תנאי מתלה בהסכם מתנה
תנאי מתלה בהסכם מתנה הינו תנאי המבוסס על אירוע חיצוני, אשר בהתקיימו או בהגיע מועדו תועבר המתנה למקבל המתנה, וזאת בדומה לתנאי מתלה בצוואה שם קובע המצווה כי יורש יקבל את חלקו בעיזבון בהתקיים תנאי או בהגיע מועד. מקום שהסכם המתנה הוא חוזה, ניתן להשתמש בהוראות חוק המתנה וכן בהוראות סעיף 27 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 הקובע את דרך עריכתו של "חוזה על תנאי" לשם בחינת תוקפו של התנאי בהסכם המתנה. סעיף 27 לחוק החוזים קובע כי "חוזה יכול שיהיה תלוי בהתקיים תנאי…". סעיף 28 לחוק החוזים עוסק במצבים שבהם מתקיים "סיכול תנאי" ומה המשמעויות לכך. למיותר לציין, כי ככל תנאי חוזי, גם התנאי שבהסכם המתנה חייב להיות חוקי, אפשרי, בר ביצוע, אכיף וברור. לא ניתן לקבוע בהסכם מתנה תנאי שהינו בלתי אפשרי לביצוע או שהינו בלתי חוקי או בלתי מוסרי. כאשר קובעים תנאי מתלה בהסכם מתנה, יש לקבוע גם מה יקרה אם התנאי לא יתממש ומה יהא גורלה של המתנה במקרה שכזה. במאמר זה נדון בין היתר ב-סיווג תנאי מתלה בהסכם מתנה, ביטול מתנה בשל תנאי מתלה, ו-סיכול תנאי מתלה בהסכם מתנה.
דוגמאות לתנאים מתלים בהסכם מתנה
דוגמאות לתנאים מתלים בהסכם מתנה הן: קביעת תנאי כי קבלת המתנה תהא רק לאחר חתונה, השלמת לימודים לתואר אקדמי, הולדת ילד ראשון וכו'. בדרך כלל יהיה קשור התנאי בהסכם המתנה לאירוע עתידי אשר עתיד להתרחש. להרחבה על תנאים מתלה בהסכם מתנה ראו גם במאמר תנאים בהסכם מתנה.
ביטול מתנה בשל תנאי מתלה
ביטול מתנה בשל תנאי התלוי בנסיבות עתידיות הוא מצב המתרחש בשל אי התקיימותו של אותו תנאי. כידוע, תנאי התולה ביצועו של הסכם מתנה בהתקיימותו הוא גם תנאי היוצר אי וודאות לגבי שכלולו של הסכם המתנה. אם מתקיים התנאי החוזה נכנס לתוקף על כל זכויותיו וחובותיו אך אם התנאי לא מתקיים, החוזה בטל (ה"פ 26634-11-15 ת.ב.ב נ' אזורים בנין (1965) בע"מ ואח'). קיים שוני אינהרנטי בין הסכם רגיל לבין הסכם מתנה כאשר קיים תנאי מתלה בו. במצב שבו הוענקה מתנה התלויה בתנאי מתלה, אין מדובר עדיין במתנה שהסתיימה אלא בהתחייבות להענקת מתנה. התחייבות זו מותנית כאמור בתנאי המתלה, והיא תצא אל הפועל רק אם התנאי המתלה יתקיים. בפרשת ת.ב.ב נדון מצב שבו הצדדים קבעו שהתנאי המתלה חייב להתקיים בתוך 12 חודשים ממועד כריתת החוזה, אך גם לאחר שחלף המועד, שני הצדדים המשיכו להתנהג כאילו ההסכם תקף, למרות שלפי הוראת ההסכם, אי התקיימתו של התנאי המתלה מובילה לביטולו המוחלט של ההסכם.
יחד עם זאת, יש לזכור כי הסכם מתנה הוא הסכם מיוחד, שכן הוא מעין עיסקת חסד, במסגרתה מעניק נותן המתנה ללא תמורה את דבר המתנה למקבל המתנה. לכן, לנותן המתנה קיימת עדיפות בחוק המתנה, המתבטאת בין השאר בזכותו לחזור בו מן המתנה, אם טרם הושלמה ואם ובנסיבות מסוימות. להרחבה בנושא ראו גם על ביטול הסכם מתנה – המדריך המלא.
סיכול תנאי מתלה בהסכם מתנה
סיכול תנאי מתלה בהסכם מתנה מתרחש כאשר אחד הצדדים להסכם המתנה מנע את קיומו של התנאי. במקרה שכזה קובע סעיף 28(א) לחוק החוזים כי הצד שמנע את קיום התנאי אינו רשאי להסתמך על אי קיומו כעילה לאכיפה או לביטול של הסכם המתנה. הנטל להוכיח את סיכול התנאי המתלה בהסכם המתנה מוטל על מי שטוען לכך. חרף האמור לעיל, ראוי לזכור כאמור, כי לנותן המתנה זכות מוקנית לחזור בו מן המתנה בתנאים מסויימים. כבכל חוזה, גם הסכם מתנה דורש כי שימוש בזכות חוזית יעשה בתום לב (סעיף 39 לחוק החוזים), כך שאם נותן המתנה סיכל את התנאי המתלה בחוסר תום לב, תהא לדבר משמעות העשויה להתבטא בכך שבית המשפט יקבע כי אי התקיימותו של התנאי המתלה אינה מבטלת את הסכם המתנה, בהתאם לסעיף 28(א) לחוק החוזים. להרחבה ראו ביטול מתנה במקרקעין.
סיווג תנאי מתלה בחוזה מתנה
סיווג תנאי מתלה בחוזה מתנה חשוב לצורך קביעת משמעותו ביחס לביטול המתנה כולה. במקרים מסויימים יסווג תנאי מתלה בהסכם מתנה כתנאי שאינו מתלה ולעיתים גם לא יהווה תנאי, במקרה שכזה, יתכן ויבוטל התנאי או שיקבע כי אי התקיימותו אינה מבטלת את המתנה. מצבים אלו מתרחשים בעיקר בשל ניסוח לקוי של התנאי המתלה, אשר דורש פרשנות לשם הכרעה בדרישות שהוא מעלה או כאשר התנאי המתלה אינו אפשרי לביצוע, אינו מוסרי או אינו חוקי. להרחבה בנושא זה ראו גם במאמר מתנה על תנאי.
[FORM]
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.