איך כותבים צוואה לבד
איך כותבים צוואה לבד? עריכת צוואה היא סוגיה סבוכה הדורשת הבנה מעמיקה בחוק הירושה ובכללי כתיבת צוואה ו-הדרישות ל-עריכת צוואה. לדעתנו, יש להפריד את הדיון בסוגיה של "איך כותבים צוואה לבד" בין "הדרישות הטכניות" המצויות ב-חוק הירושה והנוגעות ל-צורת הצוואה, לבין אותם איסורים החלים על כתיבת הצוואה והנוגעים לתוכנה ולהוראותיה. במאמר זה נתייחס לעיקרי הכללים הנוגעים לכתיבתה של צוואה בעדים לבד. בכל הקשור לצורת הצוואה נדון בסוגיות הבאות: מהי הצוואה, מהם רכיבים חיוניים בצוואה, מהו תוכן חיוני בצוואה, וכן נתאר את החלקים העיקריים בצוואה: כותרת הצוואה, מבוא לצוואה, גוף הצוואה, חתימת הצוואה, חתימת עדי הצוואה ולסיום נביא דוגמא לצוואה. להרחבה נוספת ניתן לעיין גם בערך "כתיבת צוואה" וכן בעתידו של חוק הירושה כפי שמצא ביטויו ב-תזכיר חוק הירושה החדש שהוצע להערות הציבור. לצד המאמר שלהלן, מומלץ לעיין גם במאמר הביקורת "מדוע לא לכתוב צוואה לבד" המכיל סיבות ונימוקים להימנעות מביצוע מהלך זה.
עריכת צוואה לבד
חשוב לזכור:
- עליך לערוך את הצוואה בכתב. צוואה בעל פה אינה תקפה אלא במקרים חריגים.
- עליך לחתום על הצוואה וכן לציין את התאריך שבו נערכה.
- אם בחרת לערוך צוואה בכתב ידך אין צורך בעדים, אך אם הדפסת את הצוואה, יש להצהיר בפני שני עדים כי זו צוואתך ועליהם לאשר בחתימתם על פני הצוואה כי היו עדים להצהרתך ולחתימתך את הצוואה.
- אין חובה להפקיד את הצוואה ברשם לענייני ירושה, אך אם ערכת צוואה לבדך, ראוי לשקול בחיוב להפקיד באופן אישי את הצוואה ברשם הירושה.
מהי הצוואה
צוואה הינה מסמך המאפשר לעורכו לקבוע מה ייעשה בנכסיו לאחר פטירתו. עורך הצוואה מכונה "מצווה" ומי שנקבע ליורש בצוואה מכונה "זוכה בצוואה". המצווה רשאי לקבוע מי הם הזוכים בצוואה, וכן להתנות בצוואתו את חלוקת רכושו בתנאים מתנאים שונים. צוואה כשלעצמה אינה ברת תוקף אלא אם ניתן עליה צו קיום צוואה. עריכת הצוואה מתבצעת באמצעות בחירה באחת מ-4 צורות אפשריות: בכתב יד, בעל פה, בכתב, בפני רשות. לצד כללי הצורה של הצוואה, קיימים גם רכיבים חיוניים בצוואה ואלו הם הרכיבים שהעדרם פוסל את הצוואה על אתר, ואין לבית המשפט לעניני משפחה סמכות להכשירה, אף אם התרשם שמדובר בצוואת אמת. תפקיד העדים בצוואה הינו סוגיה נוספת אשר עשויה להטיל צל על המסמך כולו, במיוחד אם מסתבר שהעדים לא עשו דבר אלא שימשו בפועל כבובה שגויסה לשם המצג של חתימת עדי הצוואה על הצוואה, וזאת מבלי להבין שתפקידם משמעותי בהרבה ויש בו רכיב טקסי ורכיב מהותי.
רכיבים חיוניים בצוואה
איך כותבים צוואה לבד ? קודם כל חייבים להבין, שהצוואה נדרשת להכיל את אותם "רכיבים חיוניים בצוואה". "רכיבים חיוניים בצוואה" או רכיבי יסוד בצוואה, הם אלו אשר מוצאים את מקומם בתוך מבנה הצוואה שבחוק הירושה הישראלי. אמנם, החוק הוא ליברלי ולכן צוואה וצוואות בכלל נערכות באופן שאינו שמרני. אדם רשאי לרשום את צוואתו כפי שימצא לנכון, ובלבד שהעולם החיצון יבין שזוהי צוואתו האחרונה והיא משמשת כמסמך המבטא את רצונו החופשי אך בהעדר רכיבים חיוניים, אין מדובר בצוואה.
מבנה הצוואה יכול ויהיה סדור, יכול ויהיה מבולבל וללא סדר כרונולוגי, יכול ויהא רשום על פתקה, יכול ויהיה מנוסח בלשון מחילה או לשון מתנה ואין בכך כדי לפסול את הצוואה מקיום. כל זאת, ובלבד שהמסמך יכיל את הרכיבים החיוניים הנדרשים לצורך תוקפה של צוואה כפי שנקבעו בחוק הירושה. קיומם של רכיבים חיוניים בצוואה עומדים לדיון בהליכים של פסילת צוואה או ביטול צוואה על ידי בית המשפט מכיון שאם הוכחו, לא ניתן להכשיר את הצוואה. מצד שני, את הפגמים הצורניים בצוואה ניתן לתקן, אם בית המשפט השתכנע מעל לכל ספק שהצוואה הינה צוואת אמת המשקפת את רצונו האחרון והמלא של המנוח. מבנה הצוואה שונה מצוואה לצוואה אך נביא בסיפא למאמר זה גם דוגמא לצוואה וכן דוגמא לאישור עדים לצוואה. כמו כן, נסקור מהו אותו תוכן חיוני בצוואה.
תוכן חיוני בצוואה
איך כותבים צוואה לבד? ובכן, התוכן החיוני בצוואה דורש שלושה אלמנטים חיוניים. הראשון מכיל את הדרישה לקיומו של מצווה, נכסי הורשה, יורשים, הוראות הורשה, מה שמכונה גם אופי צוואתי, לאמור, מסמך שבשל אופיו הצוואתי אנו יכולים לקבוע כי מדובר בצוואה ולא בסתם מסמך הוראות או עצות שאינו קשור לירושה. השני דורש שהמסמך יכיל את הרכיבים החיוניים שנקבעו ב-חוק הירושה בהקשר לכל סוג צוואה: ב-צוואה בכתב יד, עליה להירשם כולה בכתב ידו של המצווה; בצוואה בעדים, עריכתה של הצוואה חייבת להתבצע בפני עדים המכונים עדי קיום; ב-צוואה בפני רשות, כאשר דברי הצוואה לא הובאו בפני הרשות על ידי המצווה בכתב או בעל פה, ו-בצוואה בעל פה או צוואת שכיב מרע, הצוואה לא נערכה בשעה שהמצווה ראה עצמו בפני המוות או כאשר מבחינה אוביקטיבית המצווה לא היה אל פני המוות. הוראות או תנאים פסולים בצוואה שלישית, הצוואה אינה בלתי מוסרית, בלתי אפשרית או בלתי חוקית. כך לדוגמא, לא ניתן להתנות בצוואה שהיורש לא יתחתן עם בחירת ליבו כתנאי לקבלת הירושה. בנוסף, יכול וצוואה תכיל הוראה בלתי חוקית. הוראה שכזו תפסל. לבסוף, צוואה יכול ותכיל הוראה בלתי אפשרית לביצוע או הוראה בלתי מוסרית. גם הוראת צוואה שכזו תיפסל בהתאם לסעיף 34 לחוק הירושה.
איך כותבים צוואה לבד: כותרת הצוואה
כותרת הצוואה צריכה וראוי שתכלול את המילה צוואה. כאשר המסמך אינו מוכתר בכותרת "צוואה", מיד עולות שאלות ביחס לאופיו של המסמך. לדוגמא, נפסק כי מסמך המנוסח בצורת עצות לנכדים על הפעולות שעליהם לבצע בעזבון שיירשו ושאינו מוכתר בכותרת צוואה, אינו צוואה. בצמוד לכותרת מופיעה הצהרת המצווה על תוכן הצוואה. הצהרה זו צריכה גם היא להבהיר באופן חד משמעי כי מדובר בצוואתו של המנוח.
מבוא לצוואה
להלן דוגמא למבוא לצוואה:
צוואה
"הואיל ואין אדם יודע מידת ימיו ומאחר ברצוני לערוך צוואה ולהביע בה את רצוני האחרון והוראותיי על מה שיעשה בנכסי ובכל רכושי לאחר אריכות ימי ושנותיי, לכן, אני הח"מ רון רונין ת.ז 142536475 בהיותי בדעה צלולה, מיושבת וכשירה מכל הבחינות הדרושות על פי הדינים, ולאחר ששקלתי בדעתי, מצווה בזה ומביע את רצוני החופשי מכל השפעה בלתי הוגנת, כפיה, אונס או תרמית את רצוני האחרון:"
מובן, כי דוגמא זו להצהרת המצווה בצוואתו הינה רק אחת מאין ספור דרכים שבהן רשאי המצווה להביע את כוונתו ורצונו לערוך צוואתו ברצון חופשי מכל אונס והשפעה אסורה.
איך כותבים צוואה לבד: גוף הצוואה
גוף הצוואה צריך לכלול את שם המצווה, שם היורש או היורשים ופרטי זהותם, הגדרת הנכסים שאותם מוריש המצווה ולמי הוא מוריש אותם (היקף ה-עיזבון), תנאים שקובע המצווה לירושה, אם קבע כאלו (יורש על תנאי), חיובי יורש, אם קיימים, נימוקי הצוואה אם מצא המצווה לנכון לנמק את הוראותיו, חרף העובדה שאין זו חובה לעשות כן.
חתימת הצוואה
הליך אישור הצוואה כולל את חתימת המצווה על צוואתו (חתימת הצוואה), לפי הדרישות הנוגעות לכל אחד מ-סוגי הצוואה. מכיון שקיימות צוואות שונות, גם הליך האישור של הצוואות השונות שונה מסוג צוואה למשנהו. כך, בצוואה בעדים חובה לערוך את הצוואה בפני שני עדים, בצוואה בפני רשות חובה היא שהרשות תאשר את הצוואה בחתימתה. לדוגמא, אם מי שעורך צוואה בפני רשות הינו נוטריון, עליו לאשר את הצוואה בהתאם לאמור בתקנות הנוטריונים. אישור צוואה בכתב יד מקים חובה על המצווה לחתום בכתב ידו את צוואתו ואין צורך בעדים או בנוטריון או בעורך דין בכלל, ובצוואת שכיב מרע יש לצוות בפני שני עדים במצב שבו האדם עומד בפני המוות, ולאחר מכן על העדים להפקיד לאלתר וללא דיחוי את זכרון הדברים המכיל את דברי המצווה אצל רשם הירושה.
חתימת עדי הצוואה
אישור עדי הצוואה נערך לאחר שהמצווה חתם על הצוואה בפניהם. אישור עדי הצוואה הינו חתימה המאשר הצהרת העדים על חתימת הצוואה בפניהם על ידי המצווה. להלן דוגמא להצהרת עדי הצוואה:
אישור
אנו הח"מ ישראל ישראלי ת.ז 012345678 ועינת עינתית ת.ז 87654321 מעידים בזה כי המצווה רון רונין ת.ז 142536475 חתם בפנינו ובנוכחות שנינו על הצוואה דלעיל לאחר שהצהיר בפנינו שזו צוו
אתו שנעשתה על ידו מרצונו הטוב והחופשי ולראיה באנו על החתום היום XX.XX.2020.
_______________ _______________
חתימת עד הצוואה 1 חתימת עד הצוואה 2
להרחבה נוספת ראו גם תפקיד העדים בצוואה.
איך כותבים צוואה לבד: דוגמא לצוואה
להלן דוגמא ל-צוואה בעדים פשוטה במיוחד, שאינה צוואה הדדית, המכילה הוראה אחת המורישה את כל עיזבון המצווה לאדם אחד, ללא כל תנאים בצוואה, חיובי יורש, הוראות יורש אחר יורש ו-יורש במקום יורש או יורש על תנאי.
צ ו ו א ה
הואיל ואין אדם יודע יום פקודתו ואריכות ימיו, אני הח"מ, __________ מ.ז ____________ עושה בזאת את צוואתי האחרונה ומצווה בזאת לאמור:
- אני עושה צוואתי זו בדעה צלולה, מרצוני החופשי, ללא כל כפיה ואונס, וללא לחץ מצד כלשהו ולאחר שמצאתי לשקול בדעתי כאמור להלן.
- אני מבטלת באופן מלא כל צוואה אחרת שערכתי בימי חיי, בין שנערכה בכתב ובין שבעל פה, לרבות צוואתי מיום __________, ומבלי לגרוע מכלליות הביטול, הנני מבטלת תוקפה של כל שיחה שבעל-פה, שיש בה מעין גילוי דעת, על מה שיעשה בעיזבוני לאחר מותי.
- רצוני הוא כי עם הסתלקותי מן העולם ייעשה בעיזבוני כאמור להלן.
- הנני מצווה כי נכסי עיזבוני ישמשו בראש ובראשונה לכיסוי כל החובות שאשאיר, ובשנית, להוצאות הלוויתי וקבורתי לפי דיני ישראל והקמת מצבה על קברי, כמו גם להוצאות קיום צוואה זו וכל הוצאה חוקית אחרת בה יהיה צורך לאחר פטירתי.
- הרכוש שאני מצווה בצוואתי זו הינו כלל זכויותיי אשר יש לי או אשר יהיו לי במועד פטירתי, לרבות: _____________________________________
- הנני מצווה כי _____________ מ.ז _________ יירש את כל רכושי במועד פטירתי.
- הנני שומרת לעצמי את הזכות לשנות, לתקן או לבטל את צוואתי זו בעודי בחיי, ככל שאמצא לנכון.
ולראיה באתי על החתום ב__________, היום, __________, בפני העדים לצוואה זו.
_________________
שם המצווה
אישור עדים
אנו החתומים מטה, ד"ר רן מובשוביץ, עו"ד , מ.ז ___________ ו_________ מ.ז ____________, מצהירים בזה בחתימתנו, כי הננו בני למעלה מגיל 18 שנים, וכי אין לנו כל יחסי קרבה למצווה _________ מ.ז____________ וכי אין לנו כל טובת הנאה בעיזבונה. כן אנו מעידים, כי המצווה חתמה בנוכחותנו על צוואה זו לאחר שהצהירה בפנינו יחדיו, כי האמור בצוואה הוא רצונה החופשי והאמיתי, ולאשור ולעדות אנו חותמים חתימתנו להלן בתור עדים, בנוכחות המצווה וזה בנוכחות זו, ועל כל זה באנו על החתום:
_______________ ______________
_________, היום,___________ 2022
- נוסח צוואה זה אינו מיועד בשום אופן ל-עריכת צוואה, הנוסח הינו נוסח חסר שאינו מתאים למקרים רבים, ומומלץ לפנות ל-עורך לדין ירושה וצוואה לשם קבלת ייעוץ בטרם עריכת הצוואה.
לאור נוסח האישור, ניתן לתהות אם חתימת עדי הצוואה היא במקומה, שכן מהיכן הם יודעים את רצונו של המצווה אכן רצון אמת חופשי, וזו השאלה האמיתית בדיונים על תוקפה של צוואה בהליך של פסילה או ערעור על צוואה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.