תיקון צו קיום צוואה
תיקון צו קיום צוואה הינו הליך משפטי המוגדר בסעיף 72 לחוק הירושה. בבסיסו של ההליך הגשת בקשה לתיקון צו קיום צוואה בשל פגמים שנפלו בו, ואשר מונעים את קיומה של הצוואה בהתאם לרצונו של המצווה. בניגוד להליך התאום לביטול צו קיום צוואה, תיקון צו קיום הינו הליך קל יותר ביסודו, במיוחד כאשר מדובר בבקשה לתיקון טעות סופר שנפלה בצו קיום הצוואה. יחד עם זאת חשוב לזכור, שמעמדו של צו הקיום הוא כשל פסק דין, ולכן כאשר מבקשים לתקן צו קיום, מבקשים למעשה לתקן פסק דין. הבקשה לתיקון צו הקיום תוגש רק לאחר מתן הצו. אם טרם ניתן הצו, יש להגיש התנגדות לצוואה לצורך התיקון המבוקש בלשון הצוואה. בעניין זה יש להפריד בין תיקון טעות סופר בצוואה שמוגשת לפני קיום הצוואה, ובין בקשה לתיקון טעות סופר בצו קיום הצוואה אשר מוגשת לאחר מתן הצו כאמור. ניתן לעקוב אחר מצב הבקשה ברשם הירושה, באמצעות בדיקת סטטוס צו קיום צוואה. הבקשה לתיקון צו קיום יכולה ללבוש פנים רבות. ניתן לבקש תיקון הוראה בצוואה שקוימה בדרך של בקשה להוספת פרטים בצוואה, תיקון טעות סופר בצו הקיום ועוד. על המבחנים לביטול או תיקון צו קיום צוואה ראו להרחבה בעמוד ביטול צו קיום צוואה.
הגשת הבקשה לתיקון
את הבקשה לתיקון של צו קיום הצוואה רשאי להגיש רק מי שהינו יורש על פי הצוואה או מי שנפגע מהוראות הצוואה השגויות, או במילים אחרות, מעוניין בדבר בתוצאות התיקון והכל בהתאם לסעיף 72 לחוק הירושה. המעוניין בדבר הינו מי שיש לו טובת הנאה כלכלית ישירה מהתיקון המבוקש. את הבקשה לתיקון הצו יש להגיש לרשם הירושות, אלא אם ניתן את צו הקיום בית המשפט לענייני משפחה, ואז יש להגיש את הבקשה ישירות לבית המשפט, ולא לרשם. הבקשה כרוכה בתשלום אגרה נמוכה. כך לדוגמא, היה ובצוואה נפלה שגיאה באופן שבו מתנגשת הוראת הורשה בה עם הוראת מוטבים לפי סעיף 147 לחוק הירושה, ייתכן ויהיה צורך להגיש בקשה בנדון.
תוכן הבקשה לתיקון הצו
הבקשה תכיל את פרטי המנוח והמבקש וכל היורשים והגורמים האחרים שעשויים להיפגע מהתיקון, גם אם בשלב זה הם אינם יורשים. הבקשה תפרט את הטעות שדורשת תיקון ותלווה בתצהיר של המבקש שאומת על ידי עורך דין ירושה וכן מסמכים התומכים בבקשה.
תיקון טעות סופר בצו הקיום
בקשה לתיקון של פרטים טכניים שנפלו בצוואה מכונה בקשה לתיקון טעות סופר בצוואה ו-תיקון טעות סופר בצו קיום צוואה דומה במהותו לתיקון טעות סופר בצוואה. כך לדוגמא, בצו קיום צוואה שניתן על ידי בית המשפט נרשם בטעות תאריך פטירה שגוי של המנוח, וגורמים שונים המקבלים את הצו כגון בנק, עשויים לחשוד באמיתות הצו ובכל מקרה יטענו כי לא ניתן לכבדו, מכיון שהצו אינו מפנה לאדם הקיים על פי רישומיהם בשל טעות הרישום של ספרות תעודת הזהות. בנסיבות שכאלו, ניתן להגיש בקשה לתיקון הצו באופן שהפרטים הנכונים ירשמו בו, על מנת שהרשויות והגופים המחזיקים ברכוש של המנוח, יכבדו את הצו.
תיקון צוואה שקוימה
תיקון הוראה בצוואה לאחר שניתן עליה צו קיום אינה משום בקשה לתיקון צו קיום צוואה אלא מהווה למעשה בקשה לפרשנות הוראת הצוואה ולא לתיקונה, ובית המשפט עשוי שלא לקבל את הבקשה בכותרתה. תיקון של הוראה על בסיס פרשנות מסוימת של המבקש מחייבת בקשה לפרשנות הוראות הצוואה ולא לתיקונה, שכן אין מה לתקן בצוואה, אלא יש להורות כיצד תבוצע ההוראה.
בקשה להוספת פרטים בצוואה
בקשה להוספת פרטים בצוואה אינה מהווה תיקון של הצוואה, מכיון שיש לתקן את מה שקיים בצוואה, ולא את מה שחסר בצוואה. ראוי להדגיש, כי במקרה שבו השלמת הפרטים המבוקשת הינה לשם תיקון של טעות סופר מינורית, כגון ספרה שנשמטה ממספר תעודת זהות, הבקשה לתיקון תתקבל, אם יוגשו מסמכים רשמיים המעידים על מספר הזהות הנכון. שונים פני הדברים, כאשר הבקשה לתיקון מבקשת להוסיף תוכן שלא קיים בצוואה, שאז אין מדובר בבקשה לתיקון אלא בבקשה להשלמת החסר.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.