צוואה סתומה
צוואה סתומה מוסדרת בסעיף 33 לחוק הירושה אשר קובע כי "הוראת צוואה שאין לראות מתוכה למי ציווה המצווה או מה ציווה או שאין להבין משמעותה – בטלה". בשל חשיבות הוראות הצוואה, מורה סעיף 33 לחוק הירושה כי על המוריש לקבוע בצוואתו הן את הזוכים בעיזבונו והן את החלק היחסי (או המנה) שבו יזכה כל אחד מהם. בפרשת איובי נקבע, כי ככל שהצוואה אינה מכילה את ההוראות המסדירות את אופן והיקף החלוקה של הרכוש לכל אחד מן היורשים, תהא הצוואה סתומה [i]. עוד נקבע, כי יש לראות מתוך הצוואה מי יזכה ובכמה יזכה ואם לא ניתן לעשות כן, הרי שהצוואה סתומה. התנגדות לקיום צוואה בעילה של צוואה סתומה נשענת על בעיות חמורות בניסוח הוראות הצוואה, המונעות מהקורא להבין מה היה רצונו של המוריש. בצוואה חייבת להיות הענקה ברורה של רכוש ליורש, שכן זוהי עצם התכלית, המהות והמטרה של מסמך זה. התוצאה להיותה של הצוואה סתומה היא, שהעזבון הנדון באותן הוראות צוואה יחולק על פי הוראות חוק הירושה. ראוי לציין כי הוראה סתומה בצוואה עשויה להוביל ל-פסילת צוואה, בהליך של ערעור על צוואה ויש ליתן לעניין זה משקל מיוחד בעת עריכת צוואה. במאמר זה נביא דוגמא לצוואה סתומה, נדון בשאלה האם ניתן לפרש צוואה סתומה, מה בין פרשנות לבין השלמת חסר בהוראה סתומה בצוואה וכן נתייחס בקצרה ל-הוראות סתומות ופתרונות בחוק הירושה.
דוגמא לצוואה סתומה
רונן קבע בצוואתו כי אשתו וילדיו לא יקבלו ולו אגורה מרכושו, אך לא קבע מה כן יעשה בעיזבונו. מדובר בצוואה סתומה, שאינה מורה כיצד יחולק העזבון ולמי, ולכן בית המשפט עשוי לקבוע, כי אין לפניו צוואה כמשמעותו בחוק, ויורה על חלוקת הרכוש לפי הוראות חוק הירושה. הוראות אלו קובעות כי אשתו וילדיו של רונן ירשו את עזבונו, וכך נמצאנו מגיעים לכך שדווקא בשל עריכת הצוואה, לא ימומש רצונו האחרון של רונן.
האם ניתן לפרש צוואה סתומה
התנאי לשימוש בכללי פרשנות צוואה המותווים בסעיף 54 לחוק הירושה הוא, שהוראת הצוואה אינה סתומה, אלא שהיא זקוקה לפרשנות על מנת ליתן לה את המשמעות הראויה [ii]. כלומר – חייבת להיות הוראה כלשהי או במילים אחרות, חייב להיות "יש" ולא "חסר", עוגן שבו ניתן להיתלות, על מנת לעקוב אחר רצונו האחרון של המנוח.
השלמת חסר בהוראה סתומה בצוואה
הפסיקה עקבית בדרישה לקיומה של הוראה עוגנית (מלשון "עוגן"), אשר תהווה בסיס לפרשנות המתבקשת של הצוואה. בפרשת פרוכטנבוים נקבע כי סעיף 33 לחוק הירושה מתייחס למקרה בו הזוכה או הנכסים כלל אינם מוזכרים בצוואה. במקרה זה הצוואה בטלה באשר אין מקום להביא ראיות חיצוניות בנדון.
נקבע כי "באין כל אמירה, אין כל וו עליו ניתן לתלות הוראה מנחילה" [iii]. לפיכך, על מנת לקיים צוואה סתומה, קיימת חובה בהפנייה לאמירה אשר תהווה בסיס לטענת הפרשנות של הצוואה.
לכן, לא ניתן להשלים הוראת צוואה סתומה, אם אין לה וו לשוני לתלות עליו את מעשה ההשלמה המילולי של ההוראה הבלתי מובנית.
הוראות סתומות ופתרונות בחוק הירושה
לעיתים, פותר החוק עצמו את הקשיים העולים מתוך הצוואה הסתומה. לפי סעיף 48 לחוק הירושה, אם ציווה המוריש לאחדים את רכושו ולא קבע מה חלקם הרי שהרכוש יחולק שווה בשווה בין היורשים.
החוק אף מאפשר להכשיר צוואה במסגרתה ציווה המוריש כי אדם אחר יחליט בדבר זהות מקבלי הירושה. אמנם, באופן כללי, הוראה מסוג זה תבוטל בשל היותה נוגדת את העיקרון כי רק המצווה יחליט בדבר גורל ירושתו, אלא שסעיף 29 לחוק הירושה קובע, כי אם קבע בצוואה המנוח את הנכסים שמתוכם יש לבחור מנה, או פירט את קבוצת אנשים שמתוכם ניתן לבחור נהנה, הרי שההוראה תאושר. הדרישה היא שהמצווה הגדיר באופן מדויק את זהות האנשים שמתוכם ייבחר הזוכה או לחילופין, יקבע זהותה של קבוצה מוגדרת שמתוך חבריה יבחרו הזוכים. דוגמא לקבוצה מוגדרת היטב שאין חולק על זהות חבריה היא כל ילדיו של המוריש, כפי שנקבע בפרשת לישנצקי [iv].
כך, רשאי המוריש לקבוע כי אשתו תקבע כיצד לחלק את רכושו בין ילדיהם המשותפים לאחר פטירתו. הוראה זו עומדת בדרישות החוק שכן לפי לשון הסעיף, אין המצווה יכול למסור לאחר את קביעת האדם שיזכה מן העיזבון או את קביעת החלק היחסי או המנה שאדם יזכה בהם, אולם אם ציין המצווה בצוואה אנשים שמתוכם יש לבחור זוכה, או ציין נכסים שמתוכם יש לבחור מנה, רשאי לבחור מי שהמצווה קבעו לכך בצוואתו; ואם לא קבע המצווה, או שקבע והבחירה לא נעשתה תוך זמן סביר, יבחר בית המשפט או אדם שיקבע בית המשפט. באופן שכזה, יתכן וניתן יהיה למסור את מלאכת ההחלטה בדבר זהות היורש לאדם שהמצווה קבע בצוואתו ולדלג אל מעבר לבעיית הצוואה הסתומה.
פסקי דין צוואה סתומה
[i] ע"א 5694/94 איובי נ' שמואלי, פ"ד נ(4) 444.
[ii] ע"א 2698/92 יהודית יונה נ' רחל אדלמן, פ"ד מח(3) 275
[iii] ע"א 102/80 פרוכטנבוים נ' מגן דוד אדום, פד"י לו' (4), 739
[iv] ע"א 5056/94 היועמ"ש לממשלה נ' לישיצקי, פ"ד נה(1) 88
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.