מהי התנגדות לצוואה? המדריך המקיף לפסילת צוואה וביטול צוואה בישראל
התנגדות לצוואה (או התנגדות לקיום צוואה) היא הליך משפטי קריטי במסגרת דיני הירושה, אשר נועד לאפשר לאדם בעל עניין לערער על תוקפה של צוואה שהותיר אחריו המנוח. ההתנגדות מוגשת באמצעות כתב תביעה ייעודי לבית המשפט לענייני משפחה, מתוך מטרה להביא לפסילת הצוואה כולה או חלקים ממנה, ובכך למנוע את מתן התוקף המשפטי להוראותיה.במישור המשפטי, התנגדות לצוואה היא הליך שמטרתו למנוע מתן צו קיום צוואה, ולפסול את הצוואה כולה או חלק ממנה. על פי סעיף 39 לחוק הירושה, אין למסמך מעמד משפטי מחייב אלא אם ניתן עליו צו קיום צוואה.
הליך התנגדות לצוואה נחשב מורכב ומאתגר במיוחד. לפי הדין בישראל, קיימת חזקת כשרות לכל צוואה, ולכן נטל ההוכחה מוטל על המתנגד, הנדרש להציג ראיות משמעותיות המוכיחות כי נפלו בצוואה פגמים מהותיים — עד כדי הצדקה לפסילתה.
במדריך מקצועי זה, פרי עטו של עו"ד ד"ר רן מובשוביץ — בעל דוקטורט במשפטים, מחבר הספר "סכסוכי ירושה הלכה למעשה" ועורך דין בעל ניסיון עשיר בייצוג בתיקי ירושה מורכבים וביצירת תקדימים משפטיים — נסקור את כל ההיבטים הקריטיים שיש להכיר לפני נקיטת הליך התנגדות לצוואה, כולל:
-
כיצד להגיש התנגדות לקיום צוואה: מדריך צעד-אחר-צעד.
-
זיהוי פגמים פורמליים ופגמים מהותיים בצוואות.
-
טקטיקות משפטיות לניהול הליך התנגדות מוצלח.
-
העילות המרכזיות והחדשניות לפסילת צוואה.
-
מקרי מבחן מהפסיקה בישראל: התנגדויות שהצליחו ושנכשלו.
-
תפקידו הקריטי של עורך דין התנגדות לצוואה.
-
הליכים משלימים: ערעור על פסקי דין בנושאי צוואות.
הליך התנגדות לצוואה מוצלח יכול לשנות את תוצאות חלוקת העיזבון באופן דרמטי ולמנוע עיוות צדק. בואו נצלול לעומקם של הדברים ונבין כיצד ניתן להתמודד עם צוואה בעייתית, להגן על זכויותיכם ולהבטיח קיום רצונו האמיתי של המוריש.
מתי נדרש להגיש התנגדות לצוואה?
התנגדות לצוואה יש להגיש במקרים כגון:
- חשד לחוסר כשרות משפטית של המצווה.
- חשד להשפעה בלתי הוגנת על המצווה.
- חשד לזיוף הצוואה או חתימתה.
- ראיות למעורבות של נהנה בעריכת הצוואה.
- הוראות בצוואה הסותרות את החוק או את תקנת הציבור.
- אי בהירות או סתימות בצוואה.
במידה ולא מוגשת התנגדות במועד, ניתן יהיה לתקוף את הצוואה רק באמצעות הגשת בקשה לביטול צו קיום צוואה, הליך מורכב בהרבה שסיכוייו נמוכים. מומלץ לעמוד בזמנים, ולהגיש התנגדות לצוואה מיד לאחר שהצוואה מוגשת לקיום.
מתי אין להגיש התנגדות לצוואה?
אין טעם להגיש התנגדות במצבים הבאים:
-
כאשר רכוש הועבר במתנה בחיי המצווה — יש לשקול תביעה לביטול מתנה, לא התנגדות לצוואה.
-
כאשר כבר ניתן צו קיום צוואה — יש להגיש בקשה לביטול צו קיום לפי סעיף 72 לחוק הירושה.
-
כאשר המצווה עדיין בחיים — בהתאם לפסיקה בעניין בע"מ 2035/13 פלוני נ' חסויה, אין אפשרות חוקית להתנגד לצוואה בעוד המצווה חי, גם אם אינו כשיר.
פגמים בצוואה שיכולים להוביל לפסילתה
במסגרת דיני הירושה, הפגמים בצוואה מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות: פגמים צורניים (טכניים) ו-פגמים מהותיים (פגמים בתוכן או בדרך עשייתה של הצוואה).
פגם צורני בצוואה – מהו ומתי ניתן לתקן?
פגם צורני מתקיים כאשר נפל בצוואה ליקוי טכני, כמו חסר בחתימת עד או טעות סופר. בהתאם לסעיף 25(א) לחוק הירושה, בית המשפט מוסמך לקיים צוואה הפגומה בצורתה אם אין לו ספק אמיתי ברצון המצווה.
דוגמה:
בפרשת עיזבון רונן ז"ל (ת"ע דמיוני), אלמנתו ביקשה לקיים צוואה שנחתמה בפני שני עדים, אך על אחד העותקים חסרה חתימת עד. לאחר שנמצא כי שני העדים נכחו והעידו אמת, בית המשפט קבע שמדובר בפגם טכני בלבד והכשיר את הצוואה בהתאם לסעיף 25(א) לחוק הירושה.
פגם מהותי בצוואה – מקרים ותוצאות
פגם מהותי מתרחש כאשר נפל בצוואה ליקוי עקרוני שאינו בר תיקון. לפי סעיף 25(ב) לחוק הירושה, פגם מהותי גורם לפסילת הצוואה, גם אם ברור שהמצווה אכן רצה במפורש לקיים אותה.
דוגמה:
בפסק דין עמ"ש 37269-12-22 (מחוזי באר שבע), נפסלה צוואתו של רועי ז"ל משום שהתוכן הועבר לנוטריון ע"י צד שלישי ולא ע"י המצווה עצמו – בניגוד להוראת סעיף 22(א) לחוק הירושה. אף ששלושת שופטי הערעור קבעו שהצוואה שיקפה את רצונו, הפגם היה מהותי ולא ניתן לריפוי.
הבחנה חשובה:
-
חסר חתימת עד בצוואה בעדים – נחשב לעיתים לפגם צורני, וניתן לריפוי אם הוכחה כוונת אמת.
-
חסרון עד נוכח בעת עריכת הצוואה – פגם מהותי שאינו ניתן לתיקון.
פסיקה רלוונטית:
-
ע"א 1212/91 קרן ליבי נ' בינשטוק – הבהרת יסודות הכשירות.
-
ע"א 7506/95 שוורץ נ' בית אולפנה – חוות דעת מומחה רפואי אינה מחייבת, אך חשובה.
-
ת"ע (אשדוד) 33570-03-21 – יישום הלכת החוטים השזורים לצורך פסילת צוואה.
טבלה: ההבדל בין פגם צורני לפגם מהותי בצוואה
סוג הפגם | הגדרה | התמודדות משפטית | הפניה לפסיקה/חוק |
---|---|---|---|
פגם צורני | פגם טכני בצורת הצוואה (כגון חסרון חתימה, טעות סופר). | ניתן לתקן אם בית המשפט משוכנע שהצוואה משקפת את רצון המצווה. | סעיף 25(א) לחוק הירושה; ע"מ 37269-12-22 |
פגם מהותי | בעיה עקרונית בתוכן או בדרך עשייתה של הצוואה. | בית המשפט אינו מוסמך לתקן. הצוואה בטלה גם אם משקפת את רצון המצווה. | סעיף 25(ב) לחוק הירושה; ע"מ 37269-12-22 |
חסרון עדים | אין נוכחות של שני עדים תקניים במעמד החתימה על הצוואה. | פגם מהותי שאינו ניתן לתיקון – פסילת הצוואה. | סעיף 20 לחוק הירושה; ת"ע (ב"ש) 33570-03-21 |
צוואה נמסרה לנוטריון על ידי אחר | המצווה עצמו לא מסר את דברי הצוואה ישירות לנוטריון. | פגם מהותי – הצוואה בטלה. | סעיף 22(א) לחוק הירושה; ע"מ 37269-12-22 |
עילות עיקריות להתנגדות לצוואה
חוסר כשרות משפטית
בהתאם לסעיף 26 לחוק הירושה, רק מי שמבין את טיב מעשיו יכול לערוך צוואה תקפה. חוסר כשרות מתקיים כאשר המצווה אינו יודע:
- מהו רכושו.
- מי הם יורשיו הטבעיים.
- מה משמעות חלוקת רכושו בין יורשיו.
בפרשת בע"מ 5921/22 פלוני נ' פלוני נפסק, כי חוות דעת רפואית כללית אינה מספיקה: יש לבדוק את מצבו של המצווה במועד עריכת הצוואה.
השפעה בלתי הוגנת
סעיף 30(א) לחוק הירושה קובע כי צוואה שנעשתה מחמת השפעה בלתי הוגנת בטלה. המבחן העיקרי לכך נקבע בע"א 490/77 בראון נ' כהן:
- קיום תלות נפשית או פיזית משמעותית בין המצווה לבין הנהנה.
- מעורבות אינטנסיבית של הנהנה בכל תחומי חיי המצווה.
בפרשת ת"ע (ב"ש) 12529-04-21 פלונית נ' פלונים, בית המשפט קיבל התנגדות לצוואה בשל ניצול בדידותה של המנוחה לשם הפעלת לחץ עליה לערוך צוואה.
זיוף צוואה
סעיף 5 לחוק הירושה קובע עונש פלילי על זיוף צוואה, אך על מנת לפסול צוואה שזויפה על בסיס דיני העונשין, קיימת חובה להרשיע את האדם בזיוף הצוואה. הוכחת זיוף במישור של בית המשפט לענייני משפחה אינה מהווה משום הרשעה, שכן מדובר בהליך אזרחי. ניתן להוכיח זיוף באמצעות חוות דעת גרפולוגית. כך למשל בתיק ת"ע (י-ם) 32701-09-18 הוכח זיוף חתימת המנוחה והצוואה נפסלה.
מעורבות זוכה בעריכת צוואה
בהתאם לסעיף 35 לחוק הירושה, אם נהנה לקח חלק בעריכת הצוואה, מתעוררת חזקה שבעובדה שהצוואה אינה משקפת את רצון המצווה.
בת"ע (ת"א) 53200-09-20 נפסלה צוואה עקב מעורבות בנו של המצווה בעריכתה. פסילת צוואה בשל מעורבות נדירה יחסית, בשל הקושי הראייתי להוכיח מעורבות.
צוואה בלתי חוקית או בלתי מוסרית
סעיף 34 לחוק הירושה קובע שצוואה המכילה הוראות לא חוקיות, בלתי מוסריות או בלתי אפשריות – בטלה.
לדוגמה: הוראה בצוואה המחייבת יורש להינשא לבן עדה מסוימת כתנאי לקבלת הירושה תיפסל (ראו ת"ע (ת"א) 10910/99). מנגד, צוואה המתנה את הזכיה בכך שהזוכה יחיה בישראל הוכרה כצוואה חוקית.
צוואה סתומה
בהתאם לסעיף 33 לחוק הירושה, צוואה שלא ניתן להבין ממנה את רצון המצווה – עשויה להיפסל. עם זאת, בית המשפט ינסה לפרש את כוונת המצווה ולא למהר לפסול אותה (ת"ע (חיפה) 32072-10-13).
עילות מודרניות ומתקדמות להתנגדות לצוואה
הלכת החוטים השזורים
בבע"מ 4459/14 פלונית נ' פלוני קבע בית המשפט העליון, כי גם אם אין עילת פסילה אחת שלמה ומושלמת, הצטברות רכיבים חלקיים ממספר עילות יכולה להביא לפסילת צוואה. לדוגמה: בת"ע (אשדוד) 33570-03-21 נפסלה צוואה על בסיס "תמונה כוללת" של יחסי תלות והשפעה, למרות שכל אחד מהמרכיבים לא היה מספיק כשלעצמו בכדי לפסול את הצוואה. הלכת החוטים השזורים תרמה מחד לאקטיבזם שיפוטי ואולם מאידך, יש בה בכדי לפגוע בוודאות השיפוטית לאור היכולת לחבר חלקי עובדות בכדי ליצור סיפור מעשה המתאים לנרטיב שבית המשפט עשוי לרצות לקדם.
תחרות בלתי הוגנת בין יורשים
בהשראת עקרונות מתחום דיני עשיית עושר ולא במשפט, פותחה עילה לפסילת צוואה במקרים בהם יורש אחד פעל באופן בלתי הוגן לפגוע במעמד יורש אחר אצל המצווה. עילה זו מבוססת על דיני התחרות בלתי הוגנת בין יורשים בחיי המסחר. (ראו ספרו של כב' שופט בימ"ש העליון עופר גרוסקופף "עשיית עושר ולא במשפט").
ניגוד עניינים וטובות הנאה אסורות
כאשר נהנה מהצוואה מצוי בניגוד עניינים ברור מול טובת המצווה, יכולה לקום עילה לפסילת הצוואה. לדוגמה, בת"ע (חיפה) 51414-06-16 נפסלה צוואה שנערכה לטובת עובד בבית האבות בו שהה המנוח, בשל חשש להשפעה בלתי הוגנת עקב יחסי תלות.
צוואה שנשתכחה
צוואה שנשתכחה היא עילת התנגדות ישנה שנפסלה משימוש לפני עשרות שנים, לאחר שנפסק כי היא אינה תקפה, שכן אין גיל לצוואה וגם אם מדובר בצוואה נושנה, איך בכך כדי לבטל אותה, אפילו אם המצווה שכח את קיומה. חרף זאת, עשה בעילה זו שימוש בימ"ש לענייני משפחה בחיפה בתיק בו ייצג עו"ד להתנגדות לצוואה ד"ר רן מובשוביץ, כאשר קבע כי אכן הוכח שהמנוחה שכחה שערכה צוואה כ-30 שנים לפני כן ואחד מילדיה אף פעל בכוונה תחילה להסתיר עובדה זו ממנה, מכיון שידע שרצונה האחרון הוא להוריש בחלקים שווים את כל רכושה לעשרת ילדיה.
טקטיקות מנצחות בהתנגדות לצוואה: מקרי מבחן והמלצות פרקטיות
הליך התנגדות לצוואה בישראל הוא אחד המורכבים ביותר בדיני הירושה. הצלחה בהליך כזה אינה תלויה רק בעובדות המקרה, אלא גם באסטרטגיה הננקטת. להלן טקטיקות מרכזיות שנוסו בשטח והובילו להצלחות מהותיות:
1. איתור והצגת ראיות איכותיות כבר בתחילת ההליך
הצלחת התנגדות לצוואה דורשת הצגת ראיות חזקות ומשכנעות. חשוב להתחיל את האיסוף עוד לפני הגשת כתב ההתנגדות.
מה כולל איסוף ראיות נכון?
-
השגת מסמכים רפואיים סמוכים למועד עריכת הצוואה.
-
תיעוד רפואי המצביע על בעיות קוגניטיביות.
-
הקלטות, תמלילים או עדויות המוכיחות תלות, לחץ, או ניצול.
-
ראיות חפציות: למשל טיוטות צוואות ישנות, מכתבים של המנוח, מסרונים, יומנים אישיים ועוד.
✅ ככל שמצטברים יותר פריטי ראיות רלוונטיים – עולים משמעותית סיכויי ההצלחה.
2. שימוש נכון בחוות דעת מומחים
במקרים של טענות לאי כשירות נפשית או לזיוף, חוות דעת מומחה היא כלי קריטי.
-
מומחה רפואי – לקביעת כושר המצווה לערוך צוואה במועד הרלוונטי.
-
מומחה גרפולוגי – לאיתור זיופים בחתימה או בכתב היד בצוואה.
חשוב מאוד: לבחור מומחה אמין ובעל ניסיון בעדות בבית המשפט.
דוגמה:
בתיק ת"ע (קריות) 56416-02-20 א.ד. נ' א.ס., הצליחה ההתנגדות לאחר שבית המשפט התרשם ממסמכים רפואיים שהוכיחו עיוורון של המצווה, למרות עדים שטענו אחרת. בעקבות כך הוכח מהימנותן הנמוכה של עורכת הדין שערכה את הצוואה והעדה הנוספת, שתיהן העידו, כי המנוח קרא את הצוואה למרות שהוכח שלא היה מסוגל לעשות זאת. סתירות רבות שהתגלו בהליך הובילו בסופו של יום לפסילת הצוואה כולה ולחיוב מבקשת הקיום בהוצאות כבדות.
3. ניתוח נכון של טענות משפטיות
הצלחה בהתנגדות לצוואה דורשת להבחין היטב בין סוגי הפגמים:
-
פגמים צורניים (כגון חסרון חתימה) — מאפשרים לעיתים תיקון לפי סעיף 25(א) לחוק הירושה.
-
פגמים מהותיים (כגון היעדר כשרות משפטית או השפעה בלתי הוגנת) — מביאים לפסילת הצוואה ללא שיקול דעת של בית המשפט (סעיף 25(ב) לחוק הירושה).
✅ טקטיקה מנצחת: לטעון גם לפגם צורני וגם לפגם מהותי – וכך להגדיל את סיכויי ההצלחה בהתנגדות.
4. ניהול חכם של הליך הגישור
במקרים רבים, בית המשפט יפנה את הצדדים לגישור. ניהול נכון של הגישור יכול לחסוך זמן, הוצאות ולסיים את המחלוקת בתוצאה טובה יותר ממה שהייתה נפסקת.
מומלץ:
-
להיערך מראש עם הצעת פשרה ריאלית.
-
להציג לצד השני את החולשות בתיקו.
-
להישאר גמישים אך לא לוותר על זכויות מהותיות.
✅ גישור נכון יכול להוות מקפצה להסדר משתלם, במיוחד במקרים של אי ודאות משפטית.
5. שמירה על אמינות ומהימנות המתנגדים
אמינות המתנגדים חשובה מאוד. יש להימנע בכל מחיר מ:
סתירות בעדויות.
-
עיכובים לא מוסברים.
-
טענות מופרכות.
כל אלו עלולים לפגוע בסיכויי ההתנגדות — גם אם יש עילות טובות בבסיסה.
✅ לכן: חשוב ביותר לגבש מהרגע הראשון גרסה אחת, עקבית, מדויקת ומגובה בראיות!
ראיון מיוחד ברדיו 102FM: דר' רן מובשוביץ, עורך דין להתנגדות לצוואה, מאיר את עיני המאזינים בנושא צוואות. דר' עו"ד מובשוביץ חושף את המורכבות שבצוואות הדדיות וכיצד יש להתנגד להן, ומייעץ על הנקודות החיוניות שיש לשים לב אליהן בהליך ההתנגדות בבית המשפט:
מקרי מבחן: התנגדויות מוצלחות מהשטח
1. פסילת צוואה בשל מעורבות פסולה של הנהנה
מקרה:
בפרשת ת"ע (ת"א) 53200-09-20 ל.ה נ' י.ה, אחד הנכדים היה מעורב בכל תהליך עריכת צוואת סבתו – הוא בחר את הנוטריון, תיאם את הפגישה והיה נוכח בעת החתימה. בית המשפט קבע כי התערבות כזו מצד הנהנה יוצרת חזקה לפסלות הצוואה.
מסקנה:
כאשר נהנה מעורב ישירות בעריכת צוואה – אפילו אם הכוונה לא היתה פסולה – ייפגע תוקף הצוואה. יש להקפיד על נתק מלא בין הנהנים לבין מעמד עריכת הצוואה.
2. התנגדות מוצלחת בגין השפעה בלתי הוגנת על קשיש בודד
מקרה:
בפסק הדין ת"ע (ב"ש) 12529-04-21, בית המשפט קבע שהמטפלת האישית של המנוחה ניצלה את בדידותה וניטרלה ממנה קשרים עם ילדיה האחרים, עד שערכה צוואה שמותירה את רכושה למטפלת בלבד.
מסקנה:
השפעה בלתי הוגנת נבחנת לא רק בכפייה פיזית — אלא גם בבידוד נפשי והקטנת תלות באחרים. הוכחת ניתוק חברתי ומניפולציה רגשית עשויה להביא לפסילת צוואה.
3. ביטול צוואה בעילה של חוסר כשרות משפטית
מקרה:
בפרשת בע"מ 5921/22 פלוני נ' פלוני, הוכח כי המצווה סבל ממחלה פסיכיאטרית קשה בעת עריכת הצוואה, ולא היה מסוגל להבין את משמעות הפעולה.
מסקנה:
אפילו אם החזות החיצונית של המצווה הייתה תקינה, היעדר יכולת פנימית להבין את טיב הצוואה מספק עילה מוצקה לפסילתה.
4. ביטול צוואה שנערכה בשפה זרה ללא תרגום
מקרה:
בתיק ת"ע (ת"א) 67453-02-20, המנוחה חתמה על צוואה באנגלית מבלי להבין אותה, בהיותה דוברת עברית בלבד. לא ניתן תרגום או הסבר של ההוראות.
מסקנה:
צוואה תקפה דורשת הבנה אמיתית של המצווה לגבי התוכן. יש לוודא שהמצווה מקבל הסבר מלא וברור, בשפתו, על נוסח הצוואה והשלכותיה.
5. פסילת צוואה בשל סתירות מהותיות בתוכן
מקרה:
בפסק דין ת"ע (נצ') 45321-06-18, נמצאו סתירות פנימיות חמורות בצוואה – המנוח חילק את אותו נכס לשני יורשים שונים מבלי להבהיר כיצד.
מסקנה:
סתירות או חוסר בהירות קיצוני בצוואה, שלא מאפשרים קיום רצון ברור, עלולים להוביל לביטולה. כתיבת צוואה מחייבת ניסוח חד ומדויק.
6. פסילת צוואה בשל ניצול יחסי תלות קיצוניים
מקרה:
בת"ע (קריות) 56416-02-20, הוכח כי המנוח היה במצב של תלות מוחלטת באחותו, שבסופו של דבר ירשה את עזבונו. ההתנגדות התקבלה והצוואה נפסלה.
מסקנה:
תלות קיצונית – כלכלית, בריאותית או רגשית – יוצרת חזקה משפטית להשפעה בלתי הוגנת, ומחייבת ביסוס ראייתי של ניתוק השפעה חיצונית.
7. פסילת צוואה עקב זיוף חתימה
מקרה:
בתיק ת"ע (י-ם) 32701-09-18, מומחה גרפולוגי מטעם בית המשפט קבע כי חתימת המנוח על הצוואה אינה אותנטית. בית המשפט פסק שהצוואה בטלה.
מסקנה:
חוות דעת גרפולוגית אובייקטיבית היא כלי קריטי בהוכחת זיוף. כאשר קיים חשד לזיוף, מומלץ להקדים ולהגיש בקשה למינוי מומחה מטעם בית המשפט.
💬 סיכום קצר:
מדבריו של ד"ר רן מובשוביץ, עו"ד ירושה: "התנגדות לצוואה מצליחה כאשר מצליחים להציג תמונה ברורה של פגם חמור: השפעה אסורה, חוסר הבנה, ניצול תלות, סתירה פנימית או זיוף. המפתח להצלחה טמון בראיות איכותיות, תזמון נכון וטיעון משפטי חד ומדויק."
✅ ייעוץ מקצועי על ידי עורך דין המתמחה בדיני ירושה והתנגדויות לצוואות — מהווה מפתח להצלחה.
מקרי מבחן: התנגדויות שנכשלו
טבלה: סקירת התנגדויות שנכשלו בבתי המשפט
טיפים חשובים להצלחה בהגשת התנגדות לצוואה
הגשת התנגדות לצוואה היא מהלך מורכב הדורש אסטרטגיה מוקפדת, ראיות איכותיות, והכוונה מקצועית.
אם נושלתם מהעיזבון, או אם קיימות ראיות להשפעה בלתי הוגנת, חוסר כשרות משפטית או זיוף — יש לפעול נכון ומושכל.
כללים קריטיים להצלחה
-
פנו לייעוץ משפטי מיידי: אל תנתחו את המצב לבד. רק עורך דין ירושה מומחה יוכל לאתר את העילות החזקות ביותר בהתנגדות ולהכין תכנית פעולה מדויקת.
-
הימנעו מהתעמתויות: אל תנהלו שיחות רגשיות עם בני משפחה או מגעים לא מתוכננים — זה עלול לפגוע בסיכויי ההצלחה.
-
בנו אסטרטגיה בשקט: עצרו כל פעולה פזיזה. כל מהלך לא מתואם עלול לחשוף את כוונותיכם ולהחליש את עמדתכם.
-
הבינו: יש רק ניסיון אחד: ניתן להגיש התנגדות אחת בלבד. בקשה לתיקון ההתנגדות במועד מאוחר יותר תפגע באמינותכם ובמהימנותכם.
-
הליך התנגדות לצוואה הוא תהליך שתוצאותיו קשות לחיזוי. הסיכוי להצלחה גדל משמעותית כאשר ההתנגדות נתמכת בראיות ישירות ונסיבתיות איכותיות.
דוגמאות מהפסיקה:
-
ת"ע 9799-02-15 (בימ"ש למשפחה אשדוד): הצוואה נפסלה בשל הצגת ראיות רבות שהוכיחו השפעה אסורה.
-
ת"ע (משפחה ת"א) 110040/08: למרות הקשיים בפרשנות צוואה הדדית שנערכה לפני תיקון חוק הירושה (תיקון מס' 12, 2005), בית המשפט אישר קיומה בצירוף פרשנות חדשנית.
✅ מסקנה: הליך התנגדות מצריך מומחיות משפטית והיערכות מוקדמת מול הדרישות החדשות של סדרי הדין מאז 2021. הסקירה של מקרי התנגדות לצוואות מראה כי הצלחה בהתנגדות תלויה באיסוף ראיות ברורות, בעיגון טענות בעילות משפטיות מוצקות ובהוכחת פגמים מהותיים או התנהלות פסולה. לעומת זאת, התנגדויות שנכשלו התאפיינו בטענות כלליות ללא ראיות, בהתמקדות בטענות תחושתיות במקום עובדתיות, או בהבנה שגויה של עקרונות דיני הירושה. לפיכך, התנגדות מוצלחת דורשת אסטרטגיה מוקפדת, ראיות תומכות ועדכון מקצועי מתמיד בפסיקה ובחקיקה. ייעוץ משפטי של עורך דין המתמחה בהתנגדויות לצוואות הוא מפתח קריטי להצלחת התהליך.
ט
איך להתנגד לצוואה – מדריך צעד אחר צעד
הגשת התנגדות לקיום צוואה בישראל היא תהליך מובנה, המחייב הבנה מדויקת של סוגי הפגמים בצוואה, עמידה בלוחות הזמנים, ועריכת מסמכים משפטיים מוקפדים.
שלב 1: זיהוי עילות ההתנגדות — סוגי פגמים בצוואה
השלב הראשון בדרך להתנגדות מוצלחת לצוואה הוא זיהוי הפגמים שנפלו בה.
יש להבחין בין שלושה סוגי פגמים עיקריים:
פגמים פורמליים בצוואה
פגמים טכניים בצורה החיצונית של הצוואה, כגון:
-
העדר חתימה של המצווה.
-
העדר חתימות עדים כנדרש.
-
חוסר בתאריך עריכת הצוואה.
פגמים אלו, לרוב, ניתנים לתיקון במסגרת הליך משפטי לפי סעיף 25 לחוק הירושה, אם יוכח שהצוואה אכן משקפת את רצון המנוח.
פגמים מהותיים בצוואה
פגמים חמורים יותר, העשויים להוביל לפסילת הצוואה:
-
אי כשירות משפטית של המצווה בעת עריכת הצוואה (למשל בשל דמנציה מתקדמת).
-
השפעה בלתי הוגנת, לחץ, כפייה, תחבולה או תרמית שהובילה לעריכת הצוואה בהתאם לאפשרויות בסעיף 30 לחוק הירושה.
-
טעות עובדתית מהותית מצד המצווה בנוגע לעובדות קריטיות (בניגוד לטעות סופר שאינה טעות מהותית, ושניתן לתקן אותה).
פגמים מהותיים אינם ניתנים לריפוי ועלולים להביא לפסילת הצוואה כולה או חלקים ממנה.
פגמים בתוכן הצוואה
בעיות פנימיות בהוראות הצוואה עצמן, כגון:
-
סתירות פנימיות בין סעיפים שונים.
-
הוראות בלתי חוקיות, בלתי אפשריות או בלתי מוסריות.
-
צוואה סתומה המשקפת הוראות עמומות או לא ברורות (למשל: "אני מוריש רכושי לילדיי" — מבלי לפרט את חלוקת הרכוש).
שלב 2: הכנת והגשת כתב התנגדות לצוואה
מועד הגשת התנגדות – התנגדות לצוואה תוך כמה זמן?
את כתב ההתנגדות יש להגיש תוך 14 יום ממועד פרסום ההודעה בעיתון על הבקשה לקיום הצוואה, בהתאם לסעיף 67 לחוק הירושה.
במקרים חריגים ניתן לבקש הארכת מועד להגשת התנגדות, אך הדבר דורש טעמים מיוחדים ואישור של הרשם לענייני ירושה.
היכן מגישים את כתב ההתנגדות
-
את כתב ההתנגדות יש להגיש לרשם לענייני ירושה במחוז שבו התגורר המנוח טרם פטירתו. אין מדובר במגורים לרגע, אלא במגורי הקבע של המנוח.
-
לאחר מכן, התיק יועבר לבית המשפט לענייני משפחה להמשך בירור. איך קובעים היכן בית המשפט? בדרך הכלל, הרשם לענייני ירושה מעביר בעצמו את התיק לבית המשפט במחוז מגוריו של הנפטר.
מה לכלול בכתב ההתנגדות
כתב ההתנגדות חייב להיות מנוסח בקפידה וכולל:
-
פרטי המתנגד והקשר שלו למנוח.
-
פרטי הבקשה לקיום הצוואה שאליה מתנגדים.
-
פירוט עילות ההתנגדות לפי חוק הירושה.
-
ראיות תומכות: תצהירים, מסמכים רפואיים, הקלטות, תצהירי עדים ועוד. כיום קיימת חובה לצרף להתנגדות את כל הראיות.
-
תצהיר מאומת התומך בכל העובדות. על פי תקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין) כל מתנגד חייב להגיש תצהיר התנגדות לצוואה התומך בכתב ההתנגדות.
אגרה
הגשת כתב התנגדות כרוכה בתשלום אגרה לרשם הירושה.
שלב 3: לאחר הגשת ההתנגדות
-
המצאה לצדדים: יש להמציא את כתב ההתנגדות לכל בעלי הדין המעורבים (מבקש קיום הצוואה, יורשים על פי דין, נושים רלוונטיים).
-
העברת התיק לבית המשפט לענייני משפחה: שם יידון ההליך לגופו בפני שופט בהתאם לסעיף 67 לחוק הירושה.
תרשים אופן בירור התנגדות לצוואה
למה חשוב ייצוג מקצועי כבר בשלב הזה?
ניסוח התנגדות לצוואה הוא אמנות משפטית. כתב התנגדות טוב:
-
יוצר קשר ישיר בין העובדות לטענות המשפטיות.
-
ממקד את המחלוקת בצורה חדה וברורה.
-
מניח תשתית אסטרטגית נכונה להמשך ניהול ההליך בבית המשפט.
עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, בעל ניסיון עשיר בתחום התנגדויות לצוואות ותקדימים משפטיים רבים, מדגיש: "הצלחה בהתנגדות לצוואה מתחילה בתכנון אסטרטגי נכון ובניסוח משפטי מוקפד של כתב ההתנגדות."
לאחר הגשת כתב ההתנגדות והעברתו לבית המשפט לענייני משפחה, מתחיל שלב ההליכים המקדמיים. שלב זה מכריע בחשיבותו, שכן הכנה נכונה תבסס את התיק לקראת שלב ההוכחות.
שלב 4: הליכים מקדמיים בהתנגדות לצוואה
מי יושב בדין בתיק התנגדות לצוואה?
התנגדות לצוואה נידונה בפני שופט יחיד בבית המשפט לענייני משפחה (ולא בהרכב).
עם קבלת התיק, השופט יורה על הגשת תגובת מבקש קיום הצוואה לכתב ההתנגדות.
הגשת כתב תגובה להתנגדות
-
מועד הגשה: תוך 30 יום מיום המצאת כתב ההתנגדות (אלא אם כן קבע בית המשפט מועד אחר).
-
מה כוללת התגובה:
-
התייחסות פרטנית לכל טענות כתב ההתנגדות.
-
הצגת ראיות נגדיות.
-
הסתמכות על פסקי דין רלוונטיים ודין מהותי.
-
דיון מקדמי בין הצדדים
-
מתקיים דיון מקדמי, מחוץ לכותלי בית המשפט, בין עורכי הדין, בהתאם להוראות טופס מס' 4. הבסיס החוקי: תקנה 34 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט–2018, החלה גם על דיונים בבית המשפט לענייני משפחה.
-
בדיון זה מנסים הצדדים לצמצם מחלוקות, לגלות מסמכים ולתאם מגעים ראשוניים.
שאלונים והליכי גילוי מסמכים
-
ניתן להגיש שאלונים הדורשים פרטים נוספים מצד שכנגד, בהתאם לסעיף 49 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018.
-
קיימת חובה להגיש תצהירי גילוי מסמכים ולחשוף מסמכים רלוונטיים, בהתאם לתקנות 55–56 לתקנות.
עיון במסמכים ובקשות מקדמיות
-
הצדדים יכולים להגיש בקשות לעיון במסמכים שבידי הצד שכנגד.
-
אפשר להגיש בקשות מקדמיות נוספות (למשל: בקשה למינוי מומחה רפואי לבחינת כשירות המצווה).
טענות חיסיון
-
ניתן להעלות טענות לחיסיון:
-
חיסיון רפואי.
-
חיסיון עורך דין–לקוח.
-
חיסיון מסחרי.
-
במקרים אלו, בית המשפט יכריע האם למסור את המסמך או להותירו חסוי.
מינוי מומחים
-
בית המשפט רשאי למנות מומחים רפואיים (לבחינת כשירות המצווה לערוך צוואה) או גרפולוגיים (במקרה של טענות זיוף חתימה), לפי סעיפים 82–84 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד–1984.
פסק דין מרכזי בשלב ההליכים המקדמיים לענין גילוי מסמכים:
-
ת"ע 11383-06-18 פלוני נ' אלמוני — נדון מקרה שבו נטען להשפעה בלתי הוגנת וזיוף חתימה, והודגש כי שאלות מקדמיות ומסמכים הם כלי קריטי לביסוס טענות.
שלב 5: הליכי גישור במהלך התנגדות לצוואה
הליך התנגדות לצוואה נחשב לאחד ההליכים המשפטיים המורכבים והרגישים ביותר, ולכן בתי המשפט לענייני משפחה מעודדים במקרים רבים ניסיון להגיע להסכמות באמצעות הליך גישור.
סמכות להפנות לגישור
בהתאם לסעיף 68(ב) לחוק בתי המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995, בית המשפט רשאי — ואף לעיתים חייב — להציע לצדדים הליך גישור, מתוך מטרה לקצר את ההתדיינות המשפטית, לחסוך בעלויות, ולשמור על יחסים משפחתיים תקינים ככל האפשר.
מתי מומלץ לשקול גישור?
-
כאשר הצדדים מוכנים לדון בפשרה.
-
כאשר יש סיכון ראייתי גבוה בהליך המשפטי.
-
כאשר מערכת היחסים המשפחתית קרובה להתמוטט וגישור יכול להציל חלק ממנה.
גישור אינו חובה, אך סירוב בלתי סביר להשתתף בו עלול להשפיע על קביעות עתידיות בעניין הוצאות משפט.
יתרונות הליך הגישור בהתנגדות לצוואה
-
חיסכון בזמן: גישור עשוי להביא לסיום מהיר של הסכסוך, לעומת ניהול תיק התנגדות שיכול להימשך שנים.
-
חיסכון כספי: הוצאות משפטיות, אגרות, חוות דעת מומחים – כולם מצטמצמים משמעותית.
-
שמירה על דיסקרטיות: הדיונים נשארים חסויים, בשונה מהליך משפטי פומבי.
-
פתרונות יצירתיים: גישור מאפשר הסכמות שלאו דווקא אפשר לקבל בהליך שיפוטי רגיל.
חסרונות והסכנות בגישור
-
חשיפת קלפים מוקדמת: מידע שייחשף במעמד הגישור עלול לשמש נגדכם אם ההליך ייכשל.
-
ניסיון למשוך זמן: צד אחד עשוי לנצל את הליך הגישור לדחיית ההליך העיקרי.
-
פחות הגנה משפטית: בגישור אין הכרעה שיפוטית מחייבת אלא אם הצדדים חותמים על הסכם מחייב.
לכן, ייעוץ של עורך דין המתמחה בדיני ירושה — לאורך כל הליך הגישור — הוא חיוני ביותר.
הסכם גישור – כיצד הוא הופך למחייב?
-
אם הצדדים הגיעו להסכמה בגישור, נחתם הסכם גישור.
-
ההסכם מוגש לבית המשפט לענייני משפחה לקבלת תוקף של פסק דין, לפי סעיף 79ג לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד–1984.
-
ההסכם הופך לפסק דין מחייב לכל דבר ועניין, וניתן לאכיפה כמו כל פסק דין אחר.
כישלון הליך הגישור — מה קורה אז?
-
ההליך המשפטי ממשיך מהנקודה שבה הופסק.
-
אין נזק ראייתי לצד שסירב להסכים להסכם גישור, אך חשוב להתנהל בזהירות.
-
השופט רשאי לקבוע מועדים חדשים להגשת כתבי טענות, הליכי גילוי מסמכים, או דיוני הוכחות.
שלב 6: קדם משפט ראשון בהליך התנגדות לצוואה
לאחר סיום ההליכים המקדמיים (כגון הגשת כתב התנגדות ותגובה להתנגדות), מגיע השלב הבא: דיון קדם משפט. שלב זה מהווה את אבן הדרך הראשונה בבית המשפט לענייני משפחה בניהול הליך התנגדות לצוואה.
מהו דיון קדם משפט בהתנגדות לצוואה?
דיון קדם משפט (Pre-Trial Conference) הוא דיון מקדים המתקיים בפני שופט יחיד, במטרה:
-
למקד את הפלוגתאות (המחלוקות האמיתיות בין הצדדים).
-
לזהות מוסכמות אפשריות בין הצדדים.
-
לנסות להביא את הצדדים להסכמות (כולל פשרות או הפניה לגישור).
-
לקבוע לוחות זמנים להמשך ניהול התיק.
הבסיס החוקי: תקנה 63 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט–2018, החלה גם על דיונים בבית המשפט לענייני משפחה.
כיצד יש להיערך לדיון קדם משפט בהתנגדות לצוואה?
-
עיון יסודי בכתבי הטענות, בראיות ובמסמכים שהוגשו.
-
הכנת רשימת עדים פוטנציאליים.
-
הכנת רשימת שאלות רלוונטיות לצדדים אחרים (אם מתוכנן להגיש שאלונים).
-
זיהוי מוקדם של סוגיות הדורשות מינוי מומחים (כגון מומחה רפואי או גרפולוגי).
חשוב: עורך הדין חייב להגיע לדיון בקיא בתיק, שכן השופט ידרוש הבהרות מיידיות בנוגע לעובדות ולמחלוקות.
מהן ההחלטות האפשריות בדיון קדם משפט?
-
קביעת מועד לדיוני הוכחות.
-
קביעה למינוי מומחים מטעם בית המשפט.
-
החלטה על הגשת שאלונים, גילוי ועיון במסמכים נוספים.
-
הנחיית הצדדים לנהל משא ומתן או לגשת לגישור נוסף.
-
החלטות זמניות (כגון איסור דיספוזיציה בנכסי העיזבון).
לעיתים נדירות, דיון קדם המשפט יכול להסתיים בפשרה או אף בפסק דין מוסכם, אם הצדדים יגיעו להסכמות.
למה שלב קדם המשפט הוא קריטי?
-
זה השלב שבו מתברר האם התיק "מתכוונן" להליך הוכחות ארוך ומורכב או שיש מקום לסיים אותו מוקדם.
-
זה הזמן להשיג יתרון טקטי: לחשוף חולשות של הצד שכנגד ולבנות אסטרטגיה להמשך.
-
זה שלב שבו שופטים מגבשים רושם ראשוני משמעותי על הצדדים ועל עורכי דינם.
היערכות נכונה לקדם משפט — עשויה להשפיע בצורה מכרעת על התוצאה הסופית של ההליך.
עם תום דיון קדם המשפט הראשון, ולאחר שהוגדרו המסגרות הדיוניות והמחלוקות המרכזיות בין הצדדים, מתקרב ההליך לשלב מהותי עוד יותר: מינוי מומחים ובירור סוגיות קריטיות — נושא שנעמיק בו בשלב הבא.
שלב 7:מינוי מנהל עיזבון זמני בהתנגדות לקיום צוואה
במהלך ניהול הליך התנגדות לצוואה, ייתכנו מצבים שבהם עולה צורך לשמור על נכסי העיזבון עד להכרעה הסופית. במקרים אלו, ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה למנות מנהל עיזבון זמני.
מתי מתבקש מינוי מנהל עיזבון זמני?
-
חשש לפגיעה ברכוש העיזבון (מכירה, הברחה, הסתרה של נכסים).
-
צורך דחוף בניהול נכסי עיזבון מורכבים (למשל: נכסי נדל"ן, חברות, תיקי השקעות).
-
קיומם של יורשים יריבים או סכסוך משפחתי עמוק המעמיד בסיכון את ניהול העיזבון.
הבסיס החוקי: סעיף 78 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965.
תפקידיו של מנהל עיזבון זמני
-
שמירה על נכסי העיזבון: הגנה על שלמות הנכסים והבטחת שמירת שווים לרבות איסוף וגיבוש הנכסים, הכספים ואיתורם.
-
ניהול שוטף: טיפול בתשלומים דחופים, גביית חובות לזכות העיזבון, השקעת כספי העיזבון באופן סולידי ומניב וניהול נכסי נדל"ן.
-
דיווח לבית המשפט: מנהל העיזבון הזמני נדרש לדווח לבית המשפט על פעולותיו.
מנהל עיזבון זמני פועל לפי הוראות בית המשפט, ואינו רשאי לחלק את העיזבון בין היורשים ללא אישור מפורש.
מי יכול להתמנות כמנהל עיזבון זמני?
-
עורך דין עצמאי ומנוסה בתחום דיני ירושה.
-
רואה חשבון מנוסה
-
לעיתים — גם אחד מהיורשים עצמם, אם אין התנגדות מצד יתר הצדדים.
בדרך כלל, יבחר בית המשפט במנהל עיזבון ניטרלי שאין לו ניגוד עניינים עם מי מהצדדים.
שכר טרחת מנהל עיזבון זמני
-
השכר נקבע לפי החלטת בית המשפט, בהתאם לתקנות הירושה.
-
על פי רוב, שכר הטרחה נע בין 2% ל-4% משווי נכסי העיזבון.
-
לעיתים, השכר ישולם רק לאחר סיום תפקידו מתוך נכסי העיזבון.
- לא ניתן לערוך הסכם שכר טרחה בין היורשים לבין מנהל העיזבון, מכיון שהוא משמש ידו הארוכה של בית המשפט.
מתי לא ימונה מנהל עיזבון זמני?
-
כאשר אין סיכון ממשי לנכסי העיזבון.
-
כאשר קיים ניהול תקין על ידי גורם מוסכם (למשל: יורש מנהל בפועל, בהסכמה).
-
כאשר מינוי עלול לגרום להוצאות מיותרות ומכביד על עיזבון קטן.
בית המשפט שואף תמיד למנות מנהל עיזבון זמני רק כאשר יש בכך צורך אמיתי, ולא להפוך את המינוי להליך שגרתי. ברירת המחדל היא דווקא לא למנות מנהל עיזבון שכן שכרו משולם מתוך העיזבון, והיורשים יקבלו פחות מכפי שהמצווה התכוון לו.
לאחר שמירה על נכסי העיזבון באמצעות מינוי מנהל זמני, בשלב הבא ייתכן שיהיה צורך להכריע בשאלות עובדתיות ומומחיות — כאן נכנס לתמונה מינוי מומחים מטעם בית המשפט.
שלב 8: מינוי מומחה ועריכת חוות דעת מומחה בהקשר להתנגדות
בהליך התנגדות לצוואה, לעיתים מתעוררות סוגיות מורכבות הדורשות ידע מקצועי מיוחד, מעבר לידע המשפטי של השופט. במצבים כאלה, בית המשפט לענייני משפחה רשאי להורות על מינוי מומחה מטעם בית המשפט.
מתי נדרש מינוי מומחה?
-
בדיקת כשירות רפואית של המצווה בעת עריכת הצוואה (למשל: מחלות נוירולוגיות, דמנציה, מצבים פסיכיאטריים כגון פסיכוזה, כושר רציה נמוך, פגיעה בשיפוט).
-
בדיקת טענות זיוף של חתימה או תוכן בצוואה (גרפולוגיה).
-
הערכת שווי נכסים בעיזבון (נדיר, במקרים של מחלוקת על שווי ירושות או נדל"ן במסגרת פשרות). הלכה ידועה היא כי הליך התנגדות לצוואה אינו עוסק בהיקף העיזבון.
מי ממנה את המומחה?
-
לעיתים נדירות, המומחה מתמנה ביוזמת בית המשפט.
-
בדרך כלל, אחד מבעלי הדין מגיש בקשה מנומקת למינוי מומחה.
-
בעלי הדין רשאים להציע מועמדים מוסכמים, אך הבחירה הסופית נתונה לשיקול דעת השופט.
חשוב: ככלל, ימונה מומחה אחד בלתי תלוי, ולא מומחים נפרדים לכל צד.
סוגי מומחים נפוצים בהתנגדות לצוואה
-
פסיכיאטרים / נוירולוגים:/ פסיכוגריאטרים קובעים אם המצווה היה כשיר להבין את טיב הצוואה (בהתאם למבחן "ידע להבחין בטיבה של צוואה" בסעיף 26 לחוק הירושה).
-
גרפולוגים משפטיים: בודקים אם החתימה בצוואה או כתב היד המופיע בה אותנטיים או מזוייפים.
-
שמאים: מעריכים נכסים במחלוקת (כגון דירות, קרקעות, עסקים משפחתיים).
מה כוללת חוות הדעת של המומחה?
-
התייחסות ישירה לשאלות שהוצגו לו בהחלטת המינוי.
-
הצגת הבדיקות שערך, המסמכים שסקר והממצאים העובדתיים.
-
מסקנות מקצועיות ברורות ומנומקות.
המומחה מחויב להגיש את חוות דעתו תוך פרק זמן שקובע בית המשפט, ולעיתים יידרש אף להעיד בדיון ולענות על שאלות הצדדים.
מה החשיבות של חוות הדעת?
-
חוות דעת מומחה מהווה ראיה מרכזית בדיון.
-
למרות שמבחינה עקרונית בית המשפט אינו כבול למסקנות המומחה, בפועל ניתן לחזות כי חוות דעת ברורה ומבוססת תשפיע מאוד על הכרעת התיק.
עם זאת, כאשר אחד הצדדים מצליח להוכיח בחקירה נגדית ליקויים או סתירות בחוות הדעת, עשוי בית המשפט לסטות ממנה.
באילו אמצעים ניתן לערער או לחלוק על חוות דעת מומחה?
-
הגשת שאלות הבהרה למומחה שמטרתן לחדד אי דיוקים, חוסרים וניסוחים מעורפלים ולא ברורים.
- באמצעות חקירה נגדית של המומחה בדיון ההוכחות. חקירת המומחה תלויה בקבלת רשות לזימונו לחקירה, ורק לאחר הגשת שאלות הבהרה.
-
באמצעות בקשה מנומקת למינוי מומחה נוסף (במקרים חריגים בלבד).
-
בהצגת חוות דעת נגדית מטעם בעל הדין, באישור בית המשפט, ובתנאי שאותה חוות דעת נערכה לפני ההליך.
עם סיום שלב איסוף חוות הדעת, עובר ההליך לשלב המכריע הבא: קדם המשפט המסכם, שבו ייבחנו כל הראיות והטענות לקראת ניהול הליך ההוכחות המלא בבית המשפט.
שלב 9: קדם משפט מסכם בהתנגדות
קדם המשפט המסכם הוא הדיון האחרון לפני תחילת הליך ההוכחות בהתנגדות לצוואה. במעמד זה, נבחנות כלל השאלות השנויות במחלוקת, נסגרים הקצוות המשפטיים והדיוניים, ומגובשת התשתית לניהול ההליך הראייתי.
מה מטרת קדם המשפט המסכם?
-
קביעת הפלוגתאות והמוסכמות: מיפוי ברור של המחלוקות העובדתיות והמשפטיות בין הצדדים.
-
וידוא סיום ההליכים המקדמיים: למשל, סיום הליכי גילוי מסמכים, תשובות לשאלונים, מינוי מומחים ומסירת תצהירי עדות ראשית.
-
תיאום מועדי הוכחות: קביעת ימי דיונים לחקירת עדים ולשמיעת ראיות.
-
בחינת אפשרויות סיום בהסכמה: ניסיון אחרון לפתרון הסכסוך באמצעות הסדר פשרה, בטרם יחל הליך ההוכחות הסבוך והיקר.
איך מתכוננים לקדם משפט מסכם?
-
הגשת רשימות עדים מסודרות מטעם כל צד.
-
הגשת רשימת מוצגים – כל המסמכים שצדדים מבקשים להסתמך עליהם בדיון.
-
הגשת תצהירי עדות ראשית של העדים.
-
הכנת סיכום קצר של עיקרי הטענות והראיות הרלוונטיות.
הכנה מדויקת לקדם המשפט המסכם מגדילה את הסיכוי שההליך יתנהל ביעילות ומגדילה את האפקטיביות של חקירות ההוכחות.
מהן ההחלטות שבית המשפט נותן בקדם המשפט המסכם?
- כמה עדים יעידו, מטעם מי ובאיזה סדר בימי החקירות.
-
האם דרושות השלמות ראייתיות.
-
האם יש מקום לקיום חקירה של מומחה שמונה.
-
האם ניתן להסתפק בהגשת חלק מהראיות כראיות מוסכמות.
-
קביעת מועדים מוגדרים לדיוני ההוכחות עצמם.
חשיבותו של קדם המשפט המסכם
-
חשיפה מוקדמת של חולשות הצד שכנגד: הכנה יסודית מאפשרת זיהוי של נקודות חולשה בגרסת היריב כבר בשלב זה.
-
קבלת התרשמות מוקדמת מהשופט: לעיתים האופן שבו בית המשפט מתבטא בקדם המשפט המסכם מספק אינדיקציות חשובות למגמות ההכרעה.
לאחר קביעת התשתית להליך ההוכחות, מגיע השלב המהותי שבו ייחקרו העדים ויובאו הראיות בפועל: שלב דיוני ההוכחות בהתנגדות לצוואה.
שלב 10: דיוני הוכחות בהתנגדות לקיום הצוואה
דיוני ההוכחות הם דיונים מורכבים הנמשכים זמן רב, לעיתים ימים שלמים, ובמסגרתם נחקרים בזה אחר זה עדי הצדדים. סדר הבאת העדים נקבע על ידי עורך הדין להתנגדות לצוואה וזוהי זכותו. בזה אחר זה עולים העדים מטעמו של כל בעל דין ומשיבים לשאלות של עורכי הדין של הצד שכנגד.
לאחר השלמת ההליכים המקדמיים וקיום קדם המשפט המסכם, נפתח השלב המהותי ביותר בהליך ההתנגדות לצוואה — שלב ההוכחות. זהו המעמד שבו מובאות הראיות בפני בית המשפט, העדים נחקרים, והטענות נבחנות לעומק.
מה כוללים דיוני ההוכחות?
-
חקירת עדי הצדדים בחקירה ראשית ונגדית.
-
חקירת מומחים (אם מונה מומחה מטעם בית המשפט או הצדדים).
-
הצגת ראיות נוספות: מסמכים, הקלטות, תמלילים, חוות דעת וכו'.
-
סיכום דיוני על בסיס הראיות שהובאו.
שלבי ניהול ההוכחות בפועל
1. פתיחת ההליך
עורך הדין המייצג את המתנגד יפתח בהצגת עדי ההגנה מטעמו — אלה הם העדים התומכים בהתנגדות לצוואה. סדר הבאת העדים נקבע על ידי עורך הדין האחראי.
2. חקירה ראשית
החקירה הראשית נועדה לפרוס את גרסת העד לטובת הצד המזמין אותו. חקירה זו צריכה להיעשות בשאלות פתוחות (למשל: "תאר מה קרה ביום החתימה על הצוואה"), מבלי להכתיב את התשובה.
חקירות ראשיות הן נדירות, מכיון שהגשת תצהיר מטעם העד מהווה את חקירתו הראשית. מתי בכל זאת יש חקירה ראשית? כאשר עד מסרב למסור תצהיר והוא מוזמן להעיד בבימ"ש, יחקור אותו בחקירה ראשית עורך דין ירושה על גירסתו. הקושי – שאלות פתוחות מקשות על כיוונו של העד למענה באופן המתאים לאינטרסים של עורך דין המייצג בהליך ההתנגדות.
3. חקירה נגדית
החקירה הנגדית היא מלכת החקירות, והכלי העוצמתי ביותר לחשיפת האמת ולגילוי העובדות. הצד שכנגד (מבקש קיום הצוואה) זכאי לחקור את העד בחקירה נגדית. החקירה מתבצעת לרוב באמצעות שאלות מכוונות ("נכון שהיית נוכח רק מחוץ לחדר?"), שמטרתן להחליש את גרסתו. יחד עם זאת, ניתן לחקור בחקירה נגדית גם בשאלות פתוחות, ועל כל נושא, ובלבד שהינו רלוונטי לסוגיות העומדות להכרעה בבית המשפט.
4. חקירת מומחה
אם מונה מומחה מטעם בית המשפט או הצדדים (למשל, פסיכיאטר או גרפולוג), יתכן והוא יחקר בבימ"ש על חוות דעתו.
-
החקירות יתמקדו בחוות הדעת ובמסקנותיה.
-
יתכנו שאלות הבהרה מטעם השופט עצמו, במידת הצורך.
5. הצגת והגשת ראיות נוספות
במהלך דיוני ההוכחות ניתן להגיש ראיות מפתיעות שהצד שכנגד לא גילה לבימ"ש. לא תמיד תהיה אפשרית הגשה של הראיות. עו"ד ירושה המנוסה בליטיגיציה יודע כיצד להתמודד עם סירובו של בית המשפט לקבל להגשה במהלךהדיון ראיה שלא הוצגה במועד.
-
מסמכים רפואיים המעידים על מצבו הנפשי או הבריאותי של המנוח.
-
הקלטות או תמלולים התומכים בטענות ההתנגדות.
- צילומים, תצהירים, חוות דעת ורשומות ציבוריות (כגון פסקי דין)
יש לוודא שהראיות מוגשות לפי דיני הראיות, לרבות צירוף תצהירים ואישורים נדרשים.
חשיבות ניהול נכון של שלב ההוכחות בהתנגדות לצוואה
-
בשלב זה מוכרעים רוב התיקים: עוצמת העדויות, איכות הראיות והופעת עורכי הדין קובעים את סיכויי ההצלחה.
-
שכנוע השופט: בית המשפט מתרשם לא רק מהתוכן אלא גם מהאופן שבו העדים מציגים עצמם. רבים המקרים שבהם מציין בית המשפט את התרשמותו ממהימנות העדות במסגרת פסק הדין.
-
חידוד טענות: במהלך החקירות מתגבשת התמונה הסופית המאפשרת בניית סיכומים מדויקים.
שימו לב: מחיקת תצהיר או אי מתן עדות, גורמים לכך שאין כל משקל לדברים שנאמרו ו/או שהיו אמורים היו להיאמר על ידי העד.
לאחר שמיעת העדים והצגת הראיות, מגיע הזמן לארוז את כל הממצאים, לסכם את הטיעונים ולהניח את המסקנות בפני בית המשפט: שלב הסיכומים ופסק הדין.

שלב 11: סיכומים בהליך ההתנגדות
לאחר סיום שלב ההוכחות, שבו נשמעו כלל העדים והוצגו כלל הראיות, מגיעים הצדדים לשלב הסיכומים — השלב שבו יש לרכז את כלל הטענות, הראיות והמסקנות באופן ברור, מסודר ומשכנע, ולהניחן בפני בית המשפט.
מה כוללים הסיכומים בהתנגדות לצוואה?
-
סקירה עובדתית תמציתית של המקרה ושל עיקרי הראיות.
-
ניתוח משפטי של העילות והטענות בהתבסס על סעיפי חוק הירושה (למשל, סעיפים 26, 30, 34, 35 לחוק הירושה).
-
התייחסות ישירה לעדויות והראיות שהוצגו.
-
יישום ההלכות והתקדימים הרלוונטיים שנפסקו על ידי בתי המשפט בישראל.
✅ הסיכומים מהווים הזדמנות אחרונה לשכנע את בית המשפט לקבל את ההתנגדות לצוואה או לדחותה.
כיצד מוגשים הסיכומים?
-
בכתב: ברוב המקרים, בית המשפט יורה על הגשת סיכומים כתובים.
-
בעל פה: במקרים פשוטים יחסית, הסיכומים יישמעו מיידית בתום ההוכחות בדיון פרונטלי. מכיון שתיקי התנגדות לצוואה הם תיקים מורכבים ביותר, ישמעו סיכומים בעל פה בדרך כלל במקרים שבהם הצדדים טוענים לגובה הוצאות שיפסקו, במקרה שההתנגדות נדחית בהסכמה.
לוחות הזמנים:
-
המתנגד לצוואה (המערער על תוקף הצוואה) מגיש את סיכומיו ראשון.
-
לאחר מכן, מבקש קיום הצוואה מגיש את סיכומיו.
-
במקרים מסוימים, המתנגד יהיה זכאי להגיש סיכומי תשובה קצרים.
בית המשפט קובע את מועדי ההגשה – לרוב 30-45 ימים לכל צד, אלא אם נקבע אחרת.
מה כוללים הסיכומים המוצלחים?
-
טיעונים ממוקדים וברורים ללא הרחבות מיותרות.
-
אסמכתאות משפטיות – הפניות לפסקי דין מחייבים ועדכניים.
-
דגשים על פגמים בצוואה – צורניים ומהותיים.
-
חיזוק טענות באמצעות עדים אמינים וראיות מרכזיות.
-
זיהוי כשלים בגרסת הצד שכנגד – הדגשת סתירות, אי-דיוקים או חוסר מהימנות עדים.
טיפ אסטרטגי חשוב:
סיכומים חזקים מציגים נרטיב ברור, מתחברים לרגש אך מבוססים היטב על החוק והפסיקה.
שלב 12: פסק דין בהתנגדות לצוואה
לאחר קבלת הסיכומים, בית המשפט ינתן את פסק דינו, שיקבע:
-
האם לקבל את ההתנגדות ולפסול את הצוואה.
-
האם לדחות את ההתנגדות ולאשר את קיום הצוואה.
-
האם לקיים את הצוואה באופן חלקי בלבד (למשל, מחיקת הוראות מסוימות).
- פסיקת הוצאות לחובת הצד שהפסיד.
- בהתאם להכרעה ייתן בית המשפט צו לקיום צוואה או צו ירושה (אם הצוואה נפסלה בהליך ההתנגדות ואין צוואה מוקדמת יותר).
פסק הדין בהתנגדות לצוואה מהווה הכרעה סופית בערכאה הדיונית, אך ניתן לערער עליו לבית המשפט המחוזי.
תוכן פסק הדין
פסק הדין בהתנגדות לצוואה יכלול:
-
רקע עובדתי על הצדדים והצוואה.
-
ניתוח העילות המשפטיות והתייחסות לטענות הצדדים.
-
הכרעה בממצאים העובדתיים – קביעת מהימנות העדים, קבלת או דחיית ראיות.
-
מסקנות משפטיות סופיות.
-
קביעות לגבי הוצאות משפט – חיוב צדדים בהוצאות (לעיתים משמעותיות מאוד).
במקרים חריגים, יורה בית המשפט על קיום חלק מהצוואה בלבד או יפצל בין חלקים שונים בצוואה בהתאם לקביעותיו.
לאחר מתן פסק הדין בהתנגדות לצוואה, ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי. הערעור מתמקד בשאלות משפטיות.
שלב 13: אפשרויות לאחר פסק הדין בהתנגדות לצוואה
לאחר קבלת פסק הדין בהליך התנגדות לצוואה, קיימות מספר אפשרויות פעולה, בהתאם לתוצאות פסק הדין ולשיקולים האסטרטגיים של הצדדים.
מתי אפשר להגיש ערעור על פסק הדין?
-
כאשר ההתנגדות נדחתה, ניתן לערער לבית המשפט המחוזי כנגד ההחלטה.
-
כאשר ההתנגדות התקבלה, הצד שנפגע (למשל הזוכה בצוואה) רשאי גם הוא לערער.
-
הערעור יכול להיות על קביעות משפטיות, טעויות בפרשנות הדין, קביעות עובדתיות חמורות, או חריגה מסמכות.
חשוב לדעת:
ערעור אינו "משפט חוזר" אלא בחינה של שאלות משפטיות ועובדתיות מובהקות בלבד.
מסגרת זמנים להגשת ערעור:
-
על פסק דין – בתוך 45 ימים ממועד קבלת פסק הדין (סעיף 397 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט–2018).
-
על החלטה אחרת (ביניים) – בתוך 15 ימים ממועד קבלת ההחלטה, לאחר קבלת רשות לערער.
כיצד מתבצע הליך הערעור?
-
הגשת כתב ערעור לבית המשפט המחוזי, כולל פירוט העילות לערעור והנמקת השגיאות שנפלו, לטענת המערער, בפסק הדין.
-
תשלום אגרה בסכום קבוע (נכון ל-2025: בין 2,800 ש"ח ל-4,000 ש"ח, בהתאם להיקף התביעה).
-
הפקדת עירבון: לרוב בין 15,000 ש"ח ל-25,000 ש"ח להבטחת הוצאות המשיב, במידה והערעור יידחה.
-
הגשת תגובת המשיב: הצד שניצח בהליך יוכל להשיב לטענות המערער.
-
דיון בערעור: לרוב בפני שלושה שופטים במחוזי.
✅ הערעור מתמקד בעיקר בשאלות משפטיות או בטעויות ברורות בעובדות מהותיות.
סיכויי הצלחה בערעור על פסק דין בהתנגדות לצוואה
על פי הנתונים, סיכויי הצלחה בערעור על פסקי דין בהתנגדות לצוואות אינם גבוהים. בתי המשפט המחוזיים נוטים שלא להתערב בממצאי מהימנות עדים שנקבעו על ידי בית המשפט לענייני משפחה.
עם זאת, סיכויי הצלחה משתפרים כאשר:
-
נפלו שגיאות ביישום החוק (למשל, טעות בפרשנות סעיף 26 או סעיף 30 לחוק הירושה). בפס"ד ע"א 3828/98 מיכקשווילי נ' מחקשווילי, קבע בית המשפט העליון קריטריונים ברורים להפיכת ממצאי עובדה שנקבעו בערכאה הדיונית.
-
נעשתה טעות מהותית בקבלת או דחיית ראיות שמובילה בהכרח לשינוי במסקנות שבעובדה.
-
קיים פגם מהותי בהליך עצמו (כגון אי מתן זכות טיעון).
בקשות נוספות
לצד הערעור, ניתן להגיש בקשות שונות:
-
-
בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין עד להכרעה בערעור. הבקשה תוגש לבית המשפט לענייני משפחה ואם תידחה, רשאי המבקש להגישה שוב לבית המשפט המחוזי
-
בקשה לביטול פסק הדין (בנסיבות קיצוניות, לדוגמה אם מתברר על קיומן של ראיות חדשות חשובות). בקשה זו מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה שנתן את פסק הדין.
תקדימים משפטיים חשובים בהתנגדות לצוואה בישראל
תקדימים משפטיים מהווים את אבן הדרך בהכרעות בתי המשפט לענייני משפחה בנושאי התנגדות לצוואה. הם מלמדים כיצד יש לפרש את דיני הירושה, באילו עילות ניתן להצליח בהתנגדות, ומהם האתגרים המרכזיים בהליכי התנגדות. להלן סקירה של הפסיקות המובילות:
עילת השפעה בלתי הוגנת: מה מותר ומה אסור
ע"א 3828/98 מיכקשווילי נ' מחקשווילי – בית המשפט העליון קבע את ההבחנה החדה בין "השפעה" מותרת לבין "השפעה בלתי הוגנת" אסורה.
השפעה אסורה נמדדת לפי סטנדרטים של הגינות מוסרית, ואינה כוללת בקשה רגילה של בן משפחה מהמצווה להוריש לו.
לפסיקה זו הצטרפה גם ההלכה בפרשת ע"א 5185/93 היועמ"ש נ' מרום, בה נקבע שהשפעה בלתי הוגנת היא חריגה מהנורמה החברתית.
הלכת החוטים השזורים: לא עילת התנגדות עצמאית
בפסק הדין בע"מ 4459/14 פלונית נ' פלוני, נפסק כי הלכת החוטים השזורים מאפשרת לבית המשפט להתרשם ממכלול נסיבות וראיות נסיבתיות, אך אינה מהווה עילת התנגדות נפרדת.
בית המשפט לענייני משפחה באשדוד יישם את ההלכה וקבע פסילת צוואה בשל קשר נסיבתי בין עובדות שהוכחו (ת"ע (אשדוד) 33570-03-21).
אי כשירות לעריכת צוואה: המבחן המשולש
בפרשת ע"א 1212/91 קרן לב"י נ' פליציה בינשטוק, נקבע כי יש לבדוק:
-
מודעות המצווה למהות הצוואה,
-
הכרת יורשיו הטבעיים,
-
הבנת רכושו ומשמעות החלוקה.
מדובר ביסודות מהותיים לקביעת כשרות המצווה במועד עריכת הצוואה.
תקיפת חוות דעת מומחה רפואי: לא "כזה ראה וקדש"
בפסיקה ע"א 7506/95 שוורץ נ' בית אולפנה 'בית אהרון וישראל', נקבע שחוות דעת רפואית אינה חזקה בלתי ניתנת לסתירה.
בית המשפט רשאי להעדיף עדויות סותרות כאשר הן מגובות בראיות חזקות.
סתירה בין פסקי דין: אין ערעור שלישי אוטומטי
בפסק הדין בע"מ 6044/23 פלונית נ' פלוני, הבהיר בית המשפט העליון כי סתירה בין פסק דין של בית משפט לענייני משפחה לבין פסק הדין בערעור אינה מקימה זכות אוטומטית לערעור בגלגול שלישי.
הסתלקות בן זוג מצוואה הדדית: חובת תכנון מוקפד
בפסק הדין בע"מ 130/24, נפסק כי הסתלקות של בן זוג הנותר בחיים בצוואה הדדית יוצרת חלוקה לפי חוק הירושה ולא לפי הוראות הצוואה.
כדי להימנע מתוצאה זו, יש לכלול הוראת "יורש במקום יורש".
היקף הראיות הנסיבתיות הדרושות: רף נמוך יחסית
בפסק הדין עמ"ש (ת"א) 55098-12-11, נפסק כי ראיות נסיבתיות משמעותיות מספיקות לביסוס חזקה של השפעה בלתי הוגנת, גם ללא ראיות ישירות.
עוצמת התלות והיפוך נטל ההוכחה
בפסק הדין ע"א 3828/98 מיכקשווילי נ' מחקשווילי, קבע העליון כי תלות מוחלטת במי שנהנה מהצוואה יוצרת חזקה עובדתית להשפעה בלתי הוגנת, שמעבירה את נטל ההוכחה למבקש קיום הצוואה.
אי אפשר להתנגד לצוואה כאשר המצווה בחיים
בפסק הדין בע"מ 2035/13 פלוני נ' חסויה, הבהיר העליון כי צוואה אינה משתכללת לפני מותו של המצווה.
לפיכך, אין אפשרות חוקית לתקוף צוואה כאשר המצווה עודנו בין החיים, גם אם אינו כשיר.
איסור שינוי צוואה הדדית עקב אובדן כשירות
בפסק הדין עמ"ש (מרכז) 39317-10-22 ד"י.א נ' ג"ק, נקבע כי ניסיון חד-צדדי לשינוי צוואה הדדית כאשר בן הזוג איבד כשירות נפשית מהווה חוסר תום לב ומביא לפסילת ניסיון השינוי.
הכרת התקדימים המשפטיים היא קריטית לכל הליך התנגדות לצוואה. פסקי הדין מבססים עקרונות חשובים, כמו רמות ההוכחה הנדרשות, היקף הראיות, משמעות התנהגות הצדדים ועוד.
ליווי של עורך דין מומחה בדיני ירושה הוא הכרחי להצלחת ההליך ולניצול נכון של ההלכות שנפסקו.
מי רשאי להגיש התנגדות לצוואה?
לא כל אחד יכול להגיש התנגדות לצוואה. המתנגד חייב להיות מעוניין בדבר או נוגע בדבר או ידיד בית המשפט. להלן ההרחבה בנדון.
הגדרת "מעוניין בדבר" בהקשר התנגדות לצוואה
"מעוניין בדבר" הוא אדם שיש לו עניין כלכלי בתוצאות של ההליך לפסילת הצוואה. בדרך כלל, המשמעות היא שיש למתנגד לצוואה אינטרס כספי בתוצאות הצוואה. כך לדוגמא, אחד מצאצאיו של המנוח הינו יורש על פי דין והוא מתנגד לצוואה המנשלת אותו מחלקו בעזבון המנוח. דוגמא נוספת: יורש על פי דין, הינו "מעוניין בדבר", שכן אם התנגדותו תתקבל, העיזבון יחולק גם לו מכוחו היותו יורש בהתאם לחוק הירושה. העיקרון המנחה הוא, כי חייב להיות למעוניין בדבר אינטרס כלכלי מובהק בתוצאות ההליך, כדי שיקבע כי הוא רשאי להיות חלק מן ההליך.
הגדרת "נוגע בדבר" והזכות להתנגד לצוואה
הנוגע בדבר שונה מן "המעונין בדבר" בכך שיש לו זכות הנאה ישירה מן העיזבון. בעוד שהמעוניין בדבר יכול להישען על כך שיש לו אינטרס עקיף כלכלי בתוצאות ההתנגדות, הנוגע בדבר הוא מי שבוודאות בעל אינטרס כלכלי ישיר וברור בתוצאות ההליך. לדוגמא, נושה של המנוח, אשר, מטבע הדברים, דורש את תשלום חובו של המנוח אליו עוד בטרם חלוקת העיזבון בין היורשים, בהתאם לזכותו על פי הוראות חוק הירושה. מקרים נוספים המצביעים על "מעוניין בדבר" כמי שהינו בעל עניין בחלוקת נכסי העיזבון הוא אדם שהינו בעלים בזכויות של חלק מנכס מסויים, כגון בעל אחוזי בעלות בקרקע בשותפות עם המנוח. ברור שאם ידרשו היורשים למכור את חלקו של המנוח ברכוש המשותף, תהיה לכך השלכה ישירה ומיידית מבחינה כלכלית על השותף ולכן הוא נוגע בדבר. מובן מאליו שגם הנוגע בדבר הינו בעל מעמד להגיש התנגדות לקיום הצוואה. להרחבה נוספת ראו גם על מעוניין ונוגע בדבר.
ידיד בית המשפט
ידיד בית משפט יכול להיות אדם שיש לו ידיעות על ניצולו של חסר ישע לשם השתלטות על רכושו. עו"ד ירושה ד"ר רן מובשוביץ עתר בשמו של עורך דין חיפאי לבית המשפט לענייני משפחה, לאחר שנודע לו, כי שכנותיו העריריות, ניצולות שואה, נפלו קורבן לאדם שביקש לזכות בדירתן לאחר לכתן לבית עולמן. העתירה הצליחה, ובעקבות כך הורה בית המשפט למדינה לבדוק את המתרחש. בעקבות עתירה זו, נמנע ניצולן של השכנות.
נטל ההוכחה בהליכי התנגדות לצוואה
נטל ההוכחה בהליכי התנגדות לצוואה הוא נושא מורכב וחשוב. הכלל הוא שהצוואה כשרה אלא אם הוכח אחרת. לכן, בדרך כלל, מי שמתנגד לצוואה צריך להוכיח כי הצוואה פסולה ואין לקיים אותה. נטל ההוכחה מורכב משני נטלי משנה: נטל הראיה ונטל השכנוע.
נטל הראיה בהליכי התנגדות לקיום צוואה
כלל גדול ועתיק הוא, כי "המוציא מחברו עליו הראיה". לכן, מי שמתנגד לצוואה חייב להביא ראיות להוכחת טענותיו כנגד הצוואה והנטל עליו. זוהי המשמעות של המושג המשפטי "נטל הראיה". אם כן, נטל הראיה מוטל בדרך כלל על מי שמתנגד לצוואה אך לא די בעמידה בנטל זה כדי להביא לפסילת הצוואה.
נטל השכנוע בהליכי התנגדות לצוואה
נטל השכנוע הוא הנטל השני המוטל על מי שמתנגד לצוואה, והוא הנטל החשוב יותר. לא די בכך שהמתנגד הביא ראיות כנגד הצוואה, אלא שהוא גם צריך לשכנע את בית המשפט, שדי באותן ראיות כדי להביא למסקנה נחרצת, כי הצוואה פסולה, אין לקיימה ויש לבטל את תוקפה המשפטי של הצוואה. בניגוד לנטל הראיה, נטל השכנוע לעולם מוטל על מי שמתנגד לצוואה.
היפוך נטל הראיה בהליכי התנגדות לצו קיום צוואה
במקרים מסויימים מתהפך נטל הראיה אל מי שמבקש את קיומה של הצוואה. במצב זה, דווקא מי שמבקש לתבוע את קיום הצוואה, צריך להביא ראיות להוכחת טענותיו. כך לדוגמא, כאשר מבקשים לקיים צוואה בכתב יד, הנטל להוכיח שכתב היד הוא של המנוח, מוטל על מי שמבקש לקיים את הצוואה. היפוך נטל הראיה בהליכי התנגדות לצוואות מתרחש גם כאשר מתברר שבצוואה המדוברת יש פגם שבצורה (פגם צורני בצוואה). פגם צורני אינו פגם במהות או בתוכן אלא פגם בצורה של הצוואה. במצב זה, מתהפך הנטל הראייתי אל מי שמבקש לקיים את הצוואה. בתיק ת"ע (ת"א) 46769-04-14 נ.ח נ' א.ק הפך בית המשפט את נטל הראיה אל התובעים את קיום הצוואה, לאחר שהתברר שנפלו בה פגמים צורניים. בסופו של דבר, הסתיים הליך ההתנגדות בפסילת הצוואה, הן בשל העובדה שהמנוחה לא ידעה את טיבה של הצוואה (לא היתה כשירה לערוך צוואה) והן מכיון שניצלו את מצבה כדי להביא אותה לערוך את הצוואה 12 ימים בלבד לפני שנפטרה. אין ספק, כי העובדה שנפל בצוואה פגם שבצורה, תרמה לתוצאת הליך ההתנגדות והצלחתו.
צורות נוספות לתקיפת ופסילת צוואה
קיימות כיום לפחות שלוש צורות נוספות להתנגדות לצו קיום צוואה במובן התוצאתי – כלומר, שההליך המשפטי הננקט מיועד להביא לאותה תוצאה של הליך ההתנגדות, לאמור: פסילת הצוואה.
תביעה לביטול צו קיום צוואה
תביעה לביטול צו קיום צוואה היא הליך שונה מהליך ההתנגדות ומבוססת על סעיף 72 לחוק הירושה. אין מדובר בהתנגדות לצוואה, שכן התביעה לביטול צו קיום צוואה מוגשת רק לאחר שכבר ניתן צו קיום צוואה, בעוד שההתנגדות לצוואה מוגשת עוד לפני שניתן צו קיום. לא ניתן להגיש התנגדות לצוואה לאחר מתן צו הקיום עליה. תביעה לביטול צו קיום לאחר שכבר ניתן נחשבת לאחד ההליכים הסבוכים והמורכבים ביותר בדיני ירושה במשפט הירושה הישראלי כאשר הבדיקה הראשונית מתמקדת בסוגיית השיהוי – מדוע השתהה מי שמבקש לבטל את צו קיום הצוואה ולא הגיש התנגדות בטרם ניתן צו הקיום.
התנגדות לצוואה הדדית
התנגדות לצוואה הדדית היא התנגדות מורכבת במיוחד. פסיקת בתי המשפט קובעת כי צוואה הדדית היא צוואה היוצרת גם הסכם בין בני הזוג העורכים אותה. הסכם זה מוביל לקיומה של הסתמכות הדדית בין בני הזוג על ההתחייבויות הכרוכות בהסכם. לדוגמא, אם התחייבו בני הזוג בצוואה ההדדית לגבי האופן שבו יחולק העיזבון בעתיד, הרי שהם חייבים בקיומה של ההתחייבות ההדדית, גם לאחר פטירת אחד מהם. נוכח המורכבות של צוואה זו, נוצרה תת התמחות בקרב עורכי דין המייצגים בהתנגדויות לצוואה: ייצוג ב-התנגדות לצוואה הדדית. התנגדות זו לצוואה, עוסקת בדרך כלל במתח שבין צוואה מאוחרת שנערכה על ידי אחד מבני הזוג לאחר פטירת בן זוגם, והצוואה ההדדית שקדמה לה. במצבים מעין אלו ממוקדת ההתנגדות לצוואה ההדדית בניסיון להוכיח שהצוואה ההדדית אינה באמת הדדית או שהצוואה ההדדית פסולה בשל האופן שבו נערכה או שהצוואה המאוחרת פסולה, בשל האופן שבו נערכה או שלא היה הסכם בפועל, למרות שהיתה צוואה הדדית. המוקד המשפטי בהתנגדויות לצוואות הדדיות הוא הוראותיו של סעיף 8א לחוק הירושה שחוקק בעקבות תיקון מס' 12 לחוק הירושה, אשר נכנס לתוקפו בחודש אוג' 2005.
תביעות לביטול הסכם מתנה
תביעות העוסקות בביטול או אכיפה של הסכם מתנה או התחייבות להענקת מתנה הן תביעות שונות לחלוטין מהתנגדות לצוואה, והן מתמקדות בסוגיה של היקף העיזבון. מדובר בניצול העיקרון הקובע כי לא ניתן להוריש את מה שאין לך. במילים אחרות, אם בצוואה הוריש המנוח את דירת המגורים שלו לבנו, ואולם קודם לכן העניק את הדירה במתנה לבתו, הרי שההוראה המורישה לבנו חסרת כל תוקף, שכן אין בבעלותו של המצווה דירת מגורים במועד פטירתו. לאחרונה משתמשים יורשים מתוחכמים בהסכמי מתנה כדי לרוקן מתוכן את הוראות הצוואה, על ידי העברת הרכוש בסתר אליהם עוד בימי חייו של המצווה. למעשה, מדובר במהלך אסטרטגי מתוחכם שמטרתו לרוקן מתוכן את העיזבון שנותר לחלוקה על פי הוראות הצוואה, כך שאפילו אם תוגש התנגדות לצוואת המנוח, ואפילו אם תצליח, הרי שלא יהיה בכך כדי לסייע למתנגד לצוואה, שכן לא נותר רכוש משמעותי לחלוקה – הוא כבר ניתן במתנה עוד קודם לכן, בימי חייו של המנוח. מהלך מסוג זה מקים אתגר משמעותי ליורשים הנפגעים ממנו. להרחבה ראו גם על ביטול הסכם מתנה, ביטול מתנה של משק חקלאי, ביטול מתנה במקרקעין, התחייבות למתנה, ביטול מתנה כספית, ו-דבר המתנה.
מילון מונחים בהתנגדות לצוואה
התנגדות לצוואה – הליך משפטי המאפשר לאדם בעל עניין לחלוק על תוקפה של צוואה שהוגשה לקיום ברשם לענייני ירושה. ההתנגדות מוגשת בהתאם לסעיף 67 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, המעניק זכות להתנגד לבקשת קיום צוואה תוך 14 יום מיום פרסום ההזמנה להגשת התנגדויות.
מצווה – האדם שערך את הצוואה והביע בה את רצונו לגבי חלוקת רכושו לאחר מותו, כמוגדר בסעיף 1 לחוק הירושה.
יורש על פי צוואה – אדם שנקבע בצוואה כי יקבל חלק מנכסי המצווה לאחר פטירתו, בהתאם לסעיף 40 לחוק הירושה.
יורש על פי דין – אדם הזכאי לרשת חלק מהעיזבון על פי הוראות החוק (סעיפים 10-16 לחוק הירושה), כאשר אין צוואה תקפה או כאשר הצוואה אינה מקיפה את כל נכסי המצווה.
מנהל עיזבון – אדם שמונה על ידי בית המשפט לנהל את ענייני העיזבון, לרבות איסוף נכסי העיזבון, תשלום חובות וחלוקת הנכסים ליורשים. סמכויותיו וחובותיו מוגדרות בסעיפים 97-109 לחוק הירושה.
כשרות לצוות – היכולת המשפטית של אדם לערוך צוואה תקפה בהתאם לתנאים בסעיף 26 לחוק הירושה..
השפעה בלתי הוגנת – מצב בו אדם משפיע על המצווה באופן שפוגע ברצונו החופשי ומוביל אותו לערוך צוואה שלא משקפת את רצונו האמיתי. השפעה בלתי הוגנת היא עילה לביטול צוואה לפי סעיף 30(א) לחוק הירושה.
צו קיום צוואה – החלטה הניתנת על ידי בית המשפט או הרשם לענייני ירושה המאשרת את תוקפה של צוואה ומאפשרת את ביצוע הוראותיה. צו קיום צוואה הינו במעמד של פסק דין לכל דבר ועניין.
צו ירושה – צו שיפוטי הניתן על ידי הרשם לענייני ירושה או בית המשפט, וקובע מיהם היורשים על פי דין ומה חלקם בעיזבון, כמוגדר בחוק הירושה.
עיזבון – כלל הנכסים, הזכויות והחובות שהותיר אחריו המנוח, כהגדרתו בסעיף 1 לחוק הירושה, למעט הנכסים המנויים בסעיף 147 לחוק הירושה שהינם נכסים "מלבר עיזבון", מחוץ לעיזבון.
מונחי יסוד בחוק הירושה הרלוונטיים להתנגדות לצוואה
צוואה בכתב יד – צוואה שנכתבה בכתב ידו של המצווה, נושאת תאריך כתוב בידו וחתומה על ידו. צוואה זו אינה דורשת עדים לתקפותה, כמפורט בסעיף 19 לחוק הירושה.
צוואה בעדים – צוואה בכתב שנחתמה על ידי המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם כי זו צוואתו. העדים נדרשים לחתום על הצוואה בנוכחות המצווה, כקבוע בסעיף 20 לחוק הירושה.
צוואה בפני רשות – צוואה שנאמרה בעל פה בפני שופט, רשם של בית משפט, רשם לענייני ירושה, חבר בית דין דתי או נוטריון, ונרשמה על ידם. הצוואה נחתמת על ידי המצווה והרשות, כמפורט בסעיף 22 לחוק הירושה. צוואה נוטריונית היא צוואה בפני רשות על פי סוגה.
צוואה בעל פה – צוואה שנאמרה בעל פה בפני שני עדים כשהמצווה רואה עצמו מול פני המוות. תוקפה של צוואה זו פג אם המצווה עדיין בחיים 30 יום לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו את עשייתה והוא היה כשיר לערוך צוואה בדרך אחרת, כקבוע בסעיף 23 לחוק הירושה.
ביטול צוואה – האפשרות לבטל צוואה קודמת, במלואה או בחלקה, על ידי עריכת צוואה חדשה, השמדת הצוואה בכוונה לבטלה, או ביטול מפורש בדרך שעושים צוואה, כמפורט בסעיף 36 לחוק הירושה. ביטול צוואה הינו זכות של המצווה, למעט במקרים המנויים בסעיף 8א לחוק הירושה, העוסקים בביטול של צוואה הדדית.
פגמים בצוואה – ליקויים בעריכת הצוואה שעשויים להוביל לפסילתה, אך בית המשפט רשאי לקיים צוואה על אף פגם בצורתה אם אין לו ספק אמיתי באשר לאמיתותה ולכך שהיא משקפת את רצון המצווה, בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה. קיימים פגמים שלבית המשפט אין סמכות לתקנם ואף הם מנויים בסעיף 25 לחוק.
צוואה הדדית – צוואה משותפת של בני זוג שנערכה על סמך החלטה משותפת, ויצרה הסתמכות הדדית בין בני הזוג. ההסדרה של צוואות הדדיות הוספה לחוק הירושה בתיקון מס' 12 משנת 2005 (סעיף 8א), המגדיר את התנאים לביטולן ואת המגבלות החלות עליהן.
ירושה על תנאי – הוראה בצוואה המתנה את זכותו של יורש בקיום או באי קיום של תנאי מסוים, כגון הגעה לגיל מסוים או נישואין.
הסתלקות מירושה – האפשרות של יורש לוותר על חלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, כמפורט בסעיף 6 לחוק הירושה. יורש שהסתלק – כאילו מעולם לא היה יורש.
שאלות ותשובות בנושא התנגדות לצוואה
- פגמים בכשירות המצווה - למשל, המצווה לא היה כשיר מבחינה שכלית או סבל מהפרעה נפשית בזמן עריכת הצוואה. במקרים כאלה נדרשת חוות דעת רפואית מקצועית המעידה על מצבו הקוגניטיבי של המצווה בזמן עריכת הצוואה. חשוב להציג תיעוד רפואי מסודר, כולל אבחונים והערכות של רופאים שטיפלו במצווה באותה תקופה.
- השפעה בלתי הוגנת - מצב בו אדם הפעיל לחץ או השפעה פסולה על המצווה לשנות את צוואתו. מדובר באחת העילות המורכבות להוכחה, כיוון שהיא דורשת הצגת ראיות לקיום תלות של המצווה באדם אחר, ושאותו אדם ניצל את התלות הזאת כדי להשפיע על תוכן הצוואה. למשל, מטפל שמנע מבני משפחה לבקר את המצווה ובמקביל שכנע אותו לשנות את הצוואה לטובתו.
- זיוף או תרמית - כאשר קיים חשד שהצוואה זויפה או נערכה תוך כדי מרמה. חוות דעת של מומחה גרפולוג יכולה להיות מכרעת בהוכחת זיוף חתימה או שינויים במסמך. חשוב גם לבדוק את נסיבות עריכת הצוואה - למשל, האם נערכה במועד בו המצווה היה מאושפז וללא נוכחות עורך דין.
- פגמים צורניים - הצוואה לא נערכה בהתאם לדרישות החוק, למשל חסרה חתימה או עדים נדרשים. החוק קובע דרישות פורמליות מדויקות לכל סוג של צוואה - בפני רשות, בפני עדים, או בכתב יד. פגם בדרישות האלה כמו העדר תאריך בצוואה בכתב יד או חתימת עד שאינו כשיר, עשוי להוביל לפסילת הצוואה כולה.
- טעות - המצווה טעה בעובדות מהותיות שהשפיעו על תוכן הצוואה. למשל, מצווה שהוריש נכס מתוך אמונה מוטעית שהוא שייך לו, או שהדיר יורש בגלל מידע שגוי שקיבל לגביו. במקרים כאלה יש להוכיח שאילו ידע המצווה את העובדות, היה עורך את הצוואה באופן שונה.
- הגשת כתב תשובה - היורשים על פי הצוואה רשאים להגיש כתב תשובה להתנגדות
- דיון מקדמי - בית המשפט מקיים דיון ראשוני לבחינת טענות הצדדים
- הליך גישור - לפעמים בית המשפט ממליץ לצדדים לפנות להליך גישור
- שמיעת ראיות - במידה והסכסוך לא נפתר, מתקיימים דיונים להצגת ראיות וחקירת עדים
- פסק דין - בסיום ההליך בית המשפט מכריע בתיק
- קיים חשש לאובדן ראיות חיוניות
- מעורבים בתיק קשישים או חולים במצב קשה
- קיים סיכון להברחת נכסים

משרד עורכי דין דר' רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין דר' רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, תביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.