נאמנות בצוואה הינה ביטוי המגדיר את האפשרות להקים "קרן" או "הקדש" לטובתם של מי מהיורשים בצוואה. החוק שותק לעניין הקמת נאמנות ולכן ניתן להקים את הנאמנות על יסוד חוק הנאמנות. חוק הנאמנות מגדיר נאמנות כ: "1. זיקה לנכס שעל פיה חייב נאמן להחזיק או לפעול בו לטובת נהנה או למטרה אחרת.". סעיף 2 לחוק קובע את דרכי יצירת הנאמנות: "2.נאמנות נוצרת על פי חוק, על פי חוזה עם נאמן או על פי כתב הקדש.". קיימים איפוא מספר סוגי הקדש בצוואה כגון הקדש ציבורי בצוואה והקדש פרטי בצוואה. הקמת הנאמנות (הקדש) בצוואה דורשת 3 תנאים: רכוש, ומינוי נאמן שינהל אותה למענם של הנהנים. הקמת הנאמנות באמצעות צוואה נעשית על ידי הטמעת "כתב הקדש" בהוראות הצוואה, המהווה אחד הדרכים בחוק ליצירת נאמנות בדין הישראלי. מכיון שניתן להקים נאמנות בחוזה על פי הדין הישראלי, נוצרו מצבים מיוחדים שבהם מוקמת הנאמנות באמצעות חוזה שבעל פה, וסוגיה זו באה לכדי ביטוי בסכסוכי ירושה. נאמנות מסוג זה מכונה גם "נאמנות משתמעת" מכיון שקיומה עולה מתוך הנסיבות ולא מכיון שהיא רשומה במקום מסויים.
כיצד מקימים נאמנות בצוואה
הקמת הנאמנות בצוואה נעשית באמצעות מתן הוראות מדויקות בתוכן הצוואה עצמה, ביחס להקמת ההקדש, משך ההקדש, מטרות ההקדש, זהות הנאמן שינהל את ההקדש, מיהם הנהנים בהקדש ומה הם נכסי הקרן/הקדש. את ההקדש ניתן להקים באמצעות כל סוגי הצוואה למעט צוואה שבעל פה. עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ טענו במסגרת התנגדות לצוואה המתבררת בבית המשפט לעניני משפחה בבאר שבע, כי הצוואה כולה הינה חלק מהסכם נאמנות שבעל פה, ובהליכי ההוכחות שהתקיימו אכן הוכח כי המנוח מסר לזוכה בצוואה הוראות נוספות בעל פה לעניין ירושת ילדיו האחרים, כך שהוכחה נאמנות משתמעת המכילה את הצוואה כולה. מדובר במבנה משפטי תקדימי שבו הצוואה היא עצמה חלק מהוראות שניתנו לנאמן שהינו בן משפחה.
נאמן בצוואה
נאמן בצוואה הינו בעל תפקיד שייעודו הוא להוציא לפועל את הוראות הנאמנות לטובת הנהנה בצוואה. לעיתים קרובות ממונה כנאמן בצוואה עורך הדין שערך את הצוואה עבור המצווה, אך אין מניעה למנות נאמן שהינו בן משפחה או כל בגיר אשר מקים הנאמנות סומך עליו. הנאמן חייב למלא אחר הוראות יוצר הנאמנות, לטובת הנהנה. אין למנות נאמן המצוי בניגוד עניינים בין תפקידו בנאמנות לבין ענייניו האישיים. כך לדוגמא, מינוי נאמן שהינו אחד היורשים עשוי להוות טעות קריטית, אם בית המשפט ישתכנע שהנאמן שהינו גם יורש נמצא במעמד המקים ניגוד עניינים שלו, בין האינטרס האישי שלו בירושה והאינטרס ההופכי של יתר היורשים. יובהר, כי על פי הפסיקה, אין צורך להוכיח את ניגוד העניינים, ודי בכך שהוכח כי הנאמן מצוי במצב המקים חשש סביר לניגודי עניינים.
נאמנות בצוואה- סוגי הקדש בצוואה
ניתן להקים הקדש פרטי והקדש ציבורי. הקדש פרטי הינו הקדש המוקם לטובתם של יורשים פרטיים, ואילו הקדש ציבורי הוא הקדש המוקם לטובת מטרה ציבורית בתחומי התרבות, המדע, החינוך, הדת וכו'.
הקדש ציבורי בצוואה
ההקדש יוקם באמצעות ההוראות המופיעות בתקנות ההקדשות לצרכי צדקה, תשל"ד-1974. את ההקדש הציבורי יש לרשום אצל רשם ההקדשות שהינה רשות מטעמו של משרד המשפטים שאחד מתפקידיה הוא לפקח על פעילותם של הקדשים ציבוריים. הנאמן על ההקדש הציבורי חייב בדיווח שנתי על פעילות ההקדש לרשם ההקדשות. את מטרות ההקדש ניתן לשנות באמצעות הגשת עתירה לבית המשפט המחוזי ואולם שינוי המטרות יאושר אך ורק בזיקה למטרה המקורית שאליה כיוון המוריש. את כספי ההקדש הציבורי חייב הנאמן להשקיע על פי הוראות תקנות תקנות הנאמנות (דרכי השקעת כספי הקדש ציבורי), תשס"ד-2004.
הקדש פרטי בצוואה
ההקדש הפרטי מוקם בדרך כלל בצוואה במטרה לדלג על הוראת "יורש אחר יורש" המגבילה את המוריש לצוות את עיזבונו לשני יורשים בלבד בזה אחר זה. באמצעות הקמת הנאמנות, יכול המוריש לשלוט בגורל רכושו גם לאחר פטירתו, ולצוות כיצד יעבור מדור לדור, מיורש ליורש, מבלי להיות מוגבל בהוראות חוק הירושה. הקמת ההקדש מאפשרת למוריש להעניק לנאמן שיקול דעת נרחב לעניין אופן חלוקת העיזבון, ואף הוראה זו מנוגדת לעיקרון היסוד שבחוק הירושה, הקובע כי הצוואה היא מעשה אישי ולא ניתן למסור לאחר את הזכות להכריע ביחס לגורל העיזבון (אלא בחריגים מצומצמים על פי סעיף 29 לחוק הירושה). תכנון ההקדש הפרטי כיום הוא נדבך חשוב מהוראות שניתנות במסגרת הסדר של העברה בין דורית של רכוש המשפחה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.