סדר דין בהתנגדות לצוואה
סדר הדין החדש בהתנגדות לצוואה מחייב את עורך הדין המייצג בהליך התנגדות לצוואה, להטמיע את ההוראות החדשות בדרך התנהלותו, שאם לא כן, הייצוג בהליך ההתנגדות לא יהיה אופטימלי וסיכויי ההצלחה שלו יפחתו.
בחודש ינואר 2021 התחולל מהפך בדרך ניהולו של הליך אזרחי כאשר נכנסו לתוקפן תקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 ו-תקנות בית משפט לענייני משפחה (סדרי דין), התשפ"א-2020.
סדרי הדין החדשים שנקבעו בתחילת שנת 2021 בחוק הישראלי, משנים את אופן הדיון בהליך התנגדות לצוואה והליכים אחרים בנושאי ירושה,ומחייבים את עורך דין ירושה המייצג את מרשיו לשנות את אופן התנהלותו בהתאם להוראות החדשות.
מטרת חיקוק התקנות החדשות היא להביא לייעול ההליך המשפטי במטרה לקדם את בירור ההליך. לחץ על הקישור אם ברצונך לקרוא על סדר דיונים בהתנגדות לצוואה.
במאמר זה נסקור בתמצית את העקרונות הדיוניים החלים מעתה בבית המשפט לענייני משפחה וחלק מהשינויים המהותיים ביחס לניהול הליך התנגדות לצוואה לפי התקנות החדשות.
סדר דין בהליך התנגדות: סמכות מקומית
לאיזה בית משפט לעניני משפחה תוגש התנגדות לצוואה על ידי המתנגד?
התשובה היא שאין להגיש לבית משפט התנגדות לצוואה, אלא לרשם לענייני ירושה במחוז מגוריו של המנוח, והוא זה שיעביר את כתב ההתנגדות לבית המשפט לענייני משפחה.
בתקנות החדשות נקבע כי כאשר אין לתביעה מקום שיפוט מתאים לפי חוק כלשהו, תוגש התביעה לבית המשפט המוסמך בתל אביב.
סדר דין בהליך התנגדות: כתבי טענות
אחד השינויים המהותיים בתקנות החדשות הוא הגבלת אורכם של כתבי הטענות המוגשים לבית המשפט.
סעיף 10 לתקנות סדרי הדין קובע כי הוראת תקנות סדר הדין האזרחי החדשות תחול על כתבי טענות המוגשים לבית המשפט לענייני משפחה, כאילו היה בית משפט השלום.
אורכם של כתב ההתנגדות לצוואה וכתב התגובה להתנגדות לצוואה לא יעלה על 11 עמודים, כאשר החלק השני המכיל את עיקרי הטענות לא יכיל למעלה מ-4 עמודים ואילו החלק השלישי המכיל את הטיעון העובדתי לא יכיל למעלה מ-7 עמודים.
התנגדות לצוואה: מועדים חדשים
על עורך'דין ירושה להגיש כתב ההתנגדות לצוואה לפי הוראות תקנה 12 לתקנות הירושה.
המועד להגשת התנגדות לצוואה לפי חוק הירושה הוא בתוך שבועיים ממועד פרסום הגשת הבקשה לקיום צוואה בעיתונות, ומנגד כתב התגובה להתנגדות לצוואה יוגש בתוך 30 ימים ממועד המצאת ההתנגדות לתובע שהינו מבקש קיום הצוואה שבמחלוקת.
בכך שונות תקנות סדרי דין בבית המשפט לענייני משפחה מהתקנות החדשות הקובעות כי כתב הגנה יוגש בתוך 60 ימים.
התנגדות לצוואה: גילוי מסמכים מוקדם
עורך דין ירושה יפעל בהתאם לסעיף 17 לתקנות סדרי הדין, ויצרף לכתב הטענות שיגיש רשימה של כל המסמכים הנוגעים לעניין השנוי במחלוקת, בין אם הם ברשותו ובין אם הם אינם ברשותו.
כמו כן, קובע סעיף 17(ב) לתקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין), תשפ"א-2020 כי יש לצרף צילום או העתק של כל מסמך המצוי ברשותו ואם אינו מצוי ברשותו, יציין בתצהיר בידי מי הוא מצוי, למיטב ידיעתו.
בתקנות החדשות התיר המחוקק לבית המשפט לענייני משפחה לאפשר לבעל דין לשלוח שאלון לבעל דין אחר בהתאם למועדים שיקבע. מטרת השאלון היא לאפשר לבעלי הדין לאזן ביניהם את המידע על הסכסוך.
סדר דין בהליך התנגדות : בקשה בכתב
עורך דין ירושה רשאי להגיש בקשה בכתב, המכונה גם בקשת ביניים, לבית המשפט לעניני משפחה, בהתאם לתקנה 49 לתקנות סדר הדין האזרחי החדשות. תקנה 49 לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת אלו בקשות מותר להגיש לבית המשפט עד לדיון קדם המשפט הראשון בתיק.
לפי סעיף 17 לתקנות סדרי הדין בבימ"ש לעניני משפחה, בתובענה לפי חוק הירושה, יש להגיש רשימת בקשות לבית המשפט לפני דיון הקדם הראשון, שבהן הוא מבקש שבית המשפט ידון ובמועד הדיון יקבע בית המשפט את האופן שבו ידון בבקשותיו של בעל הדין.
אורך הבקשה או התשובה לה לא יעלה על 5 עמודים והתצהיר המצורף לכתב הטענות לא יכיל למעלה מ-3 עמודים.
עו"ד ירושה: הליך מקדמי בין בעלי הדין בהתנגדות לצוואה
התקנות החדשות קובעות כי בעלי הדין יקיימו הליך מקדמי ביניהם שלא בבית המשפט, במטרה ללבן את המחלוקות ביניהם ולהתכונן להליך התביעה.
התקנות קובעות כי בעלי הדין יקיימו את הדיון המקדמי בתוך 30 ימים ממועד המצאת כתב הטענות האחרון, ובו יתחמו את הפלוגתאות (המחלוקות), יבדקו אפשרות לצמצם את המחלוקת באמצעות מנגנון חלופי ליישוב הסכסוך, יאפשרו עיון במסמכים הנחוצים וישיבו על שאלות שהמענה עליהן נחוץ לצורך ליבון המחלוקות ביניהם.
בעלי הדין יגישו דיווח עד 14 ימים לפני מועד ישיבת קדם משפט הראשונה בדבר תוצאת ההליך המקדמי.
סדר הדין בהתנגדות לקיום צוואה: ישיבת גישור ע"י עו"ד ירושה בהתנגדות לצוואה
התקנות קובעות כי בתוך 20 ימים מהמועד שבו הוגש כתב הטענות האחרון, ימונה מגשר לצורך פגישת גישור בתביעה שסכומה עולה על 40,000 ש"ח.
השינויים בניהול הליכים בנושאי ירושה כגון התנגדות לצוואה או הגנה על צוואה הינם שינויים מהותיים המחייבים את עורך דין הירושה להפגין בקיאות והבנה מעמיקה באופן ניהול ההליך בהתאם להוראות החדשות.
הבקיאות הנדרשת על ידי עורך דין צוואות וירושות מחייבת הטמעה באסטרטגיה המשפטית של ניהול ההתנגדות, והיא תשפיע בתורה על היכולת לנהל את ההליך באופן אסטרטגי כפי שנדרש לשם שיפור הסיכוי להשגת התוצאות המקוות.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.