הסתלקות ממתנה
הסתלקות ממתנה הינה טענה משפטית הנוגעת למצב שבו אדם מוותר על המתנה שקיבל באמצעות ויתור או הסתלקות. השימוש בהיגד "הסתלקות" נועד במקורו לתאר מצב שבו אדם מוותר על ירושה, ובפסיקת בתי המשפט נעשה שימוש בביטוי "הסתלקות ממתנה" בעיקר ביחס לדיון בסוגיה: האם ירושה ללא תמורה היא בגדר מתנה, והאם הסתלקות מירושה היא למעשה הסתלקות ממתנה? למעשה, יש ויטענו כי מדובר בהתפלפלות של ממש, שכן הירושה מטבעה אינה מעשה שיש בצידו תמורה, אלא מדובר בהענקה של זכויות לאחר פטירת המוריש, וזאת בניגוד להענקה שכזו בעת חייו של המוריש שאז עניין לנו עם מתנה. נוסף לכך, יש לזכור כי לא תמיד המתנה מסתיימת עם הענקתה, ובאותו פרק זמן שבין הענקת המתנה לבין סיומה, מדובר במצב של התחייבות להענקת מתנה, ועל כן ניתן לתהות, האם ניתן להתחייב להסתלק מירושה בעתיד, חרף ההוראה הקובעת כי לא ניתן להתנות על הסתלקות. נוסף לכך, הסתלקות היא מכל הזכויות שירש אדם בעיזבון המנוח או ממנה הכוללת את כל הזכויות שבנכס נשוא ההסתלקות, כך שניתן לתהות מהו דבר המתנה שממנה מבקשים להסתלק.
הסתלקות כעילה בדיני מתנה
בפסיקת בתי המשפט נשמעה דעה הגורסת כי הסתלקות מירושה ללא תמורה כמוה כמתנה, ועל כן ניתן להשמיע טענה זו, במיוחד בהתייחס לביטול הסתלקות בהתאם לחוק המתנה, שהינו חוק מאוחר לחוק הירושה (פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בהמ' 21192-97).
ברם, הסתלקות בדיני ירושה היא מעשה סופי שלא ניתן לחזור ממנה, ולכן יש להניח שגם הסתלקות ממתנה היא מעשה שאין חזרה ממנו. אם נניח שהמסתלק העניק מתנה בדמות חלקו בירושה, נזקק להנחה שזו מתנה שאין ממנה חזרה, אך כידוע, ביטול מתנה שהושלמה אינה אפשרית בהתאם לחוק המתנה. נראה כי קיים קושי אינראנטי בטענה שהסתלקות מירושה יכולה להוות עסקת מתנה.
הסתלקות מירושה כהתחייבות למתן מתנה
מקום שניתן לבטל התחייבות למתנה שטרם הושלמה, ניתן להקיש שהסתלקות מירושה יכול ותהיה התחייבות להענקת מתנה.
בהיקש מכך, יש לבחון אם ההסתלקות הסתיימה או שהיא בגדר התחייבות שטרם הושלמה. כך לדוגמא, היה ואדם הסתלק מחלקו בדירת מגורים לטובת אחר אך הסתלקות זו טרם נרשמה בפנקס המקרקעין, מדובר בהתחייבות להסתלקות, שטרם הושלמה, ועל כן ניתן לטעון שהוראות חוק המתנה ביחס לחזרה מהתחייבות למתנה חלות גם על מצב זה.
מתנה שאינה מוגמרת כמעשה הסתלקות
במקרה שבו קיבל בית המשפט את הגישה לפיה הסתלקות ללא תמורה היא בגדר התחייבות למתנה, יש להוכיח איפוא, כי אין מדובר במתנה מוגמרת, וכי התקיימו העילות לחזרה מן המתנה בהתאם לחוק המתנה, כגון התנהגות מחפירה של מקבל נכסי המסתלק או שינוי לרעה במצבו הכלכלי של המסתלק.
יחד עם זאת, ראוי להדגיש, כי כנגד עילה יצירתית זו נשמעות טענות בפסיקה לפיהן "דבר המתנה" הוא זכויות בירושה, וכי זכויות אלו מוענקות באמצעות כתב ההסתלקות, כך שהמתנה מסתיימת עם מסירת כתב ההסתלקות לידי הזוכה בחלקו של המסתלק ועל כן לא ניתן לתבוע ביטול של התחייבות להסתלקות על יסוד העילות שבחוק המתנה. להרחבה נוספת בנושא ביטול מתנה קרא כאן.
מדובר איפוא בטענה סבוכה ומורכבת במיוחד, שיש לבחון אותה היטב לפני העלאתה בפני בית המשפט.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .