צו קיום צוואה
צו קיום צוואה הינו צו המקנה תוקף משפטי לצוואה שהותיר אחריו המנוח. ככל שהצוואה קיבלה תוקף משפטי באמצעות צו, יחולק העיזבון על פי הוראותיה, ואם לא קיבלה תוקף, יחולק העיזבון על פי צו ירושה. על מנת לקבל את הצו יש צורך להגיש בקשה למתן צו קיום צוואה, לצרף אליה את מקור הצוואה ואישור על תשלומי אגרה. את הבקשה יכול להגיש רק אחד מהיורשים הקבועים בצוואה, ולא משנה מהו חלקו של אותו יורש או עד כמה קטן אותו חלק או מנה שירש. צו הקיום יכול להינתן גם לשם קיום צוואת תושב חוץ. כיום, ניתן להגיש הבקשה באמצעות אתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה, ככל שהבקשה מוגשת על ידי המבקש ללא ייצוג, הוא רשאי להגיש את טופס הבקשה בכתב ידו ישירות למשרדי רשם הירושה, אך דבר זה עשוי להשפיע על משך הטיפול בהוצאת צו קיום. הליך הגשת הבקשה נחשב פשוט למדי, אך יחד עם זאת, הניסיון מלמד שרבים מבצעים טעויות בעת הגשת הבקשה לרשם, וטעויות אלו גורמות לדחיית בקשה לצו קיום. לעיתים נוצרת דחיה הנמשכת אף עד כדי 12 חודשים, נוכח משך הזמן שנדרש לטיפול אצל הרשם עצמו, ולכן ומומלץ להגיש את הבקשה באמצעות עורך דין צוואות שאם לא כן, עשוי להתרחש כורח בהגשת בקשה לתיקון צו קיום צוואה. פרמטר נוסף חשוב הוא מהירות הטיפול שממנה נהנה המצווה כאשר הבקשה מוגשת על ידי עורך דין צוואות באמצעות אתר האינטרנט של רשם הירושה. מקובל להעריך שהגשה במערכת הממוחשבת מהירה בהרבה, והטיפול בה יעיל משמעותית מהטיפול בהגשה ידנית ללא סיוע של עו"ד. המבקש יכול להתעדכן במצב הטיפול בבקשה באמצעות בדיקת סטטוס הטיפול הנעשית באמצעות האינטרנט. שימוש בצו קיום כולל בתוכו רישום הזכויות של היורשים על נכסי המוריש לפי הצוואה בפנקסים השונים ובגופים השונים. אחד המושגים החדשים שבהם נעשה שימוש בימים אלו ביחס לקיומה של צוואה עוסק במשמעותו המשפטית של צו הקיום ככלי אכיפתי ביחס ל-העברה בין דורית של הרכוש במשפחה. סוגיה נוספת היא הוצאת צו קיום צוואה אחר תושב חוץ והתנאים המיוחדים הנלווים לבקשה זו. במצבים שבהם התגלתה צוואה מאוחרת או שהתגלתה ראיה המובילה לכך שצו קיום הצוואה שהוצא אינו משקף את היורשים כולם יש להגיש בקשה ל-ביטול צו קיום צוואה. מדובר בהליך סבוך ביותר שסיכוייו נמוכים מבחינה סטטיסטית.
משך הטיפול בהוצאת צו קיום צוואה
משך הטיפול בצו בלשכות הרשם לעניני ירושה משתנה בהתאם לעומס העבודה של הרשם במקום מגוריו של הנפטר וכן בליקויים שיתכן ויתגלו בבדיקת ב"כ היועץ המשפטי לממשלה בעת בדיקת הצוואה או הבקשה לקיום צוואה ולמתן צו קיום. ליקויים כגון טעות סופר בצוואה משמעם שהבקשה לקיום הצוואה בצירוף עמדתו של האפוטרופוס הכללי תועבר להחלטתו של בית המשפט לענייני משפחה, על מנת שיבחן אם יש לתקן את הצוואה וליתן לה תוקף באמצעות צו קיום. מקרה מעין זה שלעיל עשוי לדחות את מתן צו הקיום במספר חודשים לפחות. הגשת התנגדות לצוואה בשל טענות הנוגעות לליקויים משמעותיים יותר בעשיית הצוואה, כגון גילוי מעורבות בעריכתה או פגם משמעותי באופן שבו נוסחו הוראותיה, עשויה לגרום לדחייה של שנים במתן צו קיום, ואף להביא בסופו של דבר לדחיית הבקשה למתן צו קיום, אם ההתנגדות תתקבל במלואה או בחלקה.
דחיית בקשה לצו קיום צוואה
היה והבקשה למתן צו קיום נדחית מסיבה כלשהי, הרי שהצוואה נשוא הבקשה היא חסרת תוקף משפטי ואין לה כל מעמד או שימוש משפטי. לא ניתן להסתמך על הוראותיה של צוואה של ניתן עליה צו קיום, ולא ניתן לפעול על פיה או לחייב צד שלישי, כגון בנק או רשם המקרקעין לציית להוראותיה. דחיית בקשה לצו קיום מקימה עילה להגשת ערעור על החלטת הרשם לענייני ירושה ואם נדחתה הבקשה בשל קבלת התנגדות הרי שניתן לערער על פסק הדין שניתן לבית המשפט המחוזי. ראוי לציין, כי גם לאחר שניתן צו קיום צוואה ניתן לבטל אותו באמצעות תביעה מתאימה, אשר מתבררת בבית המשפט לענייני משפחה לאחר שתועבר אליו מרשם הירושה. בעקבות התביעה, תוגש תשובה לתביעה לביטול צו קיום הצוואה, ובסיום הבירור ינתן פסק דין הקובע את גורל צו הקיום.
צו ירושה וצו קיום יחדיו
לעיתים ניתנים שני הצווים שלעיל במאוחד, באותם מקרים שבהם הצוואה אינה מתייחסת לכל הרכוש שב-עיזבון, במקרה שכזה, יש להגיש בקשה לצו ירושה העוסק באותו חלק מהעיזבון שלגביו הצוואה שותקת ומורה לחלקו בהתאם להוראות חוק הירושה. במקרה שכזה, ינתנו שני צווים יחדיו: צו ירושה וצו קיום, אשר כל אחד מהם עוסק בהוראות החלוקה של נכסים שונים השייכים לאותו עיזבון.
מבנה צו הקיום
צו קיום מורכב מהצהרה של הרשם לענייני ירושה או בית המשפט לענייני משפחה לפיה ניתן צו לקיומה של הצוואה המצורפת לצו. על מנת לקיים את צו קיום הצוואה, יש לעיין בצוואה ולפעול על פי הוראותיה לשם חלוקת העיזבון בין היורשים. הוראות הצוואה גוברות על הוראות החלוקה הקבועות בחוק הירושה אלא אם הצוואה שותקת לגבי רכוש מסויים ואז יחולק אותו רכוש לפי חוק הירושה.
שימוש בצו קיום צוואה
שימוש בצו קיום צוואה נעשה גם על ידי המבקש וגם על ידי רשם הירושות באופן עצמאי. באמצעות צו הקיום ניתן לרשום את זכויות היורשים על נכסי מקרקעין שרשומים בפנקס המקרקעין וכן לפנות לרשות מקרקעי ישראל לשם רישום זכויות על מקרקעין שבבעלות רמ״י בפנקס המתנהל שם. צו קיום יכול לשמש גם לצורך משיכת כספים המופקדים בקופות תגמולים (קופות גמל) אם הוראת המוטבים שהותיר אחריו המנוח תואמת את האמור בצו קיום הצוואה. כך, אם נרשם שהכסף ישולם ל-״יורשי החוקיים״, מהווה צו הקיום הוכחה לזהותם של היורשים. כל צו שמונפק על ידי הרשם לענייני ירושה נשלח ישירות גם לרשם המקרקעין, לרשות מקרקעי ישראל (לשעבר מינהל מקרקעי ישראל), לבנקים בישראל, לחברות ביטוח ומנהלי קופות תגמולים ופנסיה, כך שנחסך הצורך בצירוף עותק מקור של הצו בעת ביצוע רישום של זכויות המנוח בגופים אלו. מובן, כי בכל מקרה ניתן לפנות לגופים אלו עם עותק של הצו, ולבקש לרשום את הזכויות בהתאם להוראות הצוואה בפנקס שמנהלת אותה רשות. בנוסף, ניתן למשוך את הכספים המופקדים בבנקים על שמו של המנוח, בהתאם להוראות צוואתו, אם ניתן עליה צו כאמור.
קיום צוואת תושב חוץ
קיום צוואת תושב חוץ אפשרית באמצעות חוק הירושה והסמכות ליתן צו שכזה נתונה רק לבית המשפט לענייני משפחה המוסמך ליתן צו לקיום צוואתו של תושב חוץ שנפטר, אם הותיר נכסים בישראל. בקשה למתן צו קיום של צוואת תושב חוץ תכלול הוכחה על נכס שנמצא בבעלותו של המנוח בישראל, כגון דירה, חשבון בנק או כל נכס אחר. על צו קיום יחול דין מושבו של המוריש בשעת מותו. לפיכך, אם נפטר המוריש בעיראק, יחול על הירושה החוק העיראקי ואם נפטר בארה״ב, יחול החוק האמריקאי של המדינה שבה נפטר המצווה. מצב זה דורש צירוף של חוות דעת מומחה לדין הזר, המבהירה לבית המשפט מהו הדין הזר שלפיו יש לפעול לשם מתן צו הקיום המבוקש. בית המשפט יבחן את הצוואה על פי הדין הזר אך דין זה חייב לתאום לערכי היסוד של החוק הישראלי. כך לדוגמא, על הכשרות לצוות יחול הדין של מקום מושבו של המצווה ולא הדין הישראלי, אך צוואה תהיה כשרה מבחינת צורתה גם לפי הדין הישראלי וגם לפי הדין הזר. הוראות הנוגעות לנכסי מקרקעין יקויימו לפי דין מקום הימצאם, כלומר לפי הדין הישראלי וכל הוראה המפלה מטעמי גזע, דת, מין או לאום או הוראה הסותרת את תקנת הציבור בישראל, תיפסל ולא תקויים. מטבע הדברים, משך הקיום של הוצאת צו קיום לצוואתו של תושב חוץ ארוך משמעותית מזה הנדרש לקיום צוואתו של תושב ישראל.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, תביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.