צוואה שאינה הגיונית
צוואה שאינה הגיונית היא צוואה שתוכנה אינו מתיישב עם נסיבות חייו של המצווה. קיימת הנחה מקובלת, כי מבחן הגיונה של צוואה הינו חלק מעילת השפעה בלתי הוגנת, אך זהו מבחן העומד בפני עצמו. יחד עם זאת, מדובר במבחן משני למבחנים העיקריים המופיעים ב-חוק הירושה והוא מהווה כלי עזר לשופט בית המשפט לענייני משפחה בבדיקת הצוואה. לעיתים לא כל הצוואה בלתי הגיונית אלא רק הוראה בלתי הגיונית בצוואה, אך במצב שכזה, עשויה ההוראה להיפסל רק אם אינה מתיישבת עם יתר הוראות הצוואה. צוואה לא הגיונית אינה בהכרח צוואה פסולה ובית המשפט לענייני משפחה יפסול אותה, אך ורק אם היא אינה מתיישבת עם נסיבות חייו של המצווה באופן המתיישב עם מבחנים עיקריים של השפעה בלתי הוגנת, מעורבות בעריכת צוואה, טעות בצוואה וכיוב' ראו גם עילות התנגדות לצוואה. צוואה שאינה הגיונית עשויה להשפיע באופן מהותי במצב שבו נערכת צוואה לבד (ראו להרחבה איך כותבים צוואה לבד).
דוגמאות לצוואה בלתי הגיונית
צוואה בלתי הגיונית היא זאת שאינה מתיישבת עם ההיגיון של האדם הסביר, במיוחד לאור נסיבות חייו של המצווה. כך לדוגמא, במקרה שבו למצווה שני בנים נמצאים בקשר טוב מאד עימו לאורך כל חייו, יהא זה בלתי הגיוני לגלות הוראה המנשלת את אחד האחים מ-עיזבון המנוח. חשוב להדגיש, כי נישולו של יורש מדרגה ראשונה בצוואה אינו משקף בהכרח הוראה בלתי הגיונית בצוואה, אלא מחייב בדיקה של נסיבות הקשר עם אותו יורש ואם היתה קיימת סיבה לנישולו של יורש. בתיק בייצוג משרדו של עו"ד ירושה וצוואה ד"ר רן מובשוביץ, נרשמה צוואה המנשלת את אחד משני האחים, חרף העובדה שהוא היה בקשר מצויין עם אביו המצווה, דאג לו וטיפל בו, והאב עצמו דאג לבן ודרש ממנו לחדול לעבוד קשה על מנת לשמור על בריאותו. נסיבות מעין אלו עשויות להוות צוואה בלתי הגיונית. לעיתים קיימות נסיבות המלמדות על העדר הגיון מובהק בצוואה. במקרה שתיארנו לעיל, העדיף האב את כלתו של הבן השני על פני המתנגד, ונימק בצוואתו את אותה העדפה בהתנהגות מחפירה של הבן שנישל. המסקנה המתבקשת ממקרה זה היא שלא רק שהצוואה הינה בלתי הגיונית אלא שקיימים בה סממנים להשפעה בלתי הוגנת, שכן האח הזוכה בירושה ואשתו ידעו היטב כי הבן המנושל אינו מתנהג בהתנהגות מחפירה.
מבחן הגיונה של צוואה
המבחן המקובל בנושא זה מכונה מבחן הגיונה של צוואה. מבחן זה מחייב את הבאת כלל הראיות הנוגעות לאופן עריכתה של הצוואה בפני בית המשפט לענייני משפחה. מתוך הראיות מצטיירת תמונה כללית המלמדת על חייו של המנוח במועד עריכת הצוואה שאינה הגיונית לכאורה. בין היתר, נבחנים התנהגותו, מערכת הקשרים שלו עם בני משפחתו והחברה שמסביב ומה היו ערכיו והעדפותיו וזאת על מנת לקבוע, אם הצוואה אכן משקפת את רצונו האחרון חרף חוסר ההיגיון שבה. בנוסף, ניתן לבחון את אי ההיגיון שבצוואה על סמך יכולותיו של המצווה במועד עריכתה. כך לדוגמא, צוואה מורכבת ביותר, הנערכת על ידי אדם פשוט וחסר השכלה הסובל מפגיעה קוגנטיבית, עשויה להחזות כבלתי הגיונית ושאינה משקפת את רצונו של המנוח. הגיונה של צוואה אינו מתבסס על רשימה סגורה של סיבות אלא על ניתוח של כל מקרה לעומקו, ולכן חשוב שאת הצוואה יבחן עורך דין ירושה העוסק בנושא דרך קבע. כיום, מקובל ליתן פרשנות מרחיבה למבחן הגיונה של צוואה לאור הפסיקה המהפכנית הנוגעת לאופן פרשנות נסיבות עריכתה של הצוואה, הלכה תקדימית המכונה הלכת החוטים השזורים.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת הישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.