חובות הדיווח של אפוטרופוס
חובות הדיווח של אפוטרופוס מפורטים בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות ובפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה והן צומחות מחובות הדיווח המפורטות בחוק הנאמנות ובחוק השליחות. חובות הדיווח אלו נועדו לשם פיקוח על פעולותיו של אפוטרופוס שהינו סוג מיוחד של נאמן, למען האדם החסוי, שאינו מסוגל לדאוג לעצמו. האפוטרופוס חייב לדווח על כל ענייניו הרכושיים של האדם וכן על הסכומים הנמשכים מחשבונותיו ולטובת מה נמשכו. כך לדוגמא: החובה לדווח על צרכיו של האדם שמונה לו אפוטרופוס (חסוי), הכנסותיו, הוצאותיו או שכר טרחה שנוטל האפוטרופוס.
סוגי אפוטרופוסות
אפוטרופוס יכול להיות אדם, תאגיד או האפוטרופוס הכללי ומטרתו לדאוג לשלומו לרווחתו של אדם אחר.
ככלל, קיימים שלושה סוגי אפוטרופוסים:
א. אפוטרופוס ממונה בבית המשפט,
ב. אפוטרופוס טבעי כגון הורה לילדו
ג. אפוטרופוס למעשה. רבים מאיתנו מכירים אפטרופוסים למעשה אך לא בשמם המשפטי. מדובר באדם שנטל על עצמו, ללא מינוי של בית משפט, לטפל באחר, בתוך שהוא קובע לעצמו את מהות וטווח הסיוע שיוענק על ידו. מצב שכיח הוא שאדם כזה, בדרך כלל קרובו של המסתייע, יעניק לחסר הישע או החסוי סיוע בניהול רכושו באופן בלתי פורמלי, וגם יטפל בעניינים הנוגעים לגופו ובריאותו, בלא שמישהו מרשויות המדינה יפקח על מעשיו. לעיתים יחזיק המטפל ביפוי כח מטעם האדם שלו הוא מסייע ועל יסודו יבצע פעולות עבור האדם החסוי.
אפוטרופוס לגוף
אפוטרופוס לגוף מתמנה על מנת לסייע לאדם בכל העניינים הקשורים לגופו. כך לדוגמא, אדם אשר מרותק למיטתו וחסר יכולת תנועה עשוי להידרש לאפוטרופוס לגוף, אך מינוי אדם שכזה כאפוטרופוס לגוף אינו מבטל את כשירותו לעשות כרצונו ברכושו.
אפוטרופוס לגוף ידאג לאורח חייו של החסוי, למקום מחייתו, לארוחותיו, לטיפול רפואי ולתרופות, למינוי מטפלת ולכל אותם עניינים הקשורים לתחזוקת גוף האדם במצב טוב.
אדם אשר מרותק למיטתו וחסר יכולת תנועה עשוי להידרש לאפוטרופוס לגוף, אך מינוי אדם שכזה כאפוטרופוס לגוף אינו מבטל את כשירותו לעשות כרצונו ברכושו, לרבות עריכה של צוואת חסוי שהינה צוואה כשרה לכל דבר ועניין.
אפוטרופוס לרכוש
מינוי של אפוטרופוס לרכוש מעיד על כך שבית המשפט התרשם שהחסוי אינו יכול לדאוג לענייניו הכספיים מבחינה קוגנטיבית או נפשית, והוא לא מסוגל לקבל החלטות רציונליות או הגיוניות ביחס לרכושו. יש בכך כדי להעיד שבית המשפט סבר כי מדובר בחוסר כשירות של החסוי, אם יש לכך סימוכין בפרוטוקול הדיון בפני בית המשפט או במסמכים הרפואיים שהועמדו בפני בית משפט.
יחד עם זאת, חשוב לזכור, כי אדם שמונה לו אפוטורופוס עשוי להיות חסוי, אך לא פסול דין. חסוי, כהוראת סעיף 33(4) לחוק הכשירות המשפטית והאפוטרופסות, אינו בלתי כשיר מבחינה משפטית. חסוי רשאי לערוך צוואה וליטול על עצמו חובות וזכויות וזאת בניגוד לפסול הדין שאיבד את כושרו המשפטי והינו חסר ישע לכל דבר ועניין.
חובות הדיווח לאפוטרופוס הכללי
על פי הכללים, חייב אפוטרופוס להכין פרטה שהינה מסמך המכיל פירוט של כל רכושו של החסוי והפעולות שבוצעו בו מדי שנה. את הפרטה יש להגיש לאפוטרפוס הכללי מדי שנה. אי הגשת הפרטה יכולה להביא לפניה של האפוטרופוס הכללי לבית המשפט על מנת לברר את הפעולות שמבצע האפוטרופוס ברכושו של החסוי.
חובות הדיווח לבית המשפט
חובות האפוטרופוס לדיווח מפורטות בהוראות סעיף 47 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות.
הוראות אלו שבחוק, מונעות מאפוטרופוס ממונה או "אפוטרופוס למעשה", לבצע פעולות משמעויותיות ברכושו של החסוי ללא אישור בית המשפט, ואלו הן הפעולות האסורות ללא דיווח:
(1) העברה, שעבוד, חלוקה או חיסול של יחידה משקית בחקלאות, בתעשייה, במלאכה או במסחר, או של דירה;
(2) עסקה במקרקעין, למעט השכרה של נכס לתקופה שאינה עולה על חמש שנים שהוראות חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, לא חלות עליה;
(3) המחאה או שעבוד של זכות לקבלת זכות במקרקעין;
(4) השכרה שהוראות חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, חלות עליה;
(5) הסתלקות מחלק או ממנה בעיזבון, או העברה או שעבוד של חלק או מנה בעיזבון;
(5א) מתן תרומה בסכום העולה על הסכום שנקבע בהנחיות המקדימות לפי סעיף 35א (בסעיף זה – הנחיות מקדימות) או בסכום העולה במצטבר על 100,000 שקלים חדשים, לפי הנמוך, והכול ובלבד שניתנה הסמכה מפורשת בהנחיות המקדימות;
(5ב) מתן מתנה שאינה נהוגה בנסיבות העניין, ואם ניתנה הסמכה מפורשת בהנחיות מקדימות – בסכום העולה על הסכום שנקבע בהנחיות המקדימות או בסכום העולה במצטבר על 100,000 שקלים חדשים, לפי הנמוך;
(5ג) פעולה משפטית אחרת, ובכלל זה כמה פעולות הקשורות בעסקה אחת, ששוויין עולה על 100,000 שקלים חדשים, אלא אם כן ניתנה הסמכה מפורשת בהנחיות מקדימות; ניתנה הסמכה מפורשת כאמור, תובא לאישור בית המשפט פעולה משפטית כאמור ששווייה עולה על 500,000 שקלים חדשים;
(5ד) משיכת כספים מקופת גמל בניגוד להוראות לפי סעיף 23 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005, כמשמעותם בסעיף 87(א)(2) לפקודת מס הכנסה, העברתם לאחר, שעבודם או עיקולם לפי סעיף 25 לחוק האמור;
(5ה) מתן ערבות או מתן הלוואה; ואם ניתנה הסמכה מפורשת למתן הלוואה – בסכום העולה על הסכום שנקבע בהנחיות המקדימות או בסכום העולה על 100,000 שקלים חדשים, לפי הנמוך;
(5ו) התחייבות לביצוע פעולה מהפעולות המנויות בפסקאות (1) עד (5ה);
(6) פעולה אחרת שבית המשפט קבע, בצו המינוי או לאחר מכן, כטעונה אישור כאמור.
חובות דיווח לפי חוק השליחות
האפוטרופוס הוא שליח של החסוי ולכן חלות עליו גם חובות לפי חוק השליחות. חובות הדיווח לפי חוק השליחות מפורטות בסעיף 8 (1) לחוק הקובע כי יגלה לשולח כל מידע הקיים הנוגע לשליחותו ויתן לו דין וחשבון על פעולותיו.
חובות דיווח לפי חוק הנאמנות
האפוטרופוס חייב לנהל חשבונות של כספי החסוי בהתאם לסעיף 7 לחוק הנאמנות ולתת דיווח לחסוי שהינו הנהנה מכספו וכן למסור לו כל מידע סביר שיתבקש על ידו.
ייעוץ בענייני אפוטרופוסות
חובותיו של אפוטרופוס לדאוג לחסוי אינן מתבטאות רק בחובת הדיווח. עליו לשמור על טוהר המידות, אסור לו להיות במצב של ניגוד עניינים בין עניינו האישי לבין עניינו של החסוי, אסור לו לקבל טובות הנאה מהחסוי או מרכושו, וחובה עליו לשמור על כבודו, גם במצב שבו חירותו של החסוי מוגבלת. חובת הדיווח ומכלול הפעולות שנדרשות מאפוטרופוס, דורשות לעיתים קרובות ייעוץ מקצועי משפטי, לשם שמירה על זכויות החסוי מחד וזכויות האפוטרופוס מאידך. הפרת חובותיו של האפוטרופוס יכולות להתבטא גם בסכסוך ירושה או בחשש של קרובי משפחה וידידים של החסוי מפני השתלטות על רכושו של החסוי תוך ניצול מעמדו הרם של האפוטרופוסות. בכל מקרה שבו עולה חשש או חשד ביחס לפעולותו של אפוטרופוס והפרת חובת הדיווח או חובה אחרת, מומלץ להתייעץ עם עורך דין ירושה מומחה בתחום של סכסוכי ירושה.
מידע על חובות דיווח של אפוטרופוס
[i] ע"א 3829/91 אבינועם וואלס נ' נחמה גת ואח', פ"ד מח(1) 801, 814
[ii] סעיף 10 לחוק הנאמנות, תשל"ט-1979
[iii] סעיף 8(4) לחוק השליחות, תשכ"ה-1965
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.