כיצד לערוך צוואה
במאמר זה נדון בכללי היסוד המקיפים את הסוגיה כיצד לערוך צוואה. בישראל קובע חוק הירושה כי ניתן לערוך צוואה באחת מארבע צורות: צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בכתב יד וצוואת שכיב מרע (צוואה שבעל פה). מצווה המתכנן לערוך צוואה, יכול לשקול עריכתה של הצוואה בפני עדים, בפני רשות או בכתב יד. צוואת שכיב מרע הינה צוואה שנערכת בשל הימצאו של אדם אל מול פני המוות, ומטבע הדברים שאין הוא יכול לתכנן סיטואציה שכזו. מן הראוי להדגיש כי אין במאמר זה כדי להמליץ על עריכת צוואה באופן עצמאי. כפי שחזרנו והדגשנו לאורך מאמרים רבים הנוגעים בנושא צוואה ותוקפה, עריכתה של צוואה אינה מעשה של מה בכך, גם אם נדמה למצווה שמדובר בצוואה פשוטה. בניגוד לחשיבה המקובלת, גם אם אין ציפיה לכך שתוגש התנגדות לקיומה של הצוואה, יוגש הליך של פסילת צוואה או יוגש ערעור על הצוואה, עדיין עריכת צוואה באופן עצמאי משקפת סיכון משמעותי לכך שהוראות הצוואה לא יקוימו, אם הצוואה אינה ברורה וחדה. במקרים מעין אלו, תקום שאלה של פרשנות הצוואה, אשר תדרוש ניהול הליך מייגע בבית המשפט לענייני משפחה ואפילו אז, יכול והוראה או הוראות חשובות יפסלו על ידי בימ"ש. במאמר זה נסקור בקצרה כיצד לערוך צוואה בפני עדים, בפני רשות וכיצד עורכים צוואה בכתב יד וכן נעסוק בקצרה בסוגיה של עריכת צוואה בעל פה וכיצד לערוך צוואה הדדית.
מתי נכון לערוך צוואה
נכון לערוך צוואה כאשר רוצים להשאיר הוראות לגבי חלוקת הרכוש לאחר המוות. אין להשאיר הוראות בצוואה המתייחסות לחלוקת רכוש בחיים מכיון שהצוואה מקבלת תוקף רק לאחר פטירה של המצווה. אם העביר אדם דירה לבנו, אין מדובר ב-"ירושה בחיים". לא ניתן להוריש בחיים רכוש. במקרה זה מדובר כאמור ב-מתנה לפי חוק המתנה. גם אם המתנה תלויה בתנאי (מתנה על תנאי) כגון הותרת זכות השימוש לנותן המתנה עד המוות, זו עדיין מתנה בחיים. אם הורים העניקו את הזכויות לבנם ב-משק חקלאי וחתמו על ההצהרות המקנות לו מעמד של בן ממשיך לאחר לכתם לבית עולמם, מדובר עדיין במתנה. לא ניתן לתת במתנה בחיים רכוש כלשהו ולכנות זאת הורשה. החוק אוסר זאת במסגרת הוראות המכונות עיסקה אסורה בירושה. חשוב לזכור כי בניגוד לצוואה, שהיא הליך חד צדדי ואישי שאינו תלוי ברצונו של אחר, מתנה היא חוזה אשר יש לו לפחות שני צדדים, וככל עיסקה של העברת זכויות, תפורש על פי דיני החוזים. כך לדוגמא, אדם יכול לערוך צוואה ויכול גם לפעול ל-ביטול צוואה והדבר תלוי רק בו. לעומת זאת, אדם לא יכול לבטל באופן חד צדדי הסכם עם אחר, ובהתאם גם ביטול מתנה הוא הליך שתלוי גם בנותן המתנה וגם במקבל המתנה. לסיכום, צוואה תכיל אך ורק הוראות לעניין חלוקת הרכוש של האדם לאחר פטירתו מן העולם. כל פעולה ברכוש המכוונת לחלוקה או הענקה של זכויות רכושיות בחיים, אינה בגדר צוואה.
מתי צוואה הופכת לבעלת תוקף
הצוואה מקבלת תוקף רק לאחר אישורה על ידי אחד משלושת הגופים האחראיים במדינת ישראל למתן תוקף לצוואה של יהודי. גופים אלו הם בית המשפט, הרשם לענייני ירושה ובית הדין הרבני. כלומר, העובדה שמצווה ערך צוואה והלך לעולמו אינה מפעילה באופן אוטומטי את הצוואה. ראשית יש לאשר את הצוואה בפני אחד מהגופים, באמצעות הגשת בקשה למתן צו קיום צוואה, ורק לאחר מכן היא תהיה בתוקף. כאמור, המסמך המאשר צוואה מכונה צו קיום צוואה. כאשר אין צוואה, המסמך המאשר את האופן שבו תחולק הירושה הוא צו ירושה. אם הינכם יורשים על פי צוואה של אדם, לא תוכלו לעשות בצוואה שימוש, אלא אם ינתן על הצוואה צו קיום צוואה כאמור. כדוגמא, נביא הוראה שכיחה המופיעה בצוואות רבות, שם מצווה המנוח כי לאחר פטירתו לא יוכל אדם כלשהו להשתתף בהלוויתו או לבוא לבקר בשבעה לשם ניחום אבלים. ברם, הצוואה עדיין אינה בת תוקף במועד זה, למרות שהוא מתרחש לאחר הפטירה, ולכן הוראת המצווה בצוואתו אינה בעלת תוקף חוקי אלא בבחינת הוראה מוסרית שהינה בלתי מחייבת באותה עת. כאן המקום לציין, כי אם הצוואה בוטלה בימי חייו של המצווה, היא אינה יכולה לקבל תוקף לאחר מותו, ובהמשך לכך, אם נערך הליך של ביטול צו קיום הצוואה לאחר שניתן והוא צלח, הרי שהצוואה מאבדת את תוקפה.
לכמה זמן תקפה הצוואה
הצוואה תקפה למשך 25 שנים, במובן שניתן לתבוע לפי הצוואה זכויות במשך 25 שנים לאחר שקיבלה תוקף באמצעות מתן צו קיום צוואה עליה. סעיף 21 לחוק ההתיישנות קובע, כי ניתן לתבוע על פי פסק דין בהליך אזרחי במשך 25 שנים מעת נתינתו. צו קיום הצוואה שווה במעמדו לפסק דין ולכן, נגזרת תקופה זו מתקופת ההתיישנות הקבועה בסעיף 21 לחוק ההתיישנות על תביעה לפי פסק דין אזרחי. חוק ההתיישנות מגדיר את משך התקופה שבה ניתן לתבוע על פי פסק דין (וצוואה) כ-"מירוץ ההתיישנות" וקובע כי קיימים אירועים ונסיבות אשר עוצרות את מירוץ ההתיישנות. לפיכך, אם חלפו למעלה מ-25 שנים, אך התרחשו אירועים שונים העוצרים את ספירת הזמן, ניתן יהיה לתבוע זכויות לפי הצוואה גם בחלוף 25 שנים. כך לדוגמא, אובדן כשרות משפטית של אדם עוצרת את מירוץ ההתיישנות החל עליו למשך התקופה שבה איבד את כשירותו. להרחבה על הנושא ראו גם על שיהוי והתיישנות בירושה.
כיצד לערוך צוואה בפני עדים
כדי לערוך צוואה בפני עדים, המצווה יכול לערוך את הצוואה בפני העדים המכונים "עדי קיום" באמצעות רישומה בכתב ידו או בהדפסת הוראותיה על גיליונות נייר. על המצווה לדאוג לכך שיהיו בעת החתימה על הצוואה שני עדים אשר יעידו כי הוא ערך את צוואתו בפניהם. עדים אלו אינם יכולים להיות נהנים או זוכים או יורשים בצוואה וראוי שלא יהיה להם כל קשר משפחתי ליורשים בצוואה. העדים חייבים להיות בגירים ובעלי כשירות משפטית. לא ניתן לערוך צוואה בעדים בפני קטין שגילו מתחת ל-18 שנים או בפני פסול דין. בכל הנוגע לאדם שמונה לו אפוטרופוס, ההמלצה החד משמעית היא להימנע מ-עד לצוואה שקיים ספק לעניין כשירותו להבין את טיב הפעולה שהוא אחראי לה שעניינה אישור חתימת המצווה על צוואתו. ראוי לציין, כי תפקידם של העדים לצוואה אינו תפקיד טקסי אלא שהם חייבים לאשר כי התרשמו שהמצווה מבין את משמעות הפעולה המשפטית שהוא עורך ורוצה בה ברצון חופשי. למיותר לציין, כי אם בית המשפט לא הכריז על האדם שעורך את הצוואה כ-פסול דין , הרי שהוא רשאי לערוך צוואה בפני עדים, אפילו אם מונה לו אפוטרופוס. צוואה שכזו כונתה בעבר גם "צוואת חסוי" אך עם התיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות נמחק הביטוי בהיותו פוגע בכבוד האדם שמונה לו אפוטרופוס. להרחבה, נא עיינו בערך צוואה בעדים.
כיצד לערוך צוואה בפני רשות
עריכת הצוואה בפני רשות משמעה פניה לאחד מהגורמים המהווים רשות במדינת ישראל. "רשות" לצורך עריכת הצוואה היא, בין היתר, שופט בית משפט, דיין בבית הדין הרבני וכן נוטריון. כדי לערוך את הצוואה יש להביא את דברי הצוואה והוראותיה בפני הרשות בעל פה או בכתב. לאחר שהרשות תעלה את נוסח הצוואה על הכתב ותקרא את הצוואה בפני המצווה, היא תאשר בחתימתה כי נערכה בפניה צוואה בפני רשות. ככל שהצוואה נערכת בפני נוטריון שהינו כאמור גם נוטריון, היא מכונה גם צוואה נוטריונית, ועל הנוטריון מוטלות חובות נוספות, המפורטות בתקנות הנוטריונים. בין החובות החשובים ביותר ניתן למנות את חובת הנוטריון לדרוש תעודה רפואית ביום הפעולה המשפטית של עריכת הצוואה, אם האדם שעורך את הצוואה מרותק למיטתו. ההיגד "מרותק למיטתו" מפורש באופן נרחב. להרחבה, נא עיינו בערך צוואה בפני רשות.
כיצד עורכים צוואה בכתב יד
צוואה בכתב יד נערכת על ידי המצווה בעצמו, כאשר הוא כותב את הוראות הצוואה בכתב ידו, ועל פני הנייר מוסיף את חתימתו ותאריך עשייתה של הצוואה. כמו כן, יש להקפיד על הוראות פשוטות וברורות הנכתבות בכתב יד ברור. אין למחוק הוראות ואין לתקן אותן. אם כבר נקלעתם למצב שבו אתם זקוקים לתיקון או לעדכון צוואה, מומלץ שתכתבו את הצוואה מחדש. מותר לכתוב את הצוואה במספר מועדים ומותר לצרף מספר דפים, אך מומלץ שלא לעשות כן, לאור החשש מהעלמות של חלקי דפים של הצוואה. צוואה בכתב יד היא צוואה החסרה את המימד הטקסי של עשיית צוואה ולכן קיים קושי מובנה בהוכחת אמיתותה. אשר על כן, ההמלצה החד משמעית היא שלא לערוך צוואה בכתב יד. אם כבר ערכתם צוואה שכזו ואין לכם כוונה לערוך את הצוואה מחדש כ-מומלץ, באמצעות עורך דין צוואות, גשו לבצע הפקדת צוואה במקורה ברשם לענייני ירושה, שכן בכך ניתן להבטיח, שבעתיד יקשה על מי שמתנגד לצוואה לטעון ל-זיוף צוואה. נציין, כי גם אם לא הפקדתם את הצוואה ברשם הירושה היא תקפה. עיינו בקישור לערך של צוואה בכתב יד.
כיצד לערוך צוואה בעל פה
עריכתה של צוואה בעל פה מותרת כאשר אדם נמצא אל מול פני המוות. לא ניתן להכשיר צוואה שנעשתה בעל פה בתקופה העולה על חודש מעת הפטירה של המצווה. צוואה שבעל פה דורשת שני עדים ששמעו את הוראותיו של האדם העומד על מול פני מוות. על שני העדים לערוך זכרון דברים מיד, שבו הם מעלים את הוראות המצווה על הכתב. את זכרון הדברים יש להגיש ללא דיחוי לרשם לענייני ירושה. צוואה שבעל פה אינה צוואה מתוכננת בדרך כלל, שכן אין אדם יודע יום פקודתו. המצבים שבהם עומד אדם אל מול פני המוות הם בדרך כלל בעת מלחמה או בעת מחלה קשה. כאשר מדובר במחלה קשה, מכונה צוואה שבעל פה גם צוואת שכיב מרע. בפועל, קיימות סוגיות רבות הנוגעות לשאלה, מתי אדם עומד על מול פני המוות שכן אם הוכח שלא זה היה המצב, הרי שהצוואה לא תהא תקפה. אדם בשעתו הקשה אף עשוי לנפול קורבן לגורמים המנסים לנצל את הסיטואציה על מנת להשתלט על ירושה ועיזבון שאינו שייך להם, ומקרים מעין אלו גם נידונים בבית המשפט לענייני משפחה בישראל. בעקבות הקשיים שבעריכת צוואה שבעל פה, הציע המחוקק בתזכיר חוק הירושה החדש לבטל את האפשרות לערוך צוואה שבעל פה אלא לחיילים בלבד במצב שבו הם נמצאים בסכנת חיים. להרחבה עיינו בערך צוואה בעל פה.
כיצד לערוך צוואה הדדית
כדי לערוך צוואה הדדית יש לעיין בסעיף 8א לחוק הירושה אשר נכנס לתוקפו בשנת 2005 במסגרת תיקון מס' 12 לחוק הירושה. ככלל, צוואה הדדית נערכת בין בני זוג. עליכם להגיע להחלטה משותפת ביחס להוראות הצוואות. לערוך צוואה הדדית משמעו שלבן הזוג ולבת הזוג יש צוואה נפרדת, אך ההסדרים הרשומים בכל אחת מהצוואות תלויים זה בזה. ניתן לערוך צוואה הדדית על פני עמוד אחד וכל אחד מבני הזוג יחתום בסופה, אך יש צורך לאשר את הצוואה מול עדים או מול רשות. לא ניתן לערוך צוואה הדדית בכתב ידו של אחד מבני הזוג, בכדי לבטל את הצורך בעדים או ברשות. צוואה הדדית היא צוואה סבוכה לעריכה, ולכן מומלץ שלא לערוך אותה לבד. מורכבות הצוואה ההדדית נגזרת הן מהצורך בעריכת הוראות שתלויות זו בזו, כך שיביעו את כוונת בני הזוג שניהם במדוייק, לאחר פטירת אחד מהם, בשים לב לעובדה שהחיים משתנים, ומה שמתאים להיום לא בהכרח מתאים לדעתם של בני הזוג בעוד מספר שנים. בנוסף, צוואה הדדית תהיה תקפה עד שתבוטל על פי תנאים הרשומים בחוק הירושה, כך שאין אפשרות מעשית לערוך צוואה הסותרת את הוראות הצוואה ההדדית, אלא אם בוטלה כחוק. מומלץ איפוא לפנות ל-עורך דין לענייני ירושה וצוואה על מנת שיסייע ב-עריכת הצוואה ההדדית כמומחה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה