מס ירושה
מס ירושה הינו מס המוטל על עיזבון (מס עזבון) המועבר ליורשים כגון דירת ירושה או כספי ירושה והוא מכונה גם "מס עיזבון". נדגיש כבר כעת, כי אין מדובר במס המוטל על נכסים שהוענקו בחיי המעניק לבני המשפחה, אזי עניין לנו עם מס על מתנה שמעניק הורה לילדו או אח לאחיו, המכונה מס על מתנה. קיים בלבול בנושא מיסוי הורשה בישראל שכן רבים מכנים אותו מס שבח ירושה מבלי להבין, כי מס שבח אכן יכול ויהיה מוטל על העברת זכות במקרקעין של נכס שהתקבל בירושה, אך אין מדובר במס על הירושה עצמה אלא על העברת הזכויות במקרקעין שהתקבלו בירושה, כאמור. ראוי לציין, כי חוקי המס שונים בארצות שונות. כך לדוגמא, נכס מקרקעין שהתקבל בהורשה בארה"ב חייב במס, גם אם בעליו הינו אזרח ישראלי. מצב משפטי זה שלא רבים מודעים לו מחייב לעניות דעתנו תכנון מתאים שמא יתברר ליורשים כי עליהם לשלם מס נכבד על נכס שנרכש לשם השקעה על ידי המוריש טרם פטירתו.
מס עיזבון
בישראל נקבע מס עיזבון בשנת 1949. לאורך השנים נבחנה יעילות המס לנוכח הכנסותיו המועטות והועלו מספר הצעות לשיפור הגבייה, אך בשלהי שנות ה-80 כבר הופטרו מרבית אזרחי ישראל מתשלום מס על ירושות ששווים אינו עולה על מיליון שקלים. בשנת 1981 בוטל המס לחלוטין. יחד עם זאת, ירושה של נכסים עשויה להיות בעלת משמעויות עקיפות מבחינה מיסויית שיש לתת עליהן את הדעת, מקום שלעיתים אין מנוס מעריכת הסכם חלוקת עיזבון או הסכם בין יורשים, לצורך תכנון מס יעיל.
מס שבח על דירה בירושה
ככלל, יורש שקיבל דירת מגורים בירושה אינו חייב במס. השאלה העומדת על הפרק היא, האם היורש זכאי לפטור מתשלום מס שבח על הדירה שירש בעת מכירתה. התשובה חיובית, ככל שהתמלאו 3 תנאים במצטבר: היורש הינו בן זוגו או צאצאו או צאצא של צאצאו או בן זוג של הצאצא של המוריש, המוריש עצמו היה בעל זכויות בדירת מגורים אחת, ואילו המוריש היה מוכר את דירתו במועד ההורשה, היה זכאי לפטור ממס שבח בגין המכירה. הווה אומר, בהינתן שהתנאים שלעיל .נכנס היורש בנעליו של המוריש. בנוסף, יוטל מס שבח על חלק התמורה בגין הדירה, שהינו ההפרש בין סך התמורה לסך של 4,522,000 ש"ח (2020). עוד ראוי לציין, כי כפי שפירטנו לעיל, מכירת דירה שהורה ירש מצאצאו, אינה נכנסת בגדרו של הפטור, ועל כן תמוסה המכירה של דירת המגורים במס שבח, ככל דירה.
מס שבח על מקרקעין שאינו דירת מגורים
מכירת נכסים שהתקבלו בירושה ושאינם נופלים בגדרי הגדרת "דירת מגורים", ימוסו בגין המכירה במס שבח, ככל נכס, ללא קשר לעובדה שהתקבלו בירושה. מס השבח יחושב בהתאם לשווי הרכישה במועד הרכישה (יום הרכישה) ובדיקת בדבר תשלום מס עזבון על ידי המוריש. משמעות הדבר היא, כי מס שבח על מקרקעין שאינו דירת מגורים יוטל ללא קשר לאותם תנאים אשר יפטרו מתשלום מס שבח את דירת המגורים שהתקבלה בירושה בעת מכירתה.
מס על דירת ירושה
אין בישראל מס על דירת ירושה.יחד עם זאת, דירת ירושה ששופצה/נבנתה מחדש במסגרת תוכנית מתאר 38 (תמ"א 38) או במסגרת פרויקט של פינוי בינוי אינה נופלת בגדרי פטור ממס שבח בדרך כלל. לכן, יש צורך לתכנן תכנון מס מקצועי ביחס לאופן שבו יש לפעול ביחס לדירת ירושה. לדוגמא, אם ירשת דירת ירושה וידוע לך כי בעתיד הקרוב ייצא לפועל פרויקט פינוי בינוי, יש לבחון את ההיגיון שבמכירת דירת הירושה עוד לפני שהפרויקט יבוצע. בדרך שכזו, המכירה אמנם תכלול בחשבון את שווי הפרויקט העתידי אך לא תמוסה במס בגין אותה עליית ערך צפויה.
מס עזבון נכסים מחו"ל
מס עזבון על נכסים מחו"ל עשוי להיות מוטל על אזרח ישראל שירש אותם. יש לזכור, כי אדם שהלך לעולמו והותיר נכסים בחו"ל עשוי להיות חב בתשלום מס ירושה בגין נכסים אלו במדינה שבה מצויים הנכסים. דוגמא מעשית לחיוב אפשרי במס עזבון הינו על נכסי עיזבון הממוקמים בארה"ב. על פי החוק האמריקאי, אזרח ישראלי היורש נכסים אמריקאיים, ישלם מס ירושה על חלק הירושה שמעל 60,000 דולר (US). בארה"ב ישולם המס מנכס העיזבון עוד לפני העברתו לידי היורשים. יש להתייעץ עם עורך דין ירושה בנושא מיסוי על נכסי עיזבון על מנת לתכנן את ההורשה באופן האופטימלי.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.