סעיף 147 לחוק הירושה
סעיף 147 לחוק הירושה עוסק בנכסים מלבר עיזבון, ובמילים אחרות, נכסים שאינם נכללים בעיזבון ולכן לא יחולקו בין היורשים, מתוקף של צו ירושה או צו קיום צוואה, אלא מכוחה של הוראת מוטבים או לאחר שינוי בהוראת מוטבים. עניינו של סעיף 147 לחוק הירושה קם עם פטירתו של אדם, אז מאוגדים נכסיו לכדי ה-"עזבון". עיזבון, בהגדרתו, כולל את סך הזכויות והחובות שהותיר אדם אחריו, למעט שלושה סוגים של נכסים שהוצאו מהעיזבון מכוח ההוראה המפורשת הקבועה בסעיף 147 לחוק הירושה תשכ"ה-1965 – כספים שיש לשלם עקב מותו של אדם על פי חוזה ביטוח, על פי חברות בקופת גמל או חברות בקרן פנסיה (להלן: "קופות גמל"). משמעות הדבר, כספים אלו מוחרגים מקופת העזבון ואינם מתחלקים באופן אוטומטי ליורשי המנוח או לזוכים על פי צוואה, אלא אם הותנה בחוזה הביטוח, באופן מפורש, שהם אכן יכללו בעיזבון. התניה כזו אינה חייבת להיכלל דווקא בחוזה הביטוח שבין החייב למבוטח, והיא יכולה להיערך במסמך נפרד שנעשה במקביל לחוזה החיוב העיקרי או אף מאוחר יותר. גורלם של כספים שהופקדו בקופות גמל על ידי המנוח, נקבע על ידיו מקום שהוא נדרש למסור לחברות הביטוח את פרטי המוטבים שיקבלו את הכספים לאחר פטירתו, כבר בעת ההתקשרות להפקדת הכספים בקופה. מוטבים אלה אינם בהכרח זהים ליורשיו על פי דין של המבוטח או לזוכים על פי צוואה, אם יש כזו. הסדר דומה חל לגבי כספי פיצויים של המנוח בגין עבודתו, מכוח הוראת הדין הקבועה בסעיף 5 לחוק פיצויי פיטורין, תשכ"ג-1963. הרציונל העומד מאחורי סעיף 147 לחוק הירושה הוא סוציאלי בעיקרו, ומטרתו לעודד הפרשת כספים לשם חיסכון עתידי ואלו הם אותם "נכסים מלבר עיזבון" כאמור. ראוי לציין, כי הוראת מוטבים וצוואה אינם דרים תמיד בכפיפה אחת, ויש להפקיד על האופן שבו נערכת הצוואה, כך שלא תסתור את הוראת המוטבים. במאמר זה נדון גם שינוי פרטי מוטבים בקופת גמל, הודעה לקופת גמל על שינוי מוטבים ומתי משלמים למוטבים בקופת גמל או חברת ביטוח.
שינוי בהוראת מוטבים
שינוי בהוראת מוטבים עשוי להוביל לשינוי בזהות הגורמים שהינם בעלי הזכויות באותם נכסים מלבר עיזבון, כגון כספי קופות הגמל לאחר הפטירה. שינוי בהוראת מוטבים יכול שייעשה בשתי דרכים. האחת על ידי הודעה מפורשת מהמבוטח לחייב, קרי חברת הביטוח, עוד בימי חייו של המבוטח. או לחלופין, על ידי שינוי שמות המוטבים בצוואה, באופן ברור וחד משמעי, ובמקביל מסירת הודעה לחייב על כך בצירוף הצוואה המזכה.
בפסיקת בית המשפט, חלוקות דעותיהם של שופטי בית המשפט העליון ביחס למועד מסירת ההודעה על שינוי המוטבים בצוואה. עמדה אחת נקבעה בפרשת פישר (ע"א 3807/90 מירי פישר נ' תמר קופת תגמולים מרכזית ליד בנק דיסקונט לישראל בע"מ, פ"ד מז(5), 104) ולפיה ההודעה צריכה להימסר לחברת הביטוח בימי חייו של המבוטח, כך שאם ההודעה תישלח לאחר הפטירה היא לא תכובד והמוטבים יישארו אלה המקוריים שנקבעו מלכתחילה בחוזה הביטוח בין החייב למבוטח. עם זאת, לעיתים התקנון של קופת גמל כן מאפשר שינוי פרטי מוטבים על ידי מסירת הודעה לאחר הפטירה, וזאת בתנאים מיוחדים ומפורשים (כמו למשל דרישה כי ההודעה על הצוואה תגיע לפני שכספי הקופה שולמו כבר למוטבים המקוריים, על מנת למנוע תשלומי כפל). העמדה השנייה כוננה בפסק דין מאוחר יותר בפרשת שושנה כץ (ע"א 233/98 שושנה כץ נ' קרן מקפת מרכז לפנסיה ותגמולים, פ"ד נד(5), 493) על ידי השופט אנגלרד שקבע כי אין חובה כי ההודעה תישלח לחברת הביטוח עוד בחייו של המנוח. מצב עניינים זה הוביל בתורו לכך שאין הלכה מנחה בנושא המועד שבו תקף שינוי בהוראת מוטבים, כך על פי פסקי הדין בבית משפט לענייני משפחה.
הודעה לקופת גמל על שינוי מוטבים
נוכח האמור לעיל, בכל הנוגע להודעה לקופת גמל על שינוי מוטבים, המלצתנו החד משמעית היא לדאוג לביצוע שינוי מוטבים בקופת גמל או בחברת הביטוח עוד בימי חייו של המוריש ולמסור את ההודעה טרם הפטירה וזאת על מנת להסיר ספקות ותהיות בנוגע לקביעת זהות המוטב שעולה בקנה אחד עם רצון המוריש, והן כדי למנוע תשלומי כפל שמובילים ברוב המקרים לסיבוכים משפטיים עתידיים.
מתי משלמים למוטבים בקופת גמל
מועד תשלום הכספים למוטבים שונה מהמועד שבו מקבלים היורשים את העיזבון. חשוב לדעת, כי שאלת מיהו המוטב שיקבל את הכסף עולה עם קום החובה לשלם כספי הביטוח, הקצבה או התגמולים וזאת מיד לאחר פטירתו של המוריש. בעוד שבצוואה, יכול שתתגלה לאחר זמן, ולא אחת העניין מלווה בהתדיינות משפטית סבוכה ואורכה מפאת הגשת התנגדות לצו קיום צוואה ל-רשם הירושה, כך שקבלת צו קיום צוואה עשוי לעיתים להימשך בפועל שנים ארוכות. מכאן, פעמים רבות נוצר מצב שבו החייב מעביר את כספי קופת הגמל למוטב המקורי על פי חוזה הביטוח בינו לבין המוריש, ורק לאחר מכן מתגלה צוואה עם הוראת שינוי מוטבים. דבר שמאלץ את החייב להתמודד בבתי משפט עם תביעות הזוכים על פי הצוואה, שאינם זהים לפרטי המוטבים הרשומים אצלו.
הוראת מוטבים מול הוראת צוואה
הוראת המוטבים מול הוראת צוואה היא סוגיה אשר עשויה להתעורר, כאשר הוראות הצוואה מנוסחות באופן הסותר את הוראת המוטבים. ברור כי בעת עריכת צוואה על ידי עורך דין צוואה וירושה, יש להימנע מכך. ניסוח הוראות הצוואה צריך להיות ברור ומדוייק, שם היורש ושם המוטב צריך שיהיה ברור ויכיל את כל פרטי זהותו ולא רק את מעמדו (אשתי או בת זוגי) וכמו כן מומלץ שהצוואה תכיל התייחסות והבהרה ברורה באשר לקיום הוראות סעיף 147 לחוק הירושה. בנוסף, אין להקל ראש בדרישה לשלוח הודעה לקופת הגמל או לחברת הביטוח, באשר לשינוי בהוראת המוטבים, זאת מקום שאין להתייחס לצוואה לבדה כמסמך שגובר על הוראת המוטבים.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.