קיום צוואה בהעתק
קיום צוואה בהעתק היא הליך שמטרתו להביא לקיומה של צוואה אשר העותק המקורי שלה אבד, אך אין לבית המשפט כל ספק באותנטיות של העתקה.
בצמוד לבקשה לקיום הצוואה מוגשת גם הבקשה להכרה בהעתק לרשם לענייני ירושה על פני טופס מותאם בצירוף תצהיר ותועבר לבית המשפט לענייני משפחה לשם דיון. כיום ניתן להגיש בקשה לקיום צוואה באופן מקוון באתר הרשם לענייני ירושה. מה ההליך כאשר אין צוואה מקורית? כיצד מגישים צילום של צוואה בהעתק לקיום?
בקשה לקיום צווא בהעתק יכולה להיות מוגשת גם בצמוד לבקשת ביטול צו קיום צוואה כך במקרה שבו התגלה העתק של צוואה מאוחרת מהצוואה שהוגשה לקיום בעבר לרשם הירושה. מצב דומה עשוי להתרחש במקרה שבו מוגשת בקשה לביטול צו ירושה.
צילום צוואה
בהעדר צוואה מקורית יש להגיש בקשה לקיום הצוואה בהעתק. הבקשה תועבר לדיון בבית המשפט לענייני משפחה במחוז מגוריו של המנוח.
הכלל הוא כי תמיד יוגש מקור הצוואה, ועל מנת לקיים צוואה בהעתק, על המבקש להוכיח כי המקור הושמד בנסיבות שמפורטות בסעיף 68(ב) לחוק הירושה או כי לא ניתן להגיש את המקור וכך קובע הסעיף:
"צוואה, למעט צוואה בעל-פה, טעונה הוכחה בהגשת המקור; הוכח שהמקור נשמד בדרך או בנסיבות שאין בהן כדי לבטל את הצוואה, או שאי-אפשר להגיש את המקור, רשאי בית המשפט להתיר הוכחת הצוואה בהגשת העתק או באופן אחר".
הנטל להוכיח קיומה של הצוואה שהוגשה בהעתק
על המבקש מוטל נטל כבד להוכיח, כי העותק הצילומי של הצוואה שהוגשה משקף צוואת אמת ועל כן מומלץ שהייצוג יעשה על ידי עורך דין צוואות המומחה בתחום.
במסגרת הליך הבקשה לקיום צוואה בהעתק, על המבקש להוכיח, כי ניסה לאתר את העותק המקורי של הצוואה בכל הדרכים האפשריות, ולא ניתן היה לאתרה. במסגרת זאת, יחקור בית המשפט את הגירסה שהעמיד המבקש לעומקה, לרבות באמצעות חקירות נגדיות של עדים.
במקרה עמרני (ע"א (מחוזי מרכז) 2183-09-07 עמרני עמי נ' בכר חנה טען המבקש כי העותק המקורי נמצא אצל המשיבה שהתגוררה איתו, אך היא לא הסבירה מה עשתה בעותק שלכאורה היה בידיה.
כמו כן, הוכח שעותק מקורי נמצא גם במשרדו של עורך הדין שערך את הצוואה, אך אותו עותק לא הוגש לבית המשפט. מסיבות אלו, דחה בית המשפט לענייני משפחה את הבקשה לקיום צוואה בהעתק.
הגשת העתק של צוואה: החלטות לדוגמא
דחיית בקשה בשל גירסאות סותרות
במקרה עמרני, פסק בין המשפט לענייני משפחה, כי לא ברור כמה עותקים מקוריים היו לצוואה, לא ברור למי נמסרו עותקים, לא ברור אם ההעתק משקף את הצוואה המקורית או שנעשו בו שינויים, וכי יתכן ונעשה שינוי בצוואה המקורית ועל כן גם לא ברור אם הצוואה בהעתק משקפת את רצונו של המנוח.
דחיית בקשה בשל אי עריכת חיפוש מקיף אחר מקור הצוואה
באותו מקרה נפסק בבית המשפט לענייני משפחה כי לא נעשה על ידי הצדדים להליך חיפוש מקיף לאיתור עותק מקורי של הצוואה וכי הועמדו בפניו גירסאות שונות הסותרות זו את זו לגבי הצוואה המקורית, ועל כן הבקשה לקיום הצווא בהעתק נדחית.
חובת שמיעת ראיות בבקשה לקיום צוואה בהעתק
חרף האמור לעיל, פסק בית המשפט המחוזי כי הערעור מתקבל וכי התיק יוחזר לבית המשפט לענייני משפחה לשמיעת ראיות. הסיבה לקבלת הערעור היתה נעוצה בכך שבית המשפט לענייני משפחה לא שמע את כל הצדדים ולא הועמדו כל הראיות בפניו, ועל כן לא ניתן להגיע למסקנה כי העתק הצוואה מפוברק בשלב מוקדם של הדיון.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, תביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.