צוואת חסוי
האם יתכן שתיערך צוואת חסוי? האם אדם שמונה לו אפוטרופוס רשאי לערוך צוואה? שאלה זו עולה לעיתים קרובות בהליכי התנגדות לצוואה. אדם שהינו חסוי, הינו אדם הכשיר לעריכת פעולות משפטיות מכח סעיף 2 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות, אלא שמונה לו אפוטרופוס מקום שאינו יכול לדאוג לענייניו, ואין מי שיעשה זאת במקומו. לכן, צוואה שערך החסוי תקפה אלא אם כן הוכח שהחסוי לא היה מסוגל להבחין בטיבה של צוואה במועד עריכתה. פסק הדין בפרשת ע"א 851/79 בנדל נ' בנדל נפסק קיומו של מבחן העוסק במודעותו של החסוי למשמעות הצוואה.
מיהו החסוי
אדם שהינו חסוי, הינו אדם הכשיר לעריכת פעולות משפטיות מכח סעיף 2 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות, אלא שמונה לו אפוטרופוס מקום שאינו יכול לדאוג לענייניו, ואין מי שיעשה זאת במקומו. בפרשת מוסא אחמד קבע בית המשפט כך:
"מעיון בסעיף 33 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות – תשכ"ב 1962 עולה כי פסלות דין היא רק אחד המקרים בהם ניתן למנות לאדם אפוטרופוס, בסעיף 33(4) לחוק הכשרות נקבע שניתן למנות אפוטרופוס לאדם שאינו יכול דרך קבע או דרך ארעי לדאוג לענייניו כולם או מקצתם ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו. אי לכך אין חפיפה בין מינוי אפוטרופוס מכוח סעיף 33(4) לחוק הכשרות לבין קביעת סטאטוס של אדם כפסול דין, ועל כן אין בעצם מינוי אפוטרופוס לפי הוראות החוק הנ"ל כדי לפגוע בכשירותו של החסוי, ובכלל זה, כשירותו לערוך צוואה…ועל כן, אין בעצם מינוי אפוטרופוס לפי הוראות החוק הנ"ל כדי לפגוע בכשירותו של החסוי ובכלל זה כשירותו לערוך צוואה. במקרה שחסוי עורך צוואה תהא הצוואה תקפה אם נעשתה בנקודת זמן שבה ידע המנוחה להבחין בטיבה אף אם לפני כן או אחרי כן, השתנה מצבו. בחינתו של ביהמ"ש תיעשה על פי מבחן גמיש ונקודתי בו תיבחן השאלה האם המצווה היה מודע למהות מעשיו ולתוצאותיהם…"[ii]
בית המשפט הסביר כי הרציונל לכשרותו של חסוי לערוך צוואה טמון בעובדה שלא תמיד מינויו של אפוטרופוס יעשה על אדם שאינו כשיר מבחינה קוגנטיבית, ויתכן שהמינוי נדרש בשל העדר יכולתו לדאוג לענייניו. עורך דין ירושה יוכל להבהיר את ההבדל בין חסוי לפסול דין בהליכי התנגדות לצוואה.
עריכת הסכם מתנה על ידי חסוי
הרציונל ביחס לכשרות אדם לערוך צוואה נכון גם ביחס לעריכת הסכם מתנה. חסוי יכול לערוך הסכם ולהעניק מתנה לאחר, אלא אם הוכרז כפסול דין. חרף האמור לעיל, קיים מחסום להענקת מתנה על ידי חסוי, במקרה ומונה לו אפוטרופוס, במיוחד אם מקבל המתנה הוא האפוטרופוס. מדוע? ראשית, חרף העובדה שיתכן והחסוי כשיר משפטית, מינוי אפוטרופוס עליו הופך אותו למי שאינו כשיר לזכויות וחובות משפטיות. שנית, ניתן להעריך שתוקף המתנה שהעניק חסוי תיבחן בכל מקרה לגופו, כאשר עיקר הבחינה תתמקד דווקא בשאלת ניגודי עניינים שבין הענקת מתנה יקרת ערך לאפוטרופוס הממונה על טובתו של החסוי. פסיקת בית המשפט היום אוסרת באופן מובהק על אפוטרופוס ממונה לקבל לידיו מתוך רכוש החסוי שעליו הוא ממונה ולאחרונה אף הורחבה בפסק דין שניתן בבית משפט מחוזי בתל אביב בתיק ביצוגו של עורך דין ירושה ד"ר רן מובשוביץ, שם נקבע כי אפילו אפוטרופוס לגוף אינו רשאי לקבל מתנה מהחסוי שעל גופו הוא ממונה.
צוואת חסוי ומודעות להשלכותיה
בפרשת בנדל נקבע כי בית המשפט מחפש אחר הוכחת הקשר הסיבתי בין חוסר מודעותו של המצווה לכתיבתה של הצוואה נשוא המחלוקת [iii]. על המצווה להיות מודע למהותה של צוואה על דרך הכלל, ולמהותה של צוואתו שלו על דרך הפרט [v]. באותו אופן, יכול ובית המשפט יקבע כי אדם שסבל מהזיות במועד עריכת הצוואה, עדיין הבין את משמעות מעשיו בעת שערך את צוואתו, ולכן הצוואה לא תיפסל. המסקנה היא כי אין בקביעה הרפואית שיש לאדם מחלה הפוגעת בכושרו הקוגנטיבי או בכך שהינו סובל מדיכאון, כדי לקבוע באופן נחרץ, שהוא אינו כשיר להבחין בטיבה של צוואה או בטיבו של הסכם מתנה שערך.
מידע על חסוי וצוואת חסוי
[i] תמ"ש (ראשל"צ) 46330/07 עז' המנוחה פלונית ז"ל נ' האפוטרופוס הכללי ואח'
[ii] תע' (י-ם) 40080/04 עז' המנוחה ב.ה. ז"ל נ' א.כ, בית משפט לעניני משפחה בירושלים; רע"א 6397/04 מוסא אחמד חסין מוסא אלעבסי ואח' נ. עמותת א.ל.ע.ד אל עיר דוד
[iii] ע"א 851/79 בנדל נ' בנדל, פ"ד לה (3) 101, 105 (1981)
[iv] ע"א 1212/91 קרן לב"י נ' פליציה בינשטוק, פ"ד מח(3) 705, 738 (1994)
[v] ע"א 851/79 בנדל נ' בנדל, פ"ד לה (3) 101, 105 (1981)
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.