סוגי צוואה
סוגי צוואה הוא נושא המתאר את החלוקה של צוואה לסוגיה על פי הוראות חוק הירושה. הצוואה היא מסמך משפטי המכיל הוראות מטעמו של המצווה לבהקשר לאופן ולצורה שבה יחולק רכושו בין יורשיו לאחר פטירתו. סיווג הצוואות מתבסס על סוגי חלוקה שונים. החלוקה הקלאסית היא זו המבוססת על סעיף 18 לחוק הירושה, הקובע את צורתה האפשרית של הצוואה. בהתאם לחוק הירושה ניתן לערוך צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה (סעיף 18 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965). אלו הצורות היחידות לעריכת צוואה בחוק הירושה הישראלי. בנוסף, המחוקק מאפשר הכרה בסיווג צוואות מיוחדות כגון "מעין צוואה" בהתאם לסעיף 55 לחוק הירושה, צוואה משותפת, הדדית, יחידה, בחיים, שנשתכחה וצוואה נקמנית. ראוי לציין, כי מבין כל סוגי הצוואות, הליך של עריכת צוואה מתייחס רק לאלו המופיעות בסעיף 18 לחוק הירושה וכן סעיף 8א. ל-חוק הירושה העוסק ב-עריכת צוואה הדדית. יתר סוגי הצוואה אינם אלו תיאור של מצב עובדתי, כגון אופן קבלת ההחלטה בעת עריכת הצוואה (לדוגמא: צוואה משותפת).
סיווג הצוואות
מעין צוואה
סוגי צוואות כוללים גם מעין צוואה היא צוואה שנוצרה בהתאם לאמור בסעיף 55 לחוק הירושה. אין מדובר בצוואה שיצר אדם במטרה לתת הוראות לאחר לכתו אלא בצוואה שהחוק עצמו יצר. סעיף 55 לחוק הירושה משווה בין מעמדה של ידועה בציבור למעמדה של אשה נשואה, כך שבת זוגו של המנוח תזכה בחלקה של אשה נשואה מעיזבון המנוח, אם המנוח לא הותיר אחריו צוואה הקובעת אחרת. למעשה, מדובר בהוראה אשר מגנה על ידועה בציבור מפני ההשלכות של נישולה מעיזבון בן זוגה לאחר שנפטר, רק מכיון שלא היתה נשואה לו.
צוואות משותפות
צוואות משותפות הן צוואות מיוחדות שעורכים בני זוג.הוראותיה של הצוואה המשותפת התקבלו בהחלטה משותפת ומכאן נובע שמה. בדרך כלל, צוואה משותפת תהיה גם צוואה הדדית, אך אין הכרח בכך. הצוואה המשותפת היא צוואה שהמאפיין אותה היא החלטה משותפת של בני זוג בדבר הוראותיה, זאת ותו לא. אחד מהטענות המעניינות שניתן לטעון כנגד צוואה הדדית היא שבני הזוג לא היו מסוגלים להחליט יחד על הצוואה, ואין זו החלטה משותפת, מכיון שאחד מהם לא החזיק ב-כשרות לצוות, בשל מצבו הקוגנטיבי או המנטלי. עילה מסוג זה, אם תוכח, עשויה להביא לפסילת הצוואה ההדדית.
צוואות הדדיות
צוואה הדדית היא צוואה משותפת, אך בנוסף לכך, ההסדרים שקבע כל אחד מבני הזוג בצוואתו, תלויים בהסדרים שקבע בן הזוג האחר בצוואתו שלו. העובדה שהצוואות ההדדיות של בני הזוג מתכתבות זו עם זה יוצרת מעין הסכם בין בני הזוג ביחס להוראות הצוואה ההדדית. מעת חיקוקו וכניסתו לתוקף של תיקון מס' 12 לחוק הירושה בחודש אוגוסט 2005, ברירת המחדל היא כיבודו של ההסכם שנוצר בין בני הזוג בצוואה ההדדית. להרחבה נוספת ראו גם על ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית וכן על עריכת צוואה הדדית ו-התנגדות לצוואה הדדית.
צוואה יחידה
צוואה יחידה או צוואת יחיד היא צוואה הנערכת על ידי אדם יחיד בהתאם להוראות חוק הירושה. צוואה יחידה היא אותה צוואה קלאסית שבה עוסק חוק הירושה, הנערכת באחת מ-4 הצורות שמציין סעיף 18 לחוק הירושה: בכתב, בעדים, בפני רשות ובעל פה, ללא מעורבות אסורה של אדם אחר, כך שמדובר במסמך המשקף את רצונו האחרון והחופשי של המצווה. הצוואה היחידה חייבת להיות מסמך בעל אופי צוואתי.
צוואה בחיים
צוואה בחיים (לעיתים מכונה גם צוואה מחיים) היא לא צוואה על פי דיני הירושה, שכן היא עוסקת במתן הוראות לתקופה שבקו התפר שבין החיים לבין המוות מבחינה רפואית בלבד. כאמור, אין מדובר בצוואה לפי חוק הירושה, אשר עוסקת מטבעה במה שיתרחש לאחר לכתו של אדם לעולמו, אלא על מסמך המכיל את הוראותיו של אדם ביחס לטיפול הרפואי שינתן לו במצב שבו ימצא בסכנת חיים. מדובר למעשה בכתב הוראות שבו מורה אדם הוראות למצב שבו לא יהיה כשיר לעשות כן. אדם שעורך צוואה בחיים וממנה אדם שיקבל החלטות רפואיות בשמו מלמד אותנו למעשה, כי הוא סומך על הממונה וכי קיימים בינו לבין הממונה יחסי אמון ברמה הגבוהה ביותר. מנגד, יחסי אמון שכאלו גם יכולים להצביע על תלות באספקט של השפעה בלתי הוגנת אפשרית, אם לצד המסמך נערכה גם צוואה בהתאם לדיני הירושה. עיינו להרחבה בערך צוואה בחיים.
צוואה שנשתכחה
צוואה שנשתכחה היא צוואה שהמצווה שכח את קיומה, ועל כן הוא ממשיך לכלכל את מעשיו בהתאם לרצונו האחרון, בתוך שהוא טועה לחשוב שאין צוואה בנמצא. צוואה שנשתכחה עשויה לגרום לכך שאדם לא יערוך צוואה, מקום שכוונתו היתה כי חוק הירושה יקבע את אופן חלוקת הרכוש. העובדה שאדם שכח את צוואתו אינה מהווה עילה לביטולה, ואולם קיימות דוגמאות בפסיקת בתי המשפט בישראל לכך שהוכחת השתכחותה של הצוואה מזכרונו של המצווה הביאה לתוצאה של אי קיומה. אחת מהדוגמאות הללו נמצאת בפסיקת בית המשפט לעניני משפחה בחיפה בהליך שבו ייצג עו"ד ד"ר רן מובשוביץ. להרחבה ראו בקישור לצוואה שנשתכחה לעיל, שם קבע בית המשפט בעקבות מסת ראיות שהובאה בפניו, כי השתכנע שלא היה זה רצונה האחרון של המנוחה להוריש לשניים מילדיה, אלא שהיא רצתה להוריש לכל ילדיה.
צוואה נקמנית
צוואה נקמנית היא צוואה שהוראותיה נועדו לנקום ביורשים, ולכן היא מכונה צוואה נקמנית. כך לדוגמא, המצווה רושם בצוואתו את דעתו השלילית על מי מהיורשים ואף מוסיף ומסביר כי בעקבות דעתו זו הוא מנשל את היורש מעזבונו. לעיתים ניתן לאתר ב-צוואה בלתי מוסרית הוראות העוסקות בנקמה ביורש. יחד עם זאת, ראוי לציין כי העובדה שהצוואה נדמית כנקמנית כלפי אדם מסויים, אינה עילה בשביל פסילת הצוואה ואינה מהווה עילת התנגדות לצוואה. לצורך תקיפת הוראה שכזו בצוואה, יש להראות את העדר מוסריותה כלפי כל העולם, ולא רק כלפי אדם אחד.
צוואת שכיב מרע
צוואת שכיב מרע היא שם נרדף לצוואה שבעל פה מבחינת צורת עשייתה. יחד עם זאת, צוואה שבעל פה היא צוואה המתארת באופן כללי את נסיבות עריכתה, כאשר המצווה נמצא אל מול פני המוות, בעוד ש-צוואת שכיב מרע היא צוואה הנערכת כאשר המצווה גוסס ונוטה למות ממחלה. כך לדוגמא, אדם יכול לערוך צוואה שבעל פה בעיתות מלחמה, כאשר הוא חושש שהוא עומד לנפול בקרב, ומצב זה אינו מהווה "שכיב מרע".
צוואה בוידאו
צוואה בוידאו אינה נחשבת לצוואה על פי הדין הישראלי. לא ניתן לערוך צוואה מצולמת או מוקלטת ולהגישה כצוואה לרשם הירושות. ניתן לערוך צוואה רק באחת הצורות המותרות בחוק הירושה, כאמור בסעיף 18 לחוק הירושה. יחד עם זאת צוואה בוידאו עשויה בעתיד להפוך לצוואה חוקית בהתאם ל-תזכיר חוק הירושה החדש שפורסם בעת האחרונה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.