ביטול מתנה כספית
ביטול מתנה כספית הינו הליך במסגרתו עותר נותן המתנה לביטול הענקה שלא בתמורה של כספים למקבל המתנה. ביטול מתנה כספית אפשרי, אך יש צורך להוכיחעילות שונות המבוססות על מספר הוראות חוק. סוגיית ביטול המתנה הכספית עולה לעיתים קרובות בנסיבות בהן מעניקים ההורים או אחד ההורים סכום כסף משמעותי לאחד מילדיהם במטרה לסייע לו לרכוש נכס כלשהו כגון דירת מגורים או לממן השכלה גבוהה, בעת שיתר הילדים אינם מקבלים סיוע דומה ולעיתים גם אינם יודעים על דבר המתנה כלל. במקרים מעין אלו, עולה חשש לניצול של נותן המתנה בעילת השפעה בלתי הוגנת. במקרים אחרים, מוענקת מתנה כספית משמעותית למי שמטפל בנותן המתנה, אשר הינו אדם מבוגר או חולה התלוי בסיועו של המטפל, הענקה שיש בה משום הפרת חובותיו של בעל תפקיד ונאמן. ביטול מתנה כספית דורש הגשת תביעה לבית המשפט. בדרך כלל, יוגשו תביעות מסוג זה במסגרת סכסוכי ירושה, כאשר היורשים יטענו כי המתנה שימשה לצורך ריקון העיזבון מנכסיו באופן מתוחכם. במאמר זה נדון בסוגיות מתי הושלמה המתנה הכספית, דרישת הכתב במתנה כספית, מתנה כספית על תנאי, מתנה כספית בעתיד, מתנה כספית מהורה לילדו, ו-מתנה למטפל בנותן המתנה.
מתי הושלמה המתנה הכספית
סוגייה מרכזית העומדת במרכז בדיקתה של הענקה ללא תמורה היא מתי הושלמה המתנה הכספית, זאת על יסוד סעיף 2 לחוק המתנה הקובע מהי מתנה לאלתר: "2. מתנה נגמרת בהקניית דבר-המתנה על-ידי הנותן למקבל תוך הסכמה ביניהם שהדבר ניתן במתנה.". לשאלה אם מדובר במתנה לאלתר, קיימת משמעות אדירה מבחינה משפטית, הנוגעת לעילות האפשרויות לביטול המתנה. הכלל הוא, כי כל עוד המתנה הכספית לא הושלמה מדובר ב-התחייבות להענקת מתנה, ואז חלות על ההתחייבות הוראות חוק המתנה המאפשרות לבטל אותה מחמת עילות מיוחדות המנויות בסעיף 5 לחוק המתנה, כגון התנהגות מחפירה והרעה במצבו הכלכלי של המתחייב למתן המתנה. על דרך הכלל, המתנה הכספית מסתיימת בעת שסכום הכסף שניתן במתנה הועבר לחזקתו של מקבל המתנה. עם סיומה של המתנה, לא ניתן עוד לעתור לביטול מתנה כספית על בסיס עילות מחוק המתנה, ונותרנו עם עילות לביטול חוזה המתנה המבוססות על חוק החוזים, חוק הנאמנות, חוק השליחות, חוק הירושה וחוק עשיית עושר ולא במשפט.
דרישת הכתב במתנת כסף
דרישת הכתב במתנת כסף מופיעה בסעיף 5(א) לחוק המתנה שם נקבע כי "התחייבות לתת מתנה בעתיד טעונה מסמך שבכתב". ברם, נוסח סעיף זה מלמד אותנו כי אין צורך בכתב כאשר מדובר במתנה לאלתר בהתאם לסעיף 2 לחוק המתנה. דרישת הכתב עוסקת רק במצב שבו יינתן בעתיד סכום כסף במתנה, ולא במצב שבו הכסף ניתן בו במקום. יחד עם זאת, חידוד הסוגיה מלמד כי המחוקק ביקש לתעד את המתנה בכתב בכל מקרה, שכן בכל מקרה קיים הפרש זמנים בין הכוונה לתת מתנה כספית לבין הוצאתה של הכוונה אל הפועל. תקופת ביניים זו היא התקופה שבה קיימת התחייבות לתת מתנה כספית בעתיד. לדרישת הכתב משמעות גדולה, כאשר מבקשים להתגונן בעתיד מפני הליך של ביטול מתנה כספית, שכן הסדרת הענקה שלא בתמורה באמצעות הסכם מתנה כספית, מאפשרת למקבל המתנה להוכיח את מקור הכסף, רצונו של נותן המתנה ונסיבות הענקתה של המתנה הכספית.
מתנה של כסף על תנאי
מתנה של כסף על תנאי היא למעשה מתנה שלא הושלמה, שכן היא תלויה כל העת בהתקיימותו של התנאי וזאת על בסיס הוראת סעיף 4 לחוק המתנה הקובע כי: "4. מתנה יכול שתהיה על תנאי ויכול שתחייב את המקבל לעשות מעשה בדבר-המתנה או להימנע מעשותו; נותן המתנה רשאי לדרוש מהמקבל את מילוי החיוב, ורשאי לדרוש זאת מי שהחיוב הוא לזכותו, ואם היה בדבר ענין לציבור – היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו.". סעיף 4 לחוק קובע 3 אפשרויות להתניית המתנה הכספית בתנאי: ראשית, תנאי כללי לכך שתתקיים מתנה, שנית, תנאי המחייב את מקבל המתנה לבצע פעולה ב-דבר המתנה (כלומר בכסף שניתן לו) המכונה גם מתנה כספית על תנאי מתלה, ושלישית, תנאי הקובע כי מקבל המתנה ימנע מלבצע פעולה מסויימת בדבר המתנה, שהיא למעשה מתנה כספית על תנאי מפסיק.
מתנה כספית בעתיד
דוגמא לתנאי הראשון היא הבטחה למתן מתנה כספית בעתיד, שהיא, למעשה, התחייבות לתת מתנה כספית. כך לדוגמא, סבא שמעון מבטיח בכתב בהסכם מתנה לנכדו יורם, כי בהגיעו לגיל 21 יקבל ממנו סכום של חצי מיליון ש"ח. דוגמא נוספת להתחייבות שכזו היא הסכם מתנה בין שמעון ליורם, לפיו יורם יקבל מיליון שקלים ביום שבו יוולד בנו-נכדו הראשון.
מתנת כסף על תנאי מתלה
דוגמא לתנאי השני שהינו מתנה כספית על תנאי מתלה, הוא הענקת מתנה כאשר במסגרת הסכם המתנה מתחייב יורם כלפי שמעון נותן המתנה, כי יעביר 20% מסכום המתנה לטובת מימון השכלה גבוהה של בנו הבכור. היה ויורם יפר את התנאי, המתנה הכספית תתבטל.
מתנת כסף על תנאי מפסיק
מתנה כספית על תנאי מפסיק היא מתנה שחדלה מלהתקיים כאשר מתקיים התנאי. יורם התחייב כלפי שמעון, כי אם ישתמש בכסף שקיבל במתנה למימון התמכרותו להימורים בלוטו, המתנה מתבטלת ועליו להשיב לשמעון את כל הכסף ששילם לו.
מתנה כספית מהורה לילדו
מתנה כספית מהורה לילדו היא מעשה טבעי, ועל פי פסיקת בתי המשפט, חזקה היא שהענקה של סכום כסף נכבד מהורה לילדו היא בגדר מתנה. נקודת המוצא לבחינת הענקתו של דבר המתנה היא באופן שבו נעשה הדבר. כך לדוגמא, רונן מקבל סכום מזומן מאביו בתיק, ורוכש באמצעותו רכב חדש. להענקה ללא תמורה זו אין כל רישום, ומטבע הדברים שהיא מעוררת שאלות הנוגעות למקור הכסף, למי היה שייך הכסף מלכתחילה, והאם שולם בגין הכסף מס כדין. סוגיות אלו, אמנם אינן נוגעות באופן ישיר לשאלת חוקיותה של המתנה עצמה, אך עלולות להעלות בתביעה ל-ביטול מתנה בבית המשפט לענייני משפחה, כחלק מהטענה הכללית שאין מדובר כלל במתנה שניתנה ברצון האב, אלא דווקא בניצול של האב.
מתנה למטפל בנותן המתנה
ניתן להסיק מפסיקת בתי המשפט, כי מי שמקבל מתנה בשעה שהוא אדם המטפל בנותן המתנה, חייב לקבל אישור להענקת המתנה, שכן הענקת המתנה הכספית כרוכה בחשש שלא היה מדובר ברצונו החופשי של נותן המתנה הכספית אלא בחששו מכך. הפסיקה כיום מטפלת בשני מקרים, מינוי אפוטרופוס לגוף ומינוי אפוטרופוס לרכוש וקובעת כי במקרה שכזה, חל איסור לקבל מתנה יקרת ערך מהמטופל שהינו בגדר חסוי.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.