פסילת צוואה
פסילת צוואה היא אחד הכינויים להליך התנגדות לקיום צוואה או הליך של ביטול צוואה בהתאם להוראות חוק הירושה. מדובר בתיאור כללי עממי לשורת הליכים שמובילה בסופו של דבר לביטול הצוואה בהתאם לחוק הירושה. ההליך הראשון לפסילת צוואה הינו התנגדות לצוואה על בסיס עילות, ההליך השני הוא פסילת צו קיום צוואה, וההליך השלישי הוא פסילה של צוואה כתוצאה מהוכחת ביטול הצוואה על ידי המצווה עוד בחייו. בכל אחד מההליכים של פסילת צוואה, התוצאה לפסילתה של הצוואה היא כי היא לא תקבל תוקף משפטי ולכן לא ניתן יהיה לאכוף את הוראותיה במישור המשפטי-חוקי. במישור של התנגדויות לצוואה, חוק הירושה מאפשר, בין היתר, הליך פסילת צוואה נוטריונית וכן פסילת צוואה בעדים. בנוסף, ניתן ליזום פסילת צוואה שבעל פה באמצעות הגשת התנגדות כנגד צוואה שבעל פה וכן לפסול צוואה בכתב יד באמצעות הגשת התנגדות כנגדה. ההבדל בין פסילה על בסיס התנגדות לצוואה לבין פסילה על בסיס ביטול של צוואה ביוזמתו של עורך הצוואה, נעוץ בעיקר בזהותו של יוזם ההליך. התנגדות כנגד הצוואה במטרה לפסול אותה, מוגשת ביוזמתו של יורש או זוכה פוטנציאלי שזכותו לרשת נשללה או נפגעה במסגרת אותה צוואה שבמוקד הסכסוך, ומנגד, פסילת צוואות יכולה להתרחש גם כאשר המצווה עצמו עורך כתב ביטול של צוואה אחרונה או משמיד את הצוואה ובכך פוסל אותה מקיום, וכל שנותר הוא להוכיח זאת במסגרת ההליך שננקט כנגד הצוואה. כאן המקום לציין, כי קשה להניח שיתקיים הליך של פסילת צוואה בעל פה (צוואת שכיב מרע), באמצעות ביטולה על ידי המצווה, שכן מדובר בצוואה הנאמרת לכאורה בשעותיו האחרונות של האדם, כאשר הוא אל מול פני המוות, מחמת מחלה קשה או במצב של חשש מנפילה בלחימה או מלחמה. בנוסף לכל אלו, מאפשר חוק הירושה גם פסילה חלקית של צוואה. במצב שכזה, נפסלות רק חלק מהוראות הצוואה ויתר הוראות הצוואה עומדות בתוקפן. כאשר אחד מיורשי המנוח או "מעוניין בדבר" סבור כי ראוי לבטל את הצוואה, אם בשל אחת מהעילות שבחוק הירושה, כגון השפעה בלתי הוגנת, אי כשירות להבין טיבה של צוואה, מעורבות בעריכת הצוואה וכיוב', יש בידו להגיש התנגדות לקיום הצוואה באמצעות רשם לענייני ירושה. התנגדות זו תידון בבית משפט לענייני משפחה. היה ותתקבל ההתנגדות, הצוואה תיפסל מקיום, ולא יהיה לה כל מעמד משפטי. התוצאה לקבלת ההתנגדות תהא בפועל פסילת הצוואה.
פסילת צוואה נוטריונית
הליך של פסילת צוואה נוטריונית מחייב הגשת התנגדות לקיום הצוואה. ענייננו פה בהליך של פסילת צוואה שנערכה בפני רשות באמצעות הגשת התנגדות לצוואה נוטריונית. בנוסף לעילה הקלאסיות המפורטות בחוק הירושה, קיימות פה עילות נוספות לביטול צוואה נוטריונית אשר מסתמכות על קיומם של פגמים בעריכת הצוואה הנוטריונית, כגון העדר חוות דעת רפואית במועד עריכת הצוואה, קבלת הוראות הצוואה מאדם אחר ולא מהמצווה והעדר בירור הבנתו של המצווה את תוצאות צוואתו.
פסילת צוואה בעדים
העקרונות לפסילת צוואה נוטריונית תקפים גם כאשר מוגשת בקשה לפסילת צוואה בעדים. השוני בין ההליכים הוא בדרישות השונות שבחוק הירושה לעריכת כל סוג של צוואה. לדוגמא, צוואה בעדים דורשת שני עדים לעריכתה ואילו צוואה נוטריונית אינה דורשת עדים אלא את נוכחותו של הנוטריון בלבד. בנוסף, פסילת צוואה בעדים יכולה להתבסס גם על ליקוי משמעותי בקיום תפקיד העדים בצוואה.
פסלות עדים לצוואה
פסלות עדים לצוואה מוסדרת מבחינה הדין בסעיף 24 ל-חוק הירושה, אך יש לנושא זה משמעויות נרחבות המוצאות ביטויים גם בפסיקת בית המשפט לענייני משפחה. סעיף 24 לחוק הירושה קובע כי קטין ומי שהוכרז פסול-דין אינם כשרים להיות עדים לעשיית צוואה. הגדרת קטין היא מי שטרם מלאו לו 18 שנים, בכל הנוגע לפסול דין, מדובר בהגדרה הנשענת על הכרעת בית המשפט ביחס לאדם. כל אדם זכאי לזכויות וחובות אלא אם בית המשפט שלל ממנו זכות זו באמצעות הכרזתו כפסול דין. ככלל, מי שהינו פסול דין הינו אדם שנשללה ממנו כשרות משפטית, ולכן ימונה עבורו אפוטרופוס. להרחבה ראו גם תפקיד העדים בצוואה.
פסילת עד לצוואה
פסילת עד לצוואה הוא כאמור נושא שאינו מוגבל רק לשאלת הכשירות המשפטית של העד. בניגוד למקובל לחשוב, עד לצוואה הינו בעל תפקיד מהותי ולא טכני בעיקרו. לעד לצוואה קיימים קשת של תפקידים שהפשוט שבהם הוא עדות בדבר עצם קיומו והימצאותו של המצווה וחתימתו על הצוואה בפניו. ברם, עד לצוואה צריך להתרשם כי המצווה מבין את הוראות הצוואה, כי קרא אותה, כי הפנים את האמור בה, כי תוכן הצוואה אכן משקף את רצונו החופשי והוא מבין את משמעויות הצוואה בטרם חתימתו. עד לצוואה אינו יכול להסתפק בעדות על כך שהמצווה חתם בפניו. כך לדוגמא, כבר נפסלו צוואות אשר הוכח בהן, כי העד לצוואה כלל לא ידע על מה הוא חותם ולא קרא את הצהרת העדים בכלל, וממילא שלא הבין את משמעות ההצהרה שעליה חתם. עד שהגיע להיות עד לצוואה, וראה את המצווה חותם בפניו, מבלי שבירר את כושרו את המצווה, את מידת הבנתו והסכמתו לאמור בצוואה, אינו ממלא תפקידו, והדבר עלול להביא בתורו לפסילתו כעד הצוואה, מקום שכלל לא מילא את תפקיד העד בצוואה, כאמור. פסילת עד בצוואה בעדים, משמעה פסילת הצוואה כולה.
פסילה של צוואה בכתב יד
פסילה באמצעות ביטול צוואה על ידי המצווה, יכולה להיעשות גם כאשר מדובר בצוואה בכתב יד. לדוגמא, המצווה מעוניין לבטל צוואה שערך בכתב ידו, ולכן הוא רשאי לערוך מסמך בכתב ידו ובו הוא מצהיר כי ביטל את צוואתו הקודמת. פסילה של צוואה בכתב יד במסגרת הליך התנגדות לצוואה, נעשית בדרך שבה מתנהלת התנגדות ביחס ליתר צורות הצוואה. יחד עם זאת, חשוב להתייחס לצורה המיוחדת שעשויה ללבוש צוואה בכתב יד, כגון היותה רשומה על פתק. דווקא העדר הפורמליות שב-צוואה בכתב יד יכולה להניב מסמכים רשומים בכתב ידו של המצווה באופן בלתי רשמי, המעלה שאלה של ממש ביחס להיותו של הפתק צוואה אם לאו. אחד המבחנים המעניינים בנושא זה הוא שאלת קיומו של אופי צוואתי באותו פתק שנטען להיות צוואה. נסיבות עריכתה של צוואה בכתב יד, שהיא צוואה הנערכת מטבעה לבד, ללא עדים ובהעדר טקסיות, מובילות, מטבע הדברים, גם לטענות העוסקות ב-זיוף צוואה, זיוף חתימה בצוואה וכן השמדת צוואה.
פסילת צוואה באמצעות ביטול צוואה
ביטול צוואה הינו הליך שבו המצווה עצמו פוסל את הצוואה האחרונה שערך, על ידי עריכת כתב ביטול צוואה. דיני הירושה קובעים עיקרון בסיסי, לפיו רשאי המצווה, בכל עת שירצה, לבטל את הצוואה באמצעות תצהיר ביטול צוואה בפני נוטריון או שני עדים או באמצעות עריכת צוואה חדשה המכילה הוראה לפיה הצוואה הקודמת מבוטלת או השמדתה של הצוואה המוקדמת. מטבע הדברים שהמוריש יכול לבטל רק חלק מהוראות צוואתו, כך שהתוצאה המתקבלת היא שהוא אצמו הביא ל-פסילה חלקית של צוואה.
אין צורך לערוך צוואה חדשה בכדי לפסול את הצוואה הקודמת
יודגש, כי המצווה אינו חייב לערוך צוואה חדשה, על מנת לבטל את הצוואה שערך. די בכך שערך כתב לביטול צוואה בכדי שהצוואה תאבד את תוקפה.
פסילת צוואה באמצעות השמדתה
דרך נוספת לפסילתה של הצוואה באמצעות ביטול צוואה, היא השמדתה הפיסית על ידי המצווה. ברם, השמדת כל העותקים הפיסיים של הצוואה היא מעשה מורכב. שערו בנפשכם, שהמצווה מסר בזמנו לאחד מיורשיו עותק של הצוואה, אך לימים השמיד את כל העותקים הנמצאים ברשותו, ושכח שעותק הצוואה מצוי בידי אותו יורש. לימים, לאחר שהלך לעולמו, מגיש אותו יורש את עותק הצוואה שנפסלה לקיום ברשם לענייני ירושה, בטענה שכל עותקי המקור של הצוואה אבדו ויש ליתן צו קיום על בסיס עותק צילומי. מומלץ איפוא, להימנע מהשמדה פיסית של הצוואה, אם זלגו עותקים ממנה ליורשים.
פסילה חלקית של צוואה
המצווה אינו חייב להורות בצוואה החדשה שכל הצוואה הקודמת מבוטלת, ובהחלט יתכן ששתי הצוואות יהיו בתוקף, כאשר כל אחת מהן מכילה הוראה בעניינים מסויימים שאינם מטופלים בצוואה הנוספת. מצב זה מביא למצב המכונה פסילה חלקית של צוואה, כך שרק אותן הוראות שהמצווה ביטל בצוואה החדשה נפסלות, ואותן הוראות שלא נפסלו, נותרות בתוקפן ואינן נפסלות.
פסילת צוואה על ידי הרשם לעניני ירושה
לעיתים נדירות מתרחשת פסילה גם על פי החלטת הרשם לענייני ירושה, וזאת כאשר הצוואה אינה עומדת בהוראות חוק הירושה. החלטה של רשם הירושות לפסול צוואה היא פועל יוצא של העובדה שהמסמך שהוגש כצוואה אינו מכיל את רכיבי היסוד שבצוואה על פי חוק הירושה או כאשר מתברר לרשם שהצוואה נגוע במעורבות של אחד מהזוכים או היורשים הנקובים בה.
הליך פסילת הצוואה האחרונה של המנוח על ידי הרשם לענייני ירושה יקרום עור וגידים לאחר שב"כ היועץ המשפטי לממשלה יקבע כי המסמך פגום וכי קיימים בו חוסרים המונעים ממנו להיות מקוים כצוואה. לדוגמא, מוגש לרשם לענייני ירושה מסמך שנטען שהוא צוואה בעדים, אך למרות זאת לא מצויינים עדים בצוואה ואין כל ראיה לקיומם, כך שברור שאין מדובר בצוואה בעדים. הרשם לענייני ירושה קבע בעבר כי צוואה מודפסת שהכילה גם הוראות בכתב יד היא למעשה שתי צוואות, האחת צוואה פסולה בעדים ואילו השניה היא צוואה בכתב יד שניתן להשלים את הוראותיה, ובאופן שכזה הביא לפסילה חלקית של צוואה.
אפשרויות נוספות שיתכן ויתרחשו כתוצאה מבדיקת ב"כ היועץ המשפטי לממשלה הוא התעוררות חשש, כי המסמך או הבקשה לקיום הצוואה עצמה אינם משקפים את המצב העובדתי לאשורו. לדוגמא, חשש כי אין מדובר בצוואה אותנטית אלא צוואה מזויפת או בקשה לקיום צוואה אשר מעלימה קיומו של יורש שהינו חסוי ואינו יכול לדאוג לענייניו. כך לדוגמא, שערו בנפשכם צוואה המכילה אין ספור טעויות בזיהוי הנכסים השייכים למצווה, עד כדי כך, שהרשם לענייני ירושה סבור כי המצווה כלל לא הבינה מהם אותם נכסים השייכים לה. במקרה שכזה, עשויה לקום שאלה של ממש ביחס לגמירות דעתו של המצווה, שאלה שתביא להעברת הצוואה לבית המשפט לשם הכרעה משפטית. לעיתים יבקש ב"כ היועמ"ש ממבקש קיום הצוואה תצהיר המתאר את נסיבות עריכת הצוואה, ומתוך אותו תצהיר תתברר סיבה לפסילת הצוואה, כגון נוכחותו של היורש בחדר בעת שהמצווה חתם על הצוואה, מעשה אשר עשוי להעיד על מעורבות בעריכת הצוואה, אשר פוסלת אותה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.