הסכם מתנה: מתי אפשר להתחרט
הסכם מתנה: מתי אפשר להתחרט לחזור ממתנה? סעיף 5 ל-חוק המתנה מגדיר 4 מצבים שבהם ניתן לחזור מהמתנה או להביא ל-ביטול מתנה. המצב הראשון: המתנה טרם הושלמה והיא עודה מוגדרת כ-"התחייבות למתנה". המצב השני: כל עוד מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות למתנה רשאי נותן המתנה להתחרט ולחזור בו ממנה, אלא אם ויתר על זכותו זו בכתב. המצב השלישי: מקבל המתנה התנהג ב-התנהגות מחפירה לנותן המתנה או בן משפחתו. המצב הרביעי: התרחשה הרעה כלכלית משמעותית במצבו של נותן המתנה. לצד ארבעת המצבים שלעיל, קיימת גם זכות להתחרט על הענקת מתנה מכוחם של דיני החוזים הכלליים, בהסתמך על עילות כגון טעות, הטעייה, עושק, כפייה וחוסר תום לב. במאמר זה נדון בארבעת המצבים המנויים בחוק המתנה, המאפשרים להתחרט ולחזור מעסקת מתנה.
נותן המתנה התחרט בעת שהמתנה טרם הושלמה
לנותן המתנה זכות להתחרט כאשר המתנה טרם הושלמה והיא עודנה בגדר "התחייבות למתנה". מהי מתנה שלא הושלמה או התחייבות למתנה? נפסק בבית המשפט, כי כאשר מדובר במתנת מקרקעין ויש לרשום את זכות מקבל המתנה במקרקעין, המתנה אינה מושלמת עד למועד שבו נרשמות הזכויות בפנקס המקרקעין. עד למועד רישום הזכויות מדובר בהתחייבות למתנה. לעומת זאת, כאשר מדובר במתנת מיטלטלין, ההעברה תסתיים בדרך כלל עם מתן החזקה בדבר המתנה ואזי היא מכונה "מתנה לאלתר". כך לדוגמא, העברת סכום כסף במתנה מסתיימת עם העברת החזקה בו לידי מקבל המתנה. להרחבה ראו בערך על ביטול מתנה כספית.
מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על המתנה
ניתן להתחרט ולחזור ממתנה אם מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך עליה. מהי הסתמכות על מתנה? נסביר באמצעות הדוגמא הבאה. רונן מעניק לבנו מחצית הזכויות בדירת מגורים במתנה. לשם רכישת המחצית השניה, נוטל רונן הלוואת משכנתא בבנק. בדוגמא זו, ברור כי בנו של רונן הסתמך על המתנה בכדי ליטול על עצמו התחייבות לתשלום משכנתא, ולכן לרונן אין זכות להתחרט ולחזור בו מן המתנה. חוק המתנה קובע חריג לזכות החרטה במצב זה והוא כאשר נותן המתנה ויתר על זכות החזרה.
ויתור על הזכות לחזור מהמתנה
ויתור על הזכות לחזור מהמתנה מתבטא בדרך כלל בחתימה על ייפוי כוח בלתי חוזר המקנה למקבל המתנה או עורך דינו את הזכות לסיים את רישומה של המתנה מבלי שיהיה צורך בחתימתו של נותן המתנה. לעיתים, מכיל גם תצהיר המתנה או הסכם המתנה סעיף שבו מצהיר נותן המתנה כי הוא מוותר על זכותו להתחרט ולחזור בו מן המתנה. להרחבה ראו בערך מתנה וייפוי כוח בלתי חוזר.
התנהגות מחפירה כעילה להתחרט ולחזור ממתנה
התנהגות מחפירה של מקבל המתנה היא התנהגות מבישה באופן משמעותי שאינה תואמת את מערכת היחסים הצפויה בין מי שנתן מתנה רבת ערך לבין מי שקיבל אותה. התנהגות שכזו מקימה עילה לזכות החרטה ממתנה ומאפשרת לחזור מהמתנה. האיסור על התנהגות מחפירה מבטא את עמדתו של המחוקק לחובת אסירות התודה כלפי מי שנתן שלא בתמורה זכות כלכלית משמעותית. החובה שלא להתנהג בהתנהגות מחפירה חלה על מקבל המתנה באופן מרחיב, כך שאסור להתנהג באופן מביש גם כלפי בן משפחתו של נותן המתנה. היה והוכחה התנהגות מחפירה, נולדה גם זכות לנותן המתנה להתחרט עליה ולחזור בו ממנה.
הרעה כלכלית במצבו של נותן המתנה מקנה זכות להתחרט על מתנה
הרעה כלכלית במצבו של נותן המתנה מתבטאת במצב שבו לנותן המתנה קושי כלכלי אוביקטיבי ומשמעותי. מדובר במצב שבו נותן המתנה ירד מנכסיו לאחר שנתן את המתנה, כך שהשבתה של המתנה יכולה לסייע לו בייצוב מצבו. הרעה כלכלית משמעותית שכזו מהווה עילה המאפשרת זכות לחרטה מהתחייבות ממתנה.
אפשרויות נוספות לביטול מתנה
מקובל לומר שלמעט קיום של אחת מהאפשרויות שמנינו לעיל, המתנה היא "מתנה בלתי הדירה" ולא ניתן לחזור ממנה או להתחרט עליה. ברם, ראוי לזכור, כי תפקידו על עורך דין ירושה מקצועי ומומחה העוסק בתקיפת הסכם מתנה מכוח הזכות להתחרט עליה, הוא לאתר את אותן נסיבות המלמדות כי נסיבות עריכת הסכם המתנה ואכיפתה לוקה בפגמים המאפשרים את קיום זכות החרטה. המידע המקצועי המאפשר איתור הפגמים שבעסקת המתנה והפיכתן לכתב טענות עוצמתי בבית המשפט אשר עשוי להביא לביטול המתנה, אינו מצוי ברשת האינטרנט אלא בראשו של עורך הדין, מקום שהתגבש בעשרות שנים של לימוד וצבירת ניסיון בניתוח אירועים הנוגעים להענקות חסד כגון מתנה וצוואה. מומלץ איפוא להתייעץ עם עו"ד ירושה מומחה במתנות בטרם נקיטת מהלכים בנושא מורכב זה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.