פירוק שיתוף בין יורשים או פירוק שיתוף בירושה הוא הליך שמטרתו לחלק לכל אחד מן היורשים את חלקו בעיזבון, כך שהשותפות הכפויה שנוצרה ביניהם בנכסי העיזבון בשל הירושה תסתיים. סעיף 121 ל-חוק הירושה קובע כי את פירוק השיתוף בין יורשי העיזבון יבצעו היורשים, ואם הם אינם מחלקים את הירושה בעצמם,ימונה מנהל עיזבון שיעשה זאת. כך לדוגמא, בהעדר הסכמה ניתן לערוך פירוק שיתוף בדירה בין יורשים או פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים, גם באמצעות הסכם בין יורשים וגם באמצעות הגשת תביעה לפירוק שיתוף לבית משפט, בהעדר הסכמה כאמור. דוגמא שכיחה לשותפות כפויה בין יורשים היא רישום יורשים בחלקים שווים כבעלי זכויות במקרקעין השייך להוריהם שנפטרו. ככל שאין הסכמה בין היורשים, אין מנוס מפניה לבית המשפט. הסמכות לדון בתביעות של פירוק שיתוף בירושה בין יורשים כגון אחים, נתונה לבית המשפט לענייני משפחה בלבד.
שותפות בנכסי העיזבון
לאחר פטירת המנוח הופכים כל נכסיו לחלק מעיזבונו, אך העיזבון אינו ישות משפטית ועל כן יש לרשום את הנכסים שבו על שמם של היורשים. זכויותיו של כל אחד מהיורשים בנכסי העיזבון שהותיר המנוח אחריו נקבעות על ידי צו ירושה או צו קיום צוואה. בהתאם להוראות הצו, יש לרשום את חלקו של כל יורש על הנכסים שירש. פעולת הרישום מקימה קשיים במקרה שבו היורשים אינם מעוניינים להיות שותפים בנכס שירשו, והיא אף עשויה להשליך על חבויות במס במועד שבו יבקש היורש למכור את חלקו במקרקעין שירש בעתיד. בדרך כלל מתעורר הקושי כאשר היורשים זוכים במקרקעין כגון דירת מגורים או מגרש. נוכח הוראות חוק המקרקעין הקובעות כי לא ניתן לחייב אדם להיות שותפו של אחר, קמה ליורשים הזכות לדרוש את פירוק השיתוף בירושה.
דרכי חלוקת עיזבון בין יורשים
יש להפריד בין חלוקת העיזבון בין היורשים באמצעות הליך של פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים ופירוק שיתוף בירושה של מיטלטלין שהינו פשוט יותר, בדרך כלל. בעוד שמיטלטלין כגון סכום כסף ניתנים לחלוקה בין היורשים באופן פשוט, קשה יותר לחלק זכויות במקרקעין, וקושי זה מביא לסכסוכים רבים בין היורשים.
תנאים לביצוע פירוק שיתוף בין יורשים
בטרם יחולק העיזבון בין היורשים, קובע חוק הירושה כי יש לפנות לנושיו של המנוח ולשלם את חובותיו. פירוק השיתוף בנכסי הירושה יתבצע רק לאחר תשלום כל החובות. ראוי לציין כי היורשים אחראים בחובות העיזבון עד לגובה חלקם, כך שאם העיזבון חולק, ולאחר מכן התברר כי נותר חוב למנוח שלא שולם, חייבים היורשים לשלם את החוב מתוך חלקם לנושים.
פירוק על פי הסכם בין יורשים או הסכם חלוקת עיזבון
סעיף 122 לחוק הירושה קובע כי בניהול העיזבון וחלוקתו, חייבים היורשים לפעול מתוך הסכמה. הסכמת היורשים לאופן חלוקת הירושה תתבצע באמצעות עריכת הסכם בין יורשים או הסכם חלוקת עיזבון. פירוק בדרך שכזו מאפשר ליורשים להחליט כיצד ירשמו הזכויות בירושה על מקרקעין וזאת אף אם צו הירושה או צו קיום הצוואה קובעים הסדר חלוקה אחר. אין כל ספק כי פירוק הזכויות בירושה באמצעות הסכם מהווה הדרך העדיפה והזולה ביותר במרבית המקרים, הן בשל החסכון בזמן ובעלויות ייצוג משפטיות והן בשל העובדה שבדרך זו ניתן גם לבצע תכנוני מס ולחסוך ליורשים בעתיד תשלומים גבוהים לרשויות, לכשיחליטו למכור את החלק שירשו במקרקעין.
חלוקה בעין של הירושה
פירוק שיתוף באמצעות חלוקה בעין מקובל במיוחד כאשר מחלקים מיטלטלין כגון סכומי כסף או חפצים של המנוח. ניתן לחלק בעין מיטלטלין שאפשר להפרידם כגון סכומי כסף. לדוגמא, היה וארבעה יורשים זוכים בסכום של מיליון ש"ח, ניתן לחלק את הסכום לארבעה חלקים, וכל יורש יטול אליו רבע מיליון שקלים. חלוקה של מיטלטלין כגון רהיטים וחפצי ערך אחרים גם היא פשוטה יחסית, כאשר בדרך כלל נוטל כל יורש חפצים שהוא מעדיף או קרובים לליבו. ככל שקיים הבדל מהותי בשווי החפצים שנטל אחד מהיורשים ניתן לאזן את ההפרש באמצעות תשלומי איזון עליהם נרחיב בהמשך.
חלוקת עיזבון על פי הגורל
חפצים ונכסים שלא ניתן למכור או לחלק אותם בעין, יחולקו לפי הגורל.
תביעה לפירוק שיתוף
כאשר היורשים אינם יכולים להגיע להסכמות בינם לבין עצמם או כאשר אחד מהיורשים פועל באופן חד צדדי, דבר האסור בסעיף 122 לחוק הירושה, כאשר חלוקת נכס העיזבון תפגע באופן משמעותי בערכו או כאשר קיימים נושים לעיזבון שהגישו תביעה לבית המשפט לגביית חובם מהעיזבון, אין מנוס מפניה לבית המשפט באמצעות תביעה לפירוק שיתוף. תכליתה של תביעה לפירוק שיתוף היא להביא לחלוקת העיזבון באמצעות מתן הוראות של בית המשפט. במסגרת זו יורה בית המשפט לענייני משפחה כיצד יפורק השיתוף, וימנה בדרך כלל את באי כוחם של הצדדים ל-מנהלי עיזבון לשם ביצוע פירוק השיתוף. מנהלי העיזבון ימכרו את נכסי העיזבון ויפרקו את השיתוף בין היורשים באמצעות הסדר בין יורשים שיוגש לאישורו של בית המשפט.
תשלומי איזון בפירוק שיתוף בירושה
תשלומי איזון בפירוק שיתוף מהווים את אחד הדרכים לביצוע הוגן של חלוקת נכס בין יורשים. במקרה שחלקו של אחד היורשים בנכס גדול מחלקו של יורש אחר, רשאי בית המשפט לחייב את היורש שזכה ביותר, לשלם תשלומי איזון ליורשים האחרים, על מנת שהחלוקה תהא שיוויונית.
פירוק שיתוף בדירה בין יורשים
בדרך כלל לא ניתן לבצע פירוק שיתוף בדירה בין מספר יורשים, אלא אם הוסכם ביניהם כי אחד היורשים יקבל את הדירה ויפצה את האחרים באמצעות תשלומי איזון ליורשים, ולכן אין מנוס ממכירת כלל הזכויות בדירה. בית המשפט יכול להורות ליורשים כי פירוק השיתוף יהיה בדרך של מכירה למרבה במחיר.
זכות קדימה בדירת ירושה
בחוק הירושה אין סעיף המעניק זכות קדימה לרכישת דירת ירושה לאחד מן היורשים אך קיימת לבן זוגו של המוריש או לילדיו זכות להמשיך ולגור בדירה כשוכרי היורשים שירשו את הדירה. תנאי הסכם השכירות יקבעו בהסכמה ואם אין הסכמה, יקבע בית המשפט אם הסכם השכירות יתקיים ומה יהיו תנאיו.
מכירת דירת ירושה
הליך המכירה כולל מספר שלבים, המבוצעים בדרך כלל על ידי באי כוח הצדדים שהינם עורכי דין ירושה וצוואה, הממונים על ידי בית המשפט למנהלי עיזבון קבועים על הדירה. בהתאם לסעיף 40 לחוק המקרקעין, המכירה תהיה בדרך שנמכרים מעוקלים בהוצאה לפועל, זולת אם בית המשפט הורה על דרך אחרת שנראית לו יעילה או צודקת יותר.
הליך מכירת דירת ירושה הינו הליך סבוך יחסית, ונתארו להלן בקווים כלליים. ראשית, ככל שאין הסכמה על ערכה של דירת הירושה בין כל הצדדים, פונים עורכי הדין של הצדדים לשמאי המוסכם על כל הצדדים ואם אין הסכמה שכזו, לשמאי שממנה בית המשפט, אשר מעריך את שווי דירת הירושה לרבות הפוטנציאל הגלום בה, אם לדוגמא מדובר בדירה שמתוכנן לגביה הליך של פינוי בינוי או תמ"א 38 או שיפוץ מסיבי שיגדיל את ערכה.
לאחר קבלת חוות הדעת השמאית, וככל והיורשים לא הסכימו ביניהם על דרך אחרת, מפרסמים עורכי דין ירושה הודעה לציבור על מכרז למכירת דירת הירושה למרבה במחיר.
התמחרות על דירת ירושה
הליך מכירת הדירה שהתקבלה בירושה למרבה במחיר מכונה גם התמחרות. מדובר למעשה במכרז שבו זוכה המרבה במחיר. ככל שלא הוסכם אחרת, גם היורשים עצמם רשאים להשתתף בהתמחרות על הדירה ולרכוש אותה במחיר הגבוה ביותר. את התמורה שהתקבלה, בניכוי הוצאות השמאות ומנהלי העיזבון יחלק בית המשפט בין כל היורשים על פי הוראות צו הירושה או צו קיום הצוואה.
פירוק שיתוף במשק חקלאי
פירוק שיתוף במשק חקלאי מוסדר בסעיף 114 לחוק הירושה שם נקבע, כי בהעדר הוראה של המוריש, המשק יימסר ליורש המוכן ומסוגל לקיימו והוא יפצה את היורשים האחרים עבור החלק העודף שקיבל. באין הסכמה בין היורשים על זהות היורש שיקבל את המשק, מה שווי המשק או מה צורת הפיצוי של המשק, יחליט במחלוקת בית המשפט לענייני משפחה.
פירוק שיתוף במקרקעין בין היורשים
פירוק שיתוף במקרקעין בין היורשים מתבצע בהתאם להוראות חוק המקרקעין הקובע כי השיתוף יפורק בדרך שבה נמכרים מעוקלים בהליך הוצאה לפועל. הליך מכירת המקרקעין דומה במהותו להליך של מכירת דירת ירושה כפי שתואר לעיל.
פירוק שיתוף כאשר יורש פושט רגל
פירוק שיתוף בירושה כאשר יורש פושט רגל אינו משפיע על זכותם של היורשים האחרים בנכסים, ואולם חלקו של היורש שפשט רגל שייך לנושיו ולא ליורש, במיוחד אם נקט הליך של הסתלקות אסורה בירושה. נוכח שווי נכסי הירושה העומדים בדרך כלל לחלוקה, ביצוע פירוק שיתוף בין יורשים מחייב ייצוג של עורך דין ירושה מומלץ המומחה בתחום של חלוקת זכויות ליורשים באופן היעיל, המהיר והזול ביותר.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.