ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי או "מכשיר משפטי" שנולד בשנים האחרונות במדינת ישראל ומטרתו לאפשר לאדם שהינו כשיר משפטית, לבחור מבעוד מועד את זהות המטפל בו במקרה שיאבד את כשירותו לעשות כן. במובן זה, עריכתו של ייפוי הכוח מאפשרת לעורכו המכונה "ממנה", לבחור את האדם שישמש בתפקיד הדומה לתפקידו של אפוטרופוס, אך בה בעת לקבוע את היקף סמכויותיו, ולא להותיר את הבחירה בידי קרובי המשפחה או בית המשפט הן ביחס לסמכויותיו והן ביחס לזהותו. האדם המיופה במסמך זה מכונה "ממונה" והוא חייב לפעול על פי הוראותיו של הממנה המפורטות במסגרת ייפוי הכח המתמשך וכן על פי הוראות "הנחיות מקדימות" המופיעות כחלק מ-טופס ייפוי הכוח. לאחר עריכת המסמך יש לפעול לשם הפקדתו וכאשר מתממש התנאי שבו, יש להודיע גם על הפעלתו לאפוטרופוס הכללי. כלל פעולות אלו נעשות באופן מקוון באמצעות רשת האינטרנט. מוסד יפוי הכוח המתמשך נכנס לתוקף על יסוד תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות בחודש אפריל 2017, אז הוספו לחוק סעיפים 32א-32לה. הוראות החוק מקנות את האפשרות לאדם ל-"דלג" מעל בקשה למינוי אפוטרופוס לחסוי בבית המשפט וזאת באמצעות עריכת והפעלת יפוי כוח מתמשך, ולאחר מכן לפעול בהתאם להוראותיו, כאשר הממנה איבד את כשירותו לנהל את ענייניו. בתיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות הוספו כאמור, מלבד ייפוי הכוח המתמשך, גם מסמך "הנחיות מקדימות", וכן מסמך הבעת רצון לעניינים אישיים. עריכת המסמך מתבצעת על ידי עורך דין מומחה לענייני ירושה שעבר הסמכה מתאימה לעריכתו של המסמך. עוצמתו של ייפוי הכוח הפכה אותו למעשה למוסד מקביל למוסד האפוטרופוסות, אך כבר נפסק, כי אם הוא נערך כדין, טופס יפוי הכוח מולא, נחתם והופקד כהלכה במשרדי האפוטרופוס הכללי, הוא גם גובר על מוסד האפוטרופוסות, וברירת המחדל תהא למנות את הממונה שנבחר על ידי עורכו של ייפוי הכוח ולא אפוטרופוס במינוי של בית משפט. דווקא בשל עוצמתו של ייפוי הכוח המתמשך נולד תחום משפטי חדש בסכסוכי ירושה שעניינו ייצוג בבקשה ל-ביטול ייפוי כוח מתמשך. מדובר בקשת מצבים שבהם נערך המסמך בשל מערכת לחצים ולא בשל רצונו החופשי של עורך המסמך. בנוסף, במצב שבו מתגלה שמיופה הכוח נהנה ממינויו חרף איסור על טובת הנאה ניתן להגיש הליך מתאים. במאמר זה נדון בנושאים הבאים: ייפוי כוח מתמשך ו-צוואה והמתח שביניהם, אופן עריכת ייפוי כוח מתמשך, מיהו הממונה בייפוי כוח מתמשך, טופס ייפוי הכוח המתמשך וההנחיות שהוא מכיל, הנחיות מקדימות בייפוי כוח מתמשך – מהן, הפקדה של ייפוי כוח מתמשך, הפעלה של ייפוי כוח מתמשך.
תפקידו של האפוטרופוס הכללי ביפוי הכוח המתמשך
האפוטרופוס הכללי הוא רשות במדינת ישראל האחראית על יישומו וביצועו של חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות, ובין היתר הוא מפקח על עריכת, הפקדת והפעלת ייפוי כוח מתמשך. האפוטרופוס הוא גם מי שאחראי להסמכת עורכי דין לערוך ייפוי כוח מתמשך באמצעות השתלמויות שהוא עורך בשיתוף פעולה עם לשכת עורכי הדין. האפוטרופוס הכללי בוחן את הבקשה להפקדת ייפוי כוח מתמשך ומאשר או דוחה אותה. בנוסף, האפוטרופוס הכללי יהיה צד לכל דיון בבית משפט לענייני משפחה העוסק בתוקפו או הפעלתו או ביטולו של ייפוי כוח מתמשך והוא מיוצג לצורך כך על ידי עורכי דין שתארם הוא בא כוח היועץ המשפטי לממשלה או בקיצור "היועמ"ש. בין היתר, מפקח האפוטרופוס הכללי גם על יישומו של ייפוי הכוח המתמשך ואליו יש להגיש דו"חות על רכושו של הממנה, אם הוא לא פטר את מיופה הכוח מלעשות כן במסגרת טופס ייפוי הכוח המתמשך. האפוטרופוס הכללי עוקב אחר ייפוי הכוח המתמשך וישלח מדי 3 שנים הודעה למי שהפקיד את טופס ייפוי הכוח המתמשך המזכירה לו על קיומו.
עריכת ייפוי הכח המתמשך
עריכת ייפוי כח מתמשך (איך עורכים ייפוי כוח מתמשך) תלויה בקיומם של תנאי סף, אותם נסקור להלן: ראשית, עריכת ייפוי כוח מתמשך תעשה רק על ידי אדם בגיר שהינו כשיר משפטית, והוא מכונה כאמור "הממנה" והיא תעשה רק ברצון חופשי. על עורך הדין שעורך את ייפוי הכוח לוודא כי ייפוי הכוח ניתן בהסכמה חופשית וללא השפעה בלתי הוגנת. שנית, יש למנות אדם או מספר בני אדם המכונים "הממונה". את ייפוי הכוח המתמשך עורכים באמצעות טופס שבו נרשמים נתונים כגון זהות הממנה וזהות הממונה, הוראות בדבר המועד שבו יכנס לתוקף ייפוי הכוח המתמשך ומה התנאי לכך שניתן יהיה להפעיל את ייפוי הכוח המתמשך. בנוסף, על עורך ייפוי הכוח המתמשך לקבוע על מה חולש ייפוי הכוח המתמשך על פי האפשרויות הבאות: ענייני גוף, ענייני רכוש ועניינים רפואיים. עורך ייפוי הכוח המתמשך גם יכול לקבוע הנחיות מקדימות שהן בגדר הוראות לממונים על אופן הטיפול בו. כך לדוגמא, יכול הממנה לקבוע כי הוא ישאר בביתו ויטופל על ידי מטפלת ולא יועבר לדיור מוגן או לבית אבות, גם אם יהיה במצב סיעודי. על הטופס של ייפוי הכוח המתמשך יחתמו הממנה, הממונה וכן עורך הדין שערך את ייפוי הכוח המתמשך. לאחר מכן, יוגש ייפוי הכוח המתמשך במערכת המקוונת של האפוטרופוס הכללי וירשם. אין בהגשת ייפוי הכוח המתמשך למערכת כדי ללמד שייפוי הכוח הופעל. קיים הבדל בין הגשת ייפוי הכוח והפעלתו שתתרחש כאמור, רק כאשר התנאי שקבע הממנה יתקיים. לדוגמא, רק אם רופא המשפחה של הממנה בייפוי הכוח המתמשך קובע כי הממנה אינו כשיר עוד לנהל את ענייניו, יכנס ייפוי הכוח לתוקף.
האם ניתן למנות מספר מיופי כוח
ניתן למנות מספר מיופי כח יחדיו, ואף לקבוע את תפקידו של כל אחד מהממונים ואף להוסיף ולקבוע מי יהיה חליפו של ממונה שנבצר ממנו למלא את תפקידו. כלומר, אין איסור למנות שני אנשים או יותר כממונים לפי ייפוי כוח מתמשך. הממנה אף יכול למנות את כל הממונים כולם יחדיו לפעול בשיתוף פעולה לטובת עניינו. מיופה הכוח רשאי לקבל כל החלטה בעניינים שבהם מינה אותו הממנה, למעט מספר מצומצם של פעולות שמונה חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות. מטבע הדברים שנדרשת הסכמה של מיופה כוח יחיד לכך שהוא ימונה לתפקיד. הסכמה זו מתועדת במסגרת ייפוי כוח מתמשך באמצעות חתימתו של הממונה במקום המיועד לכך בטופס.
טופס ייפוי הכוח המתמשך
יפויי הכוח המתמשך נערך בטופס המכיל הוראות שעורך אדם ("הממנה") בעת שהינו כשיר, ומטרתו לתת הנחיות ביחס לזהות "הממונה" אשר ינהל את ענייניו, וכן לדרך שבה ינוהלו ענייניו על ידי הממונה, אם יאבד את כשירותו המשפטית או כאשר לא יוכל לנהל את חייו מסיבות אחרות. הטופס מכיל שורת הצהרות והוראות של הממנה אשר אותו ניתן לערוך אך ורק מול עורך דין ירושה שעבר הכשרה מיוחדת לעריכת טופס יפוי כוח מתמשך ואין לו עניין אישי בעריכת המסמך. טופס ייפוי הכוח המתמשך מהווה למעשה את תוכן ייפוי הכוח.
מיופה כוח על פי ייפוי כוח מתמשך
מיופה כוח על פי ייפוי כוח מתמשך מכונה ממונה כאמור. מיופה כוח אינו בעל יכולות בלתי מוגבלות. תנאי הסף למינוי אדם כממונה כאמור הם היותו בגיר שמלאו לו 18 שנים לפחות, שלא מונה לו אפוטרופוס ואין יפוי כוח מתמשך התקף בעניינו, כמו כן לא ניתן למנות ממונה שהינו פושט רגל או לקוח מוגבל חמור על פי פרסומי בנק ישראל, הממונה לא יהיה מטפל רפואי, עו"ס סוציאלי, פסיכולוג, מטפל סיעודי או שיקומי של הממנה בתשלום, ולא יהיה מי שמספק לממנה מגורים בתמורה לתשלום (אלא אם הוא קרוב של הממנה). חל איסור על כך שהממונה יהיה עורך הדין או איש המקצוע שבפניו נערך יפוי הכוח המתמשך.
כך, הממונה אינו רשאי לבצע בשם הממנה המרת דת, קבלת החלטות עבור אדם אחר בשמו של הממנה, מסירת ילד לאימוץ, השתתפות בבחירות, פעולות לפי חוק הנוטה למות, עריכת צוואה, קביעת מוטבים בפוליסות ביטוח, קרנות השתלמות ותגמולים. הממונה אינו יכול לבצע פעולות בלתי מוגבלות ברכוש של הממנה אם הן עולות על 100,000 ש"ח לכל פעולה, ובסך הכל 500,000 ש"ח יחדיו. על הממנה לקבוע במפורש שורה של פעולות שהממונה רשאי לבצע, כגון הענקת תרומות או מתנות משמעויותיות, בדיקה, איבחון ואישפוז פסיכיאטרי. בנוסף, יש צורך ברשות בית המשפט לשם ביצוע פעולות נוספת כגון העברת זכויות במקרקעין השייכות לממנה, משיכת כספים מקופת גמל, ועוד. הממונה אינה יכול לפעול בניגוד לרצונו של הממנה אם הוא מתנגד לכך בשעת מעשה או בסמוך לכך בעניין אישי או עניין רפואי מהותי. כמו כן, חייב הממונה לדווח לאפוטרופוס הכללי על רכוש הממנה והפעולות בו וכן לגורמים נוספים כגון בני משפחה, אלא אם הממנה הורה לו שלא לעשות כן. במצב שכזה, כאשר אין שקיפות, מתפתחים סכסוכים רבים בין בני משפחה, מחמת החשד שהממונה או הממנים מנצלים את כוחם על מנת למשוך כספים של הממנה שלא כדין.
הנחיות מקדימות בייפוי כוח מתמשך
הנחיות מקדימות נערכות על ידי הממנה אשר רשאי לציין את אותן הנחיות מקדימות במסמך למיופה הכוח המתמשך בהקשר לרצונותיו בנקודות ספציפיות. לדוגמא, כי הוא מבקש שבכל מקרה יוכל להישאר לגור בביתו ולא יועבר למוסד. הממונה יפעל בהתאם לרצונו של מיופה הכוח, אלא בנסיבות שבהן לא ניתן לממש את רצונו. הנחיות מקדימות מנוסחות בדרך כלל כמכתב או הסבר רשום של הממנה ביחס לאותם אירועים שבהם הוא מבקש שמיופה הכוח יפעל או לא יפעל באופן מסויים. את ההנחיות מקדימות רושם הממנה בטופס ייפוי הכוח המתמשך בתוך מסגרת המאפשרת רישום בכתב יד של ההוראות בניסוח חופשי. נהוג לרשום במסגרת ההנחיות המקדימות גם התייחסות לסיבה לבחירתו של מיופה הכוח, כגון העובדה שהממנה סומך עליו מזה שנים והוא איש אמונו.
מיודע בייפוי כוח מתמשך
מיודע בייפוי כוח מתמשך הוא אדם או מספר אנשים שעל מיופה הכוח לדווח עליהם על פעילותו, בהתאם להוראות בייפוי הכוח המתמשך. יחד עם זאת, מייפה הכוח הממנה יכול לבחור גם להורות למיופה הכוח שלא לדווח לאיש או להימנע מלדווח לאנשים מסויימים אפילו הם בני המשפחה ביחס למצבו או מצב רכושו או הפעולות שמבצע מיופה הכוח עבורו.
הפקדת ייפוי הכוח המתמשך
הפקדת ייפוי הכוח המתמשך מתבצעת על ידי הפקדת טופס יפוי הכוח אצל האפוטרופוס הכללי באמצעות מסירת עותק מקורי של המסמך על ידי הממנה או עורך דין ירושה שערך אותו. הפקדת יפוי הכח הינה תנאי מוקדם לכניסתו לתוקף. הפקדת ייפוי הכוח נעשית כיום באמצעות הזדהות באתר האפוטרופוס הכללי באמצעות חתימה אלקטרונית וכרטיס חכם, כניסה לאיזור האישי של עורך הדין העורך את ייפוי הכוח, והעלאת המסמך לאתר. בסיום הפקדת המסמך, יתקבל אישור על הפקדת ייפוי הכוח המתמשך, אך מאידך יתכן ותתקבל הודעה על דחיית ההפקדה מחמת פגמים שנפלו בטופס ייפוי הכוח המתמשך ואז יהיה צורך להשלים מסמכים או לתקן את הבקשה בהתאם להוראות.
הפעלה של ייפוי כוח מתמשך
הפעלה של ייפוי כוח מתמשך תתרחש בהתאם לאמור בסעיף 33א(א)(2) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. על הממנה להגיש בקשה ל-הפעלת ייפוי כוח מתמשך לאפוטרופוס הכללי וזאת בצירוף חוות דעת ערוכה כדין (סע' 32יט(א) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות והכל בתנאי שאותו ייפוי כוח מתמשך כבר הופקד אצל האפוטרופוס הכללי ויש על כך אישור. על פי פסיקת בית המשפט המחוזי בפתח תקווה, גם כאשר מוגשת בקשה למינוי אפוטרופוס, על בית המשפט לבדוק אם קיים יפוי כוח מתמשך, ואם קיים, לא ניתן למנות אפוטרופוס אלא יש לפעול על פי הוראות יפוי הכוח (רמ"ש 21463-01-19). הפעלת יפוי הכוח המתמשך וכניסתו לתוקף אינה מהווה ראיה לשלילת כשרותו המשפטית של האדם.
כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך
כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך תתרחש לאחר שתתרחש הפעלה של ייפוי כוח מתמשך באמצעות המערכת המקוונת של האפוטרופוס הכללי ברשת האינטרנט. כניסתו לתוקף של ייפוי כוח מתמשך תלויה בתנאים שנקבעו במסגרת המסמך שהופקד ואושר על ידי האפוטרופוס הכללי.
תוקפו של ייפוי כוח מתמשך
לייפוי הכוח המתמשך אין כל תוקף עד לרגע שבו הופעל, ואף זאת אם התקיימו התנאים להפעלתו. על מנת להפעיל את ייפוי הכוח המתמשך יש להודיע על כך לאפוטרופוס הכללי באמצעות המערכת המקוונת ברשת האינטרנט.
כניסה לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך אינה גורעת מכשירותו של האדם נשוא ייפוי הכוח (הממנה) בהתאם לחוק הכשירות המשפטית והאפוטרופסות, ולכן אין הפעלתו של ייפוי הכוח כדי ללמד שאותו אדם אינו יכול לבצע פעולות משפטיות כגון עריכת צוואה. כך לדוגמא, יתכן וייפוי הכוח המתמשך הופעל בשל קשיי ניידות קיצוניים של הממנה והעובדה שהוא אינו מסוגל לנהל את ענייניו מבחינה פיזית, אך אין בכך כדי ללמד שהוא בלתי כשיר. לחידוד נושא זה חשיבות רבה במקרים של סכסוכי ירושה בין בני משפחה בדבר פעולות שהממנה ערך בקרבה לעריכת או הפעלת ייפוי הכוח המתמשך. חשוב לציין כי מיופה הכוח רשאי להורות במסגרת ייפוי הכוח כי הוא יתבטל בתוך 5 שנים ממועד כניסתו לתוקף.
ייפוי כוח מתמשך וסכסוכי ירושה
בתוך שנים ספורות הפך ייפוי כוח מתמשך לאחד משני המסמכים המשפיעים באופן משמעותי על סכסוכי ירושה. המסמך הותיק יותר הינו "צוואה" ומטרתו לאפשר לאדם לשלוט על האופן שבו יחולק רכושו לאחר הפטירה. לעומת זאת, ייפוי הכוח המתמשך מיועד לטיפול במצב שבו יש למנות נציג לאדם החי, על מנת שינהל את ענייניו בנאמנות. אין ספק, כי כניסתו לתוקף של יפוי הכוח המתמשך הובילה לסכסוכים אותם יוזמים אותם קרובי משפחה שלא מונו ביפוי הכוח המתמשך וחוששים לגורל רכושו של הממונה. כיום ברור לכל עורכי הדין לענייני ירושה וצוואות, כי ייפוי הכוח המתמשך, חרף כוונתו הטובה של המחוקק, גרם בתורו למצב משפטי חמור, במסגרתו מתדיינים בני המשפחה על תוקפו של ייפוי הכוח המתמשך במסגרת תביעה לביטולו, אשר מוגשת על ידי אותם בני משפחה או גורמים שאינם מכבדים את רצון ההורה. כך, בשם העיקרון המקודש של זכות הגישה לערכאות, נמנעת מהממנה השלווה שלו ייחל במצב שבו הוא אינו כשיר עוד לקבל החלטות, והמשפחה כולה מעורבת בסכסוך עמוק ויקר, המהווה בפועל סכסוך קדם ירושה.
ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך וצוואה
ייפוי כוח מתמשך אינו צוואה שכן מטרתו היא למנות אדם כשלוח ונאמן לצורך טיפול בענייניו של הממנה בעת שמצבו אינו מאפשר לו לנהל את ענייניו בעצמו. הצוואה לעומת זאת, היא מסמך שמטרתו לקבוע את האופן שבו יתחלק העיזבון של האדם לאחר לכתו לבית עולמו. ייפוי הכוח אינו מעניק לממונה לפיו רכוש או זכויות של האדם שערך את ייפוי הכוח. להיפך, הוא מטיל על הממונה את החובה לשמור על רכושו של הממנה ולא להיות בניגוד עניינים בין ענייניו האישיים וחובותיו על פי ייפוי הכוח. הפעלת ייפוי הכוח אין משמעותה שהאדם הממנה איבד את כשירותו המשפטית והוא אינו פסול דין, ולכן החוק אינו מונע מאדם שכזה עריכת צוואה, ובלבד שהוא אוחז בכשירות משפטית לערוך צוואה על פי המבחנים המקובלים, זאת, אפילו כאשר ייפוי הכוח בתוקף. בהתאם, ייפוי הכוח אינו קשור ל-חוק הירושה ואינו מוזכר בו כלל.
השוני בין ייפוי כוח מתמשך ואפוטרופוסות
ייפוי כוח מתמשך ואפוטרופוסות הם שני מוסדות שרב הדימיון ביניהם, באשר שניהם מיועדים להביא למצב של סיוע והבטחת שלומו של אדם שאינו מסוגל לענייניו, הן מבחינת גופו (צרכיו הפיזיים, בריאותו ומגוריו), והן מבחינת ניהול רכושו באופן המיטבי. בשני המקרים, מדובר על מצב שבו חירותו של אדם נלקחת ממנו והוא הופך לכפוף למי שמונה לתפקיד. בשני המקרים, ממונה אדם האחראי ל-חסר הישע, המכונה האפוטרופוס או הממונה או מיופה הכוח בהתאמה לסיטואציה. יכולתם של הממונה בייפוי כוח מתמשך והאפוטרופוס הממונה על ידי בית משפט דומה בעיקרה. כך לדוגמא, שניהם מנועים על פי חוק מביצוע עיסקאות במקרקעין השייכים לאדם שעליו הם אחראים ללא רשותו של בית המשפט ועל שניהם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה למתן הוראות.
יחד עם זאת, קיימים מספר הבדלים מהותיים בין ייפוי כוח ואפוטרופוסות. ראשית, מינוי אפוטרופוס לאדם נחשב להליך הפוגע בחירותו של אדם, ועל כן יש צורך לשכנע את בית המשפט בנחיצותו של האפוטרופוס, בדרך כלל על ידי חוות דעת רפואית של מומחה פסיכאטר הקובע כי האדם אינו מסוגל לנהל את ענייניו בהיותו בלתי כשיר או בעל ליקויים משמעותיים. לעומת זאת, עריכת ייפוי כוח דורשת פניה לעורך דין המוסמך לערכו, ודי בכך שהממנה יורה על רצונו בפני עורך הדין באמצעות מעקב אחר שאלות בטופס סטנדרטי (גם אם מפורט למדי), בכדי שייפוי הכוח יערך ויופקד. מינוי אפוטרופוס נערך לאחר שהאדם איבד את כושרו, ואילו ייפוי הכוח המתמשך נערך לפני שאדם איבד את כושרו. זהותו של אפוטרופוס נקבעת אך ורק על ידי בית המשפט, וזאת בהסתמך על המלצות של פקידת סעד עו"ס בדרך כלל, ואילו הממונה בייפוי כוח מתמשך הוא מי שהממנה נקב בשמו. נקודה זו מהווה יתרון משמעותי לייפוי הכוח המתמשך, שכן ניתנת לא
דם הממנה הזכות לבחור את "גורלו" ואת מי שיטפל בו, שהוא נאמנו. הממנה הוא זה שקובע חלק ניכר מהמגבלות שיוטלו על הממנה, האם הוא יהיה אחראי על גופו, רכושו, ענייניו הרפואיים, ואף יכול להורות לו כיצד להתנהג במצב מסויים (האם הוא חייב לדווח על מצבו הכספי בפרטה לאפוטרופוס הכללי או האם חלה עליו חובת דיווח לבני משפחה על מצבו, לדוגמא) ומנגד, בית המשפט קובע את סמכויות האפוטרופוס על פי הצורך שנקבע: אפוטרופוס לגוף, לרכוש או לגוף ולרכוש. הממנה יכול לסטות מהמגבלות החוקיות המוטלות על ממנה ביחס למשיכת כספים (עד גבול מסויים) ואילו האפוטרופוס מחוייב בהגשת בקשה למתן הוראות לבית המשפט לענייני משפחה בכדי לקבל רשות לביצוע הפעולה.
ייפוי כוח מתמשך: שאלות ותשובות
להלן שאלות ותשובות על ייפוי כוח מתמשך המבהירות באופן קצר ותמציתי את הנושאים החשובים בסוגיה זו, לרבות הגדרת ייפוי הכוח המתמשך, משמעותו של ייפוי הכוח המתמשך, במה שונה ייפוי כוח מתמשך מייפוי כוח כללי, מי יכול לערוך את המסמך, אילו החלטות ניתן לשקף באמצעותו, כיצד ליצור את ייפוי הכוח, מתי הוא נכנס לתוקף והאם ניתן לבטל אותו.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.