דיני צוואות
דיני צוואות הם תחום מיוחד של דיני הירושה או חוקים בירושה, אשר עוסקים במערכת הכללים לפיהם יכול מצווה לערוך צוואה, להפקיד אותה אצל רשם לענייני ירושה, ולהבטיח את קיום הצוואה לאחר לכתו לבית עולמו. דיני הצוואות מנחים את בית המשפט וכן עורכי דין צוואות ביחס לתוקף ההוראות שהצוואה מכילה, וכיצד יש לפרש את הצוואה לצורך קיומה, במקרה שהיא אינה מובנת לנו.
דיני הצוואות נשענים על הוראות חוק הירושה, הוראות תקנות הירושה, תקנות סדר הדין האזרחי, תקנות בית המשפט לענייני משפחה ופסיקה עניפה של בתי המשפט לענייני משפחה, בתי המשפט המחוזיים ובית המשפט העליון.
צוואה וירושה
ירושה הוא ביטוי המגדיר באופן כללי את העברת העיזבון ליורשיו של הנפטר. קיימים שני נתיבים על פיהם קובעים דיני הירושה את זהות היורש שיקבל את רכוש הנפטר: על פי חוק הירושה ועל פי צוואה.
לכן, מקובל לומר שבעצם עריכת הצוואה סוטה המצווה מהוראות חוק הירושה וקובע הוראות משלו, לפיהן יועבר הרכוש שצבר בחייו. דיני הצוואות מהווים למעשה מקרה מיוחד של ירושה, שלא על פי ברירות המחדל שקבע חוק הירושה.
סוגים שונים של צוואות
קיימים מספר סוגים של צוואות לפי חלוקות שונות.
חלוקה לפי צורות הצוואה: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בעל פה, צוואה בפני רשות
חלוקה לפי זהות עורכיה של הצוואה: צוואה יחידה, צוואה משותפת וצוואה הדדית
חלוקה לפי מטרות הצוואה: צוואה מחיים, צוואה לאחר מיתה, מעין צוואה
חלוקה לפי סוגים של צוואות שנפל בהן פגם: צוואה שנשתכחה, צוואה סתומה
צוואה ועיזבון
רכוש הנפטר לאחר הפטירה מכונה עיזבון. העיזבון כולל את מרבית הרכוש שצבר המנוח בימי חייו, למעט חריגים כגון קופות תגמולים וכספי ביטוחים בהתאם לסעיף 147 לחוק הירושה. באמצעות הצוואה רשאי המצווה לקבוע את חלוקת העיזבון בין היורשים ואף מה לא יחולק בין היורשים. דיני הצוואות חולשים על הדרך שבה רשאי
דיני הצוואות ותנאים בצוואה
המצווה רשאי להתנות בתנאים את קיום הוראות הצוואה. קיימים מספר סוגים של תנאים: תנאי מתלה ותנאי מפסיק והם חולשים למעשה על האופן שבו תקוים הצוואה. תנאי מתלה הינו תנאי שרק בהתקיימו, תיכנס הוראת הצוואה לתוקף. תנאי מפסיק הינו תנאי אשר בהתקיימו, יפסיק את תוקפה של הוראה בצוואה.
הוראות חסרות תוקף בצוואה
המצווה אינו רשאי להורות בצוואתו הוראה בלתי חוקית, הוראה בלתי מוסרית או הוראה בלתי אפשרית, ולכן הוראות שכאלו לא יקוימו. כמו כן, לא תקויים גם הוראה סתומה, שלא ניתן להבין ממנה את כוונת המצווה.
פירוש צוואה בהתאם לדיני הצוואות
מצווה גדולה היא לקיים את מצוותו האחרונה של הנפטר, ועל כן בכל מקרה שבו כוונת המצווה לא ברורה בצוואתו, ייטה בית המשפט לנסות ולפרש את רצונו האחרון ולהוציאו אל הפועל, אפילו בקירוב, אם ניתן.
המקור לדיני פירוש הצוואה מצוי בסעיף 54 לחוק הירושה הקובע מספר כללים בסיסיים: ראשית, מפרשים צוואה לפי אומד דעתו של המצווה כפי שהיא משתמעת מתוך הצוואה, ובמידה שאינה משתמעת מתוכה – כפי שהיא משתמעת מתוך הנסיבות. שנית, צוואה הניתנת לפירושים שונים, הפירוש המקיים אותה עדיף על פירוש שלפיו היא בטלה, שלישית, צוואה יכול שתהיה בלשון מתנה, מחילה או הודאה או בכל לשון אחרת.
עורכי דין צווואות ודיני צוואות
עורכי דין צוואות עושים שימוש מקיף בדיני צוואות לשם עריכת צוואות בהתאם לחוק, וכן לשם ניהול הליכים שונים הנוגעים לתוקף הצוואה, קיומה של הצוואה, קביעת היקף העיזבון, חלוקת העיזבון וניהולו.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .