עריכת צוואה הדדית
עריכת צוואה הדדית לפי חוק הירושה היא פעולה במסגרתה עורכים בני זוג צוואה שהוראותיה התקבלו במשותף על ידי בני הזוג. מקובל לומר, כי ל- צוואה הדדית (המכונה גם צוואה זוגית), ארבעה מאפיינים עיקריים. ראשית, מדובר בצוואה שעורכים בני זוג. שנית, עריכת הצוואה ההדדית מובילה לרישום הוראות הורשה של כל אחד מבני הזוג, אשר מתקבלות על ידם במשותף. שלישית, עריכת הצוואה ההדדית מבטאת הסכם בין בני הזוג שיש לכבדו, רביעית, ההסדרים שקבועים בצוואתו של אחד מבני הזוג תלויים בהסדרים של בן הזוג השני. העובדה שעריכת צוואה הדדית מקפלת בתוכה התחייבות הסכמית, מובילה למסקנה שעריכתה של הצוואה ההדדית היא פעולה מורכבת ביותר וזאת מעצם העובדה שהסכם המחייב את בני הזוג ביחס לצוואתם נוגד את עיקרון חירות הציווי (החופש לצוות). עורכי דין ירושה מומחים יודעים כי עריכת צוואה הדדית באופן מקצועי דורשת תכנון ארוך טווח בתוך שימת לב מיוחדת למצבים שונים העשויים להתממש בעתיד, כגון מתן פתרון מקיף לכל סיטואציה שבמסגרתה מבטל אחד מהצדדים את צוואתו, בהתאם לסעיף 8א' לחוק הירושה והתייחסות למצב שבו תדרש פרשנות צוואה הדדית. הסוגיות החשובות בעריכת צוואה הדדית היא מבנה הצוואה ההדדית, היתרונות שבעריכת צוואה הדדית על פני עמוד אחד, בחירה בין צוואה הדדית בעדים או צוואה הדדית בכתב יד או צוואה הדדית בפני רשות, משמעות הורשה הדדית לבן זוג בצוואה הדדית, יורש אחר יורש בצוואה הדדית, יורש במקום יורש בצוואה הדדית, ופרשנות הצוואה ההדדית. להרחבה על יתרונות וחסרונות בעריכת צוואה תוכלו לקרוא בקישור מתי נכון לערוך צוואה. נושא אקוטי נוסף אותו מזניחים רבים בעת עריכת צוואה הדדית הוא עדי הקיום של הצוואה והליקויים העשויים להתגלות בעתיד בנושא עדי הצוואה. להרחבה ראו גם בערך תפקיד העדים בצוואה. כאשר אנו עוסקים בצוואה הדדית, עלינו לשים לב במיוחד לשאלה של ביטול צוואה הדדית וכיצד ניתן לבטל צוואה הדדית בשים לב להוראות סעיף 8א ל- חוק הירושה. סוגיה נוספת שיש ליטול לכדי חשבון היא הסתמכות בצוואה הדדית שהיא בעלת משמעות אדירה במצבים של התנגדות לצוואה הדדית.
מבנה הצוואה ההדדית
הצוואה ההדדית מורכבת משתי צוואות של שני בני זוג, ולכן ניתן לערוך אותה בשתי צורות. הצורה הראשונה של הצוואה ההדדית היא עריכת צוואה של כל אחד מבני הזוג בנפרד, בתוך מתן התייחסות באותה צוואה נפרדת לצוואתו של בן הזוג האחר. התייחסות זו יוצרת "הדדיות" בין שתי הצוואות. הצורה השניה של הצוואה ההדדית היא עריכת צוואה משותפת לשני בני הזוג על פני עמוד אחד יחדיו. צוואה זו הנערכת בשמם של שני בני הזוג, מכילה את הוראותיהם של בני הזוג באופן מאוחד, כאשר שניהם חותמים על הצוואה באותו מסמך.
היתרונות שבעריכת צוואה הדדית על פני עמוד אחד
הצורה השניה של הצוואה ההדדית אותה סקרנו לעיל עדיפה מבחינה משפטית. אמנם, מצד אחד, קיים קושי לנסח באופן מדוייק את הוראותיו של כל אחד מבני הזוג לתוך מסמך אחד ויחיד, ואולם מנגד, הפסיקה עצמה מתייחסת לצוואה הדדית שנערכה על פני מסמך אחד, כצוואה שבה נשמות בני הזוג התאחדו בהבעת רצון משותפת. הפסיקה רואה בהבעת הרצון המשותף בצוואה הדדית מאוחדת שנערכה על עמוד אחד למסמך בעל תוקף משפטי חזק במיוחד. מכאן צומחת עדיפות ברורה לעריכת צוואה הדדית על פני מסמך אחד בלבד, במיוחד כאשר קיימת ציפיה או חשש בקרב בני הזוג, להגשת התנגדות לצוואה ההדדית בעתיד על ידי אחד מהיורשים הפוטנציאליים.
צוואה הדדית בעדים או צוואה הדדית בכתב יד
אף שאין מניעה על פי חוק הירושה לערוך צוואה הדדית בכתב יד של אחד מבני הזוג, מדובר בצוואה חלשה יותר מבחינה ראייתית, שכן חסר בה המרכיב הטקסי החשוב כל כך בכל מעשה של עריכת צוואה. לכן, מבחינה משפטית, עדיף שבני הזוג יערכו צוואה הדדית למול עדים ולא בכתב יד, כך שרצונם המשותף יובא בפני עדים שיוכלו להעיד על כך לאחר מעשה. עדיפות ברורה קיימת לעריכת צוואה בעדים באמצעות עורך דין ירושה, אשר יוכל לשמש בעתיד כעד בבית המשפט.
צוואה הדדית בעדים או צוואה הדדית בפני נוטריון
דומה כי אין עדיפות לכך שהצוואה ההדדית לפי חוק הירושה תיערך בפני נוטריון. להיפך. מבחינה ראייתית, מצב שבו שני עדים יכולים להעיד בפני בית המשפט על רצונם של בני הזוג לפי התרשמותם, מהווה סוג של יתרון ראייתי, שצריך לתת עליו את הדעת, במיוחד אם אחד העדים הוא עורך דין המומחה בתחום הירושה. מנגד, ככל שאיש מן העדים לצוואה ההדדית אינו עורך דין, עשויה לעלות טענה, כי בני הזוג לא הבינו את הוראות הצוואה ההדדית או את השלכותיה, שכן איש מקצוע לא הסביר להם את הוראות הצוואה ההדדית ומשמעותן. מבחינה משפטית, בכל מקרה שבה צפויה התנגדות לקיום הצוואה ההדדית, יש לשאוף לכך שבעריכתה של הצוואה ההדדית יהיה מעורב עו"ד ירושה מקצועי המבין היטב את ההשלכות לכל אחד מסעיפי הצוואה, ויכול לייעץ לבני הזוג לגבי האופן המיטבי שבו ניתן לערוך צוואה הדדית.
הורשה הדדית לבן הזוג בצוואה הדדית
צוואה הדדית לפי חוק הירושה הנערכת בין בני זוג נועדת, בדרך כלל, להגן על בן הזוג שנותר בחיים לאחר לכתו של בן הזוג האחר לעולמו. צוואה הדדית שכיחה תכיל, בדרך כלל, את ההוראה הבאה בצוואתו של כל אחד מבני הזוג: "…לאחר פטירתי, אני מוריש ומצווה בזה את כל רכושי, הוני וזכויותיי, ללא יוצא מן הכלל, בין שיש לי בהווה ובין רכוש וזכויות שיהיו לי בעתיד, בנכסי דלא ניידי, במיטלטלין, כספים בבנק ו/או במוסדות אחרים, לבעלי/אשתי XXXX ת.ז. YYYY מרחוב _____, תל אביב". לאחר שאחד מבני הזוג הולך לעולמו, זוכה בן הזוג האחר לפי הוראת הצוואה בכל רכושו של בן הזוג הנפטר והוא יכול לעשות בו כבשלו, בכפוף לאמור בצוואה ההדדית, כל זאת, בכפוף לאופן ניסוח ההוראות שבצוואה.
יורש אחר יורש בצוואה הדדית
הוראת יורש אחר יורש לפי סעיף 42 לחוק הירושה קובעת, כי היורש הראשון זוכה בכל הרכוש והוא שלו לעשות בו כרצונו. ברם, בצוואה הדדית, כאשר מחליטים בני הזוג יחדיו, כי לאחר ששניהם ילכו לעולמם, יירשו את רכושם ילדיהם ("היורש השני"), הם גם יכולים להסכים להתנות בתנאים את הזכויות של בן הזוג ("היורש הראשון") ולסטות מהוראות חוק הירושה. כך, כאשר קיימת מגבלה על בן הזוג ("היורש הראשון") בהקשר לפעולות שיעשה ברכוש שירש מבן הזוג שנפטר, על בן הזוג שנותר חי מוטלים איסורים שמקורם בצד ההסכמי של הצוואה ההדדית. מצב זה מחייב התייחסות מיוחדת לאופן שבו תנוסח הצוואה ההדדית.
יורש במקום יורש בצוואה הדדית
יורש במקום יורש בצוואה הדדית היא הוראה מיוחדת לפי סעיף 41 לחוק הירושה. ההוראה קובעת את זהותו של היורש אך מוסיפה וקובעת, כי אם לא יוכל היורש לקבל את הירושה מסיבות שונות (לדוגמא, מכיון שנפטר), יירש אותו היורש השני. בניגוד להוראת יורש אחר יורש בצוואה הדדית, כאשר אנחנו עוסקים ב-יורש במקום יורש אנו מצפים ליורש אחד בלבד לפי סדר העדיפות שנקבע. ברגע שירש אחד היורשים שבהוראה, יתר היורשים איבדו את מעמדם, והם אין יורשים ואף אינם יורשים פוטנציאליים. ההבדלים בין שני ההסדרים נסקרו באופן נרחב בפרשת בע"מ 10807/03 זמיר נ' גמליאל. חרף כל האמור לעיל, בצוואה הדדית, רשאים בני הזוג לסטות מהוראת סעיף 41 לחוק הירושה ולקבוע כללים לפי רצונם להורשה בהסדר יורש במקום יורש. כרגיל, מדובר במצב שבו ראוי ונכון שעו"ד מתחום הירושה יהיה מעורב בעריכת הצוואה בתוך מתן ייעוץ מקצועי משפטי לבני הזוג על הדרך האופטימלית לניסוח הוראות הצוואה.
פרשנות צוואה הדדית
צוואה הדדית מחייבת לעיתים שימוש בכלים פרשניים על מנת שנוכל לעמוד על רצונם של בני הזוג במצב שבו פורץ סכסוך על קיומה של צוואה. בית המשפט לענייני משפחה ישתמש בכלים של "הדדיות" ו-"הסתמכות" כאשר הוא יושב על המדוכה בכדי לפרש צוואה הדדית. הבסיס לשימוש בכלים אלו נולד מעצם הגדרתה של הצוואה ההדדית, כצוואה המבוססת על החלטה משותפת של שני בני הזוג. החלטה משותפת של בני הזוג משמעה הסתמכות של בני הזוג על ההסכם שעומד בבסיס עריכת הצוואה ההדדית. זוהי נקודת המוצא של בתי המשפט בשאלות פרשנות של סעיפי הצוואה ההדדית. ההסתמכות שבבסיס הצוואה ההדדית, גורמת לכך, שפירוש הצוואה ההדדית יעשה על ידי בית המשפט לענייני משפחה באמצעות בדיקת הוראות שתי הצוואות של בני הזוג יחדיו, ולא רק בדיקה של צוואתו של בן הזוג שבעניינו פרצה המחלוקת. רק כך, יוכל בית המשפט לעמוד על רצונם המשותף של בני הזוג בעניין העומד להכרעה. להרחבה נוספת ראו גם בערך פרשנות צוואה. במסגרת פרשנות צוואה הדדית, נזקק לעיתים בית המשפט לבחינה של הוראותיה בשים לב לטענת בן הזוג שנותר בחיים ביחס לזכויות שיש לו מכוחה של הלכת השיתוף הספציפי בירושה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.