חלוקת נכסים על ידי מנהל עזבון
חלוקת נכסים על ידי מנהל עזבון תתבצע בהתאם לחוק הירושה והוראות בית המשפט. חלוקת נכסי העזבון מתבצעת באחת הצורות הבאות: חלוקה לפי הסכם, חלוקה לפי צו בית משפט, חלוקה לפי הוראת צוואה, חלוקת עזבון לפי גורל. חלוקת נכסים על ידי מנהל עיזבון מתבצעת בשלבים. ראשית, ישום מנהל העזבון את נכסי המנוח לפי שוויו בזמן החלוקה כאמור בסעיף 109(א) לחוק הירושה, לרבות שוויי של השבח בנכסי המקרקעין או נכסים מסחריים של העיזבון (דירות, נחלות, מגרשים, חברות ואירגונים מסחריים) וכן יעריך בשמאות את שווי הפירות שמניבים נכסי העיזבון (לדוגמא: דמי שכירות שמשולמים עבור דירה השייכת לעיזבון).לצורך ביצוע שומת הנכסים של העזבון, רשאי המנהל לפנות למומחים חיצוניים, כגון שמאים, עורכי דין ורואי חשבון על מנת שימסרו בידו חוות דעת מקצועית ביחס למעמדם של הנכסים, הפירות שהם מניבים ומה המיסוי החל עליהם, אך מנהל העיזבון יעשה כך רק לאחר שיפנה לבית המשפט בבקשה למתן הוראות. מנהל העזבון יפעל כנאמן בית המשפט ובפיקוחו לכינוסו, שימורו ומימושו של העיזבון וחלוקתו בין היורשים בתוך זמן סביר [ii]. במסגרת ניהול עיזבון, יציע המנהל תוכנית חלוקה ליורשים וככל שלא תצלח התוכנית יפנה לבית המשפט בבקשה מתאימה לחלוקה (סעיף 110(ב-ד) – סעיף 111 לחוק הירושה).מנהל העזבון חייב לשלם את חובות המנוח לנושיו, ולשם כך קובע סעיף 99 לחוק הירושה כי עליו להזמין את נושי המוריש ולהודיע לו בכתב על תביעותיהם. כמו כן קובע סעיף 100 לחוק הירושה כי לפני תשלום כל חובות העזבון, לא יחלק מנהל העזבון נכסים של העזבון ליורשים. חשוב להדגיש כי מינוי עורך דין המייצג אותכם למנהל עזבון אינו מבטיח שחלוקת נכסי העזבון תעשה בהתאם לרצונכם וכן חשוב לזכור, כי שכר הטרחה של מנהל העזבון אינו שייך לשכר הטרחה שאותו התחייבתם לשלם לעורך הדין עבור ייצוג בהליך עצמו..
מתי מתבצעת חלוקת נכסי העזבון
סעיף 107 לחוק הירושה קובע כי חלוקת נכסי העזבון בין היורשים תתבצע על ידי מנהל עזבון רק לאחר סילוקם של חובות העזבון ושל המזונות מן העזבון אין לחלק את יתרת העזבון כל עוד לא עברה התקופה שנקבעה בהזמנת הנושים הטוענים לחוב של המנוח אליהם. אין לחלק את נכסי העזבון כל עוד לא נקבעו הזכויות של אדם שנולד או שטרם נולד במועד פטירת המנוח ועל כן הינו יורש או ספק יורש. בית המשפט רשאי, אם ראה שהעזבון מאפשר זאת, להתיר חלוקת מקצת העזבון עוד לפני סילוק חובות העזבון והמזונות מן העזבון. היה והמוריש הורה בצוואתו בדבר מועד מאוחר יותר לחלוקת העזבון, ינהגו לפי הוראות הצוואה, אם לא הורה בית המשפט לשנות את מועד החלוקה.
זכות מגורים בדירת המוריש
סעיף 108 לחוק הירושה קובע כי מי שערב מות המוריש גר עמו בדירתו, בין שהמוריש היה בעל הדירה ובין ששכר אותה, הוא רשאי להוסיף ולגור בה שלושה חדשים, ואם היה יורש – ששה חדשים לאחר מות המוריש, ורשאי הוא להשתמש, אותה תקופה, במטלטלי משק הבית המשותף במידה שהשתמש בהם ערב מות המוריש. מי שערב מות המוריש היה גר עמו ואותו זמן היתה כלכלתו על המוריש, רשאי לקבל כלכלתו מן העזבון חודש ימים לאחר מות המוריש.
סעיף 115 לחוק מוסיף ומפרט כי דירה שהמוריש היה ערב מותו בעלה וגר בה, רשאים בן-זוגו, ילדיו והוריו שהיו גרים בה אותה שעה עם המוריש, להוסיף ולגור בה כשוכרי היורשים שבחלקם נפלה הדירה; דמי השכירות, תקופתה ותנאיה ייקבעו בהסכם בין הנשארים בדירה לבין אותם היורשים, ובאין הסכם ביניהם – על-ידי בית המשפט. יחד עם זאת, בית המשפט רשאי לקבוע, לפי בקשת היורשים האמורים, כי יוסיפו לגור בדירה רק אלה שאין להם דירה אחרת למגורים ו/או שהנשארים בדירה יוסיפו לגור רק בחלק מן הדירה, ובלבד שחלק זה יכלול את המטבח וחדרי-השירות, אם ישנם.
שווי נכסי העזבון לשם חלוקתם
סעיף 109 לחוק הירושה קובע כי נכסי העזבון יחולקו בין היורשים לפי שוויים בזמן החלוקה. גם שבח הנכסים, פירותיהם וכל מה שבא במקום הנכסים ממות המוריש עד לחלוקת העזבון שייך לעזבון, והוא הדין לגבי פחת הנכסים ולגבי תשלומים המוטלים עליהם. לא היה בעזבון, אחרי סילוקם של חובות העזבון ושל המזונות מן העזבון, כדי כל המנות, יופחתו המנות לפי יחס שווין במות המצווה, זולת אם היתה בצוואתו הוראה אחרת לענין זה.
חלוקת עזבון לפי הסכם
סעיף 110 לחוק הירושה קובע כי נכסי העזבון יחולקו בין היורשים על פי הסכם ביניהם או על פי צו בית המשפט. מנהל העזבון יציע ליורשים תכנית לחלוקת הנכסים וינסה להביאם לידי הסכמה על חלוקת העזבון. נעדר אחד היורשים ולא היה מיוצג כדין, יבוא אישורו של בית המשפט במקום הסכמתו. קרא עוד על הסכם בין יורשים. ברם, חלוקת נכסים על ידי מנהל עיזבון מרמזת, בדרך כלל, שהיורשים לא הגיעו להסכמה ביניהם, שאם היה זה כך, לא היה צורך במנהל עיזבון, לבטח לא כזה הממונה על ידי בית המשפט לצורך חלוקת נכסי העיזבון.
חלוקת עזבון לפי צו בית משפט
סעיף 111 לחוק הירושה קובע כי בהעדר הסכם בין היורשים, יביא מנהל העזבון לפני בית המשפט תכנית לחלוקת הנכסים,.ונכסי העזבון יחולקו בין היורשים על פי צו בית המשפט. במקרה שכזה חלוקת נכסים על ידי מנהל העיזבון תעשה בהתאם להוראות בית המשפט, לפי צו בית משפט. חלוקת נכסים של העיזבון באופן שכזה היא חלוקה שנדיר למצוא בהחלטות בית משפט לענייני משפחה, שכן בית המשפט שואף להביא להסכמת בחלוקת נכסי העזבון על מנת למנוע פוטנציאל לסכסוך עתידי בין היורשים.
חלוקת עזבון לפי הוראת הצוואה
הורה המוריש בצוואתו כיצד יחולקו נכסי העזבון בין היורשים, ינהג בית המשפט לפי הוראות הצוואה, זולת אם שוכנע שהיו סיבות מיוחדות לסטות מהן; הוראות המוריש בצוואתו מהוות גם את נקודת המוצא להסכם חלוקה ולכן קל יותר באופן יחסי לערוך חלוקת נכסים של העיזבון במצב שכזה.
חלוקת נכס כנגד נכס של העיזבון
סעיף 112 לחוק הירושה קובע כי נכסי העזבון יחולקו בין היורשים ככל האפשר בעין, בשים לב לתועלת שנכס פלוני עשוי להביא ליורש פלוני ולערך הרגשי שיש לנכס פלוני לגבי יורש פלוני. משמעות הדבר היא כי ברירת המחדל והנטיה היא שלא להביא למכירת נכסים לצורך חלוקתם בין היורשים, אלא לשמור על שלמותם של הנכסים לצורך חלוקתם בין היורשים.
נכסי עזבון שאינם ניתנים לחלוקה
סעיף 113 לחוק הירושכ קובע כי נכס שאינו ניתן לחלוקה או נכס שעל ידי חלוקה יאבד שיעור ניכר מערכו, יימסר ליורש המרבה במחירו, ובלבד שלא יפחת ממחיר השוק; הסכום שהציע אותו יורש ייזקף על חשבון המגיע לו מן העזבון, ואם עלה על המגיע כאמור, ישלם היורש את הסכום העודף. הוראה זו לא תחול על משק חקלאי. יחד עם זאת, היה ולא הסכים אף יורש אחד לרכוש את הנכס כאמור בסעיף קטן (א) יימכר הנכס ודמי המכר יחולקו. בית המשפט רשאי להורות שהמכירה תהיה בדרך שנכסים כאלה נמכרים בהוצאה לפועל או בדרך אחרת שיקבע. מכירה בהוצאה לפועל נעשית בשיטה של מכרז לציבור, שבו נמכר הנכס למרבה במחיר.
חלוקת עזבון על פי גורל
סעיף 116 לחוק הירושה קובע כי נכסים שלא ניתן לחלק באחת מהצורות שלעיל יחולקו בין היורשים על פי גורל.
מינוי עורך דין למנהל עזבון
מינוי עורך דין למנהל עזבון עד לסיומו של הסכסוך הוא הליך שכיח בבתי המשפט לענייני משפחה. בדרך כלל, יטה בית המשפט למנות את עורכי הדין של הצדדים כמנהל עיזבון משותף ויש לקחת בחשבון, כי מינוי זה משמעו קביעת שכר טרחה לעורך הדין המייצג שאינו קשור לשכר הטרחה עבור הייצוג בתיק עצמו. שכר הטרחה יקבע על ידי בית המשפט בסיומו של הליך ניהול העזבון. מחד, מינוי של עורך דינכם לתפקיד של מנהל עזבון משמעו נציגות המשמיעה את קולכם ודעתכם בעניינים הנוגעים לניהול העזבון ואולם מאידך, עורך הדין חב בחובת נאמנות לבית המשפט וחייב לפעול על פי הוראותיו ובהסכמת עורך הדין של הצד שכנגד, כך שאין במינוי של עורך דין מטעמכם כדי להבטיח שניהול העזבון יעשה בהתאם לרצונכם.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.