שכר טרחה של אפוטרופוס
שכר טרחה של אפוטרופוס הינו סוגיה העוסקת בזכותו של אדם המשמש אפוטרופוס לקבל שכר בעבורו סיועו לחסוי. מצב של תשלום שכר לאפוטרופוס עשוי להחשב כ-טובת הנאה אסורה שכן מי שמשמש כ-אפוטרופוס אינו יכול להינות מהרכוש של החסוי שעליו הופקד לשמור ועל כן, יש להיצמד להוראות הדין הקובעות מה יהיה שכרו של אפוטרופוס. יש להבדיל בין שכר שמשתלם לאפוטרופוס שמונה על ידי בית המשפט ושכר המשתלם לאפוטרופוס למעשה, שאינו ממונה על ידי בית המשפט. קביעת השכר תעשה בעקבות הגשת בקשה לפסיקת שכר טרחה של אפוטרופוס ועל פי כללי התקנות יקבע שיעור שכר הטרחה של אפוטרופוס. במאמר זה נדון בבקשה לפסיקת שכר טרחה של אפוטרופוס, שכר טרחה של אפוטרופוס למעשה, שכר אפוטרופוס בן משפחה ועוד.
בקשה לפסיקת שכר טרחה של אפוטרופוס
בקשה לשכר טרחה של אפוטרופוס שמונה על ידי בית המשפט תוגש לבית המשפט שמינה את האפוטרופוס. הבקשה תכלול את הרקע למינוי, הפעולות שביצע האפוטרופוס עבור החסוי ומדוע יש לשלם לו שכר עבור תפקידו זה. את הבקשה יש להגיש בחלוף 6 חודשים ממועד המינוי לאפוטרופוסות. בית המשפט פוסק בבקשה על בסיס טבלאות שכר לאפוטרופוס הנשענות על אופי המינוי (אפוטרופוס לגוף, לרכוש או לגוף ולרכוש) ומקום מגוריו של האדם החסוי (במסגרת קהיליתית כגון משפחה או במעון, מוסד סיעודי). טבלאות השכר מפורטות ומתעדכנות במסגרת ב-תקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (כללים בדבר קביעת שכר לאפוטרופסים), תשמ"ט-1988. בנוסף, זכאי האפוטרופוס להחזר הוצאות אותן הוכיח שהוציא מכיסו בעבור מילוי תפקידו לטובת החסוי. תנאי לקבלת הבקשה וקביעת שכר טרחה לאפוטרופוס הוא קבלת עמדה חיובית ותומכת מהאפוטרופוס הכללי, אשר יודיע לבית המשפט, כי האפוטרופוס המבקש שכר אכן פועל בהתאם לחוק וזכאי לשכר. את שכר האפוטרופוס משלם החסוי מתוך רכושו על פי הוראת בית המשפט.
שכר טרחה של אפוטרופוס למעשה
אפוטרופוס למעשה הינו אדם הפועל כאפוטרופוס חרף העובדה שלא מונה לתפקיד על ידי בית המשפט. בסוגיית השכר, עמדתנו היא כי כשם שסעיף 67 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות קובע כי כל החובות החלות על אפוטרופוס במינוי של בית משפט חלות גם על אפוטרופוס למעשה, כך גם חלות כל הזכויות שלהן זכאי אפוטרופוס במינוי בית משפט, לרבות הזכות לקבל שכר עבור מילוי תפקידו. כאמור, שכר טרחה של אפוטרופוס נפסק אך ורק על ידי בית משפט לענייני משפחה בהתאם לתקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות (כללים בדבר קביעת שכר לאפוטרופוסים, תשמ"ט-1988). אחד הוא הדין לשני סוגי האפוטרופסים, כל ששכר הטרחה לא יקבע מראש, ולא ניתן יהיה להגיש בקשה אלא לאחר שחלפו לפחות ששה חודשים מתחילת המינוי בפועל. מן האמור לעיל עולה, כי בן משפחה שנטל על עצמו סמכויות חלקיות של אפוטרופוס ללא מינוי של בית המשפט אינו זכאי לשכר טרחה אלא אם נפסק לו כזה על ידי בית המשפט, ולכן, כל שכר או טובת הנאה חומרית שייטול לעצמו ללא אישור בית המשפט, מתוך הכספים שעליו הוא מונה לשמור, עשוי להיות בגדר טובת הנאה אסורה.
שכר אפוטרופוס בן משפחה
שכר אפוטרופוס בן משפחה מותר. אין איסור על תשלום לבן משפחה בגין תפקידו כאפוטרופוס. אין קשר בין זהותו של האפוטרופוס לבין הזכות לקבלת שכר עבור התפקיד. כלומר יהיה האפוטרופוס גוף כגון הקרן לטיפול בחסויים או אדם חיצוני כגון עורך דין שמונה על ידי בית המשפט או יהיה הוא בן משפחה, הכלל הוא שהמשמש כאפוטרופוס זכאי לקבלת שכר על פועלו ותפקידו.
שיעור שכר טרחה של אפוטרופוס
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.