ערעור על צוואה
ערעור על צוואה הינו כינוי שגוי להליך משפטי שניתן לנקוט שמטרתו לפסול צוואה ולגרום לכך שלא תקויים או תהא בעלת תוקף משפטי. למעשה, במשפט הירושה הישראלי אין הליך המכונה "ערעור על צוואה". מבחינה מעשית, יכול להתבטא "ערעור על צוואה" בשני הליכים: התנגדות לצו קיום צוואה ובקשת ביטול צו קיום צוואה. בעוד שהליך ההתנגדות נועד למנוע מתן של צו קיום צוואה והוא מוגש עוד לפני שהצוואה קיבלה תוקף משפטי, הרי שהליך הבקשה לביטול צו קיום מוגש לאחר שניתן צו הקיום והצוואה כבר בתוקף כאשר ניתן צו לקיומה. אין משמעות לצורת הצוואה כאשר מדובר על תקיפתה המשפטית, כך שניתן לערער על צוואה בעדים, צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות וצוואת שכיב מרע וכן גם כנגד צוואה הדדית. מובן מאליו, שהנימוקים לערעור על הצוואה משתנים בהתאם לנסיבות המקרה. על פי פסיקת בתי המשפט עשויה להתרחש גם התיישנות בערעור על צוואה וכן שיהוי, כפי שנפרט להלן. דרך המלך לערער על צוואה היא באמצעות הגשת ההליך המתאים לרשם לענייני ירושה. לאחר שהבקשה מתקבלת, מעביר אותה הרשם לענייני ירושה לבית המשפט לענייני משפחה, שם היא תידון בפני שופט, וזאת בהתאם לסעיף 67 לחוק הירושה.
התיישנות בערעור על צוואה
התיישנות בערעור על הצוואה נמדדת לפי מועדים שונים מאלו המנויים בסדר הדין האזרחי. כידוע, אותו "ערעור" על צוואה אינו ערעור המוגש על פסק דין שניתן בערכאה ראשונה אלא על צוואה המוגשת לקיום. לכן, כאשר מערערים על צוואה יש לשים לב ללוחות הזמנים הקבועים לשם הגשת ההליך ומובן שמדובר בלוחות זמנים שונים לחלוטין מאותם לוחות זמנים שנקבעו בסדר הדין האזרחי לערעור. כאשר מדובר על התנגדות, הסעיף החל הוא סעיף 72 לחוק הירושה, הקובע כי יש להגיש אותה בתוך שבועיים ימים ממועד פרסום הגשת הצוואה לקיום בעיתונות היומית. כאשר מדובר על בקשה ל-ביטול צו קיום צוואה, יש להגיש אותה בהזדמנות הראשונה האפשרית.
הסוגיה הראשונה שיש להתייחס אליה נוגעת לתחילתו של מירוץ ההתיישנות בערעור על צוואה, שכן זוהי תחילת הספירה של התקופה שנקבעה בחוק לשם הגשת תביעה בגין זכויות מבלי שתתיישן. נפסק, כי המועד לתחילתו של מירוץ ההתיישנות הוא אותו מועד שבו נודע ליורשים על זכויותיהם, ולא המועד שבו ניתן צו הירושה או צו קיום הצוואה. נפסק, כי צווים אלו המקיימים צוואה או קובעים שהעזבון יחולק לפי דיני הירושה, הינם צווים דקלרטיבים "הצהרתיים" ומטרתם לשקף את סעיף 1 לחוק הירושה, הקובע כי "במות אדם עובר עזבונו ליורשיו". כך לדוגמא, אם ירש אדם סכום כסף וידוע לו על כך, וחלפה התקופה הקובעת להתיישנות בגין זכויות במיטלטלין (7 שנים), הרי שהתביעה התיישנה, חרף העובדה שצו הירושה שהקנה לאותו אדם את הזכות ההצהרתית ניתן רק לפני 3 שנים.
הסוגיה השניה בנושא התיישנות של ערעור על צוואה נוגעת לידיעתו של היורש על הזכות שניתנה לו. האם מדובר בידיעה הצומחת מפרסום ברשומות או בעיתונות על קיומה של צוואה או שמא מדובר על מועד אחר שהוא זה המסמל את ידיעת היורש. נפסק, כי מדובר על "ידיעה בפועל" של היורש בדבר זכויותיו ולא ידיעה הצומחת במשתמע מפרסום של בקשה לקיום צוואה או בקשה לצו ירושה, יחד עם זאת נקבעו מבחנים נוספים הנוגעים לכך שגילוי עובדת הזכויות התאחר. כך לדוגמא, אם נעלמו מן היורש עובדות חשובות והוא נקט בצעדים סבירים לגילוי זכויות אלו, וחרף האמור לא צלח, אזי ישקול בית המשפט בחיוב את הפסקת מירוץ ההתיישנות לאותה תקופה שבה לא היה ידוע ליורש על הזכויות, וממילא שלא יכול היה להגיש את תביעתו.
שיהוי בערעור על צוואה
לצידה של ההתיישנות נמדד גם היקף השיהוי שבו נגועה תביעתו של היורש. שיהוי בערעור על צוואה משקף את השאלה מדוע השתהה אדם בטרם הגיש ערעור על הבקשה לצו קיום הצוואה. שאלת השיהוי עשויה להיות משמעותית במיוחד בהליכי בקשה לביטול צו קיום צוואה, שכן לעיתים שיהוי קצר ביותר של מספר שבועות עשוי להביא לכשלון הבקשה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, תביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.