מימוש צוואה
מימוש צוואה אינו אלא ביטוי להליכים שנוקטים היורשים או אחרים "המעוניינים בדבר", לשם ביצוע הוראות הצוואה. ההליך מתחיל בבקשה לקיום הצוואה ומסתיים בהעברת העיזבון על פי הוראות הצוואה לזכותו של היורש, לכן הביטוי העממי לצו קיום צוואה הוא צו מימוש צוואה. ניתן לאכוף צו למימוש הצוואה המכונה גם צו קיום צוואה בפני כל הרשויות והמוסדות, כגון רשם המקרקעין, רשות מקרקעי ישראל, בנק וכיוב'. ניתן כמובן לפעול למימוש צוואה הדדית, הליך יוצא דופן במהותו, לאור העובדה שבמרבית הצוואות ההדדיות קיימות מגבלות על זכותו של היורש הראשון בעיזבון שירש. כאמור, לא רק היורשים יכולים לממש את הצוואה. כך לדוגמא, גם נושה יכול לפעול לשם גביית חובו מהעיזבון בהתאם לצוואה, עוד בטרם חלוקתו ליורשים.
הבעיה העיקרית בהליך של מימוש הצוואה נעוצה בצורך בשיתוף פעולה בין היורשים, שאחרת לא ניתן, בדרך כלל, לממש את הוראות הצוואה, אלא בסיוע של מנהל עיזבון הממונה על ידי בית המשפט, דבר הכרוך בהוצאות גדולות שניתן היה לייתר אותן, אילולא הסכסוך שבין היורשים על פי הצוואה.
כולי עלמא
משמעות הביטוי כולי עלמא או כלי עלמא היא היקף התוקף של הזכות ששייכת לאדם כלפי החוץ. כולי עלמא מבטא את זכותו של אדם כלפי כל העולם כולו. לדוגמא, צוואה תקפה כולי עלמא ולכן הוראה המזכה יורש בזכויות על דירת מגורים תקפה כלפי כל העולם כולו, במובן שעל כולם לכבד את זכות הקניין של האדם על אותה דירה שירש. למול "כולי עלמא" המגדיר את הזכות כלפי כל העולם כולו, עומדות זכויות מצומצמות יותר, כגון זכות חוזית. אדם כורת הסכם עם רעהו, וההסכם קובע למעשה זכויות שרק הצדדים לו צריכים לכבד. כך לדוגמא, הסכם מכר של דירת מגורים קובע את התנאים שבהם המוכר מעביר את הזכות לקונה. הסכם מסוג זה חל אך ורק על המוכר והקונה והוא אינו יכול לחייב אחרים.
הליך מימוש צוואה
הליך מימוש הצוואה נפתח בהגשת בקשה למתן צו קיום צוואה. כאשר ניתן הצו, ניתן גם תוקף משפטי לצוואה, וכוחה הוא ככוחו של פסק דין חלוט של בית המשפט. צו הקיום מאפשר ליורשים על פי הצוואה לממש את הוראותיה של הצוואה גם מול צדדים שלישיים כגון רשויות המדינה, בנקים, חברות ביטוח וגורמים נוספים המחזיקים בזכויות שהיו רשומות על שם המנוח, וכעת יש להעבירן אל שם היורשים, מכוחו של הליך מימוש הצוואה.
מימוש נכסי מקרקעין בצוואה
לאחר שניתן צו קיום צוואה, שולח הרשם לענייני ירושה עותק ממנו לרשויות המדינה השונות. כך לדוגמא, הרשם שולח עותק הצו לרשם המקרקעין ולרשות מקרקעי ישראל ובכך חוסך ליורשים את הצורך בהגשת צו קיום צוואה מקורי לאותם מוסדות. לאחר משלוח הצו כאמור, רשאים היורשים להגיש בקשה לרשום את זכויותיהם על פי הצוואה במקרקעין שהיו שייכים למנוח. רישום הזכויות של המנוח מביא לביטול זכויותיו של המנוח על המקרקעין, ולסיום חלוקת נכסי המקרקעין שנמצאו עד כה בעיזבון.
מימוש נכסי מיטלטלין בצוואה
בדרך כלל הכוונה היא למימוש הצוואה בחשבונות בנק. כידוע, יכול ונכסי מיטלטלין של המנוח יהיו מוחזקים בידי צדדים שלישיים. נכסים אלו יהיו, בדרך כלל, זכויות כספיות או ניירות ערך המופקדים בחשבונות בנק, והם ניתנים להעברה אל שם היורשים על ידי פניה למוסד המחזיק את המיטלטלין והצגת צו קיום צוואה מקורי.
נכסי מיטלטלין שלא ניתן לחלקם בעין בין היורשים, כגון ריהוט, מוצרי חשמל ודברי אמנות המצויים בדירת המנוח, ניתן למכירה בשתי דרכים: מכירה למרבה במחיר, וחלוקת התמורה בהתאם להוראות המנוח בצוואתו או חלוקה בעין, כך שכל אחד מהיורשים יטול לקניינו בהסכמת האחרים חפץ או חפצים מסוימים. בעניין זה יש לזכור, כי אין חובה שהחלוקה בין היורשים תהיה שיוויונית. היורשים בהחלט יכולים לסטות מהוראות המוריש בהסכמה, על מנת לקדם מעשית את החלוקה של נכסי העיזבון ביניהם.
הסכם בין יורשים כדרך למימוש צוואה
היורשים, כולם או חלקם, רשאים לערוך בינם לבין עצמם הסכם בין יורשים, ולשנות את דרך החלוקה שקבע המנוח בצוואתו, ובכך לממש את הצוואה בדרך שנוחה להם יותר.
מימוש צוואה הדדית
מימוש צוואה הדדית משמעו שבן הזוג שנותר בחיים לאחר פטירה מגיש את הצוואה הדדית של בן זוגו המנוח לקיום, ולאחר קבלת צו קיום הצוואה יורש את העיזבון בהתאם להוראותיה של הצוואה ההדדית.
היה והצוואה ההדדית מכילה הוראות המגבילות את היורש הראשון ומונעות ממנו לפעול כרצונו בעיזבון שירש, יהיה הליך המימוש מוגבל מטבע הדברים, וכפוף להוראותיה של הצוואה ההדדית.
סכסוכי יורשים כמכשול למימוש צוואה
מימוש הנכסים שבעיזבון דורש שיתוף פעולה בין היורשים וסכסוכי יורשים מונעים את מימושה בדרך כלל. לדוגמא, הוראות הצוואה קובעות כי היורשים יירשו בחלקים שווים את תכולת חשבון הבנק של המוריש, אך על מנת למשוך את הכסף מהחשבון, דורשים הבנקים בישראל כי כל היורשים יגיעו יחדיו לשם מתן הוראות המשיכה ומשיכת הכספים. הדברים מסתבכים אף יותר כאשר יורשים חולקים בזכויות בדירתו של המוריש, ומכיון שאינם נמצאים בקשר טוב, אינם מסוגלים להחליט ולבצע מכירה של הנכס בעצמם, ונזקקים לסיוע חיצוני.
מינוי מנהל עיזבון כפתרון להליכי מימוש
כאשר היורשים אינם מסוגלים לשתף פעולה לשם מימוש נכסי העיזבון וחלוקתם, יתערב בית המשפט לבקשת מי מהיורשים, וימנה בדרך כלל מנהל עיזבון שמטרתו לאסוף את נכסי העיזבון, ולהסדיר את חלוקתו באופן היעיל ביותר בין היורשים הניצים. לצורך הליך מינוי מנהל העיזבון, יש להסתייע בעורך דין צוואות מומחה, אשר יגיש בשמו של היורש בקשה למינוי מנהל עיזבון.
נושה הדורש מימוש צוואה
חוק הירושה וכך גם הנוסח המקובל בצוואה כיום, קובעים כי בטרם יחולק העיזבון, ישולמו מתוכו חובותיו של המוריש לנושיו. במקרה שקיים חוב, זכאי הנושה לפעול למימוש הצוואה של המוריש, על מנת לגבות את חובו, שכן הוא קודם ליורשים המנויים בצוואה. לעיתים קרובות ניתן לצפות במצב שבו בנק שהמוריש המנוח חב לו כספים, נוקטים בהליכי מימוש צוואתו של המוריש, במטרה לגבות את חובו מהעיזבון שנותר אחרי החייב המנוח.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .