תנאי מתלה בצוואה
תנאי מתלה בצוואה הוא תנאי הרשום בצוואה המוגשת לקיום, אשר קובע כי העיזבון או חלק ממנו יועבר ליורש רק בהתקיים תנאי מסוים, הוא התנאי המתלה. תנאי מתלה מופיע בסעיף 43 לחוק הירושה אשר כותרתו היא "יורש על תנאי דוחה". משמעותו של הסעיף היא שאדם יזכה ביורש רק בהתקיים תנאי מסויים או בהגיע מועד הקבוע בתנאי ובהתאם סעיף 43(א) לחוק הירושה קובע כי "המצווה רשאי לצוות שיורש יזכה בהתקיים תנאי או בהגיע מועד.". סעיף 43(ב) לחוק הירושה קובע כי "לא נתקיים התנאי או לא הגיע המועד לפני מות המצווה, יתנהל העזבון על ידי מנהל עזבון עד שיתקיים התנאי או שיגיע המועד או עד שיתברר שהתנאי לא יוכל עוד להתקיים; והוא הדין כשציווה המצווה לתאגיד שעדיין אינו כשר לרשת בהתאם לסעיף 4.". עוד קובע סעיף 43(ג) לחוק כי ""לא קבע המצווה מי יזכה אם יתברר שהתנאי לא יוכל עוד להתקיים, יזכו היורשים על פי דין.". מן האמור לעיל עולה כי על מנת להטמיע תנאי מתלה תקף בצוואה יש לעמוד במספר דרישות אותן מונה חוק הירושה. ראשית יש לקבוע את התנאי או את המועד שבו יזכה היורש, שכן קודם לכן הוא אינו יורש כלל אלא רק "מעוניין בדבר" או יורש פוטנציאלי. שנית, היה והתנאי לא התקיים לפני פטירת המצווה, ינוהל העיזבון על ידי מנהל עיזבון עד המועד שבו יכנס התנאי לתוקף או עד למועד שבו יתברר כי התנאי לא יתקיים עוד. בנוסף, אם לא קבע המצווה מי יהיה היורש במקרה שהתנאי לא יתקיים, יזכו באותו חלק של העיזבון היורשים על פי דין. לשורת תנאים אלו יש להוסיף גם את הדרישה הכללית ביחס לתנאים בצוואה (צוואה בלתי חוקית וכו') המופיעה בסעיף 34 לחוק הירושה. לכן, התנאי המתלה חייב שיהיה חוקי, סביר ובר ביצוע. לא ניתן לקבוע תנאי הפוגע בחירות היורש יתר על המידה, אינו סביר באופן קיצוני, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי לביצוע. יישומו של יורש על תנאי דוחה בסעיף 43 לחוק הירושה הוא דוגמא מצויינת לסיבה שבעטיה יש להימנע מכתיבת צוואה לבד. אין ספק שכתיבת תנאי מתלה בלתי קביל בצוואה מהווה את אחת העילות להתנגדות לצוואה. להרחבה ראו גם במאמר על עילות התנגדות לצוואה וכן על עילות לביטול צוואה.
תנאים מתלים קבילים בצוואה
להלן דוגמאות לתנאים מתלים קבילים בצוואה: רונן מוריש לרעייתו מיליון ש"ח מעיזבונו, אך רק בתנאי שהיא תשלים את לימודי התואר הראשון שלה בתוך 7 שנים מיום עריכת הצוואה. היה ולא תשלים, יועבר הסכום בחלוקה שווה לשלושת ילדיהם. שרה מורישה את דירת המגורים שלה לבתה רחל, אך רק בתנאי שרחל תטפל בה בביתה עד יום מותה באופן מיטיבי ותדאג לכל צרכיה. במקרה שרחל לא תטפל בשרה כנדרש, הבית יהיה של אחיה של שרה. יהונתן מוריש לנכדו רועי 100,000 ש"ח אך מצווה כי הסכום ישולם לו רק בהגיעו לגיל 26 שנים ועד אז, הסכום יוחזק בנאמנות עבור רועי על ידי מנהל עיזבון. ניסוחו של התנאי המתלה חייב להיות מדויק, ברור וחד משמעי, כאשר הוא צופה פני עתיד וכן מצב שבו התנאי לא יתקיים מסיבה כלשהי.
תנאי מתלה בלתי חוקי בצוואה
תנאי מתלה בלתי חוקי בצוואה הוא תנאי הדורש הפרת החוק על מנת לקיימו או לבצעו. להלן דוגמאות לתנאי מתלה בלתי חוקי בצוואה: תנאי הקובע כי על מנת שיריב שהינו יהודי יירש את עיזבון אביו, עליו להתחחן עם שתי נשים, וזאת חרף הוראת החוק האוסרת על ביגמיה. תנאי הקובע בצוואה כי רונית תקבל סך של חצי מיליון ש"ח מן העיזבון, ובלבד שתבצע מעילה בכספי החברה שבה היא עובדת הוא תנאי בלתי חוקי שכן הוא מעמיד דרישה לעבור עבירה פלילית כתנאי לירושה. תנאי הקובעי כי בן זוג יירש את הכספים המיועדים למזונותיו של קטין שהינו צאצא של המוריש הינו תנאי מתלה בלתי חוקי. תנאי מתלה המפלה בין יורשים בשל מינם או דתם עשוי להיפסל מחמת אי חוקיותו.
תנאי מתלה בלתי אפשרי בצוואה
תנאי מתלה בלתי אפשרי בצוואה הוא תנאי שביצועו אינו אפשרי. דוגמאות לתנאי מתלה בלתי אפשרי בצוואה הן דרישה שיורש יפתח יכולת טיסה, יחזור בזמן או ימצא מרפא למחלה סופנית כתנאי לירושת חלקו בעיזבון. תנאים מתלים בלתי אפשריים כוללים גם הורשה של העיזבון במועד שכבר חלף או הורשה של נכס שכלל אינו שייך לעיזבון, ולכן מלכתחילה לא ניתן להוריש אותו.
תנאי מתלה בלתי מוסרי בצוואה
תנאי מתלה בלתי מוסרי הוא תנאי הנוגד את ערכי המוסר של החברה בישראל. כידוע, בהתאם לסעיף 34 לחוק הירושה צוואה בלתי מוסרית היא צוואה שתיפסל אך הדברים נכונים גם יחס להוראה ספציפית בצוואה כגון הוראת תנאי מתלה שהינה בלתי מוסרית. ערכי המוסרבחברה משתנים ומתעצבים עם התקדמות
הזמן, ולכן מה שבעבר נראה כמוסרי בישראל עשוי כיום להראות כלא מוסרי. אי המוסריות שבתנאי המתלה נלמדת, בין היתר, מכך שהתנאי הוא גם בלתי חוקי שכן הוא מפר את הדין, אך כידוע, מוסר הוא היבט נרחב יותר של איסור על עשיית דבר מה, ולכן יתכן שיהיה תנאי מתלה חוקי בצוואה אך בלתי מוסרי. בנוסף, מבחן נוסף לאי המוסריות שבתנאי המתלה הוא האפשרות לאכוף אותו בכלל. כך לדוגמא, דרישה שיורש יישאר רווק כל חייו היא דרישה לא מוסרית, למרות שהחוק אינו אוסר עליה. יש בדרישה זו משום פגיעה אנושה בחירותו של היורש, שהיא פגיעה בלתי סבירה. אלו הם גם פני הדברים כאשר התנאי המתלה דורש מהיורש להינשא לאדם מסו
יים או להישאר נשוי לו לעד, דרישה הפוגעת בחירות הבחירה של היורש לזהות בן זוגו. דרישה שיורשת תלד מספר ילדים מינימלי כתנאי מתלה לירושת העיזבון היא דרישה בלתי מוסרית, וכך גם דרישה שיורש יעסוק במקצוע מסויים כתנאי לירושה. דרישה שיורש יתגורר בעיר מסויימת כל חייו כתנאי לירושה היא דרישה בלתי מוסרית שגם פוגעת בחירות התנועה של היורש, ולכן יש להניח שיפסל בבית המשפט.
תנאי מתלה סביר בצוואה
ראינו שתנאי מתלה סביר בצוואה הוא תנאי אפשרי לביצוע, חוקי ומוסרי. התנאי חייב להיות סביר ולא קיצוני יתר על המידה. ככלל, על מנת להטמיע תנאי שיהפוך את היורש ל-"יורש על תנאי דוחה" ככל שהתנאי המתלה בצוואה פוגע יתר על המידה בחירויות הבסיסיות של היורש או שיש בו דרישה בלתי אכיפה או שהוא מנוגד לחוקי הטבע או שהוא דורש דבר שהינו מעבר ליכולת האנושית הסבירה, כי אז עולה ומתעצמת השאלה ביחס לתוקפו. תנאי מתלה בצוואה חייב להיות ברור, מדוייק וחד משמעי. תנאי אמורפי או לא ברור בניסוחו נתון לפרשנות ולכן עשוי להיפסל בבית משפט לענייני משפחה. לכן, חשוב עד מאד לנסח תנאי מתלה בצוואה באופן מקצועי בתוך שימת לב למשמעויות העולות ממנו, באמצעות עורך דין מומחה לענייני ירושה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.