ביטול ייפוי כוח מתמשך
ביטול ייפוי כוח מתמשך הינו תהליך שמטרתו לבטל את ייפוי הכוח באופן שיהא חסר תוקף. ביטול ייפוי הכוח ניתן לביצוע על ידי הממנה שהוא האדם שערך את ייפוי הכוח המתמשך, על ידי הממונה שהינו מיופה הכוח המתמשך ומי שמונה לשמש נציגו של עורך ייפוי כוח מתמשך ועל ידי בית המשפט לענייני משפחה במקרים מסויימים. על פי החוק, עריכת ייפוי הכוח המתמשך נעשית על ידי עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת לעריכת ייפוי כוח מתמשך, בדרך כלל עורך דין לענייני ירושה, דבר המלמד כי המחוקק מצא לנכון להקפיד במיוחד על מקצועיותו של איש המקצוע המסייע לעריכת המסמך, וזאת לנוכח עוצמתו וכוחו. בתקופה זו, תופס ייפוי הכוח המתמשך מעמד מרכזי ב-סכסוכי ירושה, ונתפס בציבור כמסמך המקנה עוצמה רבה למיופה הכוח אשר ניתן לנצל לשם השתלטות מתוחכמת על רכושו של הממנה, בעיקר כאשר הוא חסר ישע. ייפוי הכוח המתמשך מאפשר לעורכו לבחור אדם שישמש הלכה למעשה כ-אפוטרופוס שלו, ואף לקבוע מהן סמכויותיו. בשל כך, לעיתים קשה יותר לבטל ייפוי כוח מתמשך. כך לדוגמא, יכול הממנה לקבוע כי מיופה הכוח אינו חייב בחובות דיווח לאפוטרופוס הכללי בניגוד לאפוטרופוס אשר חב בחובת דיווח של אפוטרופוס, ואף אינו חייב לשתף את בני המשפחה האחרים בכל המתרחש ברכושו וכיצד הוא מנוהל. מצב זה מגביר את אי האמון של קרובי המשפחה ויכול לגרום לפריצתו של סכסוך ירושה מוקדם על רכושו של האדם שערך ייפוי כוח מתמשך. חרף העובדה שמוסד ייפוי הכוח המתמשך קיים שנים מעטות, ייצג משרדנו במספר רב של תיקים העוסקים בטענות על השתלטות מוקדמת על עזבונו העתידי של אדם, אף שהוא עדיין חי. במאמר זה נוסיף ונדון בשאלות: מי רשאי לבטל ייפוי כוח מתמשך, המקרים שבהם מתרחשת פקיעת תוקף ייפוי הכוח המתמשך, ביטול ייפוי כוח מתמשך על ידי עורכו, מהו סעיף כובל, המקרים שבהם מתרחשת פסילת ייפוי כוח מתמשך, התפטרות של מיופה כוח מתמשך, והגשת בקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך לבית המשפט לענייני משפחה.
מי רשאי לבטל ייפוי כוח מתמשך
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות מוסיף ומונה מספר גורמים אשר רשאים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש לבטל את ייפוי הכוח המתמשך ואלו הם: היועץ המשפטי לממשלה, בני משפחתו וקרובי משפחתו של הממנה עורך ייפוי הכוח וידידיו וחבריו. לכך נוסיף את הוראות סעיף 39 לחוק הנאמנות המקנות לכל אדם שיש בידו ידע על ניצולו של חסר ישע לפנות לבית המשפט בבקשה לסעד מתאים. כל אלו, שניתן לקבוע שהינם "מעוניין בדבר", כלומר, בעלי מעמד בהליך, רשאים לפנות כאמור לבית המשפט בכדי לעתור לביטול ייפוי הכוח המתמשך. בנוסף, רשאי בית המשפט לבטל את ייפוי הכוח מיוזמתו מטעמים שעליהם נעמוד בהמשך מאמר זה.המקרים שבהם תתרחש פסילת ייפוי כוח מתמשך מקיפים מצבים של פקיעת תוקף ייפוי כוח מתמשך, ביטולו על ידי מייפה הכוח המתמשך ומצבים שבהם נפל פגם בעריכת ייפוי הכוח המתמשך או שנפלו ליקויים מהותיים בתפקודו של מיופה הכוח המתמשך, כפי שנסקור בהמשך בפסקי דין על ייפוי כוח מתמשך וביטולו.
פקיעת תוקף ייפוי כח מתמשך
פקיעת תוקף ייפוי הכוח המתמשך תתרחש כאשר תנאי שקבע הממנה מתקיים או כאשר נפטרו הממנה או מיופה הכח או כאשר חדלו להתקיים התנאים שבסעיף 32ג' לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות (לדוג' כאשר הממונה הפך לפושט רגל), כאשר הממונה הודיע בכתב כי אינו מעוניין לשמש מיופה כח, כאשר מיופה הכח הינו בן זוגו הנשוי של הממנה, ובני הזוג התגרשו לאחר מתן יפוי הכח המתמשך או כאשר הממנה הודיע על ביטול יפוי הכוח המתמשך, אם לא קבע בו שהוא אינו רשאי לבטלו. בנוסף, כאשר מוגשת תביעה לביטול יפוי כוח מתמשך והיא מתקבלת, יפקע תוקף ייפוי הכוח ואלו הם המצבים המפורטים שבהם יפקע תוקף ייפוי כוח מתמשך:
א. פטירתו של מייפה הכוח או מיופה הכוח.
ב. התפטרותו של מיופה הכוח.
ג. מיופה הכוח אינו יכול לשמש מיופה כוח עוד מחמת אי עמידה בדרישות החוק:
(1) כאשר איבד בעצמו את כשירותו המשפטית;
(2) כאשר מיופה הכוח מונה בשל היותו איש מקצוע, כגון עורך דין, והוא איבד את הרישיון לעסוק במקצועו.
(3) כאשר מיופה הכוח הינו בן זוג הנשוי של עורך ייפוי הכוח המתמשך והם התגרשו או כאשר הוא ידוע בציבור ובני הזוג נפרדו.
(4) כאשר מיופה הכוח פשט את הרגל;
(ד) ביטול ייפוי הכוח המתמשך על ידי עורכו או על ידי בית המשפט.
(ה) התקיימות תנאי שקבע הממנה במסמך, הקובע את ביטול ייפוי הכוח המתמשך.
פקיעת תוקף ייפוי כוח מתמשך משמעה שייפוי הכוח מבוטל מיסודו, ואין להוראותיו או להנחיות המוקדמות שבו כל תוקף.
ביטול ייפוי כוח מתמשך על ידי עורכו
אדם שערך ייפוי כוח מתמשך רשאי לבטל אותו בכל עת על ידי הודעה בדבר ביטולו למיופה הכוח, וזאת בין אם טרם נכנס לתוקף ובין אם כבר נכנס לתוקפו.
החריג לזכות הביטול של הממנה מצוי במצב שבו ייפוי הכוח כבר נכנס לתוקף, והוא מכיל "סעיף כובל". סעיף כובל הוא סעיף שנרשם בייפוי הכוח המתמשך, המונע את זכות הביטול של מייפה הכוח הממנה. במצב שכזה, רק לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לבטל את ייפוי הכוח המתמשך ויש להגיש בקשה מתאימה.
בתמ"ש 6432-04-20 קבע בית המשפט כי ניסיון לבטל ייפוי כוח מתמשך על ידי אחד מקרוביה של מייפת הכוח, עוד בטרם נכנס לתוקף לקויה מיסודה שכן ראשית יש לבדוק אם עורכת ייפוי הכוח המתמשך מסוגלת לנהל את ענייניה ואם כך הדבר, הרי שהיא רשאית לבטל את ייפוי הכוח לבדה ואין לבית המשפט כל עניין בבקשה.
התפטרות מיופה כוח מתמשך
אדם שמונה בייפוי כוח מתמשך להיות נציגו של עורך ייפוי הכוח רשאי להודיע בכל עת על התפטרותו, מקום שהוא אינו מעוניין לשמש ממונה. כמו כן, רשאי מיופה הכוח לפנות לבית המשפט ולבקש לבטל את ייפוי הכוח אם פנה אליו הממנה וביקש לבטלו, אך קיים סעיף כובל. הודעה על התפטרות מיופה הכוח תהא למייפה הכוח, ואם אינו מבין את משמעות הדבר, לקרובו של מייפה הכוח וכן בעותק לאפוטרופוס הכללי. התפטרותו של מיופה הכוח המתמשך משמעה פקיעת תוקפו של ייפוי הכוח המתמשך.
בפרשת תמ"ש 8182-02-18 שנידונה בבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע קבע בית המשפט כי מכתב פרידה שרשם מיופה הכוח לאביו שמינה אותו, ובו רשם לו שהוא נפרד ממנו לעולמים, מהווה הודעת התפטרות שלו מתפקידו, וכי לאור העובדה שמיופה הכוח המתמשך התפטר, בטל ייפוי הכוח המתמשך. באותה פרשה קבע בית המשפט כי לאחר שמיופה הכוח התפטר, הוא אינו רשאי לחזור בו מהתפטרותו, וכי מיד עם ההתפטרות, בטל גם ייפוי הכוח המתמשך.
בקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך
בקשה לביטול יייפוי כוח מתמשך היא תובענה לכל דבר ועניין המוגשת לבית המשפט לענייני משפחה ומטרתה לבטל את ייפוי הכוח המתמשך וכתוצאת לוואי לכך, לבטל את מינויו של מיופה הכוח. מדובר בפועל בתביעה ל-פסילת ייפוי כוח מתמשך.
הסיבות שבעטיין ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש לבטל את ייפוי הכוח המתמשך ולפסול אותו הן:
א. הוכח כי עריכת ייפוי הכוח המתמשך היתה לקויה באופן מהותי. לדוגמא, הממנה בייפוי הכוח לא הבין את משמעותו. בפרשת תמ"ש 8182-02-18 שהזכרנו לעיל, טען מייפה הכוח הממנה כי כלל לא הבין את משמעות המסמך שעליו חתם, והבין את המצב רק לאחר שנודע לו מהאפוטרופוס הכללי כי ייפוי הכוח המתמשך נכנס לתוקף.
ב. הוכח כי עריכת ייפוי הכוח המתמשך נעשתה תחת לחץ, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה, מעשה הטעייה של מייפה הכוח, מרמה או ניצול של חולשת הממנה.
ג. הוכח כי מיופה הכוח אינו פועל בהתאם לחובותיו או שממלא את תפקידו באופן הפוגע בזכויותיו של מייפה הכוח. לדוגמא, מיופה הכוח המתמשך מפר את האיסור על טובת הנאה לעצמו ולקרוביו.
בתמ"ש 6432-04-20 שהזכרנו לעיל, עתר התובע לבטל את ייפוי הכוח המתמשך בשל עשייתו במרמה וצירף לבקשתו שורת ראיות לרבות הקלטות, ועל כן עתר לבית המשפט להפעיל את סמכותו לפי סעיף 32(כט)(א) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות הקובע כי בית המשפט רשאי לבטל ייפוי כוח מתמשך או מינוי על פיו אם לא הופעלו כראוי הסמכויות שבייפוי הכוח, אם ייפוי הכוח ניתן כתוצאה מ-"ממרמה, מניצול או מהפעלת לחץ או השפעה בלתי הוגנת על הממנה או שהוא ניתן בעת שהממנה לא היה בעל כשירות" ואם בית המשפט ראה כי "לשם שמירת ענייניו של הממנה אין די בייפוי הכוח ויש למנות לו אפוטרופוס שידאג לענייניו, כולם או חלקם.". ברם בית המשפט דחה את התביעה וקבע כי מייפת הכוח המתמשך מסוגלת לנהל את ענייניה ולהחליט עליהם באופן עצמאי ועל כן אין לדון בתוקפו של ייפוי הכוח כאשר היא עצמה רשאית כאמור לבטלו.
ד. מייפה הכוח הממנה מבקש לבטל את ייפוי הכוח חרף קיומו של "סעיף כובל" עליו חתם בייפוי הכוח המתמשך. ראוי לציין, כי קיומו של סעיף כובל, אין משמעו כי בית המשפט לא יתערב ויבטל ייפוי כוח שנערך באופן לקוי ופגום או כזה המשמש לניצולו של עורך ייפוי הכוח המתמשך (הממנה).
הדיון בבקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך בבית משפט
הדיון בבקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך מתבצע בסדר הבא: בראשית הדברים, מוגשת בקשה לביטול ייפוי הכוח בהתאם לסדרי הדין והתקנות. בקשה זו הינה בגדר תובענה לכל דבר ועניין ובין היתר ישיב לה בתגובה כתובה ב"כ האפוטרופוס הכללי. לאחר מכן, ממנה בית המשפט עו"ס מטעם רשויות הרווחה אשר יגישו לו תסקיר שענייננו בבירור מצבו של מייפה הכוח, כשירותו, יכולתו ליטול החלטות בצורה מושכלת ולהבין את משמעות פעולותיו.
בהמשך, יידון בית המשפט בראיות שהוגשו לו לתמיכה בבקשה ובתגובה לה, לרבות בתוך התייחסות לחוות דעת רפואיות ותסקיר רשויות הרווחה. במקרים מסויימים מתאימים, עשוי בית המשפט לשוחח עם עורך ייפוי הכוח המתמשך בלשכתו ויתרשם ממנו באופן אישי, במטרה לעמוד על קנקנו ולגבש מסקנה ביחס למבוקש. במקרים אחרים, עשוי בית המשפט לנהל הליך הוכחות שבו ייחקרו הנוגעים בדבר ביחס לטענות המושמעות בבקשה. בסופו של דבר, אם ההליך לא הסתיים קודם לכן בהחלטת הצדדים ו/או מי מהם, תינתן החלטה שיפוטית בדמות פסק דין בבקשה לביטול ייפוי הכוח המתמשך. פסק הדין יכול להביא לפקיעת ייפוי הכוח המתמשך או לדחות את הבקשה ולהותיר את ייפוי הכוח המתמשך על כנו.
היחס בין אפוטרופוס למיופה כוח מתמשך
בפרשת רמ"ש 21463-01-19 קבע בית המשפט המחוזי בלוד כי כאשר נערך ייפוי כוח מתמשך והוא אינו פגום, לא ניתן למנות אפוטרופוס למייפה הכוח ויש לפעול לפי הוראות ייפוי הכוח. בכך גם נקבע, כי בית המשפט מכבד את הוראותיו של עורך ייפוי הכוח שכן הן משקפות את רצונו בניגוד למינוי של אפוטרופוס התלוי בהחלטתו של בית המשפט. הלכה זו קובעת כי אין מקום למינוי אפוטרופוס במצב שבו קיים ייפוי כוח מתמשך.
בפרשת עמ"ש 4126-02-21 קבע בית המשפט המחוזי כי יש לכבד את רצונה של האם כפי שהתבטא בייפוי כוח מתמשך שערכה ולא למנות לה אפוטרופוס כפי שתבע בנה לעשות. ערעור שהוגש על החלטה זו לבית המשפט העליון נדחה. ייפוי הכוח המתמשך לא נפסל ונותר בתוקפו.
כאן המקום ליתן את הדעת שעצם עריכת ייפוי הכוח המתמשך והפקדתו בלשכת האפוטרופוס הכללי מהווה כלשעצמה ראיה למינויו של מיופה הכוח, כך שאך שייפוי הכוח אינו בתוקף, מקום שרק הופקד, הוא בעל משמעות משפטית המונעת פעולות משפטיות מסוימות, כגון מינוי אפוטרופוס.
תפקיד מיופה כוח מתמשך הינו תפקיד של נאמן המשקף חובת נאמנות. מכוח עיקרון זה, סברה ועדת האתיקה של השופטים, בתשובה לשאילתה מטעמה של שופטת פלונית, כי מוטב הוא שלא תתמנה לשמש מיופת כוח מתמשך לבקשת קרובת משפחה שביקשה לערוך ייפוי כוח מתמשך.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.