דבר המתנה
דבר המתנה הוא הגדרתו של נכס המתנה בהתאם לסעיף 1 (ב) ל-חוק המתנה אשר קובע כי "דבר המתנה יכול שיהיה מקרקעין, מטלטלין או זכויות". סעיף 1 לחוק המתנה קובע כי בנוסף להענקת מקרקעין ומטלטלין ניתן גם ליתן זכויות. הסוגיה העיקרית הצומחת מלשון סעיף 1(ב) לחוק המתנה היא מהו נכס מטלטלין שניתן לתת במתנה (מתנת מטלטלין), מהו נכס מקרקעין שניתן לתת במתנה (מתנת מקרקעין), ואילו זכויות אפשר לתת ולקבל במתנה (מתנת זכות). לעניין זה חשוב לציין, כי המחוקק מפריד בין "נכס" שניתן לתת במתנה לבין "שירות" שאותו לא ניתן לתת במתנה. נציין כי המלומדים מציינים את העובדה שהמונח "שירות" כולל בתוכו גם "מלאכה", כך שלכאורה לא ניתן לתת במתנה מלאכה כלשהי ללא תמורה. על פי פסיקת בתי המשפט בישראל, מתנה יכולה להיות גם ויתור או מחילה על זכות, ובלבד שיש קשר בין הזכות לבין נכס שיש לו שווי כלכלי.
סוגי מתנות
חוק המתנה קובע למעשה שקיימים סוגי מתנות וניתן להיווכח כי הההבדל העיקרי בין סוגי המתנות הוא האם דבר המתנה הוא זכות במיטלטלין או זכות ערטילאית מחד או בזכות במקרקעין מאידך. המשמעות העיקרית לסיווגה של המתנה לפי סוג, כפי שנראה להלן, נוגעת לשלב שבו נמצא הסכם המתנה, האם המתנה הסתיימה (המתנה הושלמה) או האם המתנה טרם הושלמה, ולכן מדובר בהתחייבות להענקת מתנה, אשר נופלת בגדרי חוק המתנה. כאן המקום לציין את אחד ההבדלים המעניינים בין חוק המתנה שלנו לבין החוק שהיה תקף עד לכניסתו לתוקף של חוק המתנה, המג'לה, החוק העותמאני, אשר נחקק בשנת 1239. הפרק השביעי של המג'לה עוסק בהענקה ללא תמורה ובמתנות באופן מפורט ביותר, והוא מסווג את דבר המתנה גם לפי הנימוק שבעטיו היא הוענקה ואף מוסיף וקובע תנאים לביטול המתנה על ידי שופט, בהתאם לסיבה להענקתה. כך לדוגמא, המג'לה קובעת כי "צדקה" היא מתנה לשם מצווה, ולכן לא ניתן לבטלה, אלא במקרים חריגים ביותר.
מתנת מטלטלין
על מנת להבין את מהות מתנה או דבר המתנה שהיא מטלטלין, ראוי שנפנה תחילה לפקודת הפרשנות שם נגלה כי מטלטלין מוגדר "מיטלטלין" או "טובין" – נכסים מוחשיים, חוץ ממקרקעין; פקודת הפרשנות מבצעת אנלוגיה השוואתית בין ההיגד מטלטלין לבין ההיגד טובין, ומדייקת כי מדובר בנכס מוחשי, שהינו בעל משמעות פיזית בעולם, להבדיל מנכס ערטילאי כגון זכות בקניין רוחני. משמע, עלינו לפנות להגדרת מקרקעין בכדי להבין מהו מטלטלין שניתן לתת במתנה.
סוגיה שבה חלוקות הדעות היא האם ניתן לתת במתנה תרומת איבר גוף כגון כליה. לכאורה, אין בהגדרת המטלטלין כדי לאפשר הענקת מתנה שיש בה סיכון לנותן המתנה. הטעם לכך הוא שהמתנה היא חוזה וככזה, הוא כפוף לעיקרון החוקיות. חוזה מתנה המסכן את חייו או שלומו של נותן המתנה אינו יכול להוות חוזה מחייב. כך לדוגמא, לא ניתן לכאורה לתת תרומת איבר גוף במתנה, מפאת הסיכון שנגרם לנותן המתנה. מאידך, ההנחה היא שכליה היא בבעלותו של האדם שגופו נושא אותה, ולכן הוא יכול להקנות אותה כרצונו.
מתנת מקרקעין
מתנת מקרקעין מוגדרת בהתאם להגדרת "מקרקעין" לפי פקודת הפרשנות – "קרקע, כל הבנוי והנטוע עליה וכל דבר אחר המחובר אליה חיבור של קבע, זולת מחוברים הניתנים להפרדה". משמע, הקרקע וכל המחובר לה בחיבור של קבע ניתנת להענקה במתנה אך כל מה שניתן להפריד, כגון מבנה נייד, אוהל וכיוב' יהווה מטלטלין.
מתנת זכות
מתנת זכות היא מתנה העוסקת בזכויות ערטילאיות שאינן מטלטלין או מקרקעין. אילו זכויות ניתן לתת במתנה ומהי מתנה זכות. ניתן להעביר זכות קיימת וניתן ליצור זכות שאותה נותנים במתנה. מתנת זכות קיימת היא לדוגמא מתן זכות הנאה לעבור בשטח שנמצא בבעלות נותן המתנה ללא תמורה או העברת זכות של נותן המתנה כלפי אדם שלישי למקבל המתנה, כגון המחאת חוב ששייך לנותן המתנה לטובתו של מקבל המתנה. מתנה זכות שנוצרת לאחר הענקתה היא הענקת זכות עתידית, כגון היתר לאכול מפירות שדה הנמצא בבעלות נותן המתנה לאחר הבשלתם. מטבע הדברים שהענקת זכות עתידית במתנה משמעה התחייבות לתת מתנה בעתיד, שכן מושא הזכות עצמו טרם נוצר.
ויתור ומחילה כמתנה
ויתור ומחילה כמתנה אפשרית בהתאם לסעיף 1(ג) לחוק המתנה הקובע כי "מתנה יכול שתהיה בויתורו של הנותן על זכות כלפי המקבל או במחילתו של הנותן על חיוב המקבל כלפיו". ברם, מדובר אך ורק על ויתור שהינו בעל ערך כלכלי-רכושי. הלכה למעשה, אין הבדל מהותי בין ויתור ובין מחילה, ובמיוחד כאשר מדובר על מצב שבו נותן המתנה ויתר או מחל על זכות של חוב או התחייבות של מקבל המתנה כלפיו. הזכות צריכה להיות קשורה לנכס. כך לדוגמא, ויתור על זכות משכון, זכות שעבוד, או ויתור על התחייבות חוזית או מחילה על חוב כספי של מקבל המתנה. גם כאן, יש ליתן את הדעת כי קיים ויתור על חוב או התחייבות שיש לקיימה בעתיד, ולכן במקרה שכזה מדובר על התחייבות לתת במתנה ויתור בעתיד, שכן מועד הויתור או המחילה טרם הגיע, כך שהמתנה טרם הסתיימה ואין זו מתנה לאלתר או "מתנה משחררת" כפי שהיא מכונה בספרות המשפטית. ויתור ומחילה יכולים להתבצע גם בהתנהגות, ובלבד שיתבצעו באמצעות "גילוי דעת מפורש על ויתור של ממש" (ע"א 767/77 בן חיים נ' כהן). מטבע הדברים, שגם הויתור והמחילה הם חוזיים ולכן יכול מקבל המתנה לדחות את הויתור ולא להסכים לו.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה הדדית
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.