צוואה בעדים
צוואה בעדים היא אחת מארבעת הצורות שבהן ניתן לערוך צוואה בישראל. הצורות האחרות הן צוואה בכתב יד, בפני רשות ובעל פה (שכיב מרע). הצוואה יכולה להיות רשומה בכתב יד או צוואה מודפסת והעיקר שניתן לפענח או להבין את הכתב והיא חייבת להיעשות בפני שני עדים המכונים עדי קיום לצוואה. מדובר בסוג הצוואה הפופולרי ביותר, אשר נערכת בדרך כלל בסיוע של עורך דין. סעיף 20 לחוק הירושה קובע את רכיבי היסוד של צוואה זו: קיומם של מצווה, שני עדים ועריכתה בכתב. בלעדי הרכיבים הללו, אין מדובר בצוואה שנערכה בפני עדים, אף שיתכן בהחלט שתהיה צוואה מסוג אחר, כגון צוואה בכתב יד (ע”א 851/79 בנדל נ’ בנדל). על פי הוראות חוק הירושה, המחוקק קבע כי מרכיבי היסוד בצוואה זו הינו מצווה הצוואה, כתב, ו-קיומם של עדים במועד עריכת הצוואה. נהוג לחשוב כי נוסח צוואה בעדים הינו נוסח זהה ואף יש המחפשים נוסח צוואה לדוגמא ברשת האינטרנט ועושים בו שימוש לצורך עריכת הצוואה. ברם, בעת עריכת צוואה בכלל וצוואה בפני עדים בפרט, הסוגיות האמיתיות העומדות לבדיקה אינן עוסקות בצורת הצוואה אלא במהות ההוראות אופן ישומן לאחר פטירת המצווה.במאמר שלהלן נעסוק בסוגיות של ביטול צוואה בעדים, פגמים בצוואה בעדים בתוך התמקדות בעדי קיום לצוואה, מקרים שונים כגון מצב שבו עדים שלא חתמו על צוואה או עדים שלא נכחו יחד בעת עריכת הצוואה, ונביא דוגמא לנוסח צוואה בפני עדים.
עדי קיום לצוואה
עדי קיום לצוואה הינם אותם אנשים אשר עדים למעשה עריכת הצוואה על ידי המצווה. עדים אלו מכונים גם עדי קיום לצוואה, מכיון שזהו ההיגד המשקף את תפקידם של עדי הצוואה במסגרת עריכת צוואה בעדים. תפקודם ותפקידם של עדי קיום לצוואה בעת עריכת הצוואה, מהווים סוגיה חשובה ביותר המשפיעה באופן קריטי על תוקפה של הצוואה בעדים. על חשיבות העדים כבר נאמר: "הדרישה בכל הנוגע להצהרת המצווה ואישור העדים באות להפנות את תשומת לב העדים שעליהם לוודא ולדעת במעמד החתימה על הצוואה, שהמצווה מבין היטב שזו צוואתו ורוצה בה, וזאת כחלק מרצינות המעמד וחשיבות המסמך" (ע”א 851/79 בנדל נ’ בנדל, פ”ד לה (3) 101, 105 (1981). מכאן עולה כי רכיב היסוד של שני עדים לצוואה, אינו מכיל רק אספקט פיזי המתבטא בנוכחותם של העדים, אלא קובע, כי לעדים תפקיד אמיתי שאינו טקסי בלבד. חובה היא, איפוא, כי המצווה יביא את צוואתו בפני שני העדים, יצהיר עליה כי היא אכן צוואתו, ואלו יעידו באמצעות אישור על כך שהמסמך הנחזה להיות צוואתו של המנוח, הוא צוואתו (דנ”א 7818/00 אהרון נ’ אהרוני פ”ד נ”ט(6) 653). אמנם, מחד, כבר נפסק כי העדים אינם חייבים לאמת שהמצווה צלול בדעתו או כשיר, ותפקידם הינו "ראייתי" לקיומו של המצווה, הצהרתו וחתימתו בפניהם, ולא "מהותי" ביחס לתוכן הצוואה או לכשירותו של המצווה, אך מנגד, ההלכה כיום קובעת כי הביטוי "הביא את צוואתו" בפני העדים מקיף תפקיד מהותי ביותר, זאת שעה שאין מקום לאשר צוואה כתקפה אם עד קיום לצוואה אינו מודע לתוכן הצוואה, אינו בטוח בכך שהמצווה מבין את הצוואה ואת כל הוראותיה, אינו מבין או קורא את הצהרת העדים וככלל, משמש כסוג של בובה. במצב שכזה, לחתימתו של העד על הצוואה אינה משמעות אמת, שכן היא אינה משקפת את תפקידו של עד קיום לצוואה. בנסיבות אלו, אך מובן כי הצהרת העדים, עדי קיום לצוואה, עשויה לשמש כלי משמעותי לבירור נסיבות עריכת הצוואה בבית המשפט, ואף להביא לפסילתה של הצוואה כולה, אם יתברר שלא ביצעו תפקידם כראוי. כך לדוגמא, מה דינו של עד קיום לצוואה שלא קרא את הצהרת העדים שעליה חתם כלל? סוגיה זו עומדת לבירור בימים אלו בבית המשפט לענייני משפחה בצפת, לאחר שעדת הקיום הודתה בפני בית המשפט, בעת חקירה נגדית של עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, כי כלל לא קראה את הצהרת העדים עליה חתמה.
עדים שלא חתמו על הצוואה
יש להפריד בין נוכחות העדים בעת עריכת הצוואה לבין העדר חתימתם על הצוואה. במקרה הראשון, הצוואה פסולה מכיון שחסר מרכיב יסוד בה, קיומם של שני עדים. במקרה השני, הצוואה אינה פסולה, אלא נפל בה פגם צורני שבית המשפט יכול לתקנו, אם השתכנע במהלך הליך בירור התנגדות לצוואה, כי הצוואה היא צוואת אמת והסיבה להעדרה של חתימת העדים היא סיבת אמת. שאלה אחרת שיכולה להעלות היא העדר חתימה של עד אחד אף שהיה בחדר בעת עריכתה של הצוואה. אין ספק כי מצב מוזר זה משפיע על סוגיית אמיתותה של הצוואה ומדובר בפגם צורני לכל הפחות, אף כי לבית המשפט סמכות לתקנו בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה, כשם שיש לו את הסמכות לתקן העדרן של שתי חתימות עדים.
עדים שלא נכחו יחדיו בעת עריכת הצוואה
בפסקי דין שונים עלתה סוגיה של תוקף צוואה שנערכה בפני שני עדים, אך הוברר כי הם לא נכחו יחדיו בעת עריכת הצוואה. על פי פסיקת בתי המשפט, די בכך שהמצווה יביא את הצוואה בפני כל אחד משני העדים, ואין חובה שהדבר יעשה באותו מעמד, ואף יתכן שיעשה בשתי הזדמנויות שונות (ת"ע 2171/05 א.ס.י נ' כ.ש, דברי כב' הש' שאול שוחט). יחד עם זאת, ברור כי אין זו דרך המלך לעשיית צוואה בפני עדי קיום ולדעתנו מדובר בפגם, אף כי פגם שניתן לתקנו כאמור בבית המשפט.
פגמים בצוואות בפני עדים
קיימים שני סוגים של פגמים: חוסר ב-רכיבי יסוד בצוואה פוסל אותה לחלוטין. לדוגמא, אם אין עדים בכלל, אזי אין לא ניתן להכשיר את המסמך כלל. לחילופין, גם במצב שבו עד אחד לקיום לצוואה הוא פסול דין או קטין מביא לכך שאותו אדם כלל אינו יכול לשמש כעד קיום, ואז נערכה הצוואה בפני עד אחד בלבד, ולכן גם במקרה שכזה לא ניתן להכשירה. הכלל המחייב הוא שני עדים כשרים [xvii]. ברם, מהוראת סעיף 25 לחוק הירושה עולה, כי אף אם נפל פגם בכשרותו של מי שהיה עד לצוואה, ניתן לקיימה אם בית המשפט יתקן את הפגם. בנוסף, לעד לצוואה לא יכול להיות אינטרס בצוואה וקיים איסור על ניגוד אינטרסים. לדוגמא, אשתו של הזוכה בצוואה אינה יכולה לשמש כעדה בצוואה. במילים אחרות, עד שנמצא בניגוד עניינים או אינו אובייקטיבי, פסול מלשמש כעד לעריכתה של הצוואה. שאלת ניגודי העניינים של עדים בצוואה עולה לעיתים קרובות כאשר מנהל העיזבון שממונה בצוואה הינו עורך הדין שערך את הצוואה והוא משמש גם עד לקיומה. נפסק, כי אין בכך ניגוד עניינים ואין פסול בכך שעד הקיום לצוואה הוא עורך הדין שערך אותה, גם אם מונה לשמש מנהל עיזבון על ידי המצווה. מן העבר השני קיימים פגמים שבצורה, אשר ניתנים לתיקון על ידי בית המשפט, בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה. אילו פגמים שבצורה ניתן להכשיר? טעות ברורה בנוסח הצוואה כגון השמטת מספר, לאמור טעות סופר בצוואה, חסרון של תאריך אינו רכיב יסוד בצוואה מסוג זה, וניתן להשלים את התאריך שהושמט, אם השתכנע בימ"ש כי הצוואה היא צוואת אמת. בנוסף, עדים לקיום שלא חתמו על הצוואה אך נכחו בעת עשייתה הינו פגם שניתן לתקנו. לכן, ככל שחסרה בצוואה חתימה של המצווה או חתימה של העדים ניתן לתקן את הפגם. מרבית הפגמים שנופלים בצוואה ניתנים לתיקון ולהכשרה בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה.
פסילת צוואות שנערכו לפני עדים
פסילת צוואה שנערכה בפני עדים דורשת הגשת התנגדות לקיום הצוואה, בהתאם לעילות ההתנגדות שבחוק הירושה. במסגרת בדיקת הצוואה בודקים אם התקיימו בה רכיבי היסוד ואם התקיימו, בודקים אם קיימים פגמים שבצורה. היה והצוואה חסרת פגמים, בוחנים את נסיבות עריכתה ובוחרים את העילה המתאימה לפסילה, מתוך העילות שבחוק הירושה, כגון השפעה בלתי הוגנת, מעורבות בעריכת צוואה, העדר כשירות של המצווה להבחין בטיבה של צוואה, העדרם של עדים או כשרותם לעריכת הצוואה וכיוב'.
ביטול צוואה בעדים
המצווה רשאי לבטל צוואתו שנערכה בפני עדים באותה הדרך שבה ערך אותה בהתאם להוראת סעיף 36 לחוק הירושה, כלומר, באמצעות עריכת כתב ביטול בפני שני עדים או על ידי עריכת צוואה חדשה בפני שני עדים, המבטלת את הצוואה הקודמת. כמו כן ניתן להביא לביטול צוואה על ידי עריכת מסמך ביטול בפני עד אחד, ראו הרחבה על כלל החריג לביטול צוואה בפני עד אחד. על הדרכים לביטול צוואה בעדים קראו עוד במאמר על השמדת צוואה.
דוגמא לצוואה בעדים
המסמך מחולק לארבעה חלקים עיקריים. החלק הראשון בצוואה מכיל את הכותרת "צוואה" ופיסקה המתארת את כוונתו של המצווה לערוך צוואה, את זהות המצווה, מספר תעודת זהותו ומקום מגוריו בעת עריכת הצוואה. בחלק השני יפרט עורך הצוואה את הוראות הצוואה, כאשר כל אחד מהנכסים שאותם הוא מוריש יוגדרו באופן מדוייק. הוראת צוואה לדוגמא: "לבני היקר דניאל שמעוני ת.ז 12345678 אני מוריש את כל זכויותיי בדירת המגורים ברח' נשר 25 ערד, הידועה גם כחלקה 12 בגוש 123456. בחלק השלישי של הצוואה המגיע לאחר פירוט כל הוראות הצוואה, תירשם ההצהרה "זו צוואתי" ומתחתיה תאריך עריכת הצוואה וחתימה של המצווה. החלק הרביעי יכיל את אישור העדים, הכולל את פרטי הזהות של העדים, לרבות שמם ותעודת זהותם, תיאור המקום שבו נערכה הצוואה, העובדה שהמצווה חתם בפני העדים מרצון חופשי וללא כפיה נראית כלשהי לעין, וחתימות העדים. יובהר, כי הדוגמא לנוסח צוואה בעדים שהובאה לעיל מכילה את העקרונות הבסיסים לעריכת הצוואה אך בפועל מומלץ להסתייע בעורך דין צוואות מנוסה, מפאת חשיבות המסמך. עריכת צוואה היא אחת הפעולות המקצועיות ביותר שנדרש עו"ד צוואות לבצע במסגרת הפרקטיקה שלו, חרף התחושה בציבור, כי מדובר במסמך פשוט לעריכה. המלצתנו החד משמעית היא להימנע מעריכת צוואה על פי דוגמא, ולפנות אל עורך דין צוואה לשם עריכת המסמך. ייצגנו בתיקים רבים שבהם התעוררה מחלוקת על כוונתנו של המצווה שהתעקש לערוך את צוואתו לבדו. נציין, כי אפילו עורכי דין מתחום הירושה נוהגים להתייעץ עם עמיתיהם בכל הנוגע לעריכת צוואתם, נוכח הקשיים בניסוח מסמך מדוייק וחד משמעי, שעשוי למנוע סכסוכים ומחלוקת בבית המשפט.
שאלות ותשובות בנושא צוואה בעדים
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.