הפקדת צוואה
הפקדת צוואה היא פעולה הקבועה ב-סעיף 21 לחוק הירושה, במסגרתה רשאי המצווה למסור באופן אישי ובעצמו בלבד את צוואתו לרשם לענייני ירושה למשמורת. סעיף 21 לחוק הירושה קובע כי "21. (א) מי שעשה צוואה בכתב יד או בעדים רשאי להפקידה אצל רשם לעניני ירושה; ההפקדה תהיה במסירת הצוואה על ידי המצווה עצמו לרשם לעניני ירושה. (ב) צוואה שהופקדה ונשמרה בפקדון לפי סעיף זה עד מותו של המצווה תהיה ראיה לכאורה שהאדם הנקוב בה כמצווה עשה את הצוואה ושנעשתה לכל המאוחר ביום ההפקדה. (ג) אין בסעיף זה כדי לגרוע מזכותו של המצווה לקבל בחזרה בכל עת צוואה שהפקיד." הפקדת הצוואה אינה קשורה ל-כתיבת צוואה ואינה חלק ממעשה עריכת צוואה או עריכת צוואה הדדית. פעולה זו הינה בגדר רשות, ואינה חובה ותוקף הצוואה לא יגרע בשל כך שהיא לא הופקדה בלשכת רשם הירושה. במקרים מסויימים כדאי להפקיד צוואה מסיבות שיפורטו במסגרת מאמר זה. כאמור, הפקדת הצוואה היא מעשה אישי, ולא ניתן למנות אחר לביצוע ההפקדה (למעט בעת עריכת צוואה בפני רשות, שאז רשאי הנוטריון שערך את הצוואה להפקידה עבור המצווה). דרך המלך להפקדת צוואה היא באמצעות התייצבות אישית של המצווה במשרדי רשם הירושה לשם הזדהות ומסירת מקור הצוואה. כיום, ובמיוחד לאחר פרוץ מגיפת הקורונה (COVID 19) תוקנו התקנות באופן המאפשר לבצע הפקדת צוואה מרחוק, באופן מקוון. את הצוואה ניתן להפקיד רק אצל רשם הירושות. רק המצווה יכול לערוך בדיקת הפקדת צוואה ורק המצווה יכול לבצע משיכת צוואה אותה הפקיד קודם לכן. משיכת צוואה שהופקדה היא אותו תהליך שבמסגרתו מושך המצווה את הצוואה המופקדת מרשם הירושה, ובכך מבטל את ההפקדה. במאמר זה נדון בין היתר בסוגיות הבאות: איך מפקידים צוואה, בקשה להפקדת צוואה, האם כדאי להפקיד צוואה, הפקדת צוואה הדדית, הפקדת צוואה באופן מקוון, הפקדת מספר צוואות במקביל, בדיקת הפקדת צוואה, משיכת צוואה שהופקדה.
איך מפקידים צוואה
איך מפקידים צוואה. בראש ובראשונה חשוב לזכור כי הפקדתה של הצוואה היא מעשה אישי. כפי שקובע סעיף 21 (א) ל-חוק הירושה, רק המצווה, האדם שערך את הצוואה, רשאי להפקיד אותה. לא ניתן למנות עורך דין צוואות שיפקיד את הצוואה עבור המצווה. לא ניתן להפקיד צוואה באמצעות מסירת יפוי כח לשליח מטעם המצווה. אין מנוס איפוא מפניה ללשכת הרשם לענייני ירושה הקרובה למקום מגוריו של המצווה לשם הפקדת הצוואה.
בקשה להפקדת צוואה
המצווה המבקש להפקיד צוואה באופן אישי ימלא טופס בקשה להפקדת הצוואה בלשכת רשם הירושה, ויצרף אל הבקשה את הצוואה המקורית החתומה על ידו. המצווה יזוהה על ידי עובד לשכת רשם הירושה באמצעות תעודת זהות ישראלית עדכנית ויציג אישור על תשלום אגרה, אותה ניתן לשלם גם במשרדי הרשם וגם באופן מקוון ברשת האינטרנט. לאחר שזיהוי המצווה יסתיים בהצלחה, תסרק הצוואה המקורית למחשבי רשם הירושות, תוכנס למעטפה אטומה וסגורה ותשמר בכספת הרשם. מדינת ישראל מקיימת מרשם ארצי של צוואות מופקדות, ומעשה הפקדת הצוואה ידווח למרשם ויתועד במרשם הצוואות המופקדות. ניתן להפקיד באופן אישי אצל הרשם לעניני ירושה רק צוואה בכתב יד או צוואה בעדים. צוואה בעל פה לא ניתן להפקיד, מכיון שהיא נערכת בעל פה בפני שני עדים או יותר כאשר המצווה נמצא אל מול פני המוות, וממילא שהנחת היסוד היא שלא יהיה בידו להגיע באופן אישי ללשכות הרשם, ולכן קיימות הוראות מיוחדות לצוואה זו, לפיהן על העדים להפקיד את זכרון הדברים המתעד את דבריו של המנוח בצוואתו שבעל פה. צוואה בפני רשות כגון נוטריון ניתן להפקיד באופן אישי, אך ניתן גם לבקש מהנוטריון שערך אותה להפקידה עבור המצווה, בהתאם לסעיף 23(א1) לתקנות הנוטריונים על ידי הנוטריון שערך את הצוואה, וזו לשון ההוראה: "ביקש המצווה מנוטריון להפקיד צוואה שנעשתה בפניו כאמור בתקנת משנה (א) אצל הרשם לענייני ירושה, יפקיד הנוטריון את הצוואה בתוך שלושים ימים מיום עשייתה; ההפקדה תהיה בדרך של מסירת הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה בדרך של התייצבות הנוטריון אצל הרשם לענייני ירושה שבאזור פעולתו נ=עשתה הצוואה או באופן מקוון באמצעות אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, לפי עניין, על חשבון המצווה.". בהתאם לתקנות הירושה, הצוואה תישמר בכספת הרשם לענייני ירושה עד למותו של המצווה.
האם כדאי להפקיד צוואה
עצם ההפקדה של הצוואה מהווה ראיה לכך שהמפקיד הינו עושה הצוואה וכי היא נעשתה לכל המאוחר עד ליום ההפקדה. ההפקדה מגנה על הצוואה מפני אירועים שונים כגון השמדת צוואה או העלמותה של הצוואה או אובדנה בחלוף הזמן, והיא תבטיח את שמירתה עד למועד פטירתו של המצווה, אז יוציאה הרשם לענייני ירושה מן הכספת, ויביא את תוכנה לידיעת היורשים הרשומים בה. נזכור, כי בהעדר עותק צוואה בידי מי מהיורשים או צוואה אשר מופקדת אצל הרשם לענייני ירושה ינתן צו ירושה, מקום שאין כל ראיה לקיומה של צוואה. הפקדת הצוואה משמשת גם ראיה טובה כנגד טענות של זיוף צוואה במסגרת התנגדות לקיום צוואה והיא גם יכולה לשמש כראיה למול טענה שהאדם לא רצה לערוך את צוואתו, שכן בסופו של דבר, המצווה פנה באופן אישי לרשם הירושה עם הצוואה, על כל המשתמע מכך, לשם הפקדתה. הפקדת צוואה גם יכולה לסכל השמדת צוואה על ידי המצווה בטעות או על ידי יורשים החפצים בכך בשל העובדה שהוראותיה של הצוואה אינן נושאות חן בעיניהם. המסקנה היא, כי הפקדת צוואה היא הליך שיש בו כדי לתרום לחיזוק הטענה שהצוואה הינה צוואת אמת. עוד ראוי להוסיף על האמור לעיל, כי בעת הליכי התנגדות לצוואה. הפקדת צוואה יכולה ללמד על גמירות דעת לערוך צוואה, ועל החלטת המנוח כי זו צוואתו האחרונה, המשקפת את רצונו.
הפקדת צוואה הדדית דומה ביסודה להפקדת צוואת יחיד. יחד עם זאת, קיימת חובת התייצבות אישית של שני בני הזוג ולא ניתן להפקיד צוואה הדדית באמצעות אחד מבני הזוג בלבד. כמו כן, יש לשלם אגרה כפולה על הפקדת שתי צוואות, המרכיבות את הצוואה ההדדית כמכלול. באותה צורה ניתן למשוך צוואה הדדית רק יחדיו. בן זוג אחד אינו יכול למשוך את צוואתו של האחר.
הפקדת צוואה באופן מקוון
לאחרונה מאפשר רשם הירושות לבצע הפקדת צוואה מרחוק או כפי שההליך מכונה: הפקדת צוואה באופן מקוון, אך הפקדה שכזו מחייבת עמידה במספר תנאי סף. ראשית, הפקדת הצוואה באופן מקוון פתוחה לאזרחים ישראלים בעלי תעודת זהות ישראלית. ניתן להפקיד רק באופן אישי את הצוואה מרחוק, או באמצעות נוטריון, בתוך 30 ימים ממועד עריכת הצוואה בפניו. על המפקיד להירשם באיזור האישי באתר הממשלה ולקבל שם משתמש וסיסמא. לאחר מכן, יש לשלם אגרה עבור הפקדת הצוואה מרחוק. את הצוואה יש לסרוק בסריקה צבעונית ולהעלות אותה בהתאם להוראות לאתר הרשם. בסיום הליך ההפקדה מרחוק, יקבל המפקיד מספר הפקדת צוואה. בתוך 45 ימים ממועד ההפקדה מרחוק, יש להמציא ללשכת הרשם את הצוואה במקורה, אם על ידי משלוח בדואר רשום ואם על ידי הפקדת הצוואה בתיבת שירות הנמצאת במשרדי הרשם.
הפקדת מספר צוואות במקביל
לא ניתן להפקיד מספר צוואות במקביל, ולא ניתן להפקיד צוואה נוספת אצל הרשם לענייני ירושה כאשר כבר קיימת צוואה מופקדת. ככל שאדם הפקיד צוואה ולאחר מכן הוא מבקש להפקיד צוואה חדשה, עליו, קודם כל, למשוך את הצוואה הקודמת ורק לאחר מכן להפקיד את הצוואה החדשה.
לא ניתן להפקיד צוואה בבית משפט
לא ניתן לערוך הפקדת צוואה בבית משפט ולא ניתן לבצע הפקדת צוואה כמשמעה בחוק הירושה במשרד של עורך דין ירושה. יש להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושה (המכונה לעיתים גם רשם הצוואות בטעות). חשוב לציין, כי אמנם הפקדה של צוואה במשרד של עורך דין שערך אותה, אינה נחשבת להפקדת צוואה לפי חוק הירושה, אך היא בהחלט יכולה לתרום לשמירת עותק מקורי של הצוואה שלא בבית המצווה.
איתור הפקדת צוואה
לאחר שנפטר המצווה, שולח רשם הירושה הודעה לכל היורשים על פי הצוואה שהופקדה בדבר קיומה בצירוף העתק הצוואה. לאחר מכן, רשאי כל אחד מהיורשים בצוואה להגיש בקשה לקיום צוואה. סיומו של הליך הבקשה לקיום צוואה וקבלת צו קיום צוואה מאפשר ליורשים לפתוח בהליכי מימוש צוואה.
בדיקת הפקדת צוואה
רק מי שהפקיד את הצוואה יכול לערוך בדיקת הפקדת צוואה אצל רשם הירושה בהתאם לאמור ב-סעיף 21 לחוק הירושה וזאת למשך כל ימי חייו של המצווה. לאחר פטירת המצווה, ניתן לברר אצל רשם הירושות אם קיימת צוואה, אך ככלל, הרשם יבצע בעצמו בדיקת הפקדת צוואה, ויפנה ליורשים לאחר פטירת המצווה מיוזמתו, ויודיע להם על קיומה של הצוואה בלשכתו. ברם, במקרה שבו ייצג עו"ד ד"ר רן מובשוביץ פנתה יורשת על פי דין שלא נמצאה בפועל בקשר עם המנוח לבית הדין הרבני וביקשה צו ירושה אחר אחיה הערירי שנפטר, אלא שבבדיקה שערך עו"ד מובשוביץ הסתבר כי רשם הירושה לא הודיע לבת זוגו הידועה בציבור של המנוח, כי אכן קיימת צוואה שהופקדה שם היא זוכה במלוא עיזבון המנוח. התברר שמשרד הרשם לענייני ירושה לא ערך בירור ביחס לכתובתה של הידועה בציבור. אירוע זה מלמד, כי לאחר פטירת המנוח, יש לערוך בדיקת הפקדת צוואה, במיוחד במקרים שבהם מתבקש צו ירושה או צו קיום צוואה על ידי גורם שבינו לבין המנוח היה קשר רופף.
משיכת צוואה שהופקדה
משיכת צוואה היא הליך שבו המצווה פונה באופן אישי לרשם הירושות ומבקש למשוך חזרה את צוואתו המופקדת. משיכת צוואה מתרחשת כאשר המצווה ביטל את הצוואה שהופקדה או שערך צוואה חדשה והוא מבקש לקבל לידיו את כל העותקים הקיימים של הצוואה המבוטלת. לא ניתן למשוך מרחוק או באופן מקוון את הצוואה שהופקדה ועל המצווה להתייצב באופן אישי בלשכת הרשם ולמלא בקשה למשיכת צוואה שהופקדה. כאמור, משיכת צוואה תעשה רק באופן אישי על ידי המצווה אשר גם הפקיד את הצוואה ולא ניתן למנות מיופה כח לצורך המשיכה. בתום משיכת צוואה, תימחק הפקדת הצוואה מהמרשם הארצי של הצוואות המופקדות. משיכת הצוואה אינה מבטלת את תוקף הצוואה. את הצוואה ניתן לבטל רק באחת הדרכים הרשומות בחוק הירושה, ומשיכת צוואה שהופקדה אינה אחת מהן.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.