תלות בהשפעה בלתי הוגנת
תלות בהשפעה בלתי הוגנת הוא תיאור של נסיבות, שעליו מסתמכות התנגדויות רבות לצוואה. הטענה בדבר קיומה של תלות של המוריש בזוכה בצוואה היא אחת הטענות העיקריות שמעלים המתנגדים לקיומה של צוואה והיא משמשת ניסיון להראות שיש לפסול את הצוואה. ברם, כפי שנראה להלן, אמנם תלות מהווה את אחד מרכיביה של עילת השפעה הבלתי הוגנת, אך תלות כשלעצמה אינה טענה שדי בה להביא ל-ביטול צוואה או פסילת צוואה. יחד עם זאת, כיום ניתן להשתמש בהוכחת קיומה של תלות קיצונית שהוכחה, לצורך הפעלתה של הלכת החוטים השזורים וכן לצורך היפוך נטל הראיה. השאלה מהי תלות בזוכה בצוואה שדי בה כדי להפוך את נטל הראיה היא שאלה שהמענה עליה ניתן לגופו של כל תיק ותיק, בהתבסס על הנסיבות שהוכחו בהליך. במאמר זה נדון ב-מבחנים לקיומה של תלות המצווה, תלות בזוכה בצוואה ומשמעותה, מהו ההבדל בין תלות לניצול ומה התרומה של תלות לעומת התרומה של ניצול בהליכי התנגדות לצוואה.
תלות בזוכה בצוואה
כאמור, אחד מהנושאים הנבדקים במסגרת הטענה בבית המשפט לענייני משפחה הוא עד כמה היה תלוי המצווה במי שירש בצוואתו. ההלכה היא שככל שמידת התלות של המצווה בזוכה בצוואה גבוהה יותר, כך מתגבר החשד שהצוואה היא תוצאה של השפעה בלתי הוגנת שהיא אחת מ-עילות ההתנגדות לצוואה.
יחד עם זאת, כאמור, תלות כשלעצמה אינה הוכחה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת. אין כל פסול בכך שבן משפחה מטפל במסירות בקרוב משפחתו החולה, הסיעודי שנדרש לסיוע. להיפך, יש לעודד התנהלות שכזו, במסגרתה עוזר בן משפחה למי שהינו חלש וזקוק לסיוע במצבו. לכן, נפסק מספר רב של פעמים כי אמנם תלות עשויה להיות ראיה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת אך אין די בה. אין די בחשד לקיום של השפעה בלתי הוגנת. יש להוכיח אותה, כאשר התלות היא אחת מהרכיבים שיכולים להופיע באותה השפעה שאינה הוגנת. סיכומו של דבר, רק קיומה של תלות קיצונית יכולה להביא את בית המשפט להורות על היפוך נטל הראיה.
מבחנים לקיומה של תלות המצווה
קיימים ארבעה מבחני עזר לקיומה של תלות של המצווה בנהנה בצוואה:
- תלות ועצמאות – האם במועד עריכת הצוואה היה המצווה עצמאי מהבחינה הפיזית והמנטלית. ככל שהמצווה עצמאי יותר, כך ייטה בית המשפט לשלול קיום של תלות במי שירש על פי הצוואה.
- תלות וסיוע – מה מידת הסיוע שהעניק הזוכה בצוואה למי שערך את הצוואה. ככל שהסיוע מקיף יותר, ככל שהמצווה בצוואה היה תלוי יותר בסיוע של היורש בצוואה, כך ניתן יהיה לומר שהתלות היתה משמעותית יותר. במסגרת זו יבחן בית המשפט האם הזוכה בצוואה היה מסייע יחיד לעורך הצוואה או שהיו אחרים שסייעו לו, כך שהתלות בסיוע נמוכה יותר.
- היקף הקשרים עם אחרים – השאלה שתבחן היא, האם בתקופת עריכת הצוואה, היה המצווה מנותק מאנשים אחרים והאם הקשר שקיים עם אחרים היה קלוש וחלש. ככל שהיקף הקשרים יהיה מצומצם יותר, כך תתחזק ההנחה שהמצווה היה תלוי בנהנה. שאלה זו תבחן במנותק מהעובדה שהיורש גרם (או לא גרם) לבידודו של המצווה.
- נסיבות עריכת הצוואה – בית המשפט יבחן עד כמה היה מעורב הנהנה בצוואה בעריכתה. אפשר שמעורבות זו לא תגיע לכדי מעורבות בעריכת צוואה, אך תלמד כי התקיימה השפעה בלתי הוגנת.
ההבדל בין תלות לניצול בהשפעה בלתי הוגנת
ההבדל בין תלות לניצול של המצווה בצוואה הוא הבדל של שמיים וארץ. כאמור, האמת היא שאין כל פסול בקיומה של תלות. ברם, עצם קיומה של התלות הקיצונית ביחסים שבין מצווה בצוואה לבין יורש בצוואה, כאשר קיים דפוס של יחסי אמון מיוחדים וקרובים במיוחד, היא היא זו המאפשרת לנו להניח שהתקיים גם ניצול, אלא שאת אותו ניצול יש להוכיח, ואם לא הוכח ניצול, אזי הטענה שהתלות שווה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת תיכשל. במסגרת הליך התנגדות לצוואה, מנסה ב"כ המתנגדים אשר מומלץ שיהיה עורך דין לענייני ירושה בהתמחותו, להוכיח לבית המשפט, כי אין מדובר רק בתלות בין המצווה לבין הזוכה, אלא שגם התקיים ניצול של המצווה על ידי הזוכה בצוואה. היה ועשה כן, יקבע בית המשפט שהתקיימה השפעה בלתי הוגנת והצוואה או חלק מהוראותיה תיפסל.
על מנת לשקף את ההבדל בין תלות לניצול בהשפעה בלתי הוגנת, ניטול כדוגמא אדם המרותק למיטתו, סיעודי, מועד לנפילות ולכן חייב בסיוע כדי להתנייד ממקום למקום באמצעות כיסא גלגלים. מצבו זה מחייב אותו להסתייע במטפלת הזרה שלו, אותה הוא שולח מדי פעם עם כרטיס האשראי שלו למשוך עבורו כסף מהבנק הסמוך לביתו. עד כאן, מדובר בתלות שאין בה כל פסול. ברם, בדיעבד הסתבר, כי המטפלת הזרה משכה לעצמה כספים, רכשה בהם מוצרים שונים אותם שלחה למולדובה לבני משפחתה, וכל זאת ללא ידיעת המטופל. ברור איפוא כי המטפלת ניצלה את חולשת המטופל לשם מעילה באמונו ומשיכת כספים מחשבונו. לימים הוריש המטופל את כל רכושו למטפלת הזרה. נשאלת השאלה, האם גילוי המעילה בחייו של המנוח, היתה מביאה לשינוי בהוראת הצוואה? דוגמא זו משקפת את ההבדל בין התלות לניצול של המצווה בצוואה, ואת מידת השפעתו של הניצול על עריכת הצוואה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.