תנאים בצוואה
תנאים בצוואה הם התניות שקובע המוריש בצוואה שערך. תנאי בצוואה קובע מתי יזכה יורש בירושתו ומתערב בנסיבות של קבלת הירושה, אם באמצעות הטלת חיוב עליו, אם באמצעות קביעת מועד שבו יזכה היורש ואם באמצעות קביעת נסיבות שבהתקיימותן היורש יזכה בחלקו בעיזבון. המושג "תנאי בצוואה" מופיע במספר רב של הוראות ב-חוק הירושה, לא רק בהקשר ללשון הצוואה עצמה אלא גם בהקשר לנושאים רבים אחרים, כגון ויתור יורש על זכות הירושה באמצעות הסתלקות מירושה. ההוראות הישירות בחוק הן אלו המתייחסות ל-יורש על תנאי כאמור בסעיף 43 לחוק הירושה וסעיף 44 לחוק הירושה (יורש על תנאי דוחה המכונה גם תנאי מתלה בצוואה ויורש על תנאי מפסיק המכונה גם תנאי מפסיק בצוואה). סעיפים אלו בחוק הירושות עוסקים במצב שבו המצווה מורה בצוואתו שיורש יזכה בהתקיים תנאי או בהגיע מועד או שיורש יחדל מלזכות בהתקיים תנאי שרשם בצוואתו או בהגיע המועד. העיקרון המנחה בסעיף 38 לחוק הירושה ביחס לתנאים בצוואה הוא, שביטולם אינו מבטל את הצוואה כולה וגם אינו מונע את הזכיה שהותנתה בתנאי שבוטל אך קיימים חריגים הגורמים לכך שתנאי פסול בצוואה יביא לפסילת הצוואה או לביטול הצוואה כולה. יש להבדיל בין תנאים בצו
ואה ל-חיובי יורש לפי סעיף 45 לחוק הירושה שכן בניגוד לתנאי בצוואה, הוראה בצוואה הכוללת חיוב יורש לעשות מעשה או להימנע מלעשות מעשה אינה בהכרח בגדר תנאי ואם לא ביצע היורש את חיוביו, אין הדבר מחייב בהכרח שזכותו לרשת תיפגע. תנאים בצוואה הם תנאים התלויים ברצונו של המצווה עורך הצוואה בלבד ולכן מעניין לעיין גם במצב של הענקה ללא תמורה. כך לדוגמא, עיסקה בין נותן המתנה למקבל המתנה המכילה תנאי מתלה בהסכם מתנה על מנת לעמוד על ההבדלים בין שתי עיסקאות החסד הללו (להרחבה נוספת ראה גם תנאים בהסכם מתנה). במאמר זה נדון בעיקר באיזכורם של תנאים בחוק הירושה, הקשורים ל-עריכת הצוואה ומהם תנאים שניתן לכתוב בצוואה, ומנגד, נדון בסוגיית ביטול תנאים בצוואה, כגון תנאים בלתי חוקיים בצוואה, תנאים בלתי מוסריים בצוואה, תנאים בלתי אפשריים בצוואה, תנאי בלתי סביר בצוואה, תנאי חסר משמעות בצוואה או תנאי סתום בצוואה שלא ניתן להבין מלשונו מה היתה כוונת המצווה. תנאים הנוגעים להסתלקות מצוואה ופסילת תנאי בצוואה.
כיצד ניתן לכתוב תנאים בצוואה
כיצד ניתן לכתוב תנאים בצוואה היא סוגיה סבוכה שראוי שתיבחן על ידי עו"ד לענייני ירושה. תנאים תקפים בצוואה הם כל אותם תנאים שאין בהם פגם מסוג כלשהו, עליו נעמוד להלן, או שאינם נוגדים את תקנת הציבור, מושג המשקף את הערכים שהחברה הישראלית מבקשת לקדם. דוגמאות לתנאים שניתן לכתוב בצוואה הם קביעה כי יורש יקבל את חלקו בעיזבון רק בהגיעו לגיל 25 או כאשר יוולד לו הבן הראשון. כמו כן, ניתן לקבוע תנאי לפיו אדם יזכה בחלק מן העיזבון או בכולו אם יטפל במצווה עד פטירתו. בנושא זה ראוי להבחין בין המושג "צוואה על תנאי" לבין "זכיה על תנאי" כאשר סעיף 43 לחוק הירושה ו-סעיף 44 לחוק הירושה עוסקים במצב השני, של זכיה על תנאי. מצב של צוואה על תנאי, כלומר צוואה שכל כולה תלויה ברצונו של אדם אחר למלא את התנאי או שלא למלא את התנאי היא צוואה פסולה מראשיתה בהתאם לסעיף 28(ב) לחוק הירושה. דוגמא נוספת ליורש על תנאי דוחה בצוואה היא הוראת יורש אחר יורש, שכן היורש השני עשוי לרשת לאחר פטירת היורש הראשון, אם נותר עיזבון לרשת. התנאי במצב של יורש אחר יורש הוא קיומו של יורש ראשון, פטירתו של היורש הראשון והיוותרות של רכוש הנכלל בעיזבון. בהסדר זה, מוכל תנאי מכוח סעיף 42 לחוק הירושה על היורש הראשון והוא איסור להוריש לאחר את מה שהצוואה המקורית הורישה ליורש השני. זהו תנאי שמקורו בהוראות חוק הירושה וחל על הצוואה. הסדר נוסף שעשוי לקבוע המצווה המכיל תנאי בצוואה הוא הסדר יורש במקום יורש בהתאם לסעיף 43 לחוק הירושה. בהסדר זה קובע המצווה תנאי, לפיו אם בעת פטירה היורש הראשון אינו חי, יזכה תחתיו יורש אחר. בדרך כלל אנו נפגשים במצב מעין זה כאשר אחד מילדיו של המצווה נפטר, והוא קובע בצוואה תנאי שבמקרה כשזה ילדיו יזכו תחתיו בחלקו בעיזבון. דוגמא לשאלה לגיטימית בעת עריכת צוואה בהסדר של יורש אחר יורש היא
סוגי תנאים בצוואה
סיווג תנאים בצוואה (סוגי תנאים בצוואה) מבוסס על מערכות קלסיפיקציה שונות. סיווג אחד עוסק בתנאים שאינם חוקיים, אינם מוסריים או בלתי אפשריים. סיווג נוסף עוסק בתנאי בלתי סביר (השאלה היא מהי סבירות ביחס לתנאי שבצוואה). סיווג שלישי עוסק בהבדל שבין צוואה אישית לבין תנאים בצוואה הדדית שכן תנאי בצוואה הדדית הינו תנאי חוזי-הסכמי בעוד שתנאי בצוואה אישית הינו תנאי התלוי באירוע חיצוני, בדרך כלל, ולא בבן הזוג.. בנוסף, קיים תנאי בצוואה שהינו חסר משמעות או סתום ולא ניתן להבין מנוסחו מה היתה כוונת המנוח. תנאי נוסף עוסק בהסתלקות מירושה כאשר הסוגיה שהוא מקים עוסקת בחוקיותו.
תנאים בצוואה שהינם בלתי חוקיים
תנאים בלתי חוקיים בצוואה הם תנאים הנוגדים את הדין, ולכן הם חסרי תוקף ובטלים מיסודם. תנאים שכאלו עשויים להופיע בלשון הצוואה כתנאי לזכיה בצוואה או כתנאי שבהתקיימותו חדל יורש מלזכות בירושתו או כחיוב בהתאם לסעיף 45 לחוק הירושה. כאשר קובע בית המשפט לענייני משפחה שתנאי הינו בלתי חוקי, הוא בטל אך בהתאם לסעיף 38(א) לחוק הירושה, אין בביטולו של התנאי הבלתי חוקי בצוואה כדי לבטל את הזכיה שהיתה מותנית באותו תנאי בלתי חוקי. דוגמאות לתנאים בלתי חוקיים בצוואה: התחייבותו של המצוואה כי לא ישנה את צוואתו לאחר עריכתה, התחיי
בותו של המצווה כי יערוך צוואה אחרת רק אצל עורך דין מסויים, הגבלתו של המצווה בצוואתו מעריכת צוואה חדשה או משינויה של הצוואה הנוכחית, תנאי בלתי חוקי הוא תנאי המחייב את היורש או צד שלישי לעבור על הדין כדי לזכות בירושה, כגון חיובו של אדם לרמות, לזייף, לגנוב או למעול וכו' לשם קבלת חלקו בירושה. תנאים נוספים בלתי חוקיים הם אלו התולים את תוקף הצוואה ברצונו של אדם אחר, שכן הצוואה היא מעשה אישי. יחד עם זאת, קיימים בנושא זה חריגים, כגון אלו המופיעים בסעיף 29 לחוק הירושה, המאפשרים למצווה לקבוע אדם אחר שיחליט כיצד לחלק מנה מן העיזבון בין חברי קבוצה מוגדרת של יורשים פוטנציאליים. לא ניתן להוריש זכות אישית של המוריש, כגון רישיון נהיגה, אלא אם הדין מאפשר הורשת זכות שכזאת (בתנאים מסויימים המתגשמים אף הם). תנאי נוסף בלתי חוקי הוא קביעת הורשה בצוואה לאדם שטרם נולד. החריג לתנאי זה הוא שאותו אדם נולד בתוך 300 ימים ממות המוריש. ב-תזכיר חוק הירושה החדש, נשקל שינוי של תנאי זה, בעקבות התפתחות הטכנולוגיה של הפריה חוץ גופית, הפריות מבחנה והפריות המבוססות על הקפאת חומרים לשם הפריה בעתיד.
תנאים בלתי מוסריים בצוואה
תנאים בלתי מוסריים בצוואה הם תנאים שהחברה בישראל רואה בהם מבחינה ערכית תנאים פסולים או בלתי סבירים בנסיבות העניין. גם תנאי בלתי מוסרי בצוואה יפסל והוא בטל מעיקרו למרות שאין כל חוק האוסר על קביעתו. דוגמאות לתנאים בלתי מוסריים בצוואה היא דרישה מהיורש לסכן את חייו לצורך הזכייה בעיזבון, להתגרש מאשתו, לנטוש את משפחתו, לנתק קשר עם אדם מסויים וכו'. תנאים נוספים שהינם בלתי מוסריים הם אלו המערבים בתוכם את ניסיונו של המצווה לשלוט על העיזבון שהוריש מהקבר, במה שמכונה "שלטון היד המתה". תנאים מסוג זה קובעים לדוגמא, כי היורש לא ימכור את הנכס שירש לעולם ועד או כי הוא רשאי למכור את הנכס אך ורק לאדם אחד ויחיד או כי עליו להעניק במתנה את הירושה למאן דהוא בהגיע מועד מסויים. המדיניות המשפטית בישראל מתנגדת נחרצות לאפשר למצווה לשלוט על רכושו לאחר פטירתו, ומגבילה זכות זאת כאמור בסעיף 42 לחוק הירושה, בהוראת "יורש אחר יורש", הוראה שממנה עולה כי תנאי בל יעבר בדיני ירושה הוא כי שליטת המצווה על גורל רכושו תיפסק לאחר ההורשה ליורש השני.
תנאים בלתי אפשריים בצוואה
תנאים בצוואה שהינם בלתי אפשריים הם תנאים פסולים ו-בית המשפט לענייני משפחה יבטלם. מדובר בעיקרון הקובע, כי תנאי שהינו בלתי אפשרי לביצוע בטל מיסודו. לדוגמא, הוראה המתנה את הזכות לרשת בביצוע פעולה שהיא בלתי אפשרית מבחינה משפטית, היא הוראה פסולה. כך לדוגמא, אין זה אפשרי להוריש רכוש שכבר אינו קיים בעיזבון. יש לציין, כי בטרם יפסל תנאי שכזה יבחן בית המשפט אם ניתן לקיימו בקירוב (עיקרון המכונה "ביצוע בקירוב"). כך לדוגמא, תנאי בצוואה הקובע כי דירתו של המוריש בתל אביב תוענק לבנו בלבד כיורשו הבלעדי, כאשר בעת פטירתו של המוריש, הדירה כבר אינה בבעלותו, הוא תנאי בלתי אפשרי בצוואה, שכן הדירה כבר אינה שייכת למוריש. ברם, בית המשפט יבחן, באמצעות העיקרון של "זכות העקיבה" אם התמורה שהתקבלה עבור מכירת הדירה נמצאת בתוך העיזבון, בדמות כספים או בדמות דירה אחרת, ואם כך הדבר, יקבע כי הבן זכאי לרכוש ששינה צורתו, על בסיס הוראת הצוואה.
תנאי בלתי סביר בצוואה
תנאי בלתי סביר בצוואה דומה מאד לתנאי בלתי אפשרי. מדובר בתנאי שמציב התניה שהסיכוי לעמידה בו הוא נמוך ביותר שכן מדובר בתנאי בלתי הגיוני. לדוגמא, היורש יקבל את חלקו בעיזבון אם יוולדו לו שני בנים ובת בסדר הזה. חרף העובדה שקיים סיכוי שתנאי שכזה יתמלא, הסיכוי לכך הוא נמוך ביותר, ומכאן נובעת חוסר הסבירות שבתנאי. דרישה בלתי סבירה בחלק מרכיבי התנאי תוביל בהכרח גם היא לביטול התנאי בצוואה. אין זה סביר לדרוש מהיורש לעבור לגור בעיר צפת, מכיון שהיא היתה אהובה על המצווה, כתנאי לזכייתו בעיזבון.
תנאי חסר משמעות בצוואה
תנאי חסר משמעות בצוואה הוא תנאי שאינו מציג בפועל התניה. מצבים מעין אלו אפשריים כאשר תחביר התנאי בצוואה או דרך הניסוח שלו אינם מובילים לכך שיש משמעות למשפט שנרשם בצוואה. כך לדוגמא, התנאי היורש יזכה אם יעבור ואם לא אזי חלקו יעבור לאחיו ולאחותו הוא תנאי חסר משמעות בצוואה. בית המשפט עשוי לנסות ולהשלים את החסר או לתקן את התנאי חסר המשמעות במטרה להביא לכך שרצונו של המצווה יתמלא, אפילו בקירוב, אך הדבר תלוי בקיומן של ראיות מובהקות בלשון הצוואה לרצונו של המצווה באותו תנאי חסר משמעות.
תנאים בחוק הירושה הנוגעים להסתלקות מירושה
סעיף 6(ד') לחוק הירושה קובע כי הסתלקות על תנאי מזכות הירושה בצוואה בטלה. לכן, לא ניתן לקבוע תנאים בהסתלקות של יורש מירושתו בצוואה שערך המצווה. לכן, תנאי בצוואה העוסק בהסתלקות של אחד מהיורשים או כולם הוא תנאי בטל מיסודו.
תנאים בצוואה: נטל ההוכחה
נטל ההוכחה בתנאים לצוואה תלוי במועד שבו התקיים התנאי. כאשר מדובר על תנאי לפי סעיף 43 לחוק הירושה (יורש על תנאי דוחה או תנאי מתלה) הנטל הוא על מי שטוען שהוא זכאי לירושה לפי אותו תנאי, שכן הוא טרם קיבל את חלקו בעיזבון. לעומת זאת כאשר מדובר על תנאי לפי סעיף 44 לחוק הירושה, (יורש על תנאי מפסיק או תנאי מפסיק) הנטל הוא על מי שתובע את חלקו של היורש שכבר קיבל את חלקו בעיזבון, על פי הכלל המוציא מחברו עליו הראיה. במקרה שבפנינו, התובע צריך להוכיח שהתנאי המפסיק התקיים ואז היורש שקיבל את חלקו לפי אותו תנאי צריך להשיבו לעיזבון ומשם ליורש אחר, בהתאם להוראות הצוואה. כך לדוגמא, בצוואתו של מאיר הוא ציווה שעל המטפלת הצמודה שלו לטפל בכל ענייניו עד ליום פטירתו ואם תעשה כן הרי שהעיזבון יהיה שלה בלבד. נטל ההוכחה לכך שהתנאי בצוואה התקיים מוטל על המטפלת שכן היא יורש על תנאי דוחה. עליה להוכיח כי טיפלה בכל ענייניו של מאיר, על מנת שבית המשפט יקבע כי התנאי יתממש והיא תהפוך ליורשת. במקרה הנמצא בטיפולו של משרד עורכי דין לענייני ירושה של ד"ר רן מובשוביץ קבע המנוח בצוואתו כי המטפלת תטפל בגופו, בריאותו ורכושו ואולם בפועל המטפלת לא עשתה זאת, וחמור מכך, המצווה חי בתנאים מזעזעים בדירתו, המלמדים שהמטפלת הזניחה אותו. על פני הדברים די בכך בכדי לקבוע שהמטפלת לא עמדה בתנאי ולכן אין לקבוע שהיא יורשת של המנוח.
יורש על תנאי דוחה
תנאי דוחה בצוואה הדדית הינו תנאי הקובע כי רק אם יתקיים, אזי יזכה אדם בחלקו בעיזבון. ראה להרחבה גם על תנאי מתלה בצוואה (יורש על תנאי דוחה לפי סעיף 43 לחוק הירושה. כאמור לעיל, קיימת משמעות מבחינת נטל ההוכחה לתנאי מסוג זה.
יורש על תנאי מפסיק
תנאי מפסיק בצוואה הוא תנאי הקובע כי אם יתרחש אירוע כל שהוא או שידיע מועד כלשהו, אזי יחדל האדם מלהיות יורש. מצב שכזה, בהתאם לסעיף 43 לחוק הירושה הינו מצב סבוך במיוחד, שכן בינתיים היורש כבר קיבל את העיזבון. במצב שכזה, כאמור לעיל, נטל ההוכחה הוא על מי שמבקש לבטל את זכות הירושה של היורש.
תנאים בצוואה הדדית
תנאים בצוואה הדדית הם דבר שבשגרה שכן הצוואה ההדדית כולה מכילה למעשה שתי מסגרות: מחד, צוואה אישית ומאידך התחייבות חוזית המקימה הסתמכות של בני הזוג על הוראות הצוואה ההדדית. הסתמכות זאת מבוססת על תנאים שקובעים בני הזוג ומחייבים זה את זו ולהיפך ומופיעים כאמור ב-צוואה הדדית. נפנה לניתוח לדוגמא של תנאים בצוואה הדדית על מנת לעמוד על הסוגיות המוצפות במקרה שכזה. בני הזוג כהן עורכים צוואה הדדית וקובעים בה כי הראשון שילך לעולמו יוריש את כל עיזבונו לבן הזוג הנותר בחיים. תנאי זה מהווה תנאי מסוג יורש על תנאי דוחה (תנאי מתלה). לימים נפטר הבעל, והאשה ירשה את כל עיזבונו בהתאם לצוואה ההדדית, אלא שהצוואה מכילה תנאי של יורש אחר יורש, הקובע כי לאחר פטירת שני בני הזוג יעבור העיזבון כולו (של הבעל ושל האשה גם יחד) לשניים מתוך שלושת ילדיהם. מדובר בתנאי מתלה נוסף כאמור. ברם, במהלך התקופה שלאחר פטירת הבעל המנוח התקרבה מאד האשה לילד השלישי והחליטה שהיא מעוניינת להוריש גם לו. במצב שכזה עלינו לבדוק אם הצוואה ההדדית כוללת תנאים האוסרים עליה להוריש בניגוד להתחייבות שלה לבעלה, והנה מסתבר שהצוואה ההדדית מכילה הוראה נוספת, המכונה במשפט הישראלי "הוראה אחרת" בצוואה הדדית, לפיה כל אחד מבני הזוג רשאי לבטל את צוואתו ולשנות אותה בהתאם לרצונו בכל עת, מבלי להודיע לבן הזוג (אם הוא בחיים) ומבלי שיש לכך השלכות על היקף העיזבון שנמצא בידי האשה. במצב שכזה, רשאית האשה לשנות את התנאי בצוואה ההדדית באמצעות עריכת צוואה חדשה המבטלת את ההתחייבות בצוואה ההדדית ולהוריש לילד השלישי כך שבפועל יתרחש ביטול צוואה הדדית. זוהי דוגמא מצויינת לחשיבות שיש ב-עריכת צוואה הדדית אצל עורך דין לסכסוכי ירושה.
ביטול תנאי בצוואה
ביטול תנאי בצוואה נעשית באמצעות הגשת התנגדות לצוואה או באמצעות הגשת תביעה ל-פרשנות צוואה. בהליכים אלו מתבקש בית המשפט לענייני משפחה לקבוע אם תנאי מסויים הוא תנאי פסול ובטל ולחילופין אם התממש (תנאי מתלה) או שלא התממש (תנאי מפסיק). כמו כן, ניתן לטעון כי יש לפרש את התנאי באופן מסויים, שאחרת משמעותו בלתי ברורה או שאינה חוקית או בלתי סבירה. טענה נוספת שיכול להעלות בעל הדין שמבקש לקיים את התנאי היא השלמת החסר, כך שלתנאי תהיה משמעות. פסילת תנאי בצוואה אם כן, אינה תלויה רק בכך שהוא בלתי חוקי, בלתי אפשרי או בלתי מוסרי ויתכן שמדובר בתנאי ההופך את הצוואה לצוואה סתומה, כזו שלא ניתן להבין את משמעותה. להרחבה על נושא של תנאים תוכלו לעיין גם במאמר מתנה על תנאי העוסק בתנאים שבחוזה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.