סדר הדיונים בהתנגדות לצוואה
סדר הדין לבירור התנגדות לצוואה משמעו הסדר שבו יתקיימו דיונים ההליך ההתנגדות לצוואה בהתאם להוראות דיני הירושה, תקנות סדר הדין האזרחי ותקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין). בחודש ינואר 2021 שונו סדרי דין בתביעות בענייני ירושה.
כיצד מתקיימים דיונים בהתנגדות לצוואה
לאחר הגשת כתב ההתנגדות לרשם הירושה הוא יעביר את ההתנגדות לבית המשפט לענייני משפחה במחוז מגורי הנפטר.
בית המשפט יורה למבקש הקיום להגיש תגובה להתנגדות לקיום צוואה.
דיון קדם משפט בהליך ההתנגדות
לאחר מכן יקבע בית המשפט דיון קדם משפט בהתנגדות.
דיון קדם המשפט יעסוק במחלוקות שבין הצדדים, במוסמכות שבין הצדדים, ימקד את הטענות העומדות לבירור, ויברר אם בדעת הצדדים לברר את המחלוקת בהליך גישור.
דיון גישור בהתנגדות
ככל שהצדדים הסכימו לפנות לגישור, יקבע בית המשפט בדרך כלל את זהות המגשר (גם הצדדים לדיון ההתנגדות רשאים להציע מגשר מוסכם).
הליך הגישור הוא הליך קצר הכולל בדרך כלל בין פגישה אחת לשתי פגישות עם המגשר. בדרך כלל מתקיים הגישור בנפרד, כאשר כל אחד מהצדדים מתדיין עם המגשר ללא נוכחות הצד שכנגד,
והמגשר עורך ניסיון לפשר בין הצדדים על סמך המידע שהוא מקבל מכל אחד מהצדדים, בדבר ההסכמות אליהן מוכן בעל הדין להגיע בהליך הגישור. מידע שנמסר למגשר הינו מידע חסוי אותו הוא שומר לעצמו, והוא לא יחשוף אותו גם למול בית המשפט.
היה והליך הגישור צלח, תוגש הודעה לבית המשפט על הסכם פשרה אשר יקבל בדרך כלל תוקף של פסק דין וההליך יסתיים.
היה והליך הגישור יכשל, יתבקש בית המשפט להורות על הוראות לענין המשך הדיון.
דיון קדם משפט נוסף
לעיתים יזומנו הצדדים לדיון קדם משפט נוסף במסגרתו ימקד בית המשפט את השאלות שעומדות לבירור בשים לב למידע שעומד בפניו. כמו כן, עשוי בית המשפט להורות על צווי גילוי מסמכים לצדדים שלישיים, על מינוי מומחה מטעם בית המשפט לשם בדיקה
של טענה רפואית או טענה הנוגעת לזיוף, וכן יקבע מועדים להגשת תצהירי עדות ראשית מטעם עדים של כל אחד מבעלי הדין.
תצהירי עדות ראשית בהליך התנגדות לצוואה
תצהירי עדות ראשית הם תצהירים המכילים את העדות הראשית של בעל הדין ושל עדיו.
התצהירים מקיפים ומכילים את כל טענות המתנגד ומבקש קיום הצוואה, בצירוף כל הראיות הקיימות לתמיכה בטענות אלו, כגון צילומים, תצהירים, מסמכים, הקלטות קול ווידאו ומידע מהליכי בית משפט אחרים, כגון העתק פרוטוקולים.
תצהירי עדות ראשית מוגשים בהתאם לדיני ראיות בתביעות ירושה. קיים הבדל מהותי בין תצהירי עדות ראשית לבין תצהיר בג"צי אותו מגיש בעל דין בצמוד לכתב טענות בתביעה בירושה.
זימון עדים להליך ההוכחות בהתנגדות לצוואה
ניתן לזמן עדים למתן עדות ראשית בבית המשפט במהלך דיון ההוכחות, כאשר לא ניתן לקבל מהם תצהיר. מצב שכזה מתרחש כאשר העד תומך בצד שכנגד או אין עימו כל קשר או שהוא מסרב למסור תצהיר בדבר המידע הידוע לו. זימון העדים נעשה על ידי בית המשפט בכפוף להפקדת ערובה להוצאותיו לפי החלטת בית המשפט.
דיון הוכחות בהתנגדות לצוואה
דיון ההוכחות בהתנגדות לצוואה הינו הדיון החשוב ביותר, ובמהלכו נחקרים עדיהם של המתנגד לצוואה ומבקש הקיום בחקירה נגדית על ידי עורך דין ירושה המייצג את כל אחד מהצדדים. מטרת החקירות הנגדיות היא להוכיח העדר מהימנות של העדים ולהראות לבית המשפט כי הטענה שעומדת בבסיס ההתנגדות מתחזקת ונתמכת
בעדות עדים מטעמו של הצד שכנגד. לעיתים יתקיים דיון הוכחות אחד ולעיתים יותר, בהתאם למספר העדים והיקף תצהירי עדות ראשית שהוגשו.
סיכומים ופסק דין בהתנגדות לצוואה
בסיום הליך ההוכחות יסכמו הצדדים בעל פה או בכתב בפני בית המשפט את טענותיהם בתוך שהם מפנים לראיות ולהוכחות שנאספו במהלך ההליך, כגון מסמכים שהתקבלו בעקבות צווי גילוי מסמכים, עדויות שנגבו בחקירות הנגדיות וראיות נוספות.
על בסיס כל המידע שנאסף בהליך יתן בית המשפט פסק דין בהתנגדות לצוואה, ויקבע אם ינתן צו קיום לצוואה שבמחלוקת או שמא הצוואה פסולה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.