ביטול צוואה הדדית
ביטול צוואה הדדית הוא מקרה מיוחד של ביטול צוואה הנערך בהתאם לסעיף 8א ל-חוק הירושה. סעיף זה נכנס לתוקפו בחודש אוגוסט 2005, במסגרת תיקון מס' 12 לחוק הירושה, ועניינו בהטמעת המוסד של צוואה הדדית, דרכי עריכתה וביטולה במסגרת החוק, לאחר שנים רבות שבהן נערכו צוואות הדדיות מבלי שעריכתן הקימה התחייבות הדדית כלשהי של בני הזוג שעורכים אותן. המחוקק הכיר בכך שצוואה הדדית היא מכשיר משפטי המכיל בתוכו גם התחייבות חוזית אשר מקימה הסתמכות בין בני הזוג. בנסיבות אלו, עולה השאלה כיצד ניתן לבטל צוואה הדדית. עד למועד כניסתו לתוקף של תיקון מס' 12 לחוק הירושה, היה רשאי אחד מבני הזוג לשנות או לבטל את צוואתו מבלי שהודיע על כך לבן הזוג, ונוצרו מצבים שבהם בן הזוג כלל לא ידע שהצוואה שלו מבוטלת. דבר זה היה לזרא בעיני שופטים רבים בבתי המשפט, אשר גם התבטאו באופן ברור כנגד מהלכים מעין אלו, אשר מהווים חוסר תום לב מובהק ופוגעים בתקנת הציבור של החברה הישראלית.חרף העובדה שסעיף 8א לחוק הירושה מבהיר כיצד ניתן לבטל כיום צוואה הדדית, הוא גם איפשר לבני הזוג שעורכים אותה, לסטות מהוראות החוק, ולקבוע במסגרת "הוראה אחרת בצוואה הדדית" דרכי ביטול חלופיות. במאמר זה נדון איך מבטלים צוואה הדדית על פי הוראות החוק, מהי דרכי ביטולה של צוואה הדדית שנערכה לפני שנת 2005, וכיצד מתבצע ביטולה של צוואה הדדית שנערכה לאחר שנת 2005. מה המשמעות של ביטול צוואות הדדיות שכבני הזוג בחיים ואיך מבטלים צוואות הדדיות לאחר פטירת אחד מבני הזוג
איך מבטלים צוואה הדדית?
איך מבטלים צוואה הדדית? זוג נשוי ערך צוואה הדדית וכעת מבקש הבעל לבטל את הצוואה שערך עם בת זוגו. בראש ובראשונה יש להתייחס למועד שבו נערכה הצוואה ההדדית, על מנת לסווג את מנגנון הביטול שחל עליה. ככל והצוואה נערכה לפני 01.08.2005 עניין לנו עם צוואה שהתיקון אינו חולש עליה ואילו צוואה הדדית שנערכה לאחר מכן מצויה בגדרי תוקפו של תיקון מס' 12 לחוק הירושה.
ביטולה של צוואה הדדית שנערכה לפני שנת 2005
ביטולה של צוואה הדדית שנערכה לפני שנת 2005 הוא הליך פשוט יחסית, שכן ברירת המחדל היא שאין הסתמכות של בני הזוג על הוראותיה ובמילים אחרות, מבחינת החוק אין חוזה בין בני הזוג ביחס למה שיתרחש לאחר פטירת אחד מהם או שניהם. למעשה, בן הזוג שמבקש לבטל צוואה הדדית נושנה מעין זו, פשוט עורך צוואה חדשה מבלי להודיע לבן הזוג, ומשנה בה את הוראותיו. במקרים רבים בן הזוג כלל אינו יודע שהצוואה שונתה. על מנת להתמודד עם מצב חמור זה, יש להוכיח במסגרת התנגדות לצוואה החדשה שערך בן הזוג בסתר, כי היתה קיימת הסתמכות הדדית וזאת באמצעות הצגת הוראות מהצוואה ההדדית וכן נסיבות חיצוניות המוכיחות את ההסתמכות האמורה. דרך נוספת לתקוף את הצוואה החדשה במסגרת התנגדות היא בתוך התייחסות לחובת תום הלב וההגינות המצופה מבני משפחה. שופטים רבים התבטאו ביחס ל-"זעקת ההגינות" כאשר מתברר שבני זוג נאמנים זה לזו ולהיפך ביצעו מהלכים בסתר וללא שקיפות. כך לדוג' קבע כב' הש' שני בפרשת א. ע נ' ס. ל כי: "מאליו מובן כי התנהלות שכזו, על אחת כמה וכמה, תהא נוגדת בתכלית את מידת היושר וההגינות הנדרשת בין בני משפחה" (ראה גם תמ"ש (ת"א) 33219-07-12 [לא פורסם] וכן ראה בע"מ 5939/04 [פורסם במאגרים המשפטיים]).".
ביטולה של צוואה הדדית שנערכה לאחר שנת 2005
ביטולה של צוואה הדדית שנערכה לאחר 1.8.2005 נופל בגדרי הוראות סעיף 8א לחוק הירושה ותיקון מס' 12. המחוקק קבע כי זוהי צוואה שעורכים בני זוג מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר. קיומה של הסתמכות מלמד על כך שצוואה הדדית מסוג זה מקימה משמעות הסכמית בין בני הזוג, וכי הם כרתו ביניהם הסכם שאותו יש לקיים. מתוקף קיומו של הסכם או חוזה בין בני הזוג והסתמכות על הוראות החוזה, קבע המחוקק "כבילה מוחלשת" שמשמעותה היא, כי ניתן לבטל את הצוואה ההדדית אך הדבר כרוך בתנאים המפורטים בחוק הירושה. המחוקק חילק את אפשרויות הביטול לשני חלקים: כאשר בני הזוג חיים וכאשר אחד מהם הלך לעולמו.
ביטול צוואות הדדיות כשבני הזוג בחיים
ביטול צוואות הדדיות כשבני הזוג בחיים מותנה במתן הודעת ביטול בכתב לבן הזוג. ללא הודעת ביטול הצוואה החדשה שערך בן הזוג אינה תקפה והצוואות ההדדיות נותרות בתוקף. התנאי לביטול הוא מסירת הודעה בכתב, כאמור. באמצעות מסירת הודעת הביטול הבטיח המחוקק שבן הזוג ידע שגם צוואתו בוטלה, כפי שקובע חוק הירושה, ויוכל לערוך צוואה חדשה לפי רצונו.
הודעה על ביטול צוואה הדדית
הודעה על ביטול צוואה הדדית היא הודעה חשובה ביותר שפועלת פעולה כפולה. היא מהווה תנאי לביטול הצוואה ההדדית, ובנוסף גם מאפשרת לבן הזוג מקבל הודעת הביטול של הצוואה ההדדית לנסח צוואה חדשה. שווי בנפשכם מצב שבו אדם עורך צוואה חדשה מבלי לידע את בן זוגו על ביטול הצוואה הדדית, ובאופן שכזה נפגע רצונו של בן הזוג שמחזיק בידו צוואה הדדית המהווה הסכם בין בני הזוג ביחס לגורל עיזבונם לאחר פטירתם. לכן, יש להקפיד כי ההודעה על ביטול צוואה הדדית תיערך באופן ובצורה המיטבית.
הודעה על ביטול צוואה הדדית תנוסח כאמור בכתב, והיא תכיל תאריך, את פרטי הזהות של בני הזוג, פרטי המועד שבו נערכה הצוואה הדדית, תכיל את הצהרת בן הזוג על החלטתו לבטל את הצוואה ההדדית. להודעה מומלץ לצרף גם את העתק הצוואה ההדדית והיא תומצא באמצעות דואר רשום עם אישור מסירה או במסירה אישית מתועדת לבן הזוג.
איך מבטלים צוואות הדדיות לאחר פטירת אחד מבני הזוג
איך מבטלים צוואות הדדיות לאחר פטירת אחד מבני הזוג היא סוגיה מורכבת במיוחד שכן לאחר פטירת אחד מבני הזוג ההליך לביטול הצוואה ההדדית מורכב ביותר. המחוקק קבע בסעיף 8א(ב)(2) כי אם העיזבון טרם חולק על בן הזוג הנותר להסתלק מכל חלק שהיה אמור לקבל מעיזבונו של בן הזוג שהלך לעולמו. ככל שהעיזבון כבר חולק, על בן הזוג להשיב לעיזבון את מה שקיבל על פי הצוואה ההדדית. פסיקת בתי המשפט מתחבטת רבות ביישום של סעיף זה, לאור המורכבות האדירה הכרוכה בו.
כך לדוגמא, כיצד ניתן להשיב לעיזבון מחצית הזכויות של בן הזוג שנפטר, אם הדירה כבר נמכרה, והכסף שימש לרכישת דירה חדשה? כיצד מצופה מבן הזוג הנותר להשיב סכום כסף גדול שמקורו בחשבון המשותף של בני הזוג, אשר ניתן במתנה לאחד הילדים, חרף העובדה שלפחות מחציתו שייכת לעיזבון בן הזוג שנפטר.
סוגיות בביטולן של צוואות הדדיות
קיימות סוגיות רבות בביטולן של צוואות הדדיות, ולהלן חלק מהבעיות עימן מתמודד בית משפט לענייני משפחה בהליכי התנגדות לצוואה הדדית:
א. מה המשמעות של הסתלקות מהעיזבון של בן הזוג בהתאם לסעיף 8א(ב)(2) לחוק הירושה. האם מדובר בהסתלקות על פי סעיף 7 לחוק הירושה, וזאת בשים לב לכך שבמקרים רבים בן הזוג הנותר כלל אינו נוטל לעצמו מהעיזבון שהותיר בן הזוג שנפטר, ולפיכך אין לו בפועל ממה להסתלק.
ב. כיצד ניתן להמציא הודעת ביטול לבן זוג חסוי או במצב שאינו מסוגל להבין את טיב הודעת הביטול. במקרה שאחד מבני הזוג איבד את כשירותו, לא תהיה משמעות להגשת הודעת הביטול, והיא גם לא תמלא את תכליתה, שכן בן הזוג שאינו כשיר אינו מסוגל לערוך צוואה חדשה גם אם זכותו לעשות כן קיימת.
ג. האם קיים הבדל בין שינוי צוואה הדדית לביטול צוואה הדדית. הפסיקה עד כה לא הבחינה בהבדל זה, למרות שהוראות חוק הירושה מלמדות במספר רב של סעיפים, כי שינוי צוואה הדדית הוא הליך שונה מביטול מלא של כל הצוואה ההדדית.
ד. כיצד ניתן לפרש "הוראה אחרת" בצוואה הדדית, שהיא הוראה שקובעים בני הזוג במטרה לסטות ממנגנון הביטול הקבוע בסעיף 8א. לחוק הירושה.
ה. האם תמיד קיימת הסתמכות בצוואה הדדית, ומה דינה של צוואה הדדית שאין בה לכאורה הסתמכות, אך נערכה לאחר 1.8.2005, מועד כניסתו לתוקף של תיקון מס' 12 לחוק הירושה.
ו. האם הפרת תום הלב לשם עריכת צוואה חדשה מהווה עילה עצמאית לביטול הצוואה החדשה ומה מקומם של דיני החוזים הכלליים במסגרת דיון על צוואה הדדית שהיא מכשיר משפטי שכל כולו מבוסס על רצונו של היחיד ולא של צדדים לחוזה?
ז. האם זכותו של בן זוג לערוך צוואה חדשה נדחקת בכל מצב מהתחייבותו החוזית כלפי בן הזוג האחר, גם כאשר עשה את כל שניתן במטרה לבטל את הצוואה הדדית על פי החוק, וכשל? סוגיה זו עוסקת בסיפא לסעיף 8א'(2) אשר קובע "הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה", כך שברור שהמחוקק בחר להגן על הזכות לערוך צוואת יחיד, גם אם נערכה צוואה הדדית.
סיכום
ביטול צוואה הדדית הוא הליך משפטי מורכב הדורש תשומת לב מיוחדת והבנה מעמיקה של ההשלכות המשפטיות. טעות בהליך הביטול עלולה להוביל לסכסוכים משפטיים מורכבים ויקרים, במיוחד כשמדובר בביטול לאחר פטירת אחד מבני הזוג או כאשר קיימים יורשים נוספים שעלולים להיפגע מהביטול.
במשרד עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, המתמחה באופן בלעדי בדיני ירושות וצוואות, צברנו ניסיון רב בליווי לקוחות בהליכי ביטול צוואות הדדיות. אנו מלווים את לקוחותינו בכל שלבי התהליך – מבחינת העילות לביטול, דרך הכנת הודעת הביטול ומסירתה כדין, ועד להבטחת תקפות הביטול מבחינה משפטית. צרו קשר להתייעצות מקצועית ונשמח לסייע לכם לנהל את התהליך בצורה אופטימלית תוך הגנה על הזכויות שלכם.
שאלות נפוצות
- הגשת הודעת ביטול בכתב לבן הזוג השני
- מסירת ההודעה באמצעות נוטריון או במסירה אישית
- תיעוד מועד המסירה והשגת אישור קבלה
- עריכת צוואה חדשה, במידת הצורך
- ויתור על הזכויות מכוח הצוואה ההדדית
- הוכחת פגם בעריכת הצוואה המקורית
- הוכחת שינוי נסיבות קיצוני המצדיק את הביטול
- חובת מתן הודעה מוקדמת לבן הזוג השני
- ביטול תקף רק לאחר שבן הזוג השני קיבל את ההודעה
- הביטול מבטל אוטומטית גם את חלקו של בן הזוג השני בצוואה
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.