יתרונות וחסרונות בצוואות הדדיות
מאז כניסתו של תיקון מס' 12 לחוק הירושה בחודש אוגוסט 2005 השתנו באופן מהותי האפשרויות העומדות בפני בני זוג המבקשים לערוך צוואות הדדיות משותפות. תיקון מס' 12 לחוק הירושה איפשר לבני הזוג לערוך ביניהם באמצעות צוואה הסכם הקובע כיצד יתחלק עיזבונם של בני הזוג לאחר פטירת אחד מהם ולאחר פטירת שניהם. במאמר זה נדון באופן תמציתי בסוגיות הבאות: מהן צוואות הדדיות, יתרונות בעריכת צוואות הדדיות, חסרונות אפשריים בצוואות הדדיות, תנאים לתוקף של צוואות הדדיות, שיקולים בעריכת צוואות הדדיות, יחס הילדים כיורשים לצוואות הדדיות, מהן צוואות הדדיות מותנות, דרכי ביטול או שינוי של צוואות הדדיות והתאמת הצוואות ההדדיות למצבם האישי של בני הזוג.
מהן צוואות הדדיות
צוואות הדדיות מהוות על פי חוק הירושה ישראלי צוואות המכילות בתוכן צד הסכמי בין בני זוג שערכו אותן, מסגרתו התחייבו הצדדים בחוזה הדדי להוריש זה לזו את עיזבונם לאחר מות אחד מהם. בני הזוג רשאים לקבוע בצוואות כי בן הזוג יזכה בכל הרכוש של הנפטר או רק בחלק מזכויותיו ולהתחייב זה כלפי זו מי יזכה בחלק הנותר של העיזבון. בנוסף, רשאים בני הזוג לקבוע את העיתוי שבו יזכו ילדי בני הזוג באמצעות הוראת יורש אחר יורש או את היורש החליפי (יורש במקום יורש). במצב שבו סוכם בין בני הזוג כך, מבטיחות הצוואות ההדדיות כי מי שנותר בחיים יירש את בן זוגו במלואו, חרף קיומם של צאצאים או ילדים אשר יורשים את הנפטר בהתאם לכללי ירושה על פי דין, כאמור בחוק הירושה.
יתרונות בעריכת צוואות הדדיות
קיימים מספר יתרונות בעריכת צוואות הדדיות. ראשית, עריכת צוואה הדדית מבטיחה לבן הזוג שנותר בחיים ביטחון כלכלי. שנית, צוואות שכאלו גם עשויות לחסוך במיסים והוצאות כבדות הקשורות להעברת הירושה. כך לדוגמא, חלוקת מחצית הזכויות בדירת המגורים בין בן הזוג הנותר ושלושת הילדים עשויה להוביל למכירת הדירה אשר תמוסה במיסים כבדים, כגון מס שבח מקרקעין ומס רכישה וכן להעמיד את המכירה בסיכון לגביית היטל השבחה. הדוגמא שהבאנו לעיל אף מלמדת כי הצוואות ההדדיות מאפשרות לבני הזוג לתכנן מראש את אופן השליטה על העברת העיזבון של המנוח לבן הזוג הנותר, כך שיחסכו מרבית ההוצאות הצפויות מחלוקת הרכוש בין מספר שותפים.
חסרונות אפשריים בצוואות הדדיות
חסרונות אפשריים בצוואות הדדיות קיימים, ולאו דווקא רק בעולם המשפט. כך לדוגמא, הילדים היורשים הפוטנציאלים עלולים להרגיש כי נושלו מהירושה וכי בני הזוג לא דאגו להם. במיוחד נכון הדבר כאשר אחד מבני הזוג מטופל בשל מצבו הבריאותי הרופף באופן שוטף ובמסירות במשך שנים על ידי אחד הילדים, ולאחר פטירתו של ההורה מסתבר לו לראשונה כי בת הזוג קיבלה את כל רכושו והיא רשאית לבזבז אותו או לתת אותו במתנה לאחרים. חסרונות נוספים בצוואות הדדיות קמים במצב שבו אחד מבני הזוג מבקש לבטל את צוואתו ההדדית ובן הזוג האחר אינו מסכים לכך, כך שנוצר מתח בין שניהם. חסרון נוסף בצוואות מסוג זה הוא הצורך בעידכונן של הצוואות בכל מקרה שבו חל שינוי נסיבות מהותי, כגון פרידת בני הזוג, אובדן רכוש משמעותי או זכיה ברכוש משמעותי, הרעה במצב היחסים עם מי מהילדים וכו'. משקל סוגיות אלו עשוי לגבור כאשר נוצר חשש לכך שתוגש התנגדות לצוואה הדדית.
תנאים לתוקף של צוואות הדדיות
תנאים לתוקף של צוואות הדדיות הם אותם תנאים חיוניים לשם אישור הצוואות על ידי הרשם לענייני ירושה או בית המשפט לענייני משפחה. כך לדוגמא, צוואות הדדיות יש לערוך בכתב, וכל אחד מבני הזוג חייב לחתום על צוואתו. צוואות הדדיות שלא בוטלו כדין על פי חוק הירושה נותרות בתוקפן, ועל מנת לבטלן יש לפעול על פי ההוראות המפורטות בסעיף 8 לחוק הירושה, אם באמצעות ביטול בהסכמה הדדית ואם באמצעות ביטול בהסכמה הדדית ועריכת צוואות הדדיות חדשות.
שיקולים בעריכת צוואות הדדית
שיקולים בעריכת צוואות הדדיות כוללים, בין היתר את מצבם הבריאותי של בני הזוג ותוחלת החיים הצפויה, היקף רכושו של כל אחד מבני הזוג ומבנה האחזקה של הרכוש. כך לדוגמא, במקרים שבהם קיימת חברה בע"מ בבעלות בני הזוג, יש להתייחס לחלוקת הבעלות והשליטה על החברה לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג. שיקולים נוספים בעריכת הצוואות עוסקים במספר הילדים או היורשים הפוטנציאלים האחרים, לרבות בני זוג של הילדים ואף נכדים, וכל זאת בשים לב למרקם העדין של היחסים בין היורשים הפוטנציאליים לבין עצמם, מתוך רצון למנוע סכסוכים משפחתיים על רכוש לאחר הפטירה.
ילדים כיורשים בצוואות הדדיות
קיימות אסכולות שונות העוסקות בילדים כיורשים בצוואות הדדיות כאשר שאלה מרכזית היא האם נכון לשתפם בהחלטות בני הזוג על הוראות הצוואה ההדדית. מחד, טוענים כי רצוי ליידע ולשתף את הילדים בהחלטה על מנת למנוע סכסוך עתידי ואולם מאידך, שיתופם של הילדים בהחלטה עשוי להוביל לתוצאה שלילית אם מתברר למי מהם שחלקו בעיזבון קטן יותר או שהוא נושל, אם מבחינת היקף הזכויות שיירש ואם מבחינת השליטה על אותן זכויות. הדעת נותנת, כי כל מקרה לגופו, וכי יש לשקול היטב את מערכת היחסים שבין המורישים ליורשים ובין היורשים לבין עצמם בטרם עירובם בהחלטה על תוכן הצוואות.
צוואות הדדיות מותנות
ככל צוואה, ניתן להתנות בתנאים גם על צוואות הדדיות אם בני הזוג הסכימו על כך בהחלטה משותפת. כך לדוגמא, רשאים בני הזוג לקבוע תנאים מסויימים למימוש הצוואה ביחס ליורשים מסויימים, כגון מהם אותם מקרים שבהם יזכו הילדים בחלק מהירושה. בנוסף, רשאים בני הזוג להתנות בתנאים את ההורשה לבן הזוג שנותר, אם על ידי איסור לתת את העיזבון שירשו במתנה או למכור אותו לצד שלישי שאינו בן משפחה. תנאים אלו מעוררים מטבע הדברים גם שאלות משפטיות שהעיקרית שבהן היא עד כמה רשאים בני הזוג לחייב זה את זו בתנאים הנוגדים את עיקרון העל של חופש הציווי. במילים אחרות, האם רשאי הבעל למנוע באמצעות תנאי ב-צוואה הדדית מאשתו להוריש את עיזבונה שלה באופן שונה לאחר שהלך לעולמו, וכאשר הילדים נטשו את אמם לאנחות. שאלות לא פשוטות אלו הנוגעות בערכים ובכללי מוסר חברתיים אכן מגיעות לבתי משפט לענייני משפחה לשם הכרעה שיפוטית במקרים רבים.ביטול או שינוי הצוואה ההדדית. מנגד, אין לכחד כי לצוואות הדדיות יתרון מובנה ביכולת לתכנן מראש את התנאים שבהם יוענק העיזבון ליורש כלשהו ובכך להגן על בן הזוג ועל היורשים הנותרים.
ביטול או שינוי של צוואות הדדיות
ניתן להביא לביטול או שינוי של צוואות הדדיות בהסכמה הדדית או באמצעות עריכת צוואה חדשה, והכל בהתאם לתנאים הקבועים בסעיף 8 לחוק הירושה. שינוי של צוואות הדדיות נדרש בדרך כלל אם מצבם של בני הזוג השתנה, כגון אם התגרשו או נפרדו או נולדו להם ילדים ונכדים נוספים. נוכח הוראות החוק, מומלץ לערוך צוואות הדדיות בסיוע של עורך דין ירושה מומלץ.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.