סכסוך ירושה מוקדם
סכסוך ירושה מוקדם הוא ביטוי למצב שבו נאבקים היורשים הפוטנציאלים של האדם על עיזבונו, עוד בחייו, במסגרת הליכים משפטיים, לעיתים קרובות, במסגרת הליכי מינוי אפוטרופוס או לאחר שנכנס לתוקף ייפוי כוח מתמשך שאז מוגשת בקשה ל-ביטול ייפוי כוח מתמשך. בדרך כלל, סכסוך הירושה המוקדם מתנהל על גבו של אדם שאינו מסוגל לנהל את ענייניו, תלוי באחר, מוחלש וזקוק לאפוטרופוס לשם סיוע. לעיתים סכסוך הירושה המוקדם מתנהל מתחת ל-רדאר של הרשויות, כאשר בן משפחה הופך ל-אפוטרופוס למעשה,ללא מינוי של בית המשפט. רבות מהטענות בהליכי אפוטרופוסות עוסקות בהתנגדות למעורבות של בני משפחה בעלי אינטרס כלכלי, אשר מנהלים מאבק על גבו של האדם הנזקק לאפוטרופוס, מאבק שעניינו האמיתי הוא בשמירת השליטה על רכוש ההורה שהזדקן, נחלש ותלוי בסיועם. מצב זה מביא כאמור, לעיתים, להגשת בקשה למינוי אפוטרופוס, בקשה שיסודה האמיתי הוא השתלטות על רכוש משפחתי המיועד לחלוקה בין כל צאצאיו של ההורה הקשיש. עובדה היא כי מינוי אפוטרופוס מביא בצידו ליתרונות רבים לאפוטרופוס, החל מהשליטה על תדירות המפגשים של החסוי עם בני משפחה שהינם יורשים פוטנציאליים במטרה למנוע השפעה שתפגע באינטרסים הכלכליים של האפוטרופוס, דרך הפגיעה בחירותו של החסוי לערוך צוואה בשל עצם העובדה שמונה לו אפוטרופוס וכלה במשיכת כספים למטרות אישיות, מתוך ידיעה שהאפוטרופוס הכללי אינו בודק את תוכן הדו"חות הכספיים המוגשים לו על ידי האפוטרופוס במסגרת חובות הדיווח של האפוטרופוס, אלא אך ורק את עצם ההגשה של הפרטה.
התייחסות בית המשפט לסכסוך ירושה מוקדם
מצב של ייתכנות לניצול של ההורה הקשיש אינו נסתר מעיני בתי המשפט ורשויות הרווחה, אך לצערנו, העמדה הננקטת במצבים מעין אלו מתעלמת בדרך כלל מטענות אלו, חרף העובדה שבמקרים רבים מדובר ב-טובת הנאה אסורה וניצול של חסר ישע. הניסיון מלמד, כי "סכסוך הירושה המוקדם" הינו "ביטוי קסם" בדיוני בית המשפט לענייני משפחה לשם דחיית טענות על הסף, בדבר חשש לניצול כלכלי של חסוי, קשיש או חולה נפש, ממש כאילו ענייני רכושו של החסוי אינם חשובים, ממש כאילו הביטויים "כסף" או "רכוש" או "נכס" הם מקור כל רע, והכל בתוך התעלמות מפורשת מהעובדה שחוק העונשין במדינת ישראל מגדיר כעבירה פלילית מצב שבו מנוצלת חולשתו של ה-"חסוי" לשם השתלטות על רכושו. הניסיון מלמד כי קביעתו של בית המשפט משל ההליך למינוי אפוטרופוס נגוע ב-"סכסוך ירושה מוקדם", מובילה באחת לדחיית כל הטענות על חשש להשתלטות על רכוש החסוי, וההחלטה המתקבלת היא, כי עניינים אלו יידונו אך ורק לאחר פטירת החסוי. בפועל, מצב העניינים הוא ש- "טובתו של החסוי" אינה כוללת בתוכה את השמירה על זכויותיו הרכושיות של החסוי.
מינוי אפוטרופוס כחלק מסכסוך ירושה
מינוי אפוטרופוס כהכנה לסכסוך ירושה הינו מצב שבו מנוצלים משאבי מערכת הרווחה ובית המשפט לשם פגיעה בזכויות הרכושיות של האדם שנדרש לאפוטרופוס. בדרך כלל, ומניסיוננו העשיר בהליכים מסוג זה, זהו מהלך הדברים הקלאסי:
ראשית, מוגשת בקשה למינוי אפוטרופוס על ידי בן משפחה, אך בן משפחה אחר שהינו בעל אינטרס נוגד למבקש המינוי מגיש התנגדות לבקשה למינוי אפוטרופוס, וחולק על התאמתו של המבקש להתמנות לאפוטרופוס. כבר בשלב זה, עשוי בית המשפט לענייני משפחה למנות את אחד מבני המשפחה לאפוטרופוס לגוף או לגוף ולרכוש לתקופה של חצי שנה. סיכוייו של מינוי זה להפוך למינוי קבוע הם גבוהים. לאחר מכן, ובמסגרת בירור ההליך למינוי האפוטרופוס, ממנה בית המשפט לענייני משפחה עובדת סוציאלית (עו"ס) מטעם רשויות הרווחה בעיר שבה מתגורר האדם נשוא הבקשה לאפוטרופוסות, אשר תפקידה הוא להגיש לו תסקיר מקצועי בדבר מצבו של האדם נשוא הבקשה למינוי אפוטרופוס, האם יש צורך במינוי אפוטרופוס ומהי ההמלצה המקצועית ביחס לזהות האפוטרופוס שימונה, ככל שיש בכך צורך. תסקיר זה מתגלה בפועל כאחד המסמכים החשובים ביותר במחלוקת על מינוי האפוטרופוס וסכסוך הירושה.
תסקיר סעד וסכסוך הירושה
תסקיר סעד מוגש בעת הדיונים על מינוי האפוטרופוס ונערך על ידי עובדת סוציאלית. מדובר באחד הכלים העוצמתיים ביותר לצבירת השפעה על בית המשפט. לצערנו הרב, ומניסיון רב שנים, מרבית התסקירים המוגשים לבית המשפט בנושא מינוי אפוטרופוס אינם מתייחסים כלל לנושא של חשש להתעמרות כלכלית בקשיש או חולה נפש בדרך של ניצול כלכלי או שליטה כלכלית משיקולים זרים של מאבק מוקדם על ירושה. רבים המקרים שבהם דווקא מי שזומם להשתלט על רכושו של הקשיש גם ממונה לאפוטרופוס עליו, ובכך קונה שליטה כמעט מוחלטת על ענייניו הרכושיים. הליך הבירור שעורכים העובדים הסוציאליים בטרם עריכת התסקיר לבית המשפט, מתמקד בעיקר בשאלה מהי הנחיצות למינוי אפוטרופוס על האדם נשוא הבקשה לאפוטרופוסות ומה מידת התאמתם של המועמדים לשמש כאפוטרופוסים, כאשר מיקוד התסקיר הוא על נושא הטיפול בענייני הגוף של החסוי. לכן, בדרך כלל, התסקיר מתעלם לחלוטין מהחשש לניסיון השתלטות על רכושו של החסוי, ובמקרים אחרים מכנה את הדיון ברכושו של החסוי כ-"סכסוך ירושה מוקדם". נתקלנו במקרים רבים בהם עריכת התסקיר לוקה בפגמים קשים, כגון: מעורבות של אחד הצדדים להליך האפוטרופוסות במפגש של העו"ס עם החסוי, לשם השפעה על מסקנות התסקיר, מתן פתחון פה לצד אחד להליך והתעלמות מדבריו וטענותיו של הצד האחר, בעיקר בעניינים הנוגעים לרכושו של החסוי, קביעת מסקנות בתסקיר על יסוד מסירת עובדות שקריות הנוגעות לחסוי וללא בירור של אותן עובדות, התעלמות ממצבים של ניגוד עניינים בין האינטרס הכלכלי של המבקש להתמנות לאפוטרופוס והאינטרס הכלכלי של החסוי. כמו כן, נתקלנו במצבים שבהם הסירו מעצמם עובדים סוציאלים של רשויות הרווחה במהלך דיוני בית המשפט כל אחריות לאי בירור של עובדות שקריות שנרשמו בתסקיר ונרשמו מפי בן המשפחה המבקש להשתלט על החסוי, בעיקר באמצעות טענות על עומס ברשויות הרווחה או כי הנושא אינו מעניינם. לעניות דעתנו, תסקירים המוגשים לבתי המשפט בנושא מינוי אפוטרופוס אף אינם נערכים על פי קריטריונים ברורים הקובעים מה הנושאים שיתבררו וכיצד יתבררו. כך לדוגמא, תסקירים מכילים את התרשמותו של העו"ס ממצבו הקוגנטיבי של ה וחסוי ויכולתו לנהל את ענייניו על מנת להשפיע על המסקנה הסופית של התסקיר, אך ברגע שהם נשאלים על כך בבית המשפט, הם טוענים כי הנושא אינם בתחום מסוגלותם המקצועית, והם אינם מסוגלים לקבוע אם החסוי המדובר כשיר או שמא הוא פסול דין. הניסיון מלמד כי משמעותו של מינוי אפוטרופוסות במסגרת סכסוך ירושה היא הרת גורל. מומלץ לפנות לעורך דין ירושה מומחה העוסק בתחום, לשם קבלת ייעוץ וליווי במצבים מעין אלו. הליווי המקצועי משפטי עשוי לשפר במקרים רבים את הסיכויים למנוע את מימוש המטרה הסופית של מי שמבקש לנצל הליכי אפוטרופוסות לשם השתלטות על עיזבון עתידי.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.