריגה מעיקרון סופיות הדיון, מכיון שצו הירושה או צו קיום הצוואה הם, כפי שכבר הבהרנו לעיל, בגדר פסק דין לכל דבר ועניין.
טלו לדוגמא מצב, שבו אדם יורש על פי צוואה את דירת אביו המנוח. הוא מוכר את זכויותיו בדירה, נוטל את הכסף ומעניק אותו במתנה לשלושת ילדיו על מנת שיוכלו לרכוש לעצמם דירות. שוו בנפשכם שלאחר 5 שנים, תבוטל הצוואה שמכוחה ירש את הזכויות באותה דירה. כיצד ישיב האדם את שווי הדירה לאחר שהכסף נמסר לילדיו. במקרה שכזה מדובר בדרישה דרקונית, החותרת תחת הציפיה הסבירה של יורש, לפיה אם ניתן צו לקיום צוואה, יש לממשו והוא סופי.
חרף האמור לעיל, אם יוכח, לדוגמא, שהזוכה בצוואה היה מעורב בעריכתה באופן שבו ברור כי זכה בדירה שלא כדין, הרי שלא יהיה משקל לשיקול בדבר ציפיותו הסבירה לסיום הליכי הירושה. בשל האמור לעיל, נחשב הליך לביטול הצו הליך קשה וסבוך ומומלץ להיעזר אך ורק בעורך דין מומחה לענייני ירושה בעל בקיאות בתחום זה.
לסיכום
ביטול צו קיום צוואה הוא הליך משפטי מורכב שמצריך ידע מעמיק בדיני ירושה וראיות משמעותיות. בין אם מדובר בגילוי צוואה מאוחרת, חשד להשפעה בלתי הוגנת, או פגמים בעריכת הצוואה – חשוב לפעול במהירות ובמקצועיות ככל האפשר.
משרד עו"ד ד"ר רן מובשוביץ המתמחה באופן בלעדי בדיני ירושות וצוואות, מספק ייעוץ מקיף וליווי מקצועי בהליכי ביטול צו קיום צוואה. ההתמחות הייחודית שלנו בתחום הזה מאפשרת לנו להעריך במדויק את סיכויי ההצלחה ולבחור באסטרטגיה המשפטית המתאימה ביותר לכל מקרה. צרו איתנו קשר עוד היום לייעוץ מקצועי שיעזור לכם להגן על הזכויות שלכם בעיזבון.
שאלות נפוצות
בנוסף, ניתן להגיש בקשה לביטול כשמתגלים פגמים מהותיים בהליך עריכת הצוואה, כמו היעדר חתימות נדרשות, אי-נוכחות עדים כנדרש בחוק, או כאשר הצוואה נערכה תחת איום או כפייה. המערכת המשפטית מתייחסת בכובד ראש לבקשות האלה כיוון שהן נוגעות לזכות היסוד של אדם לצוות את רכושו כרצונו, ומאידך לזכותם של היורשים החוקיים לקבל את חלקם בעיזבון כאשר הצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי והחופשי של המצווה.
החוק מכיר במספר מקרים המצדיקים בקשה לביטול:
- גילוי צוואה מאוחרת יותר - במקרה כזה הצוואה המאוחרת מבטלת אוטומטית את הצוואה הקודמת, וחובה להגיש בקשה לביטול צו קיום הצוואה הקודמת כדי לתת תוקף לצוואה החדשה.
- גילוי ראיות לזיוף הצוואה - ראיות לזיוף יכולות לכלול חוות דעת גרפולוגית שמעידה על חתימה מזויפת, עדויות על שינויים בצוואה לאחר החתימה, או הוכחות לכך שהמצווה כלל לא היה במקום בו נחתמה כביכול הצוואה.
- הוכחת השפעה בלתי הוגנת - מדובר במצבים בהם אדם (לרוב מטפל, בן משפחה או אדם קרוב אחר) ניצל את מצבו הפגיע של המצווה כדי להשפיע על תוכן הצוואה לטובתו.
- פגמים מהותיים בעריכת הצוואה - לדוגמה היעדר חתימות של עדים נדרשים, אי קיום דרישת הכתב, או אי עמידה בדרישות הפורמליות של צוואה בעדים או צוואה בפני רשות.
- חוסר כשירות של המצווה - במקרים כאלה נדרשת חוות דעת רפואית המעידה על מצבו הקוגניטיבי של המצווה בזמן עריכת הצוואה, כולל תיעוד רפואי מהתקופה הרלוונטית.
נושים של העיזבון רשאים גם הם להגיש בקשת ביטול אם הם יכולים להוכיח שהצוואה נועדה להבריח נכסים מהם או לפגוע בזכויותיהם. בעלי אינטרס כלכלי מוכח בעיזבון, כמו שותפים עסקיים של המנוח או בעלי זכויות בנכסי העיזבון, רשאים גם הם להגיש בקשה לביטול.
במקרים מיוחדים, כאשר קיים אינטרס ציבורי או חשש לפגיעה בטובת הציבור, גם היועץ המשפטי לממשלה רשאי להגיש בקשה לביטול הצו. חשוב להדגיש שבכל המקרים חייב להוכיח זיקה ישירה ואינטרס ממשי בביטול הצו, ולא די בטענות כלליות או בעניין תיאורטי בתוצאות ההליך.
הזכות להגיש בקשה שמורה ל:
- יורשים על פי דין - בני משפחה שהיו זכאים לרשת על פי החוק אילולא הצוואה (כמו בן זוג, ילדים או הורים) יכולים להגיש בקשת ביטול אם הם סבורים שהצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של המנוח.
- נהנים בצוואה קודמת - אנשים שהיו אמורים לקבל חלק מהעיזבון על פי צוואה קודמת שבוטלה על ידי הצוואה הנוכחית רשאים לבקש את ביטולה, במיוחד אם יש חשש שהצוואה החדשה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת.
- נושים של העיזבון - בעלי חוב של המנוח יכולים לבקש את ביטול הצוואה אם הם יכולים להוכיח שהיא נועדה להבריח נכסים או לסכל את גביית החוב החוקי שמגיע להם.
- בעלי אינטרס כלכלי בעיזבון - שותפים עסקיים, בעלי זכויות בנכסי העיזבון או כל אדם שיכול להוכיח אינטרס כלכלי ישיר ומשמעותי בעיזבון רשאים להגיש בקשת ביטול.
- היועץ המשפטי לממשלה במקרים חריגים - במקרים בהם יש חשש לפגיעה באינטרס הציבורי או כאשר קיים חשד להונאה או התנהלות בלתי חוקית, היועץ המשפטי לממשלה רשאי להתערב ולבקש את ביטול הצו.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.