הסתמכות יורש על הבטחת המצווה
לעיתים נטען על ידי יורשים פוטנציאלים כי ידעו על הצוואה וציפו לרשת בהתאם להוראותיה. ברם, אין כל הסתמכות של יורש על הוראת צוואה, ואין כל אינטרס השייך ליורשים ועליו יש להגן בעת פירוש צוואה. כאמור, האינטרס היחידי עליו יש להגן, הינו מימוש רצונו של המצווה, אשר אינו חייב לנמק את רצונו ואת החלטותיו והוא רשאי להורות בצוואתו כאוות נפשו שכן רצונו של אדם כבודו.
סימוכין לזכות עליונה זו, מצויים במספר מקורות בחוק. סעיף 8(א) לחוק הירושה קובע כי הסכם בדבר ירושתו של אדם – בטל, כך שכל התחייבות שלכאורה קיימת (לדעת) היורש כלפיו, הינה התחייבות שאינה חוקית. סעיף 21(ג) לחוק הירושה מורה כי אדם שהפקיד צוואה אצל הרשם לענייני ירושה, רשאי לקבלה בכל עת, כך שבכל עת רשאי הוא לשנות את הצוואה או לעשות בה כרצונו. סעיף 28(א) לחוק מורה כי הצוואה הינה מעשה אישי, וניתנת לעשייה על ידי המצווה עצמו בלבד, כך שהיורש המסתמך אינו רשאי להתערב בהוראותיו של המצווה, גם אם הן עשויות לפגוע באינטרס שלו. סעיף 35 לחוק קובע את ביטולה של הוראת צוואה שהיה מעורב בעשייתה אחר. המחוקק הורה כי המצווה רשאי לשנות בכל עת את צוואתו והתחייבות שלא לשנות את הצוואה אינה תופסת.
מקורות חלקיים אלו שלעיל מלמדים, מדוע נדחות טענות שעניינן בטענה שהמנוח הבטיח בעבר ליורש חלק מהעיזבון. אין זה תפקידו של בית המשפט להבין מה גרם לאדם להורות בצוואתו את רכושו לאדם זה או אחר. בית המשפט אינו מתעניין בהסברים של בעלי דין שמטרתם להבהיר, מדוע טעה המוריש כאשר נתן לאחד ונישל את האחר, ובלבד שההוראה שבצוואה ברורה ומובנת, החלטת המוריש נעשתה ברצון חופשי ועצמאי בשעה שהיה כשיר בנפשו, ואין בה משום אי חוקיות, מוסריות או פגיעה בתקנת הציבור.
הזכות להסתמכות יורש – אימתי?
כאמור, ככלל, המצווה אינו חייב להודיע לאיש מן היורשים העתידים על כוונותיו לשנות הוראות בצוואה, לנשל יורשים ולזכות אחרים ברכושו, ואולם יוצאי הדופן לזכות זו מתקיימים במקרה של צוואה הדדית ומשותפת או במקרים שבהם הצוואה נוגדת התחייבויות המופיעות בהסכם ממון או במקרים שבהם קיימת הוראת יורש אחר יורש.
לפיכך, ניתן להעמיד טענות הסתמכות של יורש בעת קיום צוואה הדדית שערכו בני זוג אשר מסגרתן ציוו זה לזו את רכושם, כך שהנותר בחיים יזכה לקבל את רכוש הנפטר לידיו, ואף הוחל בחוק באמצעות תיקון מס' 12 בשנת 2005 האיסור לשנות צוואה הדדית ללא הודעה מוקדמת לבן הזוג השותף לעריכתה.
לפי התיקון דנן, ככל שמתברר בדיעבד, כי בן הזוג ביצע פעולות נסתרות שמטרתן לשנות את חלוקת הרכוש (כגון עריכת צוואה מאוחרת לצוואה ההדדית), יבוטלו ההטבות שצמחו למצווה שנותר בחיים מקיום הצוואה ההדדית כמו גם הענקתו של רכוש המנוח בהתאם לצוואה ההדדית. התיקון לסעיף 8א' בחוק הירושה קבע איפוא, כי למצווים בצוואה ההדדית קיימת הסתמכות אחד על רעהו. גם היורשים, כמי שירשו את הזכויות והחובות של המנוח, רשאים להגיש תביעה בשם עזבונו, בעילת הסתמכות. מדובר למעשה, בתביעה מכח זכויות כפולות, גם בשמו של היורש וגם בשמו של המנוח, אשר הסתמך על בן זוגו כאשר ערך את הצוואה ההדדית, אך כאמור, תנאי יסודי להסתמכות זו, היא כי הצוואה ההדדית נערכה לאחר מועד כניסתו לתוקף של תיקון מס' 12 לחוק בשנת 2005.
עם זאת, תביעה בשם היורשים, מכח זכויות העזבון, עשויה להדחות מחמת מניעות, אם חלף זמן רב ממועד התגבשות העילה. נפסק בפרשת עזרא כי מדובר במצב שבו צד למשפט מנוע מלהתכחש למצג שהציג בפני צד אחר, אם אותו אחר הסתמך על המצג בתום לב ובסבירות ושינה עקב כך את מצבו לרעה. לשון אחר, ככל שהיורש אשר קיבל את העזבון לידיו עשה שימוש ברכוש והסתמך עליו, בתוך שינוי מצבו לרעה, יהא בכך כדי להעמיד מניעות בפני תביעה הגורסת כי ירש שלא כדין (להרחבה ראו שיהוי, התיישנות ומתנה).
מקרה נוסף המעלה לבחינה את שאלת הסתמכותו של יורש על הבטחותיו של המצווה נולד בעת הוצאתה לפועל של הוראת יורש אחר יורש. הוראה זו קובעת, כי המצווה רשאי לצוות ליורש אחד את נכסיו, ואת החלק שיוותר לאחרי פטירתו של הראשון, ליורש שני. ברם, הוראת סעיף 42(ב) לחוק הירושה קובעת כי היורש הראשון רשאי לעשות ברכוש שקיבל כרצונו, ובלבד שלא להעניק אותו באמצעות צוואה לאחר.
היורש הראשון קנה איפוא זכות על הרכוש לימי חייו בלבד, אך בתקופה זו, זכותו כמעט מוחלטת, והיא מוגבלת באיסור של הענקת הרכוש שירש הראשון בצוואתו. היורש השני מסתמך בדין איפוא על כך שחלקו של העיזבון שיוותר לאחר שימושו של הראשון לא יוענק בצוואה שתערך בידי הראשון ועומדת לו זכות לטעון לביטולה של צוואה שכזו שערך היורש הראשון, ואשר מטרתה לנשלו מירושת עיזבונו של המנוח (להרחבה ראו על יורש אחר יורש).
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.