הוראה אחרת בצוואות הדדיות
הוראה אחרת בצוואות הדדיות היא הוראה שבני הזוג רשאים לכתוב בצוואותיהם ההדדיות ומטרתה היא לקבוע את הדרך שבה מותר יהיה לבטל או לשנות את הצוואות ההדדיות, בתוך סטיה מהוראות סעיף 8א לחוק הירושה אשר קובע כי לביטול צוואות הדדיות לא יהיה תוקף אלא אם יתבצעו הליכים מסויימים שקבועים בו כגון מתן הודעה בכתב על ביטול הצוואה כתנאי לביטולה או השבת כל הרכוש שירש בן הזוג. הבסיס המשפטי לזכותם של בני זוג לרשום הוראה אחרת בצוואותיהם ההדדיות מצויה בסעיף 8א(ב)(2)(ג) לחוק הירושה הקובע כי "הוראות סעיף קטן (ב) יחולו אם אין בצוואות ההדדיות הוראה אחרת, ואולם הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה.". הוראת חוק זו מובילה אותנו למסקנה חשובה מעין כמוה: בניגוד לאמונה המקובלת בקרב המצווים, ניתן בהחלט לבטל צוואה הדדית, והכל תלוי בלשונן של הצוואות ההדדיות. מכאן גם עולה חשיבות עריכת צוואה הדדית אצל עורך דין מומחה לענייני ירושה, הבקיא בפרטים משמעותיים מעין אלו. אין ספק שהאפשרות לעריכת הוראה אחרת מהווה יתרון בעת עריכת הצוואה. להרחבה ראו גם יתרונות וחסרונות בצוואה הדדית. במאמר זה נדון בנוסח של הוראה אחרת בצוואות הדדיות, מהי פרשנות הוראה אחרת בצוואות הדדיות, ומה בין תום לב והוראה אחרת בצוואות הדדיות. בנוסף ניגע בתמצית גם בסוגיות הנוגעות ל-פרשנות הצוואות ההדדיות לפי דיני החוזים ו-פרשנות הצוואות ההדדיות לפי חוק הירושה.
נוסח של הוראה אחרת בצוואות הדדיות
מהו נוסח של הוראה אחרת בצוואות ההדדיות? בדרך כלל תוצג ההוראה האחרת כהצהרה בנוסח הבא: "זאת היא צוואתי האחרונה והנני קובעת כי אהיה רשאית לבטל את צוואתי זו בכל עת שארצה". על משמעותה של הוראה אחרת מתדיינים בבית משפט לענייני משפחה בהליכי התנגדות שכן יש לנתח אם ההוראה מבטלת את ההסתמכות של בן הזוג, ומאפשרת לכל אחד מבני הזוג לערוך צוואה חדשה.
פרשנות הוראה אחרת בצוואות הדדיות
פרשנות הוראה אחרת מחייבת התייחסות לעקרונות של פרשנות צוואה לפי סעיף 54 לחוק הירושה וכן לפרשנות לפי דיני החוזים הכללים, החולשים על מנגנון ההסתמכות. תכלית הפרשנות היא להכריע, אם הצוואות ההדדיות אכן מקימות הסתמכות או שמא ההוראה האחרת ביטלה את ההסתמכות. טלו לדוגמא את ההוראה האחרת שלעיל. לפי האמור בצוואת בת הזוג, היא עצמה רשאית בכל עת שתרצה לבטל את צוואתה. ההוראה אינה מסייגת את זכותה זו בכך שבן הזוג יסכים לכך או אפילו ידע על כך. לפי נתיב פרשני זה, אין כל הסתמכות, שכן בני הזוג היו מודעים לכך שלכל אחד מהם זכות עצמאית ואישית לבטל את הצוואה שלהם, מבלי שיהיו תלויים בבני זוגם, ואם כך הדבר, אל לו למי מבני הזוג לצפות שתנאים שקבעו יחדיו בצוואות ההדדיות יעמדו בתוקף, אם הצוואה אכן בוטלה.
פרשנות הצוואות ההדדיות לפי דיני החוזים
פרשנות ההוראה האחרת בצוואות ההדדיות לפי דיני חוזים תעשה על יסוד סעיף 25(א) לחוק החוזים(חלק כללי) לאחר שתוקן, שם נקבע כי "חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו".
פרשנות הצוואות ההדדיות לפי חוק הירושה
פרשנות הצוואות ההדדיות לפי חוק הירושה מתבססת על סעיף 54 לחוק הירושה, שם נקבע כי "מפרשים צוואה לפי אומד דעתו של המצווה, כפי שהיא משתמעת מתוך הצוואה, ובמידה שאינה משתמעת מתוכה, כפי שהיא משתמעת מתוך הנסיבות". כפי שאנו רואים, מדובר בעקרונות דומים לעקרונות המופיעים בפרשנות לפי דיני חוזים, המייחסים חשיבות רבה במיוחד ללשון הצוואה. מכאן עולה, עד כמה חשוב שבעת כתיבת צוואה הדדית, תוקדש מחשבה רבה לניסוח של כל משפט המופיע בה על מנת שישקף בדיוק את כוונת המצווה.
תום לב והוראה אחרת בצוואות הדדיות
תום לב והוראה אחרת בצוואות הדדיות היא סוגיה נדרשת במצב שבו הצוואה מבוטלת בסתר בעקבות קיומה של הוראה אחרת. השאלה הנשאלת היא, האם אנו רשאים לקבל את התנהגותו של בן הזוג שביטל את צוואתו ההדדית בסתר, מבלי ליידע את בן זוגו, רק בהסתמך על אותה הוראה המאפשרת לו באופן עצמאי לבטל את צוואתו. האם עלינו לדרוש מבן הזוג המבטל להתנהג לפי אמות מידה מחמירות יותר? ברבות השנים נאמרו דברים ברורים בנושא בפסיקת בתי המשפט המייחסים חובת תום לב לבני הזוג העורכים צוואות הדדיות על יסוד סעיף 61 לחוק החוזים הקובע כי עיקרון תום הלב חל גם על "61(ב)…פעולות משפטיות שאינן בבחינת חוזה ועל חיובים שאינם נובעים מחוזה" (חוק החוזים (חלק כללי). להרחבה ראו גם תום לב בדיני ירושה. לכך יש להוסיף כי בתי משפט לענייני משפחה חזרו וקבעו כי יש לצפות למידת יושר והגינות במיוחד בין בני משפחה, לא כל שכן בני זוג החיים שנים רבות יחדיו.
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.