יורש במקום יורש
יורש במקום יורש הינו הסדר הקבוע בסעיף 41 לחוק הירושה. בנוסף, הסדר יורש אחר יורש מוצא ביטויו גם בכללי ירושה על פי דין בסעיף 49 לחוק הירושה.
מדובר במצב שבו המנוח קבע בצוואה מי יהיה היורש החליפי במצב שהיורש הראשון לא יוכל לרשת אותו, ולחילופין מדובר במצב שבו המנוח לא קבע את זהות היורש החליפי.
מטרת ההסדר לקבוע מי יירש את המוריש, אם היורש הראשון לא זכה לרשת אותו מסיבות המנויות בחוק הירושה.
מתי יירש היורש השני
בהסדר יורש במקום יורש, המוריש מוריש את עזבונו ליורש הראשון אך הוא אינו יכול לרשת את המוריש מהסיבות המנויות להלן:
א. היורש הראשון הלך לעולמו לפני המוריש.
ב. היורש הראשון נפסל מלרשת את המוריש.
ג. היורש הראשון הסתלק מהירושה שלא לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.
ככל שאחד או יותר מהאפשרויות הללו מתקיימות, יירש היורש השני את חלקו של היורש הראשון בעיזבון.
יורש חליף בירושה על פי דין
ראשית, יורש במקום יורש בירושה על פי דין: סעיף 49 לחוק הירושה קובע מי יהיה היורש שיבוא במקום היורש הראשון שהלך לעולמו: " זוכה על פי צוואה שמת לפני המצווה, ולא קבע המצווה אדם אחר שיזכה במקומו – אם בשעת מות המצווה נשארו צאצאים של אותו זוכה, יזכו הם לפי כללי החלוקה שבירושה על פי דין. בכל מקרה אחר, הוראת הצוואה לטובת אותו זוכה מתבטלת".
משמעות הדבר היא, כי היה ונפטר היורש המיועד על פי הצוואה לפני מות המוריש, וחרף זאת, המוריש לא קבע בצוואה יורש במקומו, יזכו בחלקו של היורש הנפטר צאצאיו בהתאם לכללי החלוקה על פי דין – משמע בחלוקה שווה. היה ואין צאצאים ליורש שנפטר, הוראת הצוואה לטובתו מתבטלת, וחלקו בעיזבון יוענק בהתאם לכללי הירושה על פי דין המפורטים בחוק הירושה (ע"א 5654/92 מורשטיין נ' מסר).
יורש חליף בצוואה
שנית, יורש במקום יורש כאשר המוריש קבע בצוואתו חליף ליורש שאינו יכול לזכות בירושה. כך קובע בעניין זה חוק הירושה:
"המצווה רשאי לצוות לשניים על מנת שיזכה השני אם לא זכה הראשון; השני יזכה אם מת הראשון לפני המצווה או שנמצא פסול לרשת או שהסתלק מן המגיע לו שלא לטובת בן-זוגו, ילדו או אחיו של המוריש. (ב) זכה השני, דינו כדין מי שהמצווה ציווה לו לכתחילה. (ג) על דרך זו רשאי המצווה לצוות גם ליותר משניים."
תכליתו של ההסדר מתמקד בהגנה מפני חששו של המוריש, כי היורש המיועד (היורש הראשון) לא יוכל לרשת אותו בשל אחת הסיבות המנויות בחוק, אותן נסקור להלן, ועל כן נקבע לו חליף.
היורש הראשון הלך לעולמו
היה והיורש הראשון הלך לעולמו, יזכה היורש השני בצוואה בהתאם לכללי ירושה על פי דין כמפורט לעיל.
היורש הראשון נפסל מלרשת
פסילת היורש הראשון מחייבת את הרשעתו באחד או יותר מהפעולות הבאות: רצח המוריש, ניסיון לרצח המוריש, זיוף צוואה, העלמת או הסתרת צוואה, בהגשת צוואה מזויפת לקיום לרשם לענייני ירושה. במקרה שהיורש הראשון נפסל מלרשת, יירש את המנוח היורש השני. קרא כאן להרחבה על פסלות מלרשת.
היורש הראשון מסתלק מהעיזבון
היורש הראשון רשאי להסתלק מכל חלקו בעיזבון או ממקצת חלקו ובאופן שכזה לגרוע מחלקו של היורש השני, החליפי. אין בתוצאה של מעשה ההסתלקות כדי לפסול את ההסתלקות. היורש השני יכול לעתור לפסילת ההסתלקות אך לא בשל העובדה שנושל מחלקו. (רע"א 5103/95 טובה דשת נ' שלום אליהו). קרא כאן להרחבה על הסתלקות מירושה.
מעמדו של היורש השני בהתנגדות לצוואה
האם היורש החליפי רשאי להתנגד לצוואה שבה צוין יורש אחר כמי שיורש את חלקו בעיזבון? השאלה המשפטית היא האם ליורש השני יש מעמד של "מעוניין בדבר".
התשובה חיובית, ובתנאי שלאחר פסילת הצוואה וקבלת ההתנגדות לצוואה, יזכה היורש החליפי בעיזבון או בחלקו בעיזבון.
הווה אומר, היורש החליפי עשוי להיות מעוניין בדבר ובעל מעמד להתנגד לצוואה שבו קבע המוריש כי הוא היורש החליפי בלבד.
ההבדל בהסדר יורש במקום יורש
הסדר יורש במקום יורש שונה בתכלית מיורש אחר יורש. בהסדר זה אין ליורש השני כל זכויות בעיזבון, והוא מסתיים כאשר היורש הראשון ירש את המוריש. בית המשפט העליון קבע כי היה והיורש הראשון ירש את העיזבון כפי שהתכוון מלכתחילה המוריש, אין ליורש השני (היורש החליפי) כל זכות בעיזבון וגם לא תהיה לו כזו.
בניגוד להסדר המקביל, במצב שבו היורש הראשון ירש, הסתיים הסדר יורש אחר יורש, והיורש החליפי איננו יורש עוד. היורש הראשון רשאי לעשות כאוות רצונו בנכסי העיזבון שירש, לרבות להעניקו, למכור אותו ולהעבירו למי שירצה שכן העיזבון שלו הוא. (בע"מ 10807/03 אליקום זמיר נ' רות גמליאל).
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 03-6912307 | פקס: 03-6912312 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי-דין ד"ר רן מובשוביץ