זכות מגורים בדירת הירושה
זכות מגורים בדירת הירושה היא זכות מגורים לתקופה מוגבלת בדירת המנוח, אשר מוקנית בסעיף 108 לחוק הירושה וכן בסעיף 115 לחוק הירושה, למי שהתגוררו עם המנוח בדירתו בטרם פטירתו. אין מדובר בהקנייה של זכות קניינית על דירת המנוח, אלא של זכות הנאה. לאור תכליתו של חוק הירושה, מדובר בזכות מיוחדת במינה, מקום שהיא אינה זכות בירושה ומטרתה ההומנית היא לאפשר לקרוביו של המנוח תקופת זמן סבירה להתמודדות עם פטירתו של המנוח. להלן תמצית הוראות סעיף 108 לחוק הירושה והוראות סעיף 115 לחוק הירושה.
סעיף 108 לחוק הירושה
סעיף 108 ל-חוק הירושה קובע כי "(א)מי שערב מות המוריש היה גר עמו בדירתו, בין שהמוריש היה בעל הדירה ובין ששכר אותה, רשאי להוסיף ולגור בה שלושה חדשים, ואם היה יורש – ששה חדשים לאחר מות המוריש, ורשאי הוא להשתמש, אותה תקופה, במטלטלי משק הבית המשותף במידה שהשתמש בהם ערב מות המוריש.". סעיף 108 לחוק הירושה עוסק במתן זכות מגורים לתקופה קצרה של 3 חודשים, למי שהתגורר בדירה עם המנוח, אפילו במקרה שהמוריש כלל לא היה בעל הדירה. ככל שמי שהתגורר הוא גם יורש של זכויות בדירת המגורים של המנוח, הוא זכאי להתגורר תקופה של 6 חודשים בדירת המנוח ולעשות שימוש במיטלטלין שבבית.
סעיף 115 לחוק הירושה
סעיף 115 לחוק הירושה עוסק בזכות הנאה מדירת המגורים לתקופה ארוכה. עיקר הסעיף קובע : "(א) דירה שהמוריש היה ערב מותו בעלה וגר בה, רשאים בן-זוגו, ילדיו והוריו שהיו גרים בה אותה שעה עם המוריש, להוסיף ולגור בה כשוכרי היורשים שבחלקם נפלה הדירה; דמי השכירות, תקופתה ותנאיה ייקבעו בהסכם בין הנשארים בדירה לבין אותם היורשים, ובאין הסכם ביניהם – על-ידי בית המשפט.". סעיף 115 לחוק הירושה מעניק לבן הזוג, הילדים וההורים של המנוח זכות להוסיף ולשכור את הדירה מיורשי הדירה או ממי שהשכיר אותה למנוח, אך זאת במספר סייגים: ראשית, תנאי סף הוא שהקרובים אכן התגוררו עם המנוח ערב פטירתו. שנית, היורשים רשאים לבקש מבית המשפט לענייני משפחה להורות שמי שיש לו דירה אחרת למגורים, לא יוסיף להתגורר בדירה. בעניין זה ראוי לציין כי חוק הירושה לא קבע שרק קרוב שהינו בעלים של דירה אחרת לא יהנה מזכות המגורים, אלא כל מי שיש לו דירה אחרת למגורים. שלישית, ניתן לסייג את היקף השימוש במתקני הדירה, כך שבית המשפט רשאי לקבוע כי קרובי המנוח יתגוררו רק בחלק מהדירה, ולא בכולה. רביעית, הזכות להמשיך ולשכור את הדירה שאותה שכר המנוח מוגבלת למצב שבו השכירות ארכה למעלה מ-25 שנים (חכירה לדורות) והשכירות אינה מתבטלת עם פטירת השוכר.
זכות המגורים בראי סכסוך הירושה
עם פרוץ סכסוך הירושה רבים מהלקוחות המגיעים למשרדי דורשים לפנות את קרובי המשפחה של המנוח מדירתו. סעיפים 108 ו-115 לחוק הירושה מקימים זכות שבחוק לקרובים כפי שהראנו לעיל, ומונעים בפועל את פינוי הקרובים, בוודאי כאשר המקור לדרישת הפינוי הוא להפעיל לחץ על אותם קרובים להתפשר או לוותר על זכויות שירשו מן המנוח.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.