מיסוי על מתנה לקרוב משפחה
מיסוי על מתנה לקרוב משפחה הוא סוגיה העומדת לדיון מדי פעם בפעם. על מנת שהמתנה לקרוב משפחה תהיה פטורה ממס, עליה לעמוד במספר תנאים. כלל ראשון הוא כי אין מיסוי על מתנה המורכבת ממיטלטלין (דבר שאינו מחובר דרך קבע לקרקע) אישי. בנוסף, סעיף 97(א) לפקודת מס הכנסה קובע כי ינתן פטור להענקת מתנה אם יתמלאו שלושת התנאים שלהלן יחדיו: (1) המתנה תינתן ליחיד או לקרוב; (2) המתנה תוענק בתום לב (3) המתנה תוענק לתושב ישראל בלבד. הגדרת קרוב: על פי פקודת מס הכנסה קרוב הוא בן זוג, אח/אחות,הורה/הורי הורה/צאצא/צאצא של בן זוג ובן זוגו של כל אחד מאלא, לרבות צאצא של אח/אחות ואח/אחות של ההורה. נוכח העובדה שבני זוג הם "קרוב" לפי הדין הישראלי, העברת נכס ללא תמורה בין בני זוג, שדינה כמתנה, פטורה ממס. בהקשר ל-"תום לב" במיסוי מתנה הרי שהענקת המתנה חייבת לממש את התכלית שביסוד עיסקת המתנה: העברה ללא תמורה של נכס, והסוגיה היא אם קיימת תמורה אחרת, עקיפה להענקה. בהתאם, פקיד המיסוי בוחן אם קיימת תכלית אחרת להענקת המתנה. לדוגמא, רבים המקרים שבהם מעביר אדם במתנה נכס משיקולי מס, ואותה העברה נעשית למראית עין בשיתוף פעולה עם המקבל, שאז יקבע כי יש מקום למיסוי מתנה פיקטיבית במקרקעין שהינה למראית עין. תושב ישראל הוא מי שעומד בשני תנאים בסיסיים: מחזיק באשרה המתירה לו לשבת בישראל וכן עומד במבחן "מרכז החיים" בהתאם לסעיף 1 לפקודת מס הכנסה. מרכז החיים נקבע לפי המקום שבו מתגורר האדם בפועל והאופן שבו הוא תופס את מרכז חייו. עם הזמן נקבעו מושגי יסוד המסייעים בקביעת מרכז החיים: מי שבית הקבע שלו בישראל הוא תושב ישראל, וכך גם מי שעובד או עוסק דרך קבע בישראל, מי שמשפחתו מתגוררת עימו בישראל, מי ששהה לפחות 183 ימים בישראל מתוך שנת מס וכך גם מי ששהה 30 ימים ברציפות בישראל, ובסה"כ שהה לפחות 426 ימים במשך שנתיים קודם לכן.
מיסוי מתנה למראית עין
מיסוי מתנה למראית עין או מיסוי מתנה פיקטיבית הוא אחד המצבים השכיחים ביותר בהקשר למיסוי מתנה. אב מעניק לבנו דירה במתנה, ואולם לאחר פטירתו של האב, מתברר שאותה העברה היתה רק על מנת להימנע מתשלום מס על הדירה, והדירה היא חלק מן העיזבון. ברור כי מדובר במתנה למראית עין, מתנה שהוענקה שלא בתום לב, ורשויות המס יתייחסו לכך בדרישה למיסוי המתנה הפיקטיבית. מקרים אחרים שנפוצים הם העברה ללא תמורה מאדם העומד בפני פשיטת רגל, במטרה להבריח נכסים מן הנושים. ברור כי גם כאן אין מדובר בהענקה שתכליתה מתנה, אלא בניסיון לסכל את זכותם של הנושים לגבות את חובם שלא כדין. כאשר נותן המתנה העניק במתנה זכויות בדירת מגורים לקרובו, ובסמוך להענקה רכש זכויות בדירת מגורים אחרת, עשויה רשות המיסוי לקבוע כי מדובר בעיסקה מלאכותית שנערכה בחוסר תום לב, מתוך מטרה לחסוך בתשלומי מס שהיה על נותן המתנה לקבל.
מס על מתנת מקרקעין
מס על מתנת מקרקעין חל הן על מעניק המתנה והן על נותן המתנה. בכל הנוגע לתשלום מס שבח על מתנת מקרקעין הרי שהדין מפטיר בדרך כלל, מתשלום מס שבח בגין העברה ללא תמורה של מקרקעין לפי סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין. החוק קובע, כי העברה של זכות במקרקעין במתנה בין אדם לקרוב משפחתו כמוגדר לעיל, פטורה ממס. לעניין אח ואחות, הפטור ינתן אך ורק עם הנכס המועבר התקבל מהורה או מסב או סבתא ללא תמורה או בירושה. מנגד, בהתאם לתקנות מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (מס רכישה), תשל"ה-1974, על מקבל המתנה לשלם מס רכישה על הנכס המועבר, ואולם המס יהא 1/3 משווי המס שהיה משלם מקבל המתנה, לו היה רוכש את הנכס בשוויו המלא. חריג לכלל זה מצוי בתקנות מיסוי מקרקעין אשר קובעות כי העברת נכס בין בני זוג הגרים יחדיו באותה דירה פטורה לחלוטין ממס רכישה. קיימים מספר מועדים לתשלום מס רכישה בגין מס על מתנת מקרקעין. מקבל מתנת המקרקעין, אשר ערך שומה עצמית ישלם את המס על פי שומתו העצמית בתוך 60 ימים מתאריך העיסקה. היה ורשות המיסים מצאה כי קיים הפרש בין השומה העצמית לשומה שהונפקה על ידי רשות המיסים, ישלם מקבל המתנה את הפרש המס בתוך 30 ימים ממועד שבו נמסרה לו הודעה על שומת רשות המיסים. במקרה שבו מקבל מתנת המקרקעין הגיש השגה על השומה שהמציאה לו רשות המיסים ועל גובה מס הרכישה שבו חויב, עליו לשלם את המס שאינו שנוי במחלוקת. אין היטל השבחה על העברה ללא תמורה ובלבד שהמתנה עומדת בכל התנאים שפירטנו לעיל. ניתן למכור נכס שהתקבל במתנה בפטור מלא ממס שבח ובלבד ששווי הנכס לא חוצה את התקרה הקבוע בחוק מיסוי מקרקעין. כמו כן ניתן למכור את הנכס שהתקבל במתנה בהטבת מס, והדבר תלוי במועדים שבהם נתקבל הנכס. לבסוף, המכירה יכול ותמוסה במס מלא. קיימים תנאים רבים נוספים בעניין היקף המס, לרבות תקופות צינון שונות, אשר משתנות מעת לעת, ועל כן מומלץ להתייעץ בעניינם עם מומחה בתחום מיסוי מקרקעין.
מס על מתנה כספית
בעוד שמיסוי על מתנה כספית אינו קיים על מתנת אמת כפי שסקרנו לעיל, דווקא מיסוי מתנה כספית מחו"ל קיים והוא יחול אפילו אם מקבל המתנה הוא תושב ישראל, היה ורשות המיסים תתרשם שלא מדובר במתנת אמת אלא במתנה שהיא בגדר איזון או קיזוז חובות, גם אם נערכה בין בני משפחה. אם זהו המצב, הרי שמדובר במתנה פיקטיבית או מתנה למראית עין, שבה שני הצדדים גם יחד משתפים פעולה במטרה להציג כלפי חוץ מצג שקרי ביחס למהות המתנה. נוכח מורכבות הנושא, והעובדה שכל מקרה לגופו, ויש להתייעץ בנושא עם איש מקצוע.