תקנות הירושה
תקנות הירושה, תשנ״ח -1998 הן תקנות הקובעות את סדרי הדין של הטיפול בעניייני ירושה בישראל והן מפרשות ומפרטות את הוראות חוק הירושה. להלן תמצית תוכן תקנות הירושה. מבנה תקנות הירושה מכיל 10 פרקים המכילים בין היתר הוראות בדבר הגדרות ותחולה, המרשם הארצי, כיצד מפקידים צוואות, הגשת תביעה בענייני ירושה, צו קיום צוואה וירושה, מזונות מן העזבון, ערעור על החלטת רשם הירושה, הפקדת צוואה שנחתמה בחתימה אלקטרונית, הפקדה מרחוק של צוואה וניהול עזבון.
מבנה תקנות הירושה
מבנה תקנות הירושה כולל 10 פרקים. התקנות שנכנסו לתוקף בשנת 1998, מחולקות לפרקים הבאים:
א. הגדרות ותחולה
ב. המרשם הארצי
ג. הפקדה, עשיה ומסירה של צוואות
ד. הגשת תביעה לבית משפט
ה. צו ירושה וצו קיום צוואה
ו. מזונות מן העזבון
ז. הנהלת העזבון ושכר טרחה למנהל העזבון
ח. ערעור על החלטת הרשם לענייני ירושה
ט. הליך חלופי לסילוק חובות מנכסי העיזבון.
י. דוגמאות של טפסים לבקשה לצו ירושה, בקשה לצו קיום צוואה ועוד.
עדכון תקנות הירושה
במהלך התקופה שחלפה מעת חקיקתן של התקנות, הן עודכנו מספר פעמים ברוח התקופה ובהתאם לצרכי הציבור.
סריקת צוואה
סריקת צוואה הינה הליך חדש יחסית אשר מחייב את הרשם בהגנת עותק דיגיטלי של צוואה שהופקדה אצלו. בשנת 2019 נכנסה לתוקף הוראה בתקנות הירושה המחייבת את הרשם לענייני ירושה לסרוק את הצוואה שמפקיד המצווה בהליך של הפקדת צוואה, כך שתשמר גם סריקה ממוחשבת של עותק הצוואה.
הפקדת צוואה שנחתמה בחתימה אלקטרונית
בשנת 2020 עודכנו תקנות הירושה, כך שהמצווה רשאי להפקיד צוואה שנחתמה בחתימה אלקטרונית מאושרת באופן מקוון באמצעות אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי. הפקדה זו תעשה על ידי המצווה או על ידי הרשות שערכה את הצוואה, אך אם ההפקדה נעשית על ידי הרשות כגון נוטריון, עליו להפקיד את הצוואה בתוך 30 ימים מיום עשייתה.
הפקדה מרחוק של צוואה
באופן רגיל, על מנת להפקיד צוואה יש להגיע באופן אישי למשרדי רשם הירושה בהתאם לסעיף 6 לתקנות הירושה. בהמשך, עודכנו התקנות באמצעות ״הוראת שעה״ כך שניתן להפקיד צוואה מרחוק, בעקבות מגיפת הקורונה, ולאחר שנסגרו משרדי הרשם לענייני ירושה. ההפקדה מרחוק של צוואה נעשית באמצעות שליחת העתק צבעוני סרוק שלה באמצעות אתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה. בתוך 45 ימים ממועד פקיעת הוראת השעה יש להפקיד את הצוואה המקורית במשרדי רשם הירושה. לאחר הפקדת הצוואה המקורית אצל רשם הירושה, ימחק הקובץ הממוחשב הסרוק של הצוואה וכן עצם מעשה ההפקדה מרחוק.
תקנות הירושה: סוגי תביעות לבית המשפט
תקנות הירושה קובעות מהן התביעות שהרשם לענייני ירושה יעביר לבית המשפט לענייני משפחה, אם הוגשו אליו.
(2) תובענה למתן צו ירושה או צו קיום והתנגדות;
(3) תובענה להצהרת מוות;
(4) תובענה להוכחת מותו של אדם וזמן מותו;
(5) תובענה להוכחת צוואה;
(6) תובענה למזונות או למדור מן העזבון ומן היורשים;
(7) תובענה למינוי מנהל עזבון והתנגדות למינוי;
(8) תובענה לתיקון צו ירושה או צו קיום והתנגדות;
(9) ערעור על החלטת רשם לעניני ירושה;
(10) תובענה אחרת בעניני ירושה לרבות תובענה שעילתה סכסוך בקשר לירושה, יהיו הצדדים אשר יהיו.
הגשת בקשה לצו ירושה וצו קיום צוואה
תקנות הירושה קובעות כי בקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה תוגש לרשם לענייני ירושה שבאזור פעולתו היה מושבו של המוריש במותו. לא היה מושבו של המוריש בישראל, תוגש הבקשה לרשם הירושה שבאזור פעולתו נמצאים נכסים מנכסי העזבון. ניתן להגיש בקשה לצו ירושה או צו קיום צו צוואה לבית הדין המוסמך אך סמכותו של בית הדין תלויה בכך שכל הנוגעים בדבר נתנו את הסכמתם להתדיין בפניו.
הודעת הסתלקות מירושה
לרשם הירושה תוגש הודעת הסתלקות מירושה על ידי מי מהיורשים. להרחבה על הסתלקות מירושה וביטול הסתלקות מירושה קרא כאן.
התנגדות לצו ירושה והתנגדות לצו קיום צוואה
ההתנגדות תוגש לרשם לענייני ירושה ותכלול את נושא ההתנגדות, את נימוקיה ואת כל המסמכים שעליהם היא מתבססת. העובדות שבכתב ההתנגדות יאומתו בתצהיר וכן יפוי כח, במידה והמתנגד מיוצג על ידי עורך דין. להתנגדות תצורף קבלה המעידה על תשלום אגרה. כיום מקובל לשלם את האגרה באופן מקוון באתר הרשם לענייני ירושה.
במידת הצורך ניתן לבקש הארכת מועד להגשת ההתנגדות בבקשה שתכלול נימוקים טובים.
ביטול צו ירושה וביטול צו קיום צוואה
הוגשה בקשה לתיקון או לביטול של צו ירושה או של צו קיום צוואה שנתן הרשם לעניני ירושה, רשאי הוא להורות על עיכוב ביצוע של כל החלטה שנתן בקשר לעיזבון.
היה והוגשה בקשה לביטול צו קיום צוואה או צו ירושה והרשם ראה כי היא נתמכת בנימוק שהמבקש יכול היה להביאו בפניו בהזדמנות קודמת ולא עשה כן, יעביר את הבקשה לדיון בבית המשפט.
בקשה למינוי מנהל עזבון
היה והוגשה בקשה למינוי מנהל עיזבון זמני לרשם לענייני ירושה, הוא רשאי למנותו, אם כל היורשים הנוגעים בדבר מסכימים לזהותו. בכל מקרה אחר, תועבר הבקשה לדיון בבית המשפט. הבקשה תכלול את הטעמים לצורך במינוי מנהל עזבון וכן כתב הסכמה של מנהל העזבון המיועד.
ערעור על החלטת רשם הירושה
תקנות הירושה קובעות כי המועד להגשת ערעור על החלטת רשם לעניני ירושה הוא חמישה עשר ימים מיום המצאת ההחלטה; הערעור יוגש לבית המשפט המוסמך בהתאם לתקנה 10(ב) לתקנות הירושה,
לסיכום
תקנות הירושה בישראל חלות על נכסים הנמצאים בארץ אך כאשר מדובר בנכסים בחו"ל, יש לקחת בחשבון חוקים מקומיים ומיסוי בינלאומי. ישראל חתומה על אמנות בינלאומיות שמקלות על העברת נכסים בין מדינות, אך הליכי ירושה במדינות זרות עשויים לכלול דרישות נוספות כמו תרגום ואישור מסמכים. בנוסף ירושה במדינות מסוימות כמו ארה"ב, עלולה להיות כפופה למיסוי מקומי.
רוצים להבטיח שהליך הירושה יתנהל בצורה נכונה וללא סיבוכים?
במשרד של עו״ד ד״ר רן מובשוביץ – עורכי דין צוואות וירושות בלבד, אנו מתמחים בניהול תיקי ירושה מורכבים, צוואות והתמודדות עם נכסים בינלאומיים. צרו קשר לייעוץ משפטי שיבטיח את זכויותיכם וימנע סכסוכים מיותרים!
שאלות נפוצ
נושא נוסף שראוי להתייחס אליו הוא המיסוי הבינלאומי בירושות. כאשר יורש ישראלי מקבל נכס הנמצא במדינה זרה, הוא עשוי להידרש לשלם מס ירושה באותה מדינה גם אם בישראל אין מס ירושה. לדוגמה ירושת דירה בארצות הברית עשויה לחייב תשלום מס עיזבון פדרלי ומס מדינתי, בנוסף להליך הירושה עצמו.
לכן, מומלץ להיוועץ במומחה משפטי המכיר את דיני הירושה של שתי המדינות כדי לתכנן את הליך הירושה באופן מיטבי ולמנוע כפל מיסוי או סיבוכים משפטיים מיותרים.
כחלק מהליך החיפוש אחר יורשים, האפוטרופוס גם משתף פעולה עם רשויות וארגונים בינלאומיים, במיוחד במקרים של ניצולי שואה או עולים שאיבדו קשר עם משפחתם במהלך מלחמות או הגירה. ההליך יכול להימשך שנים רבות ולפעמים מוביל לגילויים מפתיעים ולאיחוד משפחות שנותקו זו מזו במשך דורות.
בנוסף, האפוטרופוס מקפיד על שמירת תיעוד מפורט של כל פעולה והחלטה, מה שמאפשר ליורשים עתידיים להבין את השתלשלות האירועים ואת האופן בו נוהל העיזבון עד לאיתורם.
למשל במקרה שבו מתגלה צוואה מאוחרת שלא הייתה ידועה בזמן חלוקת העיזבון, יש להוכיח את אמיתותה ותקפותה באמצעות חוות דעת גרפולוגית ועדויות תומכות. בנוסף, בית המשפט מייחס חשיבות רבה לשאלת תום הלב של המערער ולמועד שבו נודע לו על העילה לערעור. עיכוב בלתי מוצדק בהגשת הערעור עלול להוביל לדחייתו על הסף, גם אם יש בו ממש. לכן, מומלץ לפעול במהירות ובנחישות ברגע שמתגלה מידע חדש או ראיות המצדיקות את שינוי חלוקת העיזבון.
כמו כן, יש להבחין בין נכסים משותפים שנצברו במהלך הנישואין, אשר מחציתם שייכת ממילא לבן הזוג מכוח חוק יחסי ממון, לבין נכסים אישיים של המנוח שעליהם חלות תקנות הירושה.
במקרים של נישואין שניים או מאוחרים יותר המצב מורכב אף יותר, כיוון שצריך להתחשב בזכויות של ילדים מנישואין קודמים ובהסדרים מיוחדים שנקבעו בין בני הזוג. לכן חשוב להיוועץ בעורך דין המתמחה בדיני משפחה וירושה כדי להבין את מלוא הזכויות והחובות במקרה הספציפי.
במקרים כאלה, הפסיקה מתפתחת ומתאימה את עצמה למציאות המשתנה, תוך שמירה על העיקרון הבסיסי של טובת הילד. חשוב לציין כי גם במקרים של אימוץ בינלאומי, בתי המשפט בישראל מכירים בזכויות הירושה של הילד המאומץ, כל עוד האימוץ נעשה בהתאם לדרישות החוק הישראלי והאמנות הבינלאומיות הרלוונטיות.
עם זאת במקרים של "ילדים לא מוכרים" נטל ההוכחה כבד יותר, והם נדרשים להציג ראיות משכנעות לקיומו של קשר ביולוגי או משפטי המזכה אותם בירושה.
כמו כן, במקרים של צוואות הנערכות בגיל מתקדם או במצב בריאותי מורכב, מומלץ לצרף חוות דעת רפואית המעידה על הכשירות המשפטית של המצווה בעת עריכת הצוואה. ניסיון העבר מלמד כי צוואות שנערכו ללא הקפדה על הדרישות עלולות להיפסל בבית המשפט, דבר שעלול להוביל לסכסוכי ירושה מורכבים ויקרים.
מעניין לציין שבתקופת הקורונה נוצר תקדים משפטי המאפשר עריכת צוואה באמצעים דיגיטליים בנסיבות מיוחדות, תוך שמירה על העקרונות הבסיסיים של החוק.

משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .