צוואה שנשתכחה
צוואה שנשתכחה היא צוואה שהמצווה אשר ערך אותה שכח את הוראותיה. צוואה על פי חוק הירושה ופסיקת בית המשפט בישראל צוואה שנשתכחה אינה עילה להתנגדות לצוואה ואפילו הוכיח המתנגד, כי המצווה שכח את צוואתו ורצה בדבר אחר, הצוואה לא תיפסל.
השלמת החסר בצוואה נושנה
ביום 16.5.2017 נתן בית המשפט לענייני משפחה בחיפה פסק דין תקדימי ונדיר ביותר בהליך של התנגדות לקיום צוואה בייצוגו של עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, וקיים צוואה שנשתכחה באופן המרוקן מתוכן את הוראותיה, משל כלל לא היתה צוואה.
נקיטת הליך חריג זה מלמדת על עוצמת שכנועו של בית המשפט לענייני משפחה ביחס לשתי עובדות שטענו המתנגדים באמצעות עו"ד ד"ר רן מובשוביץ:
א. אמם של המתנגדים אכן שכחה את צוואתה.
ב. האם רצתה בשנותיה האחרונות שכל ילדיה יירשו אותה שווה בשווה והסיבות שהניעו אותה לרשום צוואתה בזמנו, אינן תקפות עוד.
צוואה שנשתכחה: סיפור המעשה
בין עשרת ילדי האם המנוחה נפל סכסוך קשה על קיום צוואתה, אותה ערכה 33 שנים קודם לכן.
לטענת שבעה מהילדים המתנגדים לקיום הצוואה, אשר יוצגו על ידי משרדו של עו"ד דר' רן מובשוביץ, שכחה המנוחה את צוואתה ובשנים האחרונות לחייה התבטאה בפני זרים גמורים, כמו גם בני המשפחה, על כך שכל ילדיה יורשים שווים.
האם שהיתה אשה פשוטה היתה נוהגת לומר בגאווה לכל מבקריה ומכריה כי יש לה "עשרה ילדים, עשרה יורשים". הילדים המתנגדים הוכיחו טענה זו בהעמידם בפני בית המשפט מצעד של עדים, משכניה של המנוחה ועד לגנן שביקר בביתה ועדר את חצר הבית.
רובם של העדים ככולם העידו, כי המנוחה סיפרה להם שאצלה לא יהיו סכסוכים לאחר המוות, שכן כל ילדיה יירשו שווה בשווה וכי הם אלו שידאגו לשפץ ולהשביח את הבית, לאחר לכתה לעולמה.
שבעת הילדים אף הוסיפו והוכיחו, כי אחד מאחיהם הצעירים, אשר נמנה על הזוכים בצוואה שנשתכחה מן המנוחה, החזיק בידו את הצוואה, והסתיר את קיומה מהאם המנוחה במשך שנים רבות, וזאת לאחר שערך אחריה חיפושים רבים במחשכים בביתה של האם, בעודה בחיים, ואיתר אותה.
צוואה שנשתכחה: פסק הדין
בית המשפט סקר את הראיות שהובאו וקבע, כי כוונת המנוחה במועד שבו נערכה הצוואה לפני שנים רבות, היתה לדאוג לשני הילדים הצעירים שטרם בגרו, בעוד אחיהם כבר בגרו, עבדו והסתדרו בחייהם.
בית המשפט השתכנע כי אכן רצונה האחרון של האם היה שכל ילדיה יירשו אותה בחלקים שווים. בית המשפט התייחס לכך שהמנוחה שמעה סיפורים קשים על סכסוכי ירושה בסביבת מגוריה, שאחד מהם הסתיים במוות של אחד היורשים, בבחינת סיטואציה שהשפיעה על המנוחה וגרמה לה להחליט ששיוויוניות בחלוקה בין כל ילדיה היא עיקרון מקודש לשם מניעת סכסוכים בעתיד. במסגרת פסק הדין אימץ בית המשפט עדויות נוספות של כל האחים אשר תיארו כיצד אמרה להם האם פעם אחר פעם במפגשים משפחתיים, כי כולם יורשים שווה בשווה, ואף הביאו כדוגמא את מצבם הכלכלי הקשה של חלק מהיורשים כראיה לכך שאין היגיון בנישולם, נוכח יחסיהם המצויינים עם אימם המנוחה.
השלמת צוואה שנשתכחה
בנסיבות אלו, ולאור הראיות שהובאו, המשיך וקבע בית המשפט, כי הצוואה תושלם באופן שתוקפו של הסעיף המורה כי הילדים הצעירים יזכו בעיזבון המנוחה, פג עם צאתם מהבית.
באופן שכזה, כיבד בית המשפט את צוואת המנוחה, אך השלים את הוראותיה כך שרצונה האחרון של המנוחה התממש, כפי שהוכח בפניו בעדים ובראיות רבות. בית המשפט השלים את הצוואה מכח דיני החסר וקבע כי מדובר באחד מן המקרים החריגים והנדירים שבהם יש לפעול כך, על מנת שרצונה האחרון של המנוחה יתממש (ת"ע 32072-10-13 א.ע ואח' נ' י.ע ואח').
עוד קבע בית המשפט, כי נכונה טענת התובעים שהאח הצעיר הפר את דיני העונשין האוסרים על הסתרת צוואה. כידוע, הרשעת האח בהסתרת צוואה בהתאם לסעיף 5 לחוק הירושה, היתה מביאה לכך שיפסל מלהיות יורש של אמו.
ללמדנו, כי התובעים את קיום הצוואה שנשתכחה הילכו על חבל דק, ולולא המדיניות המשפטית הסובלנית כלפי סכסוכי ירושה, יתכן והאחים שהסתירו את הצוואה היו מוצאים עצמם למול כתב אישום, הרשעה בעבירה פלילית ונישול מעיזבון אימם המנוחה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 03-6912307 | פקס: 03-6912312 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי-דין ד"ר רן מובשוביץ