ביטול צוואה על ידי המצווה
ביטול צוואה על ידי המצווה מתרחש כאשר צוואה או חלק מצוואה מבוטלים על ידי המצווה עצמו וביוזמתו. סעיף 36 לחוק הירושה קובע את ההוראות לביטול הצוואה או מקצת הצוואה על ידי המצווה, שם נקבע, כי המצווה יכול לבטל צוואתו על ידי השמדתה או על ידי אחת הצורות שבהן יש לערוך צוואה או על ידי עריכת צוואה חדשה אשר מבטלת את הקודמת: "36(א)המצווה רשאי לבטל צוואתו, אם על ידי ביטול במפורש באחת הצורות לעשיית צוואה, ואם על ידי השמדת הצוואה; השמיד המצווה את הצוואה, חזקה עליו שהתכוון בכך לבטלה. (ב) צוואה חדשה, אף אם אין בה ביטול מפורש של צוואה קודמת, רואים אותה כמבטלת את הקודמת במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת, זולת אם אין בצוואה החדשה אלא הוספה על האמור בצוואה הקודמת". לצד הוראות אלו קיימות אפשרויות אחרות לביטול צוואה או חלק מצוואה (מקצת הצוואה) שבהן נדון. הסוגיות העיקריות העומדות לפתחנו במאמר זה הן מהן 3 הדרכים לביטול צוואה על ידי המצווה, ביטול חלק מהצוואה, ביטול צוואה על ידי בית המשפט, ביטול צוואה על ידי נוטריון, ביטול צוואה שהופקדה ברשם הירושה, ביטול של צוואה הדדית על ידי אחד מבני הזוג, פסקי דין העוסקים בביטולי צוואות.
ראיון מעמיק ב-102FM עם ד"ר רן מובשוביץ, עורך דין לסכסוכי ירושות במשפחה בעל ניסיון רב. המשפטן הבכיר מסביר בנוגע לסוגיות מורכבות בתחום הצוואות והירושות. בשיחה נחשפים האתגרים הייחודיים של צוואות הדדיות, המוקשים השכיחים בהכנת צוואה, והנקודות החיוניות שיש לשים לב אליהן בתהליך:
3 דרכים לביטול צוואה על ידי המצווה
סעיף 36 לחוק הירושה קובע כי קיימות 3 דרכים לביצוע ביטול צוואה: ראשית, המצווה יכול לבטל את הצוואה באמצעות הצהרה באותה דרך שבה נערכה הצוואה.
לפי לשון החוק, כאשר המצווה ערך צוואה נוטריונית, עליו לבטל את הצוואה על ידי נוטריון. כאשר המצווה ערך צוואה בכתב יד, הוא רשאי לערוך מסמך בכתב ידו ולהצהיר בתוכנו על ביטולה של צוואתו בכתב יד. צוואה בעל פה, יכול שתבוטל באמצעות אמירה שבעל פה מול עד אחד או יותר. בהתאם להוראות סעיף 36 לחוק הירושה, כאשר המצווה ערך צוואה בעדים, עליו לבטל את הצוואה בפני שני עדים, אך קיים לכך חריג שכן ניתן לבטל צוואה גם בפני עד אחד ואין צורך בשני עדים להליך של ביטול צוואות בעדים. בהתאם לכלל המנחה, ניתן לערוך ביטןל צוואה על ידי בית משפט וכן ניתן לערוך ביטול צוואה על ידי נוטריון.
שנית, המצווה יכול לצוות בצוואה חדשה שהוא עורך שהוראות הצוואה הנוכחית מבוטלות ובטלות. שלישית, המצווה יכול להשמיד את הצוואה פיזית, כך שלא יוותרו ממנה עותקים. כאן המקום להדגיש, כי על הוראות אלו נוספות הוראות מיוחדות הנוגעות למצב שבו נערך בוטלה הצוואה שהופקדה בפני רשם לעניני ירושה. אמנם, אין מדובר בהוראות חוק, אלא בהוראות שהניסיון מלמד, כי אי ביצוען יכול לפגוע בתוקפו של מעשה הביטול ובתוקפה של הצוואה החדשה שנערכה.
חוק הירושה מבהיר לנו כי ביטול צוואה שנערכה יכול להתבצע רק על ידי המצווה בחייו ולכן יש להבדיל בין הליך זה להליך של ביטול צו קיום צוואה, שהינו הליך שבו נוקט אחד היורשים לאחר שהמצווה נפטר ולאחר שכבר ניתן צו לקיום הצוואה, הליך אשר מטרתו היא לבטל את צו הקיום שניתן על הצוואה ולא את הוראות הצוואה עצמה.
ביטול חלק מהצוואה
ביטול חלק מהצוואה (מכונה גם ביטול מקצת הצוואה) הינו מצב המתואר ב-סעיף 38 לחוק הירושה. מדובר בהליך שבו מתבטל אותו חלק מהצוואה שהינו בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי והמהווה תנאי לזכיה או חיוב לפי סעיף 45 לחוק הירושה.
סעיף 38 לחוק הירושה עוסק במקרים שבהם קובע המצווה תנאי בלתי חוקי או בתנאי בלתי מוסרי בצוואה, לפיו הבן יזכה בדירתו אם יתגרש מאשתו השנואה על המצווה, מדובר בתנאי שאינו מוסרי לכל הפחות, ועל כן יפסול אותו בית המשפט והוא לא יאכף. ביטול מקצת הצוואה בשל אחת העילות שבחוק הירושה אינו משפיע על עצם הזכיה המותנית בתנאי האסור. בהמשך לדוגמא שלעיל, הבן זוכה בדירת המגורים ללא כל תנאי, מכיון שהתנאי בוטל, אך הזכיה אינה מבוטלת, כך על פי חוק הירושה.
ביטול מקצת הצוואה גם אינו מבטל את חלקיה האחרים של הצוואה, לרבות הוראותיה או תנאיה, אלא במידה שיש ביניהם לבין הדבר האסור שנרשם בצוואה קשר שלא ניתן לנתקו, על פי שיקול דעתו של בית המשפט.
ביטול צוואה על ידי בית משפט
ביטול צוואה על ידי בית המשפט הינו ביטול בפני רשות, אשר נעשה בהתאם לסעיף 36 לחוק הירושה. הסעיף קובע כי נוטריון, בית משפט או דיין, רשאי לערוך הודעה בדבר הביטול בפני רשות, אשר תיערך בדרך שבה עורכים צוואה בפני רשות. כתב זה יוביל לפסילתה של הצוואה ויהווה ראיה טובה לרצונו של המצווה. ביטול צוואות על ידי בית משפט מביא לכך שהצוואה תחדל מלהתקיים, וממילא שלא ניתן יהיה להוציא צו קיום לצוואה שבוטלה בבית משפט.
ביטול צוואה על ידי נוטריון
ביטול צוואה על ידי נוטריון או בשמו האחר צוואה נוטריונית נעשה כאמור בסעיף 36 לחוק הירושה אם באמצעות עריכת צוואה חדשה שבה מבוטלת הצוואה הקודמת, ואם בדרך של עריכת מסמך שיאומת על ידי הנוטריון הקובע כי הצוואה הנוטריונית מבוטלת וכי נערך ביטול צוואה על ידי הנוטריון. ביטול צוואה נוטריונית (צוואות בפני רשות) והינו למעשה אחד מההליכים הנערכים בפני רשות על פי חוק הירושה, כשם שניתן לערוך בפני הנוטריון צוואה בפני רשות.
ביטול צוואה שהופקדה
ביטול צוואהשהופקדה אצל רשם לענייני ירושה עוסק במצב שבו המצווה מבטל את צוואתו שהופקדה כאמור אצל הרשם לעניני ירושה. כידוע, המצווה רשאי להפקיד צוואתו אצל הרשם לענייני ירושה לאחר עריכתה, ואם עשה כן, לאחר פטירתו תישלף הצוואה, וישלחו הודעות בדבר קיומה ליורשים המצויינים בה.
ככל שהמוריש ביטל את הצוואה שהופקדה, ויש לכך ראיות ברורות בדמות עריכת צוואה חדשה יותר, הרי שלכאורה לא תהיה להפקדת הצוואה ברשם לענייני ירושה כל משמעות, שכן הצוואה המאוחרת גוברת על המוקדמת.
ברם, לנוכח הליכי התנגדויות לצוואה או טענות בדבר פסילת צוואה, מומלץ שהמצווה יפנה לרשם הירושות וימשוך את הצוואה שבוטלה אשר מופקדת אצל הרשם, שאחרת, במסגרת הליכי תקיפתה של הצוואה, ניתן יהיה להשתמש בעובדה שהמצווה פעל להפקדת צוואתו, אך נמנע למשוך את הצוואה שהופקדה, ולכן גם נמנע מלהפקיד את הצוואה החדשה שערך, המבטלת אות. יש במעשה של אי משיכת צוואה שהופקדה, להראות, במקרים מסויימים, על קיומו של פגם בגמירות הדעת של המצווה, ביחס לצוואה המאוחרת, אם אין סיבה טובה להימנעות מההפקדתה בתוך משיכת הצוואה שבוטלה. לעיון מרחיב על דיני ראיות בסכסוכי ירושה.
ביטול צוואה על ידי עריכת צוואה מאוחרת
המצווה רשאי לערוך צוואה חדשה, ולהצהיר בתוכה כי הצוואה הקודמת מבוטלת במלואה. למעשה זהו סעיף סטנדרטי בכל צוואה סבירה שנערכת היום על ידי עורך דין צוואות.
יחד עם זאת, על פי חוק הירושה, אם אין בצוואה החדשה הוראת ביטול צוואה כללית.כך, הצוואה החדשה אינה מבטלת את הקודמת, אלא במקרה שהוראותיהן סותרות זו את זו. במקרה בו הצוואה המאוחרת רק מוסיפה על הצוואה המוקדמת, הרי שיש לקיים את הוראות שתי הצוואות. לכן, לא תמיד מבטלת צוואה חדשה את קודמתה, והדבר תלוי בהוראות שהצוואה החדשה מכילה והוכחת הסתירה בין האמור בה לבין ההוראות שבצוואה הקודמת.
במקרה שבו שתי הצוואות נותרות בתוקפן, ינתנו שני צווים לקיום הצוואות, ושתיהן תהיינה בתוקף, כאשר כל אחת מהן תתרום את אותן הוראות המצויות בתוקף לפי הוראות חוק הירושה. אין ספק כי מדובר במצב שראוי ונכון שלא להגיע אליו מכל בחינה. המסקנה היא שעל מנת לבטל לחלוטין את הצוואה המוקדמת, יש להורות בצוואה המאוחרת על ביטול צוואה מוחלט. היה ולא נעשה כן, ההוראות היחידות שיתבטלו הן אלו שסותרות את ההוראות בצוואה המאוחרת.
ביטול צוואה בתצהיר
ביטול צוואה בתצהיר אינו דרך המלך שבה ניתן לבטל צוואה. סעיף 36 חוק הירושה קובע כי המצווה רשאי לבטל צוואתו על ידי ביטול במפורש באחת הצורות לעשיית צוואה.תצהיר אינו אחת הצורות לעשיית צוואה. ביטול צוואה בתצהיר אמנם עומד בדרישת הסף הנוגעת להצהרה אישית של המצווה, אך כאמור אין התצהיר מהווה אחת מהצורות לעשיית צוואה ולכן לא ניתן לבטל צוואה כך, בחריג אחד שאף הוא נתון לשיקול דעתו של בית המשפט, והוא כאשר מדובר בצוואה בעדים. ראוי לציין כי המחוקק מכוון לתנאי הסף של עריכת הצוואה כאשר הוא דורש מהמצווה לבטל את צוואתו באותה דרך. כך לדוגמא, צוואה בפני רשות תבוטל באותו אופן וצורה שבה נערכה בפני הרשות. אכן, כאמור חריג לדרישת הביטול באחת הצורות לעשיית צוואה מצוי בביטול צוואה בעדים, שם קבע בית המשפט כי ניתן לבטל צוואה בפני עדים באמצעות חתימה בפני עד אחד בלבד. דומה כי לאור האמור, קיימת אפשרות כי ביטול צוואה בתצהיר יצלח כאשר מדובר בצוואה בפני עדים, וכאשר אין לבית המשפט ספק באמיתותו של מעשה הביטול, בהתאם לדרישת ס' 25 לחוק הירושה.
הליכי ביטול צוואה במסגרת פסילת צוואה
היה והוגשה התנגדות לבקשה לקיומה של הצוואה ובמסגרתה של אותה התנגדות הוכח כי המנוח ביטל את צוואתו באחת הדרכים המצוינות בחוק, הרי שהדבר יוביל בהכרח לתהליך פסילת צוואה שכן הוכח שאין בפנינו כל צוואה. לעיתים, אין מנוס מהגשת כתב התנגדות שמטרתו להוכיח בבית המשפט כי המצווה אכן ביטל את צוואתו.
התנאי לניצחון בהליך התנגדות שכזה הוא כאמור, הוכחה ודאית לכך שהצוואה אכן בוטלה על ידי המנוח, או אז ההתנגדות תתקבל, שכן המצווה לא רצה בקיומה של הצוואה אותה בוטל. למיותר לציין, כי הוכחת טענה מסוג זה קשה ביותר בהתאם לנטלי הראיה והשכנוע.
מנגד, ניתן להוכיח כי המנוח שינה מהוראות צוואתו באמצעות עריכת צוואה חדשה, ודומה הדבר, מבחינת התוצאה, למעשה של ביטול מקצת הצוואה, שם מתבטל רק חלק מהצוואה.
לדוגמא, המנוח ערך צוואה בעדים והורה בה כי רק אחד מבניו יקבל את כל ירושתו לאחר לכתו, ואולם אז רשם המנוח פתק בכתב ידו שבו הורה כי הדירות השייכות לעיזבונו יחולקו בחלקים שווים בין כל ילדיו. היה ויוכח כי אותו פתק מהווה צוואה בכתב יד, אזי יקויימו שתי הצוואות גם יחד, באופן שבו הדירות יחולקו בין כל הילדים, ויתר העיזבון יוענק לבן לפי הצוואה שבעדים.
פסקי דין העוסקים בביטולי צוואות
ביטול צוואה באמצעות פסק דין הינו פעולה משפטית הבאה לכדי ביטוי במסגרת הליכים שונים שבהם דנה הערכאה השיפוטית.
לא ניתן לבטל צוואה בתצהיר במסגרת תביעה
אדם רשם בתצהיר שהגיש לבית המשפט כי ערך צוואה בעדים ואולם הוא מבטל אותה באמצעות התצהיר. בפרשת בע"מ 11116/08 פלוני נ' אלמוני נקבע כי תצהירים שעליהם חתם המנוח במסגרת תביעה שהגיש כנגד המשיב, אינם מהווים מעשה ביטול של צוואת המנוח על פי סעיף 36 לחוק הירושה, מכיון שיש לעמוד בתנאים להפעלת סעיף 25(א) לחוק הירושה. סעיף זה קובע שעל בית המשפט להשתכנע לחלוטין, כי המנוח גמר בדעתו לבטל את צוואתו. במקרה פלוני, בית המשפט לא השתכנע.
ניתן לבטל צוואה בעדים בנוכחות עד אחד
ביטול צוואה בעדים יכול להתבצע באופן חריג בסטייה מהכלל המנחה הקובע כי יש לבטל צוואות באופן שבו נערכו. הסוגיה העומדת לדיון היא האם ניתן להביא לביטולן של צוואות בעדים למול עד אחד? פסיקת בית המשפט קבעה חריג מפתיע בנושא שאינו מכשיר ביטול בפני עד אחד אך מאפשר לבית המשפט לקבוע שהביטול תקף, וזאת בניגוד למצב שבו נערכת צוואה בעדים, שאז ללא שני עדים, הצוואה תיפסל בוודאות גמורה. כפי שהראנו לעיל, לפי חוק הירושה, אם אדם מבקש לבטל צוואתו שבעדים, עליו להצהיר על ביטול הצוואה בכתב, בפני שני עדים. נתקלתי במספר מקרים שבהם המצווה ביטל את צוואתו למול עד אחד בלבד.
בפסק הדין בדנ"א 7818/00 יוסף אהרן נ' אמנון אהרוני, נט(6) 653 (2005), נקבע כי קיים הבדל מהותי בין הדרישות לעריכת צוואות והדרישות לביצוע ביטול צוואה. נקבע, כי בית המשפט יכול לתקן פגם של עריכת ביטול בפני עד אחד, אם התרשם מעל לכל ספק, כי המצווה אכן רצה לבטל את צוואתו. במקרה אהרון שלעיל, התרשם בית המשפט העליון כי המצווה אכן ביקש לבטל את הצוואה, חרף העובדה שחתם על מסמך ביטולה בפני עד אחד.
ביטול צוואה הדדית על ידי אחד מבני הזוג
ביטול צוואה הדדית על ידי אחד מבני הזוג, לרבות זו שהופקדה אצל רשם לענייני ירושה, הינו הליך חדש יחסית בדיני הירושה בישראל הנערך בדרך כלל בסיוע של עורך דין ירושה, ומטרתו להביא לכך שאחד מבני הזוג שערך צוואה הדדית לאחר חודש אוגוסט 2005, יוכל לבטל את צוואתו, אך מבלי שיש לכך משמעות למול צוואתו ההדדית של בן/בת זוגו לאור הפן ההסכמי המצוי בצוואות הדדיות. ענין לנו למעשה עם ביטול של הסכם שנערך בין בני זוג הצופה את האפשרויות להורשה לאחר פטירת אחד מבני הזוג או שניהם. סעיף 8א' לחוק הירושה מנחה את בני הזוג כיצד ניתן לבטל את הצוואה ההדדית בעודם בחיים, וכיצד ניתן לבטל צוואה הדדית לאחר פטירת אחד מבני הזוג. להרחבה על ביטול צוואה הדדית וכן ראו גם יתרונות וחסרונות בצוואה הדדית.
סיכום
ביטול צוואה על ידי המצווה הוא הליך משפטי משמעותי שיש לו השלכות מרחיקות לכת על חלוקת העיזבון. חשוב להבין שיש דרכים שונות לביטול צוואה, וכל אחת מהן מתאימה למצבים שונים. ההמלצה היא תמיד לפעול בצורה מסודרת ומתועדת, ולהתייעץ עם מומחה בתחום דיני הירושה לפני ביצוע כל פעולה של ביטול צוואה. זאת כדי להבטיח שהביטול יהיה תקף מבחינה משפטית ושרצון המצווה יכובד באופן מלא.
למניעת סכסוכים משפטיים עתידיים, פנו עכשיו למשרד ד"ר רן מובשוביץ – המומחים היחידים בדיני ירושה וצוואות בישראל. קבל ייעוץ מקצועי והבטיחו את מימוש הרצון המשפטי שלכם.
שאלות ותשובות בנושא ביטול צוואה על ידי המצווה
ראשית, רצונו של המצווה לבטל את צוואתו הוא הסיבה המרכזית לביטול צוואה. המצווה יכול לבטל צוואה בהתאם לסעיף 36 לחוק הירושה, באמצעות עריכת צוואה אחרת בה הוא קובע שהצוואה הקודמת מבוטלת, השמדת הצוואה ועותקיה וכן עריכת תצהיר לביטול צוואה.
שנית, צוואה יכול שתבוטל על ידי בית המשפט, וזאת בשל התנגדות לקיום צוואה שצלחה. על מנת שהתנגדות תצליח, חייב המתנגד לצוואה להוכיח כי התקיימה עילה לפסילת הצוואה. רשימת העילות מפורטת בחוק הירושה והיא כוללת בין היתר: חוסר ברכיב חיוני בצוואה, בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה, הוכחה כי הצוואה לא נערכה מרצונו החופשי של המצווה, כגון: השפעה בלתי הוגנת, מעורבות בעריכת הצוואה, טעות עובדתית, אי הבנה בטיבה של צוואה – העדר כשירות לערוך צוואה או צוואה סתומה שהיא צוואה שלא ניתן להבין ממנה את הוראות ההורשה או מה היא מורישה. יש לציין, כי בית המשפט לענייני משפחה ייטה שלא לבטל צוואה, אם ניתן לפרש אותה באופן שיקיים אותה.
שלישית, ביטול של צוואה שכבר ניתן אחריה צו קיום צוואה, וזאת מפאת העובדה שהתגלתה ראיה חדשה שלא היתה ידועה קודם, בהתאם לסעיף 72 לחוק הירושה. כך לדוגמא, אם התגלתה צוואה חדשה, שנעשתה לאחר הצוואה שקוימה, קיים סיכוי מסויים שבית המשפט יבטל את הצוואה הקודמת וייתן צו קיום אחר הצוואה החדשה.
רביעית, צוואה שנערכה לאחר צוואה הדדית, מבלי שקוימו התנאים בסעיף 8א' לחוק הירושה, עשויה להתבטל, שכן חוק הירושה קובע כי הצוואה ההדדית לא מתבטלת, אלא אם בוטלה על פי הוראות החוק.

משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.