שינוי צוואה
שינוי צוואה הינו הליך שבו המצווה משנה את הוראות צוואתו על מנת שיתאימו לרצונו החדש. בנוסף, בית המשפט רשאי גם הוא לשנות את הוראות הצוואה באופן שיתאמו לרצונו האחרון של המצווה וזאת במסגרת הליך של התנגדות לצוואה או כאשר יש צורך בהשלמת צוואה לפי דיני החסר והטעות. שינוי כשלעצמו על ידי המצווה אינו אפשרי כהליך בפני עצמו שכן לא ניתן לשנות צוואה במשפט הירושה הישראלי, אלא רק לעשות צוואה חדשה ולבטל את הוראות הצוואה הקודמת. הסוגיה העומדת על הפרק במקרה שכזה היא, האם יש צורך בעריכת צוואה חדשה, כאשר בפועל, רצונו של המצווה הוא לערוך שינוי בהוראה אחת של הצוואה הנוכחית. התשובה לכך חיובית. סעיף 36 (ב) לחוק הירושה מאפשר ביטול של צוואה או הוראת צוואה על ידי עריכת צוואה חדשה. סעיף 37 לחוק הירושה מאפשר שינוי או תיקון של הוראת צוואה יחידה. לכן, יש לערוך צוואה חדשה, ולערוך בתוכנה את אותה הוראה שמבקש המצווה לשנות. זוהי הדרך היחידה לשינוי הצוואה, גם אם רובה דומה לצוואה הקודמת. כאמור, וכפי שנראה להלן, ניתן גם לפעול לשינוי הוראת צוואה או לתיקון הוראת צוואה. עקרונות אלו תקפים גם בסוגיית שינוי או תיקון צוואה הדדית בהתאם לתנאי סעיף 8א. לחוק הירושה שכן דרך המלך לשינוי או תיקון עוברת בהליך של ביטול צוואה הדדית. הצורך בשינוי צוואה מחמת שינוי הנסיבות מעלה לדיון גם את השאלה כיצד לערוך צוואה ומה הם כללי היסוד החשובים שיש להקפיד עליהם.
תיקון צוואה
תיקון צוואה על ידי המצווה הינו הליך שדינו זהה להליך השינוי.המצווה אינו יכול לתקן צוואה אלא רק לערוך צוואה חדשה המכילה את התיקון המבוקש. מדובר בפועל בשינוי בדרך של תיקון צוואה. בית המשפט לענייני משפחה רשאי לתקן טעות סופר בצוואה וזאת בדרך של שינוי ספרה או אות שנשמטה או נרשמה שלא במקומה, כך שרצונו של המנוח יבוא לידי ביטוי. כך לדוגמא, מצב שבו נשמטה ספרה ממספר גוש חלקה של דירה שבבעלות המוריש מחייב תיקון צוואה כך שטעות הסופר לא תגרום לכך שהצוואה לא תאפשר את הורשת הדירה ליורשים על פי רצון המצווה.
שינוי הוראת צוואה יחידה
כאמור, תיקון צוואה או שינוי צוואה משמעו גם תיקון של הוראת צוואה או שינוי של הוראת צוואה. הוראת צוואה מוגדרת בסעיף 37 לחוק הירושה אשר קובע כי הוראת צוואה משמעה הצוואה כולה, חלק מממה וגם תנאי מתנאיה במשמע. הוראה זו מאפשרת למעשה לבית המשפט לתקן או לשנות את הצוואה באופן שתשקף את רצונו האחרון של המצווה כפי שהתרשם במסגרת הליך משפטי.
שינוי צוואה הדדית
שינוי צוואה הדדית מוגדר בהוראות סעיף 8א. לחוק הירושה אך כאמור, אין הליך של שינוי אלא רק הליך של ביטול צוואה הדדית שהינו השלב המקדים לעריכת צוואה הדדית חדשה. כידוע, החל מחודש אוגוסט 2005 לא ניתן לבטל צוואה הדדית אלא בידיעת והסכמת בן הזוג או באמצעות ויתור על החלק בעיזבון אשר בן הזוג ירש על פי הצוואה ההדדית שהוא מבקש לבטל. ברור איפוא כי גם שינוי צוואה הדדית או תיקון צוואה הדדית מחייב את הסכמת הצד שכנגד על פי תנאי סעיף 8א. לחוק הירושה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.