עריכת צוואה או כתיבת צוואה היא פעולה הנערכת על ידי "המצווה" ומטרתה יצירתו של מסמך המכיל את ההוראות האחרונות של אדם לעניין אופן חלוקת רכושו (עיזבונו) לאחר פטירתו. עריכת צוואה נעשית על ידי רישום הוראות או אמירת הוראות הקובעות את יורשיו של המצווה והאופן שבו יחולקו נכסי עיזבונו של המצווה בין כל היורשים שבחר ומנה בהוראותיו. את הצוואה ניתן לערוך לבד או באמצעות עורך דין.
למה צריך לבצע עריכת צוואה?
מקובל לומר, כי אין רע בעריכתה של צוואה פשוטה במצב שבו לא צפויה התנגדות, ואולם למען האמת קשה לצפות מצב של התנגדות או ערעור, וזאת בשל העובדה שהדבר אינו תלוי רק ביורשים הטבעיים – הצאצאים, אלא גם בבני זוגם, ילדיהם והמשפחה המורחבת כולה. על חשיבות עריכת צוואה אין צורך להכביר מילים מקום שידוע לכל, כי הצוואה היא מסמך משפטי רב עוצמה, המאפשר לאדם הכשיר לערכו, לסטות מהוראות חוק הירושה, ולקבוע מי יהיו יורשיו וכיצד יחולק עזבונו, לאחר פטירתו, אף ללא כל נימוק, שכן רצונו האחרון הוא כבודו. במאמר זה נסקור מידע כללי על עריכת הצוואה, עיקרון חופש הציווי והשפעתו על עריכתה של הצוואה, מה דינה של צוואה הסוטה מחוק הירושה, צוואת יחיד וצוואת בני זוג, עריכת צוואה אצל עורך דין, כתיבת הצוואה לבד, אופן עריכת הצוואות, מהי צוואה נושנה, כיצד נקבע תוקף צוואה, מהו התהליך של כתיבת הצוואה לרבות עריכת צוואה פשוטה ו-עריכת צוואה בכתב יד, מבנה הצוואה, בחירת עדי הצוואה, מה כולל תוכן הצוואה, תהליך שינוי הצוואה, ביטול צוואה, עידכון צוואה, שמירת צוואה, הפקדת צוואה, מחיר עריכת צוואה וטיפים לעריכת צוואה, דיון תמציתי בסוגיה של נוסח הצוואה ומהי "מחיקת צוואה", כמו כן נעסוק בקצרה בסוגיה מדוע לא לערוך צוואה לבד.
חשיבות עריכת צוואה
חשיבותה של עריכת צוואה באופן מקצועי ובאמצעות עורכי דין מומחים לתחום הירושה בלבד, נלמדת מעצם העובדה שבצוואה מחלק אדם את כל מה שצבר בחייו, ולכן אין כל ספק שעריכתה של הצוואה היא אחת הפעולות הכלכליות החשובות שעושה האדם בחייו, ויש לייחס לפעולה זו חשיבות עליונה בתוך הקפדה מיוחדת על הכללים החלים על ההליך של כתיבת הצוואה. אמנם, הכללים העקרוניים לכתיבת צוואות נמצאים בחוק, אך בפועל, אין בחוק הירושה כדי ללמד את עורך הצוואה על שפת הצוואה, צורתה, דרך ניסוחה והאפשרויות המשפטיות הקיימות לשם התמודדות עם איסורים מסויימים החלים על עורך הצוואה. ניסיון רב שנצבר בקרב עורכי דין ירושה מלמד, כי אין להקל ראש בנושאים נוספים, כגון מבנה או בחירת עדים. הניסיון מלמד, כי ההנחה שעריכת צוואה היא פעולה פשוטה, אפילו אם הצוואה מכילה הוראה שנרשמה בסעיף אחד בלבד, היא הנחה שגויה, יומרנית ומסוכנת. הראיה הראשונה במעלה לכך מצויה בעובדה שאפילו עורכי דין צוואות מבצעים טעויות רבות בעת עריכת הצוואה, טעויות שלעיתים עולות בביטול הצוואה בהליך התנגדות. ברור איפוא, כי מי שסבור שהדפסת נוסח כללי של צוואה שניתן לאתר ברשתות המידע (אינטרנט) מספקת לצורך עריכתה, טועה ושוגה. בסופו של דבר, מגלים היורשים הפוטנציאלים בדרך הקשה והיקרה, במשך שנים בהליכי בית משפט יקרים, עד כמה חשוב לערוך צוואה באופן מקצועי. להרחבה על יתרונות וחסרונות בעריכת הצוואה ודוגמאות למצבים שכיחים ומתי נכון לערוך צוואה.
עריכת צוואה לבד
עריכת צוואה לבד אפשרית, אך הדבר אינו מומלץ, שכן כמעט תמיד מדובר במסמך מסובך ביותר הצופה פני עתיד ואשר יש לנסחו באופן מדוייק וחד. קשיים בהבנת רצונו של המצווה מביאים למצב שבו מוגשות התנגדויות כנגד הצוואה ומתנהלים הליכים ממושכים וארוכי שנים בעניין כוונתו של המצווה. מומלץ איפוא לערוך את הצוואה בסיוע של עורכי דין לענייני צוואות, המתמחים במלאכה העדינה והמורכבת של עריכת צוואה. להרחבה מומלץ לעיין גם במאמר מדוע לא לערוך צוואה לבד.
אופן עריכת צוואה
עריכת צוואות מתבצעת בדרך שבו יבחר המצווה לפעול. כאמור לעיל, יתכן והצוואה תיערך לבד על ידי המצווה עצמו ואז מדובר בצוואה בכתב יד, או בסיוע עורך דין לענייני צוואה, או בפני רשות, כגון נוטריון או בית משפט. במקרים נדירים, ניתן לערוך צוואה שבעל פה, כאשר המצווה נמצא אל מול פני המוות. לכל אחד מצורות הצוואה קיימים תנאים המפורטים בחוק הירושה, ולכן, על מנת לערוך צוואה, יש לדעת ולהבחין מהו סוג הצוואה ויש להקפיד על קיומם של רכיבי היסוד בצוואה התואמים לצורת הצוואה שנבחרה. מידע זה אמנם מפורסם באינטרנט אך באופן רדוד ומבלי להתייחס לאין ספור פסקי הדין המפרשים את ההוראות שבחוק הירושה בנוגע לאותם רכיבים חיוניים בצווואה.
צוואת יחיד וצוואת בני זוג
צוואה יכולה להיערך על ידי מצווה אחד, ואז היא מכונה צוואת יחיד; צוואה יכולה להיערך גם על ידי שני מצווים שהינם בני זוג (צוואה הדדית) כאשר ההחלטה על הוראותיה של צוואת בני הזוג מתקבלת במשותף בין בני הזוג, לאמור: צוואה משותפת. עוד יתכן שהצוואה תכלול הוראה הקובעת כי אדם אחר יקבע את גורל חלוקת העיזבון לפי שיקול דעתו (בתנאים מסויימים), בהתאם לסעיף 29 לחוק הירושה.
עריכת צוואה לפי מבנה
מבנה הצוואה מורכב מכותרת המסמך "צוואה", פיסקה המתארת את פרטי המצווה המלאים, הוראות הצוואה ביחס לרכוש של המצווה, הצהרת "זו צוואתי", חתימת המצווה ולאחריה הצהרת אישור של העדים לצוואה, במידה ומדובר בצוואה בעדים, והצהרת שני העדים בדבר זיהויו של המצווה בפניהם. במקרה שמדובר בצוואה נוטריונית, הצוואה נחתמת בפני נוטריון, ועל כן אין אישור עדים אלא שבצמוד לצוואה מוצמד טופס אישור נוטריון על עריכת הצוואה ועל נסיבות קבלת ההוראות מהמצווה. צוואה בכתב יד אינה דורשת עדים ועל כן אין צורך באישור עדים ודי בכך שהמסמך נערך בכתב ידו של המצווה ונחתם על ידו. צוואת שכיב מרע או צוואה שבעל פה נאמרת ולא נרשמת ועל כן על העד השומע את דברי המצווה, לתעד מייד את הוראותיו בזכרון דברים שאותו יש להגיש ל-רשם הירושות בדחיפות.
תוכן הצוואה
באופן כללי ניתן לומר, שהצוואה צריכה להכיל את פרטיו של האדם המצווה, את פרטי היורשים, את ההוראות לחלוקת העיזבון (הרכוש שבבעלות האדם, אשר נותר לאחר פטירתו) בין היורשים, לרבות היחסים שבין היורשים, ואת התנאים לחלוקה (אם חייבים). הצוואה חייבת להכיל הוראות הקובעות מהו הרכוש העומד לחלוקה (העיזבון), מי הם היורשים, מהו הרכוש שיוענק להם, ובאיזה אופן ותנאים יחולק העיזבון ליורשים. מכלול הוראות אלו מאפשר למצווה לשלוט על דרך חלוקת עיזבונו לאחר פטירתו. כאמור, קשה להפריז בחשיבות ניסוחה המדוייק של הצוואה וחשיבות ההקפדה על ניסוח המסמך והוראות המצווה למבצעי ועורכי הצוואה.
עריכת צוואה לפי נוסח
נוסח לצוואה ניתן למצוא ברשת האינטרנט, אך אליה וקוץ בה. בדרך כלל תמצאו נוסח לצוואה שאינו מתאים לרצונכם, ולעיתים אף מדובר בנוסח בעייתי. לדוגמא, צוואה המכילה פסוקים ארוכים בארמית, אשר המצווה כלל אינו מבין, מהווה ראשית ראיה לפסילתה. במקרה שבו תוגש התנגדות לצוואה, תעלה השאלה כיצד הבין המצווה את האמור בארמית, ואם ידע מה הכוונה האמורה באותם פסוקים שהפכו לציווי בצוואתו.
עריכת צוואה פשוטה
עריכת צוואה פשוטה היא פנטזיה. אין צוואה פשוטה ואין צוואה חסינה מפני התנגדות או דרישת פסילה או ביטול. האמונה השגויה לפיה צוואה בסיסית שאין בה הוראות סבוכות או שמכילה הוראה אחת היא צוואה פשוטה שלא ניתן לתקוף אותה מתגלה כטעות קרדינילית לאחר פטירת עורך הצוואה (המצווה), כאשר הזוכים על פי הצוואה (היורשים) נאלצים להתמודד במשך שנים בבתי משפט לענייני משפחה למול התנגדות לאותה "צוואה פשוטה" בשל ליקויים ומחדלים המרכיבים את נסיבותיה. מניסיוננו, גם עורכי דין ותיקים ביותר, גם נוטריונים ואפילו בית המשפט עצמו, טועים לעיתים קרובות באופן שבו הם עורכים את הצוואה עבור המצווה, לפחות באחד השלבים הקרדינליים שלה. כשם שאין עריכת צוואה פשוטה כך גם אין מצב שבו יש צורך בתיקון או שינוי צוואה. היה ויש ברצון המצווה לשנות מהוראות הצוואה, עליו לערוך צוואה חדשה.
עריכת צוואה בכתב יד
עריכת צוואה בכתב יד אינה מומלצת באופן חד משמעי. צוואה בכתב יד חסרה את הרכיב הטקסי הנלווה לעריכת צוואה בעדים או בפני רשות, ולכן קמות שאלות רבות ביחס לתוקף עריכת הצוואות בכתב יד. כאשר אין עדים לצוואה בכתב יד, לא ברור כלל אם הכתב הוא כתב היד של המצווה, לא ברור מתי המצווה באמת ערך את הצוואה, ובמיוחד נכונים הדברים כאשר על פני המסמך המכונה צוואה בכתב יד, עורך המצווה תוספות, תיקונים ושינויים המקשים על פרשנותה. שיקולים אלו מחייבים כל אדם המתעתד לערוך צוואה, לקחת לידי חשבון כי עריכת צוואה בכתב יד, משמעה קשיים אובייקטיביים באישורה לאחר לכתו לבית עולמו.
בחירת עדי הצוואה
כאשר עורכים צוואה בעדים, בחירת עדי הצוואה משמעותית ביותר. עדי צוואה שיש להם זיקה כלשהי לזוכה בצוואה או כאלו שיש להם אינטרס בהוראת צוואה כלשהי, הם עדים פסולים לעריכת הצוואה. לעדים תפקיד משמעותי ביותר, ועד שלא מילא את תפקידו בעת עריכת הצוואה, עשוי להביא לפסילת הצוואה. עדי הצוואה יזומנו לעדות בכל הליך שיפוטי שמטרתו לבחון את תוקף הצוואה. עיינו בקישור להרחבה על תפקיד עדים לצוואה.
עריכת צוואה ושינוי
שינוי צוואה או תיקון צוואה, אינו הליך אפשרי לפי דיני הירושה בישראל. על מנת לשנות הוראות צוואה או לתקן הוראת צוואה יש צורך לבטל את הצוואה או להוסיף לה הוראות ובאופן שכזה להביא לשינוי המבוקש על ידי המצווה. הדרך הנכונה לבצע שינוי בצוואה היא לבטל את הצוואה ולערוך צוואה חדשה. הניסיון של עורכי צוואה להוסיף הוראות בכתב ידם על צוואה מתגלה כאסון של ממש ומביא להגשת התנגדויות המתבססות על אותו תיקון כעילה לפסילת הצוואה כולה. להרחבה על הליך של שינוי צוואה.
מחיקת צוואה
אין הליך של מחיקת צוואה. לא ניתן "למחוק צוואה" שנערכה. ניתן להשמיד צוואה והדבר יוביל לביטולה. מחיקת של חלק מהוראות הצוואה וחתימה ליד אותה הוראה אינה מומלצת כלל, שכן היא עשויה להוביל לכך שחלק מהוראות הצוואה יאבדו את בהירותן. בנוסף, מחיקה של הוראת צוואה מחייבת גם עדים לצוואה. אין די בשינוי הוראת צוואה בעדים באמצעות חתימה לידה בתוספת תאריך, אם העדים לא נכחו ואישרו את שינוי הצוואה.
ביטול צוואה
סעיף 36 לחוק הירושה קובע כי ביטול צוואה יכול להתבצע במספר צורות: על ידי עריכת צוואה חדשה המבטלת את הוראות הצוואה הקודמת, על ידי השמדת הצוואה, על ידי עריכת כתב ביטול צוואה. ניתן לבטל גם רק חלק מן הצוואה, באופן המכונה ביטול מקצת הצוואה, לאמור – רק חלק מהוראות הצוואה מבוטלות, וחלקן האחר נותר בתוקפו. כך או אחרת, אין כל ספק שיש לערוך מחדש את הצוואה כולה, גם אם התיקון כולל מחיקה של 3 אותיות בה וכל המוסיף גורע בעניין זה. עורכי דין צוואות יודעים, כי לביטול צוואה יש דרך ויש צורה אך הניסיון מלמד כי רבים אחרים אינם מודעים לדרישות הדין. כך לדוגמא, מקרים שבהם נערך ביטול צוואה באמצעות עריכת תצהיר אינו מומלץ על פי הפסיקה ועשוי להעלות סוגיות של תוקף הצוואה שלכאורה בוטלה.
עידכון צוואה
מומלץ מאד לערוך עידכון צוואה מעת לעת. הסיבה לכך היא שבחלוף הזמן משתנה מצבת הנכסים של האדם, נולדים יורשים חדשים פוטנציאליים בדמות נכדים ונינים והולכים לעולמם יורשים פוטנציאליים בדמות צאצאים, הורים ואחים. במצב זה, הוראות הצוואה שנערכה לפני מספר שנים מאבדות מתוקפן, כאשר הן מתייחסות לנכסים שלא קיימים עוד, כגון דירה שנמכרה, כסף שנמשך מחשבון הבנק או כאשר החלוקה הופכת ללא שיוויונית בשל גידול או קיטון במצבת הרכוש של המצווה או כאשר יורשים שהיו אמורים לרשת הלכו כאמור לעולמם ומנגד נולדו יורשים פוטנציאליים חדשים. נימוק נוסף לעידכון הצוואה הוא שצוואה חדישה מתייחסת מטבע הדברים לנסיבות החיים של המצווה ולכן היא הגיונית. שוו בנפשכם מצב שבו אדם עורך צוואה בשנת 2003 ומוריש לשלושת ילדיו, אך בשנים האחרונות לחייו, הביע את אכזבתו הרבה מהילדים שלו ואף סיפר לרבים מחבריו שבכוונתו לנשל אותם מירושתו, ובכל זאת, לא עדכן את צוואתו.
שמירת הצוואה
שמירת הצוואה היא אחת הסוגיות המשמעותיות העומדות בפני עורך הצוואה. הנכון והמומלץ הוא להפקיד באופן אישי עותק הצוואה ברשם הירושות בהליך המכונה "הפקדת צוואה". עוד מומלץ לשמור עותק אצל המצווה, עותק אצל עורך הדין שערך את הצוואה ועותק נוסף אצל הזוכה העיקרי של הצוואה, לכל הפחות.
חופש הציווי
חופש הציווי משמעו, שכל אדם רשאי לערוך צוואה לבדו, מרצונו החופשי, ולהחליט על גורל עיזבונו לאחר לכתו לבית עולמו, וזוהי פרוגרטיבה (זכות) אישית שלו בלבד, התלויה אך ורק בכללים הקובעים בחוק הירושה. הזכות העקרונית של חופש הציווי, משמעה המעשית היא שבעת עריכת הצוואה המצווה רשאי לקבוע בצוואתו את היקף הרכוש שיעמוד לחלוקה, את זהות היורשים, מספר היורשים, הוראות ההורשה, התנאים אשר רק בהתקיימותם יירש אדם את חלקו בעיזבון ולחילופין אותם תנאים שאם יתקיימו יבלמו את זכות הירושה וינשלו את היורש מחלקו בעיזבון המצווה. המצווה רשאי לקבוע סדר להענקת הנכסים ליורשים באמצעות הוראת יורש אחר יורש או יורש חליפי ליורש המקורי, במידה ולא יירש את העיזבון מסיבה כלשהי, הוראה המכונה יורש במקום יורש. המצווה אף רשאי לדלג מעל הוראת סעיף 147 לחוק הירושה, ולהכניס לכלל העיזבון גם נכסים שאינם נמצאים על פי חוק הירושה בעיזבונו (נכסים מלבר עיזבון).
צוואה הסוטה מחוק הירושה
עריכת הצוואה נעשית באופן ליברלי במטרה לשקף את רצונו של המנוח, אך גם רצונו של המצווה תלוי בהוראות חוק הירושה. ברם, ניתן לדלג ולסטות מהוראות חוק הירושה באמצעות הקמת הקדש בצוואה שהינו מוסד נאמנות. הקמת נאמנות בצוואה מאפשרת להתעלם מדיני הירושה ולשלוט על גורל הנכסים שהותיר המנוח אחריו לעולמי עד.
תוקף צוואה
לצוואה אין כל תוקף בימי חייו של עורך הצוואה, ותוקפה ייבחן רק לאחר פטירת המצווה. כאמור, תנאי לכך שהצוואה תקויים לאחר פטירת המצווה, הוא עמידתה בדרישות חוק הירושה, מקום שאם לא תעמוד בהן, לא ינתן צו לקיום צוואה. רק לאחר לכת המצווה לעולמו, ניתן לתקוף את מעשה עריכת הצוואה באמצעות הליך המכונה התנגדות לצוואה, אשר מתברר בבית המשפט לענייני משפחה. לכן, החלק ההופכי לעריכת צוואה כושלת הוא המענה של בית המשפט לענייני משפחה על השאלה מתי צוואה לא תקפה. הגשת תביעה כנגד תוקף צוואה בימי חייו של המצווה, משמעה כישלון מיידי וסילוק על הסף של התביעה, ואין זה משנה באילו נסיבות נערך המסמך נשוא התביעה. הליך נוסף העוסק בתוקף הצוואה הוא הליך של ביטול צו קיום צוואה, המתבצע רק לאחר שניתן צו קיום אחר הצוואה. ההליך העיקרי האחרון העוסק בתוקף צוואה הוא הליך הנסוב על ביטול צוואה בידי המצווה, עוד בימי חייו.
צוואה נושנה
צוואה שנערכה כדין אינה מאבדת מתוקפה. הפסיקה אינה מכירה במונח "צוואה שנשתכחה", ולכן לעולם ניתן יהא לעתור לרשם הירושה למתן צו קיום צוואה בגינה של אותה צוואה נושנה. יחד עם זאת, השתהות בבקשה למתן צו קיום צוואה כאשר כבר ניתן צו קיום אחר צוואה אחרת או שכבר ניתן צו ירושה עשויה להשפיע באופן מהותי על מתן תוקף לצוואה הנושנה שהתגלתה זה עתה, וזאת בהתאם לכללים המפורטים בסעיף 72 לחוק הירושה. ככלל, חובה על פי דין להגיש צוואה לרשם הירושות ואסור להסתיר אותה ולכן צריך להיות נימוק טוב במיוחד לכך שהצוואה הנושנה הוגשה רק שנים או עשרות שנים לאחר פטירת המצווה שערך אותה. ראו להרחבה גם סוגי צוואות.
מחיר עריכת צוואה
המחיר לעריכת צוואה משתנה בהתאם לתנאי השוק. אמנם יש כאלו שיבקשו סכומים פעוטים עבור עריכת צוואה המסתכמים בכ-אלף שקלים לערך, ומנגד ישנם כאלו שיבקשו סכומי עתק בגובה של עשרות אלפי שקלים, אך מה שחשוב לציין הוא כי לאור חשיבות מסמך הצוואה, מומלץ להסתייע ב-עורך דין מומחה לעריכת צוואות בתחום לשם עריכת הצוואה, ולא להסתפק בעורך דין שאינו מומחה בתחום הירושה. בוודאי שאין מקום לשקול עריכת צוואה בחינם, באמצעות הורדת נוסח מרשת האינטרנט. עו"ד ד"ר רן מובשוביץ התמודד עם מספר רב של התנגדויות שבהן נבחנו מקרים של צוואה שנערכה על ידי המצווה לבדו, או באמצעות עורך דין שאינו מומחה בתחום הירושה, וניתן לקבוע בוודאות שחלק ניכר מהתנגדויות לצוואה, הוגשו בשל אופן הלקוי של עריכת הצוואה. הניסיון מלמד, כי גם אם נראה לכם שעליכם לערוך צוואה פשוטה, גם אם הצוואה מכילה הוראה אחת בלבד, אל תטעו לחשוב שלא ניתן לפסול אותה. כאמור, עריכת צוואה היא פעולה מורכבת ביותר, שאין קשורה רק לתוכן הצוואה.
עריכת צוואה- טיפים
טיפים לעריכת צוואה אינם בגדר עצה טובה. לעניות דעתנו, עריכת צוואה אצל עורכי דין צוואה היא המעשה המומלץ. בניגוד למה שמקובל לחשוב, דווקא חופש הציווי עשוי לגרום לבעיות מהותיות בניסוח הצוואה, דבר המוביל בתורו לתקלות בפרשנות הצוואה ובאכיפת הוראותיה מחמת היותה צוואה סתומה. ניסוח קלוקל או לא ברור ומדוייק מוביל בהכרח לקשיים אמיתיים בעת ההליכים בבקשה למתן צו לקיום הצוואה המוגשת לרשם הירושה. הקושי בעריכת הצוואה אינו נמדד רק בניסוח המסמך בדייקנות ובשים לב להוראות הדין ולאופן הפרשנות של האמור בה, אלא גם בחיזוי המשמעות העתידית להוראות שנרשמות בצוואה. הגישה המקלה בעריכת הצוואה, כמסמך שהינו, כביכול, פשוט וקל להכנה, גורמת להגשת אין ספור התנגדויות לקיום צוואה בישראל, להצפת בתי המשפט לענייני משפחה בהליכים משפטיים העוסקים בפרשנות צוואה, וולקיום הליכים הנמשכים שנים רבות בעלות אדירה ובזבוז זמן משווע ליורשים המסוכסכים. ניתן לבצע עריכת צוואה בפני עורך דין צוואה מנוסה, ואף שהיא מקפלת בתוכה עלות מסוימת, הרי שאותה עלות מבטיחה שלווה ושקט נפשי לעתיד לבוא וקיום רצונו האחרון של המצווה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה הדדית
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.